Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009

Άρνηση των ιδεολογιών;

Η "Δράση" δεν έχει, κατά κύριο λόγο, ιδεολογικό χαρακτήρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα μέλη της δεν έχουν ιδεολογικές αναφορές ή ότι θεωρούν τις ιδεολογίες ξεπερασμένες. Όμως τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, καθώς και τα πολύ σοβαρότερα που όχι απλώς διακρίνονται στον ορίζοντα (όπως ήταν πριν από 5-10 χρόνια), αλλά είναι προ των πυλών, καθιστοόυν αναγκαία την κοινή, τη συντονισμένη δράση για την επίλυσή τους. 

Στο χώρο αυτό έχουμε ενωθεί όσοι πιστεύουμε σε συγκεκριμένες λύσεις για τα προβλήματα αυτά, με σκοπό ακριβώς να προωθήσουμε τις λύσεις αυτές. Δεν έχουμε σκοπό να πείσουμε τους πολίτες ή τους ψηφοφόρους για την ορθότητα της ιδεολογίας μας, δεν μας ενδιαφέρει να τους κάνουμε κατήχηση - αλλά επειγόμαστε, χρησιμοποιώντας την κοινή λογική, να τους πείσουμε για την ανάγκη να γίνουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις εκείνες στις οποίες πιστεύουμε και οι οποίες έχουν ήδη καθυστερήσει τρομακτικά, με αποτέλεσμα να έχει περιέλθει η χώρα μας στη δεινή θέση που βρίσκεται σήμερα. Αυτό που μας ενώνει, δηλαδή, είναι αυτή η κοινή αγωνία, αυτή η αίσθηση του επείγοντος, καθώς μπροστά στα μάτια μας καταρρέει σχεδόν το σύνολο του κράτους και τα υφιστάμενα πολιτικά κόμματα και οι διάφορες προνομιούχες μειοψηφίες προσπαθούν να μαζέψουν για τους εαυτούς τους ό,τι μπορούν - χωρίς την παραμικρή αίσθηση ευθύνης ή καθήκοντος ή, σε πολλές περιπτώσεις, ούτε καν στοιχειώδους αξιοπρέπειας. 

Είναι τόσο έντονη αυτή η αγωνία, που αναγκαζόμαστε να παραμερίσουμε αυτά που μας χωρίζουν σε θεωρητικό επίπεδο και να αναζητήσουμε τις λύσεις εκείνες που μας ενώνουν. Λύσεις, στις οποίες έχουμε συμφωνήσει, επειδή χρησιμοποιούμε την ίδια, την κοινή λογική - στην οποία θα στηριζόμαστε και όταν προσπαθούμε να πείσουμε για την αναγκαιότητά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας!