Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009

Γιατί διαφέρει η Δράση

Είναι απόλυτα φυσιολογικό οι πολίτες να είναι καχύποπτοι απέναντι σε κάθε πολιτικό φορέα, νέο ή παλιό. Ο τρόπος λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και τα αποτελέσματα που αυτό παράγει απωθεί τους πολίτες από την ενασχόληση τους με τα κοινά και τους κάνει να δυσπιστούν για τις προθέσεις αλλά και για δυνατότητα παρέμβασης κάθε νέου σχήματος στην πολιτική ζωή της χώρας.
Γιατί λοιπόν η Δράση διαφέρει από όλους του υπόλοιπους; Τι είναι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από το Πασόκ ή τη Νέα δημοκρατία;
To πρώτο στοιχείο που θα μπορούσε να επικαλεστεί κάποιος είναι τα πρόσωπα: στη δράση συμμετέχουν άνθρωποι που στην πορεία της διαδρομής τους έχουν καταξιωθεί στο χώρο τους και σε πολλές περιπτώσεις δεν δίστασαν να συγκρουστούν με το πολιτικό και κομματικό σύστημα πληρώνοντας το τίμημα που αυτό συνεπάγεται. Είναι άνθρωποι που δεν έχουν αφομοιωθεί και διατηρούν μέχρι σήμερα το θάρρος της γνώμης τους.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ο πολιτικός λόγος που τα πρόσωπα αυτά εκφέρουν. Η μεταρρυθμιστική ατζέντα που ο νέος πολιτικός σχηματισμός θα προσπαθήσει να προωθήσει στο δημόσιο διάλογο την διαφοροποιεί εμφανώς από την καθεστηκύια τάξη στην πολιτική ζωή της χώρας. H Δράση θα επιχειρήσει με σαφή και συγκεκριμένο τρόπο να προτείνει αυτονόητες λύσεις σε χρόνια προβλήματα που το πολιτικό σύστημα είτε δεν μπορεί να δει είτε δεν τολμάει να τις θέσει στο δημόσιο διάλογο και πολύ περισσότερο να τις εφαρμόσει.
Όμως θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος: καλά όλα αυτά αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα μπορεί να βρεί κανείς ορισμένα αξιόλογα στελέχη (όλα και πιο σπάνια βέβαια) όπως επίσης και κάποιες ενδιαφέρουσε προτάσεις τις οποίες συνηθίζουν να ξεχνούν μετεκλογικώς και ανάλογα με τις περιστάσεις. Η νέα δημοκρατία δεν μας μιλούσε για "επανίδρυση του κράτους" και το πασόκ δεν έκανε λόγο για "συμμετοχική δημοκρατία"; Πως λοιπόν μπορεί να είναι κάποιος σίγουρος για την αξιοπιστία του νέου πολιτικού φορέα;
Το ισχυρότερο εχέγγυο κατά τη γνώμη μου είμαστε οι ίδιοι οι πολίτες που θα στηρίξουμε το νέο κόμμα.Η Δράση φιλοδοξεί να προσελκύσει πολίτες που δείχνουν ένα ειλικρινές ενδιαφέρον για την κατάσταση της χώρας και που αισθάνονται ότι δεν εκπροσωπούνται από το υπάρχον πολιτικό σύστημα το οποίο έχει ως κύριο μέλημα του την εξυπηρέτηση οργανωμένων συμφερόντων (το φαινόμενο της προσοδοθηρίας).Είναι πλέον προφανές ότι η φωνή των -μη συντεχνιακά οργανωμένων- πολιτών δεν ακούγεται από τα υπάρχοντα κόμματα και η λύση μπορεί να προέλθει μόνο από έναν νέο πολιτικό φορέα ο οποίος θα εκπροσωπεί και παράλληλα θα αντλεί τη δύναμη του από τους πολίτες.Αυτό είναι που διαφοροποιεί τη Δράση από τα αλλα κόματα και αυτό είναι που της προσδίδει αξιοπιστία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας!