Τετάρτη, 8 Απριλίου 2009

Χαλαρή ψήφος ή δημιουργική αντίδραση;


Από χθες, τα ηλεκτρονικά, κυρίως, μέσα ασχολούνται με την έναρξη της εφαρμογής της οδηγίας σχετικά με τη διατήρηση δεδομένων (data retention) από τους παρόχους δικτύου (ISPs). ΄Ενα συνοπτικό άρθρο για το θέμα υπάρχει στο BBC. Είναι ένα θέμα το οποίο δικαιολογημένα προκαλεί αντιδράσεις αφού έχει να κάνει με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, με την (υπερεθνική στη συγκεκριμένη περίπτωση) κρατική παρέμβαση στη λειτουργία των παρόχων με σημαντικό κόστος για τους τελευταίους, αλλά και τη - διαφανή μεν, δαιδαλώδη δε - νομοθετική διαδικασία στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.

΄Οπως όλες οι οδηγίες της Ε.Ε., έτσι και αυτή τέθηκε σε ισχύ με τη διαδικασία της συναπόφασης. Δηλαδή, η Επιτροπή έλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει την οδηγία και εν συνεχεία το Συμβούλιο της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν στο ακριβές κείμενο της οδηγίας. Αυτό σημαίνει πως οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι μας μπορούσαν να απορρίψουν την οδηγία, ή να την τροποποιήσουν, αλλά δεν το έκαναν. Θεωρητικά θα μπορούσαν να την απορρίψουν ακόμα και αν όλες οι 27 κυβερνήσεις, όλοι οι 27 επίτροποι και κάθε σκοτεινή δύναμη με έδρα τις Βρυξέλλες, το Στρασβούργο ή το Λουξεμβούργο ήθελαν να περάσει.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ακούσουμε πολλά  για "χαλαρή" ψήφο ή για ψήφο διαμαρτυρίας στις Ευρωεκλογές. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πολύ σοβαρή ψήφο, αφού σχεδόν όλη η Ευρωπαϊκή νομοθεσία περνάει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και κάθε νέα συνθήκη δίνει περισσότερες εξουσίες στο άμεσα εκλεγμένο νομοθετικό όργανο. Όμως (αυτό το λέω ειρωνικά και με ύφος συνωμοσιολόγου) Εκείνοι δεν θέλουν να το γνωρίζετε.

Το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση είναι πραγματικό. Και ο ευνουχισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πραγματικός.  Αυτό σημαίνει πως κάθε ευκαιρία για να επηρρεάσει καταστάσεις ο πολίτης είναι πολύτιμη. Η λύση δεν είναι η αποχή, η ψήφος διαμαρτυρίας ή η ψήφος εκτόνωσης, αλλά η δημιουργική αντίδραση. Αν δεν ψηφίσουμε τι είδους Ευρώπη θέλουμε, θα περιμένουμε για πάντα το θαύμα της  επιβολής μιας ιδεώδους Ευρώπης από επάνω.

2 σχόλια:

  1. συμφωνω σε ολα εκτος απο 1 σημειο!ακομα και αν το ευρωπαικο κοινοβουλιο ελεγε οχι, η ευρωπαικη επιτροπη παλι θα μπορουσε να περασει την αποφαση δυστυχως!!η συνθηκη της λισσαβωνας δεν ισχυει ακομα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε τότε, καλά να πάθει που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Επιτροπή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε τη γνώμη σας!