Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009

Περιβάλλον και ανάπτυξη ή άρνηση;

Πολλοί συντελεστές της Δράσης (προεχόντως οι κ.κ. Μπουτάρης και Μάνος) είναι γνωστοί για τις σημαντικές πρωτοβουλίες τους, είτε σε επίπεδο ιδιωτικών ή κυβερνητικών δράσεων, είτε σε επίπεδο προτάσεων, για την προστασία ή αναβάθμιση του φυσικού και του οικιστικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, όταν μιλάμε για περιβάλλον τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν αναπόφευκτα σε όσους αυτο-προσδιορίζονται ως οικολόγοι. Δεν αναφέρομαι μόνο στο κόμμα "Οικολόγοι-Πράσινοι", ούτε και στο Συνασπισμό της Αριστεράς, της Οικολογίας και των Κινημάτων - αλλά σε πλείστες όσες οργανώσεις, με κομματική ή μη χροιά, ενώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ακόμη και "κινήματα", τα οποία προβάλλουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους τον αγώνα υπέρ του περιβάλλοντος, συνηθέστατα μέσω ενεργειών τους κατά πράξεων που υποβαθμίζουν (σύμφωνα με την αντίληψή τους) το περιβάλλον.

Οι ασχολούμενοι με το περιβάλλον στην Ελλάδα μπορούν να ενταχθούν (και αυτό είναι προϊόν εμπειρικής παρατήρησης) σε μια από δύο κατηγορίες: είτε συντηρητικοί, είτε προοδευτικοί. Συντηρητικούς αποκαλώ αυτούς, οι οποίοι θεωρούν ότι κάθε μεγάλη επένδυση, κάθε σημαντική επέμβαση με περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι κατ' ανάγκην βλαπτική για το περιβάλλον. Δεν αποδέχονται ούτε καν την αναδιάταξη του αστικού χώρου ως λύση που μπορεί να βελτιώσει το οικιστικό περιβάλλον, δυσπιστούν απέναντι σε κάθε πρόβλεψη για διασφάλιση του περιβάλλοντος που περιέχει μια επένδυση (χαρακτηρίζοντάς την κατά κανόνα ως ανεπαρκή) και, κατά κανόνα, περιορίζονται στην αντίδραση με κάθε μέσο, από "δυναμικές κινητοποιήσεις" μέχρι δικαστικές προσφυγές, προκειμένου να εμποδισθεί οποιαδήποτε ενέργεια θεωρούν ότι βλάπτει το περιβάλλον. Συνήθως, μάλιστα, αποδίδουν σε όσους επικροτούν τέτοιες ενέργειες κίνητρα ιδιοτελή, συχνά μπαίνει στη συζήτηση και η παγκοσμιοποίηση και ο νεο-φιλελευθερισμός, οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν πάντοτε την τιμητική τους κ.λπ.

Όπως μπορεί κανείς να καταλάβει, διαβάζοντας τη διακήρυξη της "Δράσης", το περιβάλλον αποτελεί μια από τις πολύ σημαντικές προτεραιότητές της. Από τις προτάσεις της "Δράσης" όμως θα φανεί ότι, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των υπολοίπων συγκροτημένων ομάδων, η προσέγγιση έναντι του περιβάλλοντος θα γίνεται παράλληλα με τη συζήτηση για την ανάπτυξη. Θα φανεί από τις προτάσεις αυτές ότι ανήκει στην προοδευτική, ας την ονομάσουμε έτσι, κατηγορία των ασχολουμένων με το περιβάλλον. Δεν παραβλέπει τις ευαισθησίες των συντηρητικών. Ωστόσο, πιστεύει στην ανάγκη για καίριες, για δραστικές παρεμβάσεις, για θετικές πρωτοβουλίες. Καταστάσεις όπως το αστικό τοπίο της Αθήνας ή η ρυπογόνος παραγωγή ενέργειας από τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια στην Πτολεμαΐδα αντιμετωπίζονται μόνο με ριζικές και έξυπνες προτάσεις, στηριγμένες στην κοινή λογική. Από την άλλη, η λεγόμενη "πράσινη επιχειρηματικότητα", όταν δεν αναλίσκεται στη σπατάλη επιδοτήσεων ή σε σπασμωδικές και αποσπασματικές επιδείξεις ευνοιοκρατίας (προκαλώντας την εύλογη, σε κάποιο βαθμό, δυσφήμηση της έννοιας αυτής), μπορεί πράγματι να παράσχει ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις όχι απλώς φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά για επενδύσεις που πραγματικά μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας προς το καλύτερο.

Έτσι, θα ξεκινήσουμε να παρουσιάζουμε μια σειρά από προτάσεις (κάποιες εκ των οποίων έχουν ήδη τεθεί προς συζήτηση στο παρελθόν) για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας μέσα από έξυπνες και πρόσφορες λύσεις - όπως, μάλιστα, θα διαπιστώσουμε, κάποιες από τις λύσεις αυτές βρίσκονται κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια μας, αρκεί να τα ανοίξουμε, για να τις δούμε.

3 σχόλια:

 1. H τοποθέτηση σας με καλύπτει απόλυτα.

  Επιφυλάσσομαι για εκτενέστερη απάντηση σύντομα.

  Και φυσικά χαιρετίζω ΚΑΙ τη Δράση σαν πυλώνα προβληματισμού στη χώρα η οποία κάποτε παρήξε τον ορθολογισμό, πλην όμως εδώ και πολλές δεκαετίες τον απέλειπε.

  Σαν ένα πρωτόλειο προβληματισμού, και πριν ακολουθήσουν τα γνωστά "σεντόνια" όσων με ξέρουν, σας αφιερώνω μια φωτογραφία από την όμορφη Βιέννη, όχι όπως την ξέρουμε αλλά όπως θα έπρεπε να την μάθουμε.

  http://i25.photobucket.com/albums/c94/gm2263/Other%20Cities%20and%20Regions/Vienna-DonaucityandGreenDanube.jpg

  Αυτά και έπεται συνέχεια

  gm2263 - Γρηγόρης Μαλούκος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η αρνητική στάση ορισμένω σε οποιαδήποτε παρέμβαση για τη επίλυση των προβλημάτων για τα οποία υποτίθενται πως κόπτονται είναι δείγμα του ανορθολογισμού που διέπει την πολιτική μας ζωή. Νομίω ότι εδώ:
  http://dalton-alliance.blogspot.com/2007/10/blog-post.html
  μπορεί να βρει κανείς ενά καλό παράδειγμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πιστεύω ότι η δημοσίευση στην οποία σας παραπέμπω με το παρακάτω link είναι ενδεικτική όσον αφορά την έννοια των "αστικών τοπίων" στα οποία αναφέρεται η "Δράση"

  http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=33894604&postcount=1266

  Αν έχετε χρόνο εξερευνήστε το συγκεκριμένο ιστοτόπο, αξίζει τον κόπο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε τη γνώμη σας!