Κυριακή, 22 Μαρτίου 2009

Υπάρχει ιδεολογία χωρίς μανιφέστο;


Υπάρχουν δύο ειδών αντιδράσεις στην διακήρυξη της δράσης. Η πρώτη , σαν επακόλουθο της κοινής αντίληψης των αδιεξόδων που περιγράφονται στην πρώτη παράγραφο της καθώς και της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης στους πολιτικούς, επιστήμονες, επιχειρηματίες και εργαζόμενους που αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για την πρόσκληση στην δημιουργία ενός νέο κόμματος, είναι μια θερμή , θετική αποδοχή της.

Η δεύτερη και αυτή που θα με απασχολήσει σε αυτό το σημείωμα είναι μια καχύποπτη αλλά και διερευνητική στάση που συνοδεύεται από τα παρακάτω ερωτήματα :

Ποιες είναι οι θέσεις της ΔΡΑΣΗΣ;

Ποια είναι η ιδεολογία σας;

Πάλι ξεχωρίζω δύο είδη συμπολιτών μου που μου απευθύνουν αυτές τις ερωτήσεις. Είναι πρώτα αυτοί που δεν διάβασαν προσεκτικά το κείμενο της διακήρυξης ή δεν αναζήτησαν λίγο περισσότερο αυτό που με ρωτούν. Για αυτούς λοιπόν να προσπαθήσω να μετασχηματίσω το κείμενο έτσι ώστε να τοποθετήσω σε διακριτές παραγράφους τις βασικές ιδεολογικές αρχές και τις πρώτες, κυρίαρχες προτάσεις:

Αρχές

· Εγκαθίδρυση ενός κράτους δικαίου

· Θέλουμε μια κοινωνία με συνοχή και αλληλεγγύη

· Μια κοινωνία με δικαιοσύνη

· Ένα σύστημα κοινωνικής προστασίας

· Πολιτικά δικαιώματα που προστατεύονται αποτελεσματικά

· Συναίνεση και συνεργασίες στο πολιτικό σύστημα διαχείρισης της εξουσίας

· Έναν αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό

· Αξιόπιστους και λειτουργικούς θεσμούς

· Ρεαλιστική πολιτική δράση

· Βιώσιμη, περιβαλλοντολογικά, ανάπτυξη

· Καμία συναλλαγή με κρατικοδίαιτες συντεχνίες

Θέσεις

· Σαφείς και δεσμευτικοί για όλους κανόνες σε μια ανταγωνιστική αγορά

· Ταχύτερη λειτουργία του συστήματος απονομής δικαιοσύνης

· Περιορισμός των κρατικών δαπανών

· Εκπαιδευτικό σύστημα που στοχεύει στην μάθηση

· Ποιοτική αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής χωρίς επιδοτήσεις

· Σύγχρονο σύστημα διοίκησης των κρατικών νοσοκομείων και αποκαθήλωση του κομματισμού

Πολιτική δράση

· Συστράτευση όλων των εκσυγχρονιστικών τάσεων, σοσιαλδημοκρατών και φιλελευθέρων, για τον απεγκλωβισμό της κρατικής διαχείρισης από ένα διεφθαρμένο σύστημα νομής της εξουσίας. Πολιτική υπευθυνότητα σε επίπεδο πολιτών και ΔΡΑΣΗ τώρα.

Στο δεύτερο είδος συμπολιτών που μου απευθύνουν αυτό το ερώτημα θα τολμήσω να αποδώσω τον χαρακτηρισμό των υποκριτών γιατί κανένας τους δεν είχε διαβάσει αντίστοιχα κείμενα των υπαρχόντων κομμάτων , όχι γιατί δεν υπάρχουν αλλά γιατί γνωρίζουν καλά πως είναι ψευδεπίγραφα.

Μερικοί μάλιστα αναγνωρίζουν το εαυτό τους στην περιγραφή «κομματική συντεχνία». Η ακόμη αναγνωρίζουν πως αποτελούν τους ευνοημένους και προστατευόμενους αυτού του συστήματος. Σε αυτούς απαντώ με την υπογραφή μου και την ΔΡΑΣΤΗριοποίησή μου.

2 σχόλια:

 1. Απο το στόμα σας και στης ΔΡΑΣΗΣ το αυτί!!!

  Σαν δεκαοχτάλογος μου μοιάζει αλλά γιατί οχι; και το 18 όμορφο είναι και ακόμα ποιο δύσκολο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σωστή αυτή η στάση, Διονύση.

  Επιτέλους πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ πραγματιστικής και ιδεολογικής πολιτικής.

  Η πολιτική της [αγκυλωμένης] ιδεολογίας χαρακτήριζε τα κόμματα του 20ου αιώνα όπου για την επιβίωσή τους έπρεπε να διαλέξουν από ποιά πλευρά του παραπετάσματος θα είναι.

  Ένα σύγχρονο κόμμα στις μέρες μας δεν έχει ανάγκη να δηλώσει ιδεολογία, όχι γιατί του αρέσει να είναι «όπου φυσάει ο άνεμος», αλλά γιατί πλέον και οι πολιτικές επιλογές οφείλουν να βασίζονται σε ορθολογικές προσεγγίσεις.

  Αν μια πολιτική πρόταση υποστηρίζεται από σωρεία επιστημονικών πορισμάτων, καταξιωμένων οικονομολόγων, και γενικότερα «βγαίνει» δημοσιονομικά... τότε πρέπει να είναι σωστή, ανεξάρτητα απ'την ιδεολογία του κόμματος.

  Βρίσκω λοιπόν, την ερώτηση «ποιά είναι η ιδεολογία σας» μια φαιδρή δημοσιογραφική παγίδα που οφείλει κάθε σύγχρονος πολίτης να αποφεύγει.

  Χαίρομαι που ο Διονύσης απαντάει έξυπνα χωρίς να πέσει μέσα και με τα δύο πόδια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε τη γνώμη σας!