Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009

Γιατί ΔΡΑΣΗ;

Έρχεται η ώρα που όλες οι …συνωμοσίες εκπληρώνουν τον προορισμό τους. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωσή μας. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια νέα πολιτική κίνηση –εδώ και χρόνια με κάθε τρόπο συνωμοτούμε και το προσπαθούμε-  και έφτασε η ώρα να την ανακοινώσουμε.  

Οι ιδρυτές της είμαστε “σεσημασμένοι” υποστηρικτές της κοινή λογικής και του ορθού λόγου. Για την εμμονή μας αυτή πολλές φορές κατά το παρελθόν κατηγορηθήκαμε ως ευρωλιγούρηδες, προδότες, γραικύλοι, Κουίσλινγκ κλπ. από τους “εθνόψυχους” συμπατριώτες μας. 

Με το δημόσιο λόγο μας υποστηρίξαμε τη δημιουργία μιας άλλης Ελλάδας εντελώς διαφορετικής από τη σημερινή.

Όλοι εμείς έχουμε σήμερα τη βεβαιότητα χωρίς καμμιά απολύτως ιδεοληψία ότι η άλλη αυτή Ελλάδα δεν είναι όνειρο θερινής νυκτός .

Μεταξύ μας θα βρείτε διαφορές, πολλοί από μας άλλωστε ξεκινούν και από διαφορετικές αφετηρίες. Αφήσαμε στην άκρη τις διαφορές μας για να βρούμε τις μεταξύ μας ομοιότητες. Τα κοινά σημεία που θα βοηθήσουν τη χώρα ν΄αλλάξει ριζικά. Και οι ευρωεκλογές είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία. Μια διαδικασία που αφορά την Ευρώπη, της οποία μέλος είναι -όσο κι αν αυτό ακούγεται αστείο- και η Ελλάδα. Ένα πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης διαφορετικό, όπου υπό φυσιολογικές –ήτοι μη Ελληνικές- συνθήκες θα έπρεπε να έχει ως θέμα την Ευρώπη και τη θέση της χώρας σ΄αυτή. Δεν έχουμε καμμιά αμφιβολία ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές θα έχουν στην ημερήσια διάταξή τους την εσωτερική πολιτική θεματολογία, δηλαδή σκάνδαλα, ανούσιες πολιτικές αντιπαραθέσεις για τα ασήμαντα, διαδοχολογία, πορείες κλπ., ό,τι μας χαρακτηρίζει δηλαδή ως χώρα μέχρι τώρα.

Εμείς θα μιλήσουμε για την Ελλάδα της Ευρώπης. Θα προβληματιστούμε για το μέλλον της Ευρώπης, για τη Συνθήκη της Λισαβώνας, το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς της ΕΕ και την ευρωγραφειοκρατία. Με πνεύμα κριτικό, με αμφιβολία αλλά και όρεξη η Ελλάδα να έχει συμμετοχή στην Ευρωγέννεση. 

Όλοι υποστηρίζουν ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αδυνατούν να προσφέρουν ικανοποιητικές απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα. Σωστό, αλλά είναι εξίσου βέβαιο ότι δε θα καταρρεύσουν όσο για αντιπάλους τους θα έχουν κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ, η παρουσία των οποίων εγγυάται …την μακροημέρευση του δικομματισμού. Χωρίς αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση κανένας εχέφρονας Έλληνας –όσο αλλοτριωμένος κι αν είναι- δεν πρόκειται να ψηφίσει αυτοκτονικά.

Η Ευρωπαϊκή πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται και δε γίνεται αντιληπτή από το πολιτικό σύστημα επιτάσσει σε κάθε χώρα που θέλει να πρωταγωνιστεί καινοτόμες συλλήψεις από πολίτες και πολιτικούς με ανοιχτό μυαλό. 
Αυτό ισχυριζόμαστε, ότι χρειάζεται η Ελλάδα. Όσοι συμμετέχουμε στην προσπάθεια επιχειρούμε να διαμορφώσουμε ένα εναλλακτικό μελλοντικό όραμα που θα κινητοποιήσει τους πολίτες για την υλοποίησή του. Το μοντέλο πολιτικής που προτείνουμε στους πολίτες θα πρέπει να στηριχτεί επί της αρχής στις αξίες:
Α) της οικονομίας της αγοράς και των ανοιχτών συνόρων που αποτελεί το μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής των κοινωνιών,
Β) της ανοιχτής κοινωνίας, του Ευρωπαϊκού ανθρωπισμού που απελευθερώνει το άτομο από συλλογικά πρότυπα που το καταδυναστεύουν και επιτρέπει τον αυτοπροσδιορισμό του Γ) του σεβασμού του φυσικού και πολιτιστικού  περιβάλλοντος.  

Με βάση τις αξίες αυτές στόχος της πρωτοβουλίας μας είναι να οικοδομήσει στην κοινωνία μια νέα συμμαχία νεωτερικότητας, να αναζητήσει νέες ευέλικτες και ευφυείς μορφές ελάχιστης διακυβέρνησης, να προωθήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, στο Περιβάλλον, στη δημόσια διοίκηση και στην οικονομία που θα μετατρέψουν την Ελλάδα από γκρινιάρη ουραγό σε πρωταγωνιστή, από μαύρο πρόβατο κρατισμού, γραφειοκρατίας και διαφθοράς σε “Ελληνικό παράδειγμα” οικονομικής και κοινωνικής προόδου. Αγαπάμε τη χώρα μας και θέλουμε να τη δούμε να προκόβει. Την αγαπάμε όχι ως προγονόπληκτοι κληρονόμοι μιας λαμπρής κληρονομιάς που έτσι κι αλλιώς ανήκει πια σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, ούτε ως μέλη μιας εθνικής φυλετικής ή θρησκευτικής συλλογικότητας, αλλά ως πολίτες μιας χώρας που μπορεί και είναι ανάγκη να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που ευτύχησε να έχει χωρίς προκαταλήψεις και δογματισμούς για τις παρούσες και τις επόμενες γενιές της. 

Οι ιδέες και θέσεις της κίνησής μας είναι δυνατόν να δημιουργήσουν τον πολιτικό χώρο που θα συναντηθούν φιλελεύθεροι, εκσυγχρονιστές σοσιαλδημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες.
Όλοι αυτοί …συνωμοτήσαμε και έφτασε η ώρα να …δράσουμε, δημιουργούμε μια δυναμική πολιτική κίνηση που θα είναι σε θέση ν΄αλλάξει την πολιτική και κοινωνική ισορροπία στη χώρα και να την ανασύρει από την αδράνεια και την παρακμή δεκαετιών.

 

 


2 σχόλια:

  1. Είναι αναγκαία στη χώρα μας η παρουσία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού, χωρίς αυστηρή προσκόλληση σε ιδεολογικές ετικέττες, ο οποίος θα εκφράζει την "κοινή λογική". Οι σημαντικές αλλαγές δεν είναι αναγκαστικά πολυσύνθετες στη σύλληψή τους και απαιτούν κατ'αρχήν αλλαγή νοοτροπίας και αντίληψη της ατομικής μας ευθύνης για τα κοινά προβλήματα. Η πολύ ενδιαφέρουσα και τόσο αναγκαία πρωτοβουλία σας ελπίζω ότι θα συγκινήσει τους συμπολίτες μας. Σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Thomas
    Σας ευχαριστούμε πολύ!Η υποστήριξη που βλέπουμε ότι έχει αυτή η προσπάθεια είναι που μας γεμίζει αισιοδοξία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε τη γνώμη σας!