Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009

Διακήρυξη της Δράσης
Φτάνει πια – ΔΡΑΣΗ, τώρα!


Ιδρύουμε νέα πολιτική κίνηση. Το όνομά της «ΔΡΑΣΗ». Γιατί αυτό χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα. Δράση κι όχι λόγια. Δράση τώρα, κι όχι αύριο.

Η κρίση είναι εδώ
Όλοι εμείς που υπογράφουμε τη Διακήρυξη αυτή διαπιστώνουμε, μαζί με τους περισσότερους πολίτες, ότι η πατρίδα μας βυθίζεται σε μια πρωτοφανή, στα τελευταία 35 χρόνια, κρίση. Η απειλή της οικονομικής χρεοκοπίας είναι ορατή. Η εργασιακή ανασφάλεια και η ανεργία, η ακρίβεια και οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις, τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα και η διαφθορά, η αναβίωση της τρομοκρατίας και η κλιμάκωση της βίας και της εγκληματικότητας, συνιστούν όλο και πιο έντονα οδυνηρά βιώματα για τους Έλληνες πολίτες. Το παράλυτο κράτος και η ανυποληψία των δημοσίων θεσμών ενισχύουν το κλίμα ανασφάλειας και απαισιοδοξίας. Ο εφιάλτης μιας κοινωνίας χωρίς συνοχή και αλληλεγγύη, χωρίς δικαιοσύνη, χωρίς κοινωνική προστασία, χωρίς σεβασμό για τον πολίτη και τα δικαιώματα του είναι εδώ, μπροστά μας.
Τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας αδυνατούν να βγάλουν τη χώρα από την πολύπλευρη κρίση, γιατί τα ίδια συνιστούν το κύριο μέρος του προβλήματος. Ενώ η κρίση απαιτεί συναίνεση και συνεργασίες τα δύο αυτά κόμματα τις απορρίπτουν. Καταφεύγουν σε όσα μας έφεραν στο σημερινό χάλι: το λαϊκισμό, τη δημαγωγίας, τη παροχολογία, την εκλογολογία. Αγωνιούν, όχι για το πώς θα αντιμετωπίσουν την κρίση, αλλά για τις επόμενες δημοσκοπήσεις.

Κόμμα καταλύτης
Στην κατάσταση που περιγράψαμε απαντούμε: «φτάνει πια. Δεν πάει άλλο». Στο δίλημμα μοιρολατρία ή δράση, επιλέγουμε τη ΔΡΑΣΗ.
Ιδρύουμε ένα κόμμα καταλύτη που θα επιδιώξει να επιβάλλει την αλήθεια και την κοινή λογική στην πολιτική μας ζωή. Διεκδικούμε την πολιτική δύναμη που θα υποχρεώσει την εξουσία να αντιμετωπίσει τα χρονίζοντα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας. Θέλουμε να είμαστε ένα «σωστό κόμμα», που δεν διεκδικεί την εξουσία, για την εξουσία, δεν διεκδικεί την ψήφο διαμαρτυρίας για τη διαμαρτυρία, δεν στηρίζεται σε κομματικούς στρατούς, δεν συναλλάσσεται με κρατικοδίαιτες συνδικαλιστικές συντεχνίες. Στηρίζεται στη κοινή λογική και απευθύνεται στους σκεπτόμενους πολίτες.
Είναι αλήθεια ότι πολλοί από εμάς που συνυπογράφουμε ξεκινάμε από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και στη ζωή μας είχαμε διαφορετικές προτεραιότητες. Ορισμένοι συμμετείχαμε στο πολιτικό σύστημα. Γνωρίζουμε από μέσα τις αγκυλώσεις του και γι αυτό γνωρίζουμε καλά τις αντιστάσεις του. Άλλοι από εμάς προέρχονται από την ενεργό κοινωνία των πολιτών ή δεν είχαμε καμιά προηγούμενη ανάμιξη στα κοινά. Τα προβλήματα που όλοι οι πολίτες αντιμετωπίζουν, επιβάλλουν να βάλουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές μας και να αγωνισθούμε μαζί για να βγούμε από το τέλμα της ακινησίας. Η προσπάθεια μας είναι ομαδική και τη χαρακτηρίζει ο ρεαλισμός της κοινής λογικής.

Αλήθεια και κοινή λογική
• Η κοινή λογική λέει ότι δίχως ένα πολιτικά ανεξάρτητο, καλά οργανωμένο και αδιάφθορο κράτος, η χώρα είναι αδύνατο να πάει μπροστά. Η κοινή λογική λέει ότι χρειαζόμαστε ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος, που σήμερα δεν έχουμε.
• Η κοινή λογική λέει ότι αν δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά μέσα σ’ ένα πλαίσιο από σαφείς και δεσμευτικούς για όλους κανόνες, οι καταναλωτές ζημιώνονται και η οικονομική ανάπτυξη φθίνει.
• Η κοινή λογική λέει ότι δεν μπορείς να ξοδεύεις περισσότερα απ’ όσα έχεις και να δανείζεσαι υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών σου.
• Η κοινή λογική λέει ότι για να είναι η οικονομική ανάπτυξη βιώσιμη πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον. Ποιότητα ζωής χωρίς προστασία του περιβάλλοντος είναι αδιανόητη.
• Η κοινή λογική λέει ότι όταν προσφεύγει ο πολίτης στην Δικαιοσύνη η υπόθεσή του δεν μπορεί να εκδικάζεται έπειτα από πέντε ή δέκα χρόνια. Διαφορετικά, η έννοια του κράτους δικαίου αποδυναμώνεται.
• Η κοινή λογική λέει ότι τα νοσοκομεία πρέπει να διοικούνται με σύγχρονα συστήματα διοίκησης και όχι με κομματικούς κομισάριους ή συνδικαλιστές.
• Η κοινή λογική λέει ότι δάσκαλοι και καθηγητές πρέπει να αξιολογούνται, ότι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργούν ως κέντρα μάθησης και όχι ως κομματικά ορμητήρια αντικοινωνικών στοιχείων.
• Η κοινή λογική λέει ότι αξιοποιώντας τις μοναδικές κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες της χώρας οι Έλληνες αγρότες μπορούν να τροφοδοτούν με ποιοτικά προϊόντα τις ευρωπαϊκές αγορές και να μη περιμένουν να ζήσουν από τις επιδοτήσεις, που το 2013 θα καταργηθούν.
Στην Ελλάδα ένα πράγμα χρειάζεται: πολιτική βούληση και δράση. Τώρα κι όχι αύριο.

Πρώτο βήμα
Συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009. Είναι η πρώτη μας παρέμβαση για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Είναι το πρώτο βήμα για να σταματήσει ο κατήφορος και να ξαναβρούμε οι Έλληνες την ελπίδα, την αισιοδοξία, και την εμπιστοσύνη.

Ναι, μπορούμε
Πως μπορεί να γίνει αυτό;
Πρώτον, με την ανατροπή του φαύλου κύκλου της δικομματικής εναλλαγής στην εξουσία. Κάθε μονοκομματική εξουσία, καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην εξυπηρέτηση του γενικού συμφέροντος και την εξυπηρέτηση των ιδιοτελών συμφερόντων των κομματικών και συντεχνιακών δυνάμεων που την έφεραν στην εξουσία. Και φυσικά επιλέγει το δεύτερο, γιατί αδυνατεί να συγκρουσθεί με δομικά στοιχεία της συγκρότησής της, δηλαδή με τον ίδιο της τον εαυτό. Ένα κόμμα της κοινής λογικής, σοβαρό και υπεύθυνο, θα προσφέρει τις αναγκαίες ψήφους για το σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας, και στα δύο μεγάλα κόμματα, όχι για να μοιραστεί μαζί τους την εξουσία, αλλά για να πιέσει να υιοθετηθούν πολιτικές στρατηγικά επωφελείς για τη χώρα.
Δεύτερον, με τη συνειδητοποίηση ότι διαθέτουμε ένα μοναδικά περιβαλλοντικό πολιτιστικό, ιστορικό και κυρίως ανθρώπινο (εδώ και στο εξωτερικό) πλούτο, που αν τον αξιοποιήσουμε σωστά - κάνοντας τα αυτονόητα, αυτά που λέει η κοινή λογική - μπορούμε να είμαστε παραπάνω από αισιόδοξοι. Μπορούμε να ξεπεράσουμε την τωρινή κρίση με αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία, ασφάλεια κι αξιοπρέπεια.

Συνυπεύθυνοι
Νιώθουμε συνυπεύθυνοι για την πορεία της πατρίδας μας. Καλούμε όλους τους πολίτες, που μαζί μας αναφωνούν με αγανάκτηση «φτάνει πια», να απεγκλωβιστούν από τα παρακμιακά κομματικά κατεστημένα και να συστρατευθούν μαζί μας. Καλούμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, κεντροαριστερούς και κεντροδεξιούς, σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθερους, εκσυγχρονιστές και πραγματιστές, να συνεργασθούμε, ώστε να αναστρέψουμε την ακάθεκτη πορεία μας προς την παρακμή.
Η συγκυρία είναι αυτή που επιβάλλει τη παρέμβαση ενός κόμματος καταλύτη. Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία ίδρυσής του. Γνωρίζουμε το μέγεθος των δυσκολιών. Διακινδυνεύουμε για να πετύχουμε. Δεν γνωρίζουμε αν θα εισακουσθεί η έκκλησή μας. Θέλουμε όμως να μπορούμε να κοιτάμε αύριο στα μάτια τα παιδιά μας και τους φίλους μας λέγοντάς τους: « Εμείς τουλάχιστον τολμήσαμε».

23 σχόλια:

 1. "Εσείς τουλαχιστον τολμήσατε"...

  Αν δεν παρακολουθούσα τα τελευταία 2 χρόνια την πορεία πολλών απο τους συνδιαμορφωτές της κίνησης σας, πολυ πιθανό να με έπειθε η κοινή λογική την οποίο προβάλλετε σαν πολιτική πρόταση.

  Είναι όμως αδιανόητο να ξεχάσει κάποιος την ομηλία σας κύριε Αβραντίνη στην προεκλογική εκδήλωση της Φιλελεύθερης Συμμαχίας για τις εκλογές του '07, όπου είχατε κάνει αναφορές στον κύριο Γ. Παπανδρέου και την ανικανότητα του να αλλάξει το ίδιο του το κόμμα και το γεγονός ότι αυτό τον καθιστά μη πιστευτό ότι θα αλλάξει ολόκληρη τη χώρα.

  Γι αυτό μην ξεχνάτε στο μέλλον και σε οποιοδήποτε βήμα κάνετε, (και θα φροντίσουμε να το θυμίσουμε σε όποιον το ξεχάσει) ότι "Εσείς τουλαχιστον τολμήσατε" να παρατήσετε στη μέση ένα έργο που ξεκινήσατε σαν μέλη της Φιλελεύθερης Συμμαχίας οι περισσότεροι και με την πρώτη ευκαιρία που παρουσιάστηκε για μεγαλύτερη προβολή (στήριξη της κίνησης του κ. Μάνου) ξαφνικά ξεχάσατε τη διακύρηξη που είχατε υπογράψει πριν απο 2 χρόνια και γίνατε μια ακόμα ομάδα καιροσκόπων πολιτικών που τόσο πολύ έχει σιχαθεί η Ελλάδα.

  Θα είμαστε έκει όταν θα ζητάτε τη στήριξη των συμπολιτών μας λέγοντας τους πως εσείς είστε αδιάφθοροι και έσεις θα καταφέρετε αυτό που δεν κατάφεραν οι άλλοι, γιατι όταν θα το λέτε αυτο κύριοι θα έχετε πάνω σας το στίγμα της ανευθυνότητας που χαρακτηρίζει και εσάς και τον κ. Μάνο στο να παρατάτε στη μέση παρόμοιες προσπάθειες που ξεκινήσατε και ως άλλοι καιροσκόποι τις αφήσατε.

  Καλη επιτυχία στον εκλογικό σας αγώνα.

  Νικήτας Λάριν,
  Μέλος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φαντάζομαι ότι οι συντελεστές του ιστολογίου αυτού το γνωρίζετε, αλλά για εκείνους που περαστικοί από δω θα διαβάσουν το παραπάνω σχόλιο του Νικήτα Λάριν χωρίς να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, καλό είναι να διευκρινίσω ότι ο πληθυντικός που χρησιμοποιεί ("φροντίσουμε", "θυμίσουμε", "είμαστε") δεν με περιλαμβάνει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ...όπως - φυσικά - δεν με εκφράζει το περιεχόμενο και το ύφος τους σχολίου, ούτε η τακτική της σύγκρουσης.

  (ουφ, αυτή τη δουλειά θα κάνουμε τώρα, να γυρνάμε γύρω-γύρω και να βάζουμε disclaimers?)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Λυπάμαι πραγματικά για το πρώτο σχόλιο επειδή εκτός των άλλων προέρχεται από τον Νικήτα.
  Το αν είναι καιροσκόπος ή όχι ο Τάσος Αβραντίνης νομίζω ότι όποιος τον ξέρει έστω και λίγο το γνωρίζει πολύ καλά και δεν έχει νόημα μία συζήτηση επί αυτής της βάσης.
  Το ανησυχητικό πάντως είναι ότι γίνεται επίκληση επιχειρημάτων που χρησιμοποιούσε παλαιότερα το ΚΚΕ για το ΚΚΕ εσωτερικού.Η συμμετοχή σε ένα κόμμα δεν είναι αυτοσκοπός αλλά το μέσο με το οποίο προσπαθείς να επηρεάσεις τα πολιτικά πράγματα.Στο πλαίσιο αυτό ο καθένας κάνει τις επιλογές του.
  Δεν νομίζω ότι είναι επωφελεία κανενός να επεκταθούμε περισσότερο σε τέτοιου είδους ζητήματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αγαπητε Νικητα ελπιζω οτι καταλαβαινεις ότι η συμμετοχη στην ΦΣ για καποιους από εμας έγινε γιατι πιστεψαμε ότι μεσω αυτης της κινησης θα μπορουσαν να γινουν καποιες μεταρυθμισεις προς την σωστη κατευθυνση. Γνωριζεις οτι ηταν αρκετοι αυτοι οι οποιοι απογοητευτηκαν απο την ΦΣ και για διαφορους λογους αποχωρησαν. Ποσο καλα πληροφορημενος εισαι για τις αποχωρησεις μελων συνεπεια πρακτικων της ΔΕ;...
  Ας μην επεκταθουμε περι αυτου, στο φορουμ υπαρχουν εκτενεις αναφορες. Αντι να βρισκεις ΄΄καιροσκοπικες΄΄ συμπεριφορες πρωην συμμαχων, ίσως θα πρεπει να αναρωτηθεις τι ειναι αυτο ώθησε πολλους πρωην συμμαχους να συμπαραταχθουν -μαζι με αλλες αξιολογες προσωπικοτητες, μην το ξεχναμε αυτο...- με την Δραση. Σιγουρα δεν ηταν ο καιροσκοπισμος, αν ημασταν καιροσκοποι γνωριζεις ότι θα ημασταν σε αλλα κομματα εδω και καιρο...
  Ο λόγος που συμμετεχουμε σε αυτην την κινηση είναι γιατι αντιλαμβανομαστε ότι στην παρουσα κρισιμη κατασταση της επελασης του λαϊκισμου και του τραμπουκισμου δεν ειναι η ιδεολογικη ακαμψια αυτο που χρειαζεται αλλα η συστρατευση των υγειως σκεπτομενων πολιτων ανεξαρτητου ιδεολογιας.
  Μακαρι να ηταν διαφορετικα τα πραγματα, μακαρι να ζουσαμε σε μια πραγματικα δυτικη χωρα όπου η ορθολογικη σκεψη των πολιτων θα επετρεπε σε ενα καθαρα Φιλελευθερο κομμα να εχει ισχυρη αυτοτελη παρουσια. Δεν εχουν ετσι ομως τα πραγματα. Οι ορθολογιστες σε αυτη την χωρα ειμαστε πολυ λιγοι και η κατασταση πολυ κρισιμη για να εχουμε την πολυτελεια καθοδου μεγαλου αριθμου μεταρυθμιστικων κινησεων
  Φιλικα
  Δευκαλιων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλησπέρα.

  Οφείλω να σημειώσω ότι το χθεσινό σχόλιο έγινε εν θερμώ και ίσως να μην διατύπωσα όπως θα ήθελα κάποια πράγματα.
  Επίσης, για να καλύψω τον Σπύρο (Ντόβα), οι απόψεις που εξέφρασα είναι προσωπικές και ο πληθυντικός πάει προς όσους συμφωνούν μαζί μου.

  Δευκαλίων,
  Στη σημερινή Ρωσία όπου δεν υπάρχει ελυθερία του λόγου και δεν υπάρχουν ελεύθερες εκλογές, ένας συνασπισμός σκεπτόμενων ανθρώπων ανεξαρτήτως ιδεολογίας ήταν αναγκαίος και πραγματοποιήθηκε. Στην Ελλάδα όμως που αντιθέτως, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται υπο διάλυση και πλέον ως ελευθερία θεωρείται η καταπάτηση ελευθεριών αλλονών, τι άλλο εκτός απο τη δίψα για αναγνώρηση και δημοσιότητα σας οδήγησε στο να "ξεχάσετε" μια απο τις πληρέστερες πολιτικές διακυρήξεις του φιλελεύθερου χώρου στον κόσμο και να συμπαραταχθείτε με τη σούπα της "κοινής λογικής";

  Πρόδρομε,
  Καλώς ή κακώς, βρισκόμαστε σε διαφορετικά στρατόπεδα κι απ τη στιγμή που αποφασίσατε να μας ανταγωνιστείτε στην πολιτική σκηνή (ζητώντας την αναστολή της λειτουργίας της ΦΣ για να γίνει συνεργασία) αντί να συμπορευθείτε μαζί μας, θα σας ευχαριστήσουμε για τη δωρεάν διαφήμηση αλλά θα εμφανήσουμε ταυτόχρονα και τις διαφορές μας, καθώς και τις αδυναμίες σας.

  Βλέπω το όφελος για τη δικιά μου προσπάθεια απο την τακτική της σύγκρουσης λοιπόν.

  Φιλικά αν και ανταγωνιστικά,

  Νικήτας Λάριν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Νικητα και μονο που θεωρεις προς οφελος της δικιας σου προσπαθειας την τακτικη της συγκρουσης, εισαι εκτος πραγματικοτητας κατα την γνωμη μου. Επειδη όμως την συγκρουση την χρησιμοποιεις συνειδητα για διαφημηση όπως εμμεσως παραδεχεσαι, προσωπικα θα αγνοησω την τακτικη αυτη της συγκρουσης και θα αναρρωτηθω απο που προερχεται η ιδεα αυτη...μηπως απο τον Ευρωκομισαριο... ο φιλελευθερισμος του οποιου ειναι τοσο αληθινος ωστε να διαγραφει μελη της ΦΣ επειδη του εστειλαν προσωπικο SMS που δεν του αρεσε;... Εαν ο ρολος που θελει να παιξει η ΦΣ -εφοσον την εκφραζεις- ειναι του προβοκατορα τοτε τι να πω... και πολυ αργησαμε να αποχωρησουμε τελικα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ας διευκρινίσουμε, κατ' αρχήν, τι έχουμε εδώ: έχουμε μια εσκεμμένη προσπάθεια δυσφήμησής μας, ομολογημένη.

  Μια πολύ απλή απάντηση για το λόγο που διάφοροι αποχωρήσαμε από τη Συμμαχία (κι εγώ ανήκω σ' αυτούς) είναι ότι τακτικές της εσκεμμένης δυσφήμησης, όπως αυτές που χρησιμοποιεί ο εν λόγω σχολιαστής, γινόταν και εντός του κόμματος. Το κόμμα δεν είναι μόνο μια ιδεολογική διακήρυξη, όσο πλήρης και να είναι. Το κόμμα είναι σύνολο προσώπων - και πρόσωπα, τα οποία πολιτεύονται διά της καταστροφής, εάν πλειοψηφούν σ' ένα κόμμα, καθιστούν ανέφικτη την παραμονή σ' αυτό όσων έχουν στοιχειώδη πολιτική ηθική. Δεν θέλουμε να είμαστε δίπλα με ανθρώπους, οι οποίοι φέρονται έτσι (βλ. και καταληκτικό σχόλιο Τσαγκαράκη).

  Μια δεύτερη απάντηση: η κατάσταση της χώρας μας είναι τραγική. Υπάρχουν κάποιες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πραγματικά επείγουν. Δεν είναι μεταρρυθμίσεις που μπορούν να περιμένουν 10 ή 20 χρόνια ή όσα άλλα χρόνια υπομονής μπορούν να κάνουν τα μέλη της Φιλελεύθερης Συμμαχίας. Μας ενδιαφέρει - μας επείγει να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις αυτές. Κρίνουμε ότι μπορούμε να συμβάλουμε στην προβολή τους και, ίσως, και στην επιβολή κάποιων από αυτές μέσα από ένα ενωτικό σχήμα με προβεβλημένα στελέχη, το οποίο θα έχει μεγαλύτερη απήχηση στην κοινή γνώμη. Κρίναμε, επίσης, ότι η κοινή λογική μπορεί να πείσει και πρόσωπα, με τα οποία βρισκόμαστε σε αντίθετες πολιτικές λογικές. Δεν έγιναν κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη "Δράση" φιλελεύθεροι, αλλά πείσθηκαν για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, πολλές εκ των οποίων κινούνται προς τη φιλελεύθερη κατεύθυνση - και πείσθηκαν με επιχειρήματα κοινής λογικής. Δεν θελήσαμε, πριν κάτσουμε να συζητήσουμε λύσεις, να κάνουμε κατήχηση, δεν θέσαμε προϋποθέσεις ιδεολογικής καθαρότητας και, πολύ περισσότερο, δεν καταφύγαμε σε λασπολογίες για να πολεμήσουμε για τις ιδέες μας. Εξ άλλου, όπως έγραψε πολύ σωστά ο Πρόδρομος, η συμμετοχή σ' ένα κόμμα δεν είναι αυτοσκοπός - τουλάχιστον σε όσους σκοπεύουν να επηρεάσουν πραγματικά τα πολιτικά πράγματα.

  Τρίτον: δεν μπορώ, παρά να μην επισημάνω ένα ψέμα (εσκεμμένο ή οφειλόμενο σε παραπληροφόρηση, δεν ξέρω) - είναι απολύτως ψευδές ότι ζητήθηκε από το Στέφανο Μάνο η αναστολή της λειτουργίας της Φιλελεύθερης Συμμαχίας. Αυτό που ζητήθηκε ήταν πολύ συγκεκριμένο: συνεργασία σε επίπεδο προσώπων - να στελεχώσουν πρόσωπα την καινούργια του κίνηση, να την συνδιαμορφώσουν (εκμεταλλευόμενοι και δύο πράγματα: 1. τη δυνατότητα να προσδώσουν φιλελεύθερο χαρακτήρα σε μια κίνηση που περιλαμβάνει ευρύ φάσμα προσωπικοτήτων και 2. να προβληθούν, διά των ερεισμάτων στα ΜΜΕ που θα είναι περισσότερα για την καινούργια αυτή κίνηση, στελέχη της Φιλελεύθερης Συμμαχίας) και, παράλληλα, η Φιλελεύθερη Συμμαχία να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Να μην κατεβεί στις εκλογές, αλλά να είναι μέλη της υποψήφια στο ευρω-ψηφοδέλτιο, να δηλώσει η ίδια τη στήριξη στην προσπάθεια αυτή για τις ευρω-εκλογές και μόνο και ο κ. Μάνος και οι υπόλοιποι της "Δράσης" να αναγνωρίσουν τη συμβολή αυτή, χαιρετίζοντας την προσπάθεια και την αυτοτέλεια της Φιλελεύθερης Συμμαχίας. Εάν ο σχολιαστής μας έχει άλλη εντύπωση ως προς την πρόταση, αυτή οφείλεται σε προφανή ανακριβή πληροφόρηση. Φυσικά, μπορεί να ισχυρίζεται και να κρίνει ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί ουσιαστικά με αναστολή λειτουργίας της Φιλελεύθερης Συμμαχίας - δεν συμμεριζόμαστε την άποψή του, αλλά να ξέρουμε τι από αυτά που γράφουμε είναι ακριβώς έτσι και τι αποτελεί δικό μας (ή άλλων) συμπέρασμα.

  Πραγματικά δεν μπορώ να αντιληφθώ και αυτή τη λογική της αντιπαλότητας. Η αντιπαλότητα δεν δικαιολογεί ούτε την ανήθικη αντιμετώπιση του αντιπάλου, ούτε την προσπάθεια αμοιβαίας καταστροφής. Δηλαδή φαίνεται ότι ο σχολιαστής μας, ακόμη κι εάν η Φιλελεύθερη Συμμαχία δεν πάρει καλό ποσοστό, θα χαρεί περισσότερο με τυχόν αποτυχία της "Δράσης". Εκτός από το Σπύρο Ντόβα ξέρω και αρκετά άλλα μέλη της Φιλελεύθερης Συμμαχίας που επιδιώκουν την τήρηση μιας στάσης που οδηγεί στο δημιουργικό ανταγωνισμό, όχι στο "αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων". Η κριτική σε όλους κάνει καλό. Η έκθεση των αδυναμιών μπορεί να οδηγήσει στην απάλειψή τους. Αυτό όμως δεν έχει καμμία σχέση με τη συκοφαντία, με την προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρων. Ο καινούργιος φορέας επιδιώκει να προβάλει ένα σύνολο εφαρμόσιμων μεταρρυθμίσεων. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία, αντί να προβάλει "μια απο τις πληρέστερες πολιτικές διακυρήξεις του φιλελεύθερου χώρου στον κόσμο" (sic), φαίνεται ότι ξεκίνησε τον προεκλογικό της αγώνα με αήθεις επιθέσεις. Ας ελπίσουμε ότι η στάση αυτή είναι καθαρά ατομική του σχολιαστή μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Και, βέβαια, μην ξεχνάμε ότι στην πρωτοβουλία που και η ίδια η Φιλελεύθερη Συμμαχία είχε αναλάβει, με ευκολία (και καλώς!) είχε δεχθεί η ονομασία του σχήματος που θα κατέβαινε στις εκλογές να μην περιέχει τη λέξη "φιλελεύθερος". Αν ευδοκιμούσε η προσπάθεια εκείνη, πάλι θα μιλούσαμε για εγκατάλειψη μιας από τις πληρέστερες πολιτικές διακηρύξεις του φιλελεύθερου χώρου στον κόσμο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Nικήτα, υπέπεσες στο παράπτωμα της αμετροέπειας, αλλά, επειδή σε ξέρω και γνωρίζω το ήθος σου, σού αναγνωρίζω το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

  Ηρακλής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Φίλτατε Δράστη,

  Αν οπως λέτε: "Αυτό που ζητήθηκε ήταν πολύ συγκεκριμένο: συνεργασία σε επίπεδο προσώπων - να στελεχώσουν πρόσωπα την καινούργια του κίνηση, να την συνδιαμορφώσουν (εκμεταλλευόμενοι και δύο πράγματα: 1. τη δυνατότητα να προσδώσουν φιλελεύθερο χαρακτήρα σε μια κίνηση που περιλαμβάνει ευρύ φάσμα προσωπικοτήτων και 2. να προβληθούν, διά των ερεισμάτων στα ΜΜΕ που θα είναι περισσότερα για την καινούργια αυτή κίνηση, στελέχη της Φιλελεύθερης Συμμαχίας) και, παράλληλα, η Φιλελεύθερη Συμμαχία να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Να μην κατεβεί στις εκλογές, αλλά να είναι μέλη της υποψήφια στο ευρω-ψηφοδέλτιο, να δηλώσει η ίδια τη στήριξη στην προσπάθεια αυτή για τις ευρω-εκλογές και μόνο και ο κ. Μάνος και οι υπόλοιποι της "Δράσης" να αναγνωρίσουν τη συμβολή αυτή, χαιρετίζοντας την προσπάθεια και την αυτοτέλεια της Φιλελεύθερης Συμμαχίας"
  όντος είναι η αλήθεια και η πραγματική θέση της κίνησής σας, τοτε ΠΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ να υποστηριχθεί η κίνηση απο τη Φιλελεύθερη Συμμαχία ως συνιστώσα δύναμη προσώπων;

  Αν έχετε κάτι να κρύψετε απο την κοινή γνώμη ή απο όσους ζητάτε να σας στηρίξουν σε επίπεδο προσώπων, μόνο τότε θα δυσκολευτείτε να απαντήσετε στο προηγούμενο ερωτημά μου.
  Οπότε απλά θα επιβεβαιώσετε τις επιφυλάξεις που διατύπωσα στα προηγούμενα σχόλια μου.

  Και διευκρυνίζω για ακόμα μια φορά ότι οι απόψεις που εκφράζω είναι προσωπικές και όχι επίσημες θέσεις της παράταξης στην οποία συμμετέχω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Να συνυπογραψω και εγώ στα προηγούμενα σχόλια περί μη αντιπαλότητας ανάμεσα στην ΦΣ και στην Δράση. Το αν θα δυσφημιστεί η 'Δράση' η όχι δεν χρειάζεται να το κάνει η ΦΣ η κανένα μέλος της κατά την γνώμη μου πάντα.Αυτό όμως να μην το βλέπουμε μονοδρομα σε ότι αφορά το τι μπορούν να πουν κάποια μέλη της ΦΣ για την 'Δράση' αλλά και το τι λένε και διασπείρουν κάποια 'μέλη' της Δράσης' για την ΦΣ.
  Κατά την γνώμη μου τα δυο κόμματα απευθύνονται σε εντελώς διαφορετικό κοινό, και όσο περισσότερος κόσμος βρεθεί στον σωστό χώρο τόσο το καλύτερο.

  Όμως θέλω να σταθώ στο σχόλιο του Δράστη περί 'ψέματος' για το τι ακριβώς ζήτησε ο κ. Μανος. Όντως δεν ζήτησε αυτολεξεί την αναστολή της λειτουργίας της ΦΣ. Αλλα το αίτημα του περί συνεργασίας μόνο με πρόσωπα, είναι ανάλογο με το 'δεν σου λέω να πνιγεις, αλλά σου λέω να βάλεις ένα σχοινί γύρω από το λαιμό σου και να κλοτσήσεις το σκαμνί στο οποίο πατάς, και να αιωρηθεις κρεμάμενος από ένα δέντρο'.

  Η αυτοτέλεια της ΦΣ ήταν πάντα ένα δεδομένο, και οι οποίες συνεργασίες ακόμα και σε σχήμα που δεν θα είχε τον φιλελευθερισμό στον τίτλο η στις προτάσεις, δεν θα προχωρούσαν ποτέ αν σήμαινε την διάλυση η την αναστολή της λειτουργίας της ΦΣ.

  Κατανοώ πλήρως γιατί ο κ. Μανος δεν ήθελε την ΦΣ σαν συντεταγμένη κίνηση μέσα στην 'Δραση' η δεν ήθελε συνεργασία με την ΦΣ, άλλα ας μην λέμε ότι επί της ουσίας ήθελε κάτι λιγότερο από την εξουδετέρωση η τον παραμερισμό της ΦΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Το πρόβλημα (αν εννοείτε την ένταξη της Φιλελεύθερης Συμμαχίας στη Δράση ως κόμματος) είναι οργανωτικής φύσεως, καθώς συζητήθηκε απλώς μια ad hoc σύμπραξη της με την υπό διαμόρφωση Δράση και μόνο για τις ευρω-εκλογές, μετά τα πράγματα θα επανεξετάζονταν (η ίδια η Δράση δεν θα έχει πλήρεις οργανωτικές δομές, παρά μόνο μετά τις εκλογές). Αν, από την άλλη, εννοείτε γιατί να μην υποστηρίξει η Φιλελεύθερη Συμμαχία ως τέτοια την εκλογική κάθοδο (και μόνον αυτήν) της Δράσης στις ευρω-εκλογές, αυτό είναι ακριβώς που προτάθηκε.

  Είναι ανήθικο να παρουσιάζεται μια πρόταση προς τρίτους όχι όπως διατυπώθηκε από τον προτείναντα, αλλά με τις στρεβλώσεις και τις αφαιρέσεις που θέλει να κάνει αυτός που την παρουσιάζει. Ο καθένας έχει κρίση - και στην κρίση του καθενός εναπόκειται να θεωρήσει ότι ζητήθηκε η αναστολή ή η διατήρηση της αυτονομίας της Φιλελεύθερης Συμμαχίας σε όλο αυτό το πλαίσιο. Η δική μου κρίση, όπως και η κρίση άλλων μελών, είναι ότι δεν ζητήθηκε η αναστολή λειτουργίας της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, αλλά το αντίθετο. Μπορεί να είναι εσφαλμένη (που δεν νομίζω). Όμως, εάν είχε ζητηθεί από μένα να παρουσιάσω την πρόταση Μάνου προς τρίτους, θα την παρουσίαζα ακριβώς όπως έχει - αυτό το οφείλω στους τρίτους. Εκτός κι αν α. έχω πρόθεση να παραπληροφορήσω ή, β. νομίζω πια ότι κατέχω την απόλυτη αλήθεια και δεν μπορούν οι ταπεινοί τρίτοι να αμφισβητήσουν τα συμπεράσματά μου. Είναι προφανές ότι τα μέλη της Φιλελεύθερης Συμμαχίας δεν πληροφορήθηκαν την πρόταση στις λεπτομέρειές της (οι οποίες δεν μπορούν να αμφισβητηθούν), αλλά τους παρουσιάσθηκε περίπου ως εξής: ο Μάνος θέλει να κλείσουμε και να ενταχθούμε σ' αυτόν. Αλλιώς δεν θέλει να μας ξέρει - σ' αυτό συνοψίζω το τελευταίο σχόλιο. Αλλά μπορώ και το κάνω στο χώρο αυτό, επειδή μπορούν οι υπόλοιποι αναγνώστες να το διαβάσουν όπως έχει διατυπωθεί. Αντιθέτως, στην περίπτωση της Φιλελεύθερης Συμμαχίας τα μέλη της δεν είχαν τη δυνατότητα να δουν το "πρωτότυπο".

  Από εκεί και πέρα, οι συνωμοσιολογίες, του τύπου ότι ο κ. Μάνος θέλει την εξουδετέρωση ή παραμερισμό της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, θυμίζουν τον Henry Kissinger, ο οποίος όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, στην προσπάθειά του για παγκόσμια σιωνιστική κυριαρχία, έχει ως πρώτο του μέλημα την εξουδετέρωση της γλώσσας και του πολιτισμού της Ελλάδας, γιατί μόνον οι δαιμόνιοι Έλληνες μπορούν να εμποδίσουν τα σχέδιά του (ειδικά μάλιστα όταν διατυπώνονται από κάποιον που έχει μόλις γράψει ότι τα δύο κόμματα απευθύνονται σε διαφορετικό εκλογικό κοινό!).

  Η πρόταση Μάνου, όπως διατυπώθηκε στη Φιλελεύθερη Συμμαχία, θα της επέτρεπε να μπορεί να ισχυρίζεται ότι συνέβαλε στο ποσοστό που θα επιτύγχανε η Δράση (το οποίο ασφαλώς προβλέπεται, όσο κάτι τέτοιο είναι δυνατόν - και γι' αυτό μας μέμφονται οι σχολιαστές μας - να είναι ανώτερο του 0,1 %, το οποίο μέχρι και σήμερα "στιγματίζει" τη Φιλελεύθερη Συμμαχία), ακόμη κι εάν μετεκλογικά αποδεικνυόταν ότι δεν μπορούσε η συνεργασία αυτή να προχωρήσει περισσότερο. Θα επέτρεπε στον Πρόεδρό της και άλλα μέλη της να έχουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες προβολής από τα ΜΜΕ. Θα την ξεκολλούσε σε κάθε περίπτωση από ένα εκλογικό ποσοστό, το οποίο δεν την κάνει αξιόπιστη συνομιλήτρια και θα έβγαινε ενισχυμένη από τις ευρω-εκλογές, ακόμη κι αν το τελικό εκλογικό ποσοστό της Δράσης δεν επέτρεπε στην τελευταία την εκλογή ευρω-βουλευτή.

  Εν πάση περιπτώσει, ο γέγονε, γέγονε και ου δύναται απογεγόναι. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μέλος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας που μας έχει κηρύξει τον πόλεμο. Αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Εμείς προσβλέπουμε σε μια προεκλογική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται επειγόντως η χώρα. Είναι ανώφελο να ασχολούμαστε με τέτοιου είδους επιθέσεις, πολύ περισσότερο καθώς υπάρχει κίνδυνος να αδικήσουμε και πολλά αξιόλογα στελέχη της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, με τα οποία, άλλωστε, εξακολουθούν να μας συνδέουν προσωπικοί και πολιτικοί δεσμοί. Οι κατινιές τελείωσαν, ξεκινούν οι προτάσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Η δίκη σας κρίση αγαπητέ Δράστη είναι διαφορετική από την δίκη μου κρίση. Εγώ περιέγραψα στα μέλη με τα οποία ήρθα σε επαφή, αυτό ακριβώς που είπε ο κ. Μάνος, και που πίστευα εγώ ότι θα οδηγούσε αυτό που είπε ο κ. Μάνος.Η δική μου εκτίμηση ήταν και εκτίμηση όλων των μελών της Δ.Ε. πλην των αξιότιμων δυο μελών, καθώς και η εκτίμηση των ενεργών μελών της Δ.Ε., όπως και πολλών φίλων με τους οποίους συζήτησα, διότι η απόφασή δεν πάρθηκε αβασάνιστα και το ξέρουμε όλοι μας.

  Η δική μου κρίση είναι ότι τα δυο κόμματα απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό. Μπορεί να μην είναι η κρίση του κ. Μάνου η κάποιων μελών της Δράσης. Μπορούμε να πιθανολογούμε και να εκφράζουμε την κρίση μας χωρίς να λέμε ότι συνωμοσιολογούμε.

  Είναι ακριβώς η ίδια περίπτωση όταν εσείς λέτε ότι 'έχουμε ένα μέλος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας που μας έχει κηρύξει τον πόλεμο', την στιγμή που το μέλος αυτό εκφράζει την προσωπική του άποψη και όχι διατυπωμένη όπως την διατυπώνετε εσείς.

  Ποσο θα το συνεχίσουμε αυτο; Και τα δυο κόμματα έχουν πολύ σκληρό αγώνα μπροστά τους, θα καθίσουμε να συζητάμε εδώ πέρα; Γιατί όλα τα σχόλια τείνουν να περιστρέφονται γύρω από την ΦΣ. Εμείς αναμένουμε με ενδιαφέρον, τα σχόλια πολιτών απέναντι στην ιδρυτική διακήρυξη και τα αλλά άρθρα της Δράσης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Νίκο το θέμα δεν είναι αν θα υπάρχει η Φ.Σ. ή η Δράση, αλλά αν θα μπορέσουμε με κάποιον τρόπο να περάσουμε τις αναγκαίες για τον τόπο μεταρρυθμίσεις. Δυστυχώς στην Φ.Σ. είχαμε αγκυλωθεί πολύ στην ιδεολογία και δεν βλέπαμε την πραγματικότητα. Όπου η πραγματικότητα είναι ότι στην Ελλάδα του γιγαντιαίου και αναποτελεσματικού κράτους, στην Ελλάδα του παραλογισμού, χρειάζονται συγκεκριμένες αρχικές κινήσεις, κινήσεις που δεν χρειάζεται να είσαι μόνο φιλελεύθερος για να συμφωνήσεις και όπου όσο ευρύτερη είναι μία τέτοια κίνηση τόσο περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας έχει. Στην Φ.Σ. θέλαμε να πάμε από το point A του σήμερα στο point E του φιλελεύθερου αύριο, χωρίς όμως να περάσουμε από τα αναγκαία για την ομαλή μετάβαση points B, C και D. Σε κάποιο βαθμό μου θυμίζαμε τους μπολσεβίκους της Οκτωβριανής Επανάστασης. Το να διατηρούμε ένα καθαρό ιδεολογικό κόμμα, που όμως δεν θα έχει καμία πιθανότητα να παρέμβει και να αλλάξει σε κάποιο βαθμό την μίζερη καθημερινότητα μας, δεν νομίζω ότι τελικά αποσκοπεί και πουθενά. Όταν θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε τα αυτονόητα, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για το πόσο περισσότερο ή λιγότερο φιλελεύθερα θα πρέπει να κινηθούμε. Παρόλα αυτά θέλω να πιστεύω ότι το σχόλιο του Νικήτα ήταν εν θερμώ και στο μέλλον η όποια μεταξύ μας αντιπαράθεση θα είναι στο επίπεδο που αρμόζει σε πολίτες που θεωρούν τους εαυτούς τους φιλελεύθερους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ασχοληθήκαμε με τη Φιλελεύθερη Συμμαχία επειδή ακριβώς ρωτηθήκαμε γιατί δεν παραμείναμε σ' αυτήν. Διαφορετικά, ο καθένας τραβάει το δρόμο του. Κατά τα λοιπά, η τελευταία πρόταση του προηγηθέντος σχολίου με καλύπτει απολύτως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Νίκος said: "Η δική μου εκτίμηση ήταν και εκτίμηση όλων των μελών της Δ.Ε. πλην των αξιότιμων δυο μελών"

  Για το record στην συγκεκριμένη ψηφοφορία της Δ.Ε. μειοψήφησαν τουλάχιστον 3 μέλη, μεταξύ των οποίων και εγώ που υποστήριξα την άποψη της μη καθόδου στις ευρωεκλογές και της μη μαζικής ένταξης μελών στην "Δράση"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Μια μόνο ερώτηση για την οποία θα ήθελα μια ΞΕΚΑΘΑΡΗ απάντηση: Γιατί ο κ. Μάνος δεν εντάχθηκε στη Φιλελεύθερη Συμμαχία;

  Κατά τα άλλα δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση: Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά κόμματα που απευθύνονται σε διαφορετικούς ακροατές: Ένα κεντρώο κόμμα που προσβλέπει στην καλύτερη λειτουργία του υπάρχοντος κράτους κι ένα φιλελεύθερο κόμμα που δεν πιστεύει στο καλό κράτος και ζητά μείωση του στο ελάχιστο δυνατό.
  Καμία αντιπαράθεση. Καλή δύναμη. Σίγουρα η ΔΡΑΣΗ θα είναι πιο αποτελεσματική απο τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στη διαχείριση της εξουσίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. ΄΄Μια μόνο ερώτηση για την οποία θα ήθελα μια ΞΕΚΑΘΑΡΗ απάντηση: Γιατί ο κ. Μάνος δεν εντάχθηκε στη Φιλελεύθερη Συμμαχία;΄΄

  Και για πιο λογο να ενταχθει στην ΦΣ ανταπανταω εγω; Απο που και ως που ΄΄απαιτει΄΄ η ΦΣ την ενταξη ενος πολιτικου με την αξιοπιστια και την ιστορια του Στεφανου Μανου. Ποια ειναι η ΦΣ και ποια η ηγεσια της, που θα εχει υπο τον Μανο. Ενα κομμα του 0,12%, ιδεολογικα ακαμπτο, με τραγικο πολιτικο μαρκετιγκ, όπου η ηγεσια του φτανει στο σημειο να μεθοδευει διαγραφες με την γελοια προφαση της αποστολης ΄΄υβριστικου΄΄ SMS σε ΄΄υψηλοβαθμο΄΄ ΄΄φιλελευθερο΄΄... και να κραταει κρυφα απο τα μελη του τις συνεπειες των πραξεων της...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Στελιο συγνωμη αλλα εσυ δεν εισαι που ζητουσες στο προηγουμενο αρθρο του Blog σου Οικονομική κρίση: Να ανέβει το επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού για δύο χρόνια.
  Όπως ο ιδιος παραδεχθηκες, υπαρχουν περιπτωσεις όπου οι λυσεις -λογο ειδικων συνθηκων- δεν μπορει να ειναι ιδεολογικα ακαμπτες. Καλως η κακως η μεταβαση απο μια κατασταση Α σε μια επιθυμητη κατασταση Δ προυποθετει την μεταβαση απο τα βηματα Β και Γ. Όταν αυτο γινει κατανοητο απο όσους υποσχονται ουτοπιες, τοτε ο πολιτικος τους λογος θα γινει πιο ελκυστικος...
  Και κατι αλλο, ο φιλελευθερισμος ειναι βιωμα και οχι ψυχαναγκαστικη επαναληπτικη συνθηματολογια. Μη Φιλελευθερες πρακτικες ωθησαν αρκετους πραγματικα φιλελευθερους στην εξοδο.
  Ενας πραγματικα Φιλελευθερος μπορει ισως να δεχθει εναν τακτικιστικο ελιγμο με στοχο το φιλελευθερο αποτελεσμα να ερθει πιο ευκολα. Δεν ανεχεται ωστοσο αντιφιλελευθερες μεθοδευσεις...
  Φιλικα
  Δευκαλιων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Συγχαρητηρια για την υγιή σας προσπάθεια. Η κοινή λογική λείπει πράγματι από τον τόπο μας εδώ και πολύ καιρό. Η ιδρυτική διακήρυξη της "Δράσης" θίγει καθημερινά προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Καλή επιτυχία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Η πολυλογία και οι εξηγήσεις των φίλων της ΦΣ αφήνουν αδιάφορη την μεγάλη μάζα των σκεπτομένων Ελλήνων που νιώθουν να μην τους εκφράζουν οι υπάρχοντες κομματικοί μηχανισμοί μικροί ή μεγάλοι. Το πρόβλημα τους είναι κατά την γνώμη μου η εμμονή τους σε ένα συγκεκριμένο τρόπο αναλύσεως των πραγμάτων, ο οποίος κατά την γνώμη τους είναι αλάθητος και εδώ θυμίζουν κάπως τους μαρξιστές του ΚΚΕ και τους φανατικούς χριστιανούς. Θυμηδία προκαλούν και οι αιτιάσεις του νεφελώματος που ακούει στο όνομα "Δημοκρατικοί". Αυτοί δεν πήραν επίσημη θέση έναντι της Δράσης αλλά οι σελίδες των μελών του πολιτικού γραφείου στο Facebook γέμουν χολερικών σχολίων έναντι του κ Μάνου ειδικά. Βλέπετε τους χάλασε την σούπα. Εύχομαι κάθε επιτυχία γιατί ο τόπος χρειάζεται την κοινή λογική και όχι τις ιδεολογίες ή τον άκρατο λαϊκισμό

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Πρέπει να προσπαθήσετε αρκετά για να αλλάξετε την εικόνα στην κοινωνία περί φιλελευθερης αντίληψης των πραγμάτων.
  Απαιτείται η εφαρμογή της Ορθολογικής Πολιτικής προσέγγισης που μεταφράζεται σε μια εποχή Νέας Συλλογικότητας.
  Η ελληνική κοινωνία των 2/3 και κυρίως αυτή των χαμηλόμισθων εργαζομένων ,των βιοπαλαιστών μικρεμπόρων/ατομικών επιχειρηματιών, απαιτεί σύγχρονες πολιτικές παρεμβάσεις ,ρεαλιστικές αλλά ταυτόχρονα εναλλακτικές.
  Οι συνταγές της Κομισιον -περιοριστικές ''οδηγίες'' δηλαδή- μπορούν να φιλτραριστούν, να διαχειριστούν κατάλληλα( οχι ως πειθαναγκασμοί ,ντιρεκτίβες συμμόρφωσης ,αλλά ως ''οδηγοί'' ,σε επίπεδο στρατηγικής κατεύθυνσης της Οικονομιας, σε επίπεδο νέο μίγματος Οικονομικής Πολιτικής.
  Πιο απλά: η Ελληνική Οικονομία χρειάζεται πλέον να ενσωματώσει στην ταυτότητα της,ως βασική παράμετρο διαμόρφωσης τάσεων, και την ελληνική κοινωνική πραγματικότητα ,που επιβάλλει την ανθρώπινη αντίληψη διαχείρησης των αριθμών και των δημοσιονομικών μεγεθών.
  Δεν χρειάζεται να καταφύγουμε στις περιβόητες ,κενές περιεχομένου, ρητορείες : μεταρρυθμίσεις, ανατροπές, ρήξεις, τομές, και λοιπές καραμέλες που μοιάζουν με πανάκεια( σχεδόν πέτυχαν να τις μυθοποιήσουν, μέσω γκεμπελικής μεθόδου επανάληψης..)
  Χρειάζεται να δίνουμε όνομα στα καθημερινά κοινωνικά προβλήματα και να ποσοτικοποιούμε τα οικονομικα απαιτούμενα σχέδια επίλυσης τους, με δημιουργική/ ποιοτική διαχείριση( behavioral targeting, macro/micro factors, non-profit strategic planning) χωρίς να επιχειρηματικοποιήσουμε τον τρόπο οργάνωσης και διοίκησης, ουτε καν την δημοσιονομική διαχέιριση της χώρας.
  Πρέπει να κατανοήσετε οτι επιβάλλεται να συνθέσουμε την Πολιτική με την Οικονομική, ως επιστημονικά εργαλεία υψηλού επιπέδου ανάλυσης, ώστε να ανταποκριθούμε στην αναγκαία για την εποχή τεχνογνωσία αναδιανομής πλούτου και βιώσιμης ανάπτυξης.
  Σκανάρετε την Ελληνική επιστημονική κοινότητα και βρείτε διαχειριστές με κοινωνική ευαισθησία, βρείτε ανθρώπινο δυναμικό που θα αντιμετωπίσει τις δομικές ανισορροπίες του ελληνικού πολιτικού συστήματος και τις λειτουργικές στρεβλώσεις της αγοράς και του οικονομικού παιγνίου των εποχών.
  Είναι η ώρα για αληθινή μεταρρυθμιστική δράση, η ώρα της παραγωγής συγχρονης πολιτικής ,η ωρα του σχεδιασμού κοινωνικών και οικονομικών πλάνων που μπορούν να συγκροτήσουν μια αξιόπιστη δομική παρέμβαση στην ελληνική πραγματικότητα.
  Οφείλουμε να συνδράμουμε ενεργά , με ρόλο και άποψη, σε οτι μας αφορά, σε οτι μας μοτιβάρει για δράση. Ο τόπος έχει ανάγκη απο την ενεργοποίηση ''ανένταχτων'' ατόμων με υψηλή αντίληψη οικονομικής, κοινωνιολογικής και διοικητικής οργάνωσης της χώρας.
  Ο τόπος έχει ανάγκη μιας προχωρημένης ρεφορμιστικής σύνθεσης απόψεων, απο πολίτες με άποψη.
  Σήμανε η ωρα της επιστημονικής αλλά και ταυτόχρονα πρακτικής παρέμβασης στην κοινωνία, της αποιδεολογικοποίησης των λύσεων και των δράσεων. Είναι οι καιροί τέτοιοι, που η αριστερή διανόηση πρέπει να συναντηθεί με την ρεαλιστική σοσιαλιστική και φιλελεύθερη αντίληψη των προβλημάτων.
  Οφείλουμε να εντάξουμε στους χώρους της πολιτικής δράσης μια καινούργια γενιά ανθρώπων ωστε να σχεδιάσουν τα αναχώματα και τις προτάσεις αποφυγής των συντηρητικών μονόδρομων του αύριο.
  Οφείλουμε να ανιχνεύσουμε στην κοινωνία όλους εκείνους που δεν γνώρισαν τις διαφορές δεξιάς/αριστεράς αλλά γνώρισαν τις διαφορές δράσης/αδράνειας, έργων/λόγων.
  Εκέινους που θέλουν να ενταχθούν αλλά δεν μπορούν να ρισκάρουν. Εκείνους που ξέρουν πώς να οργανώσουν μια σύγχρονη, δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία,για τίς επόμενες γενιές.
  Ηλίας Καραβόλιας(ekaravolias@yahoo.gr)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε τη γνώμη σας!