Τρίτη, 14 Απριλίου 2009

Θέλουμε να ξέρουμε τι πληρώνουμεΗ λέξη διαφάνεια μπήκε στο πολιτικό λεξιλόγιο από την εποχή του Γκορμπατσώφ για να συνδεθεί από τότε με την δημοκρατία, την χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση και την λογοδοσία της δημόσιας διοίκησης.
Σήμερα με όρους διαφάνειας μετράται ακόμη και το επίπεδο ανάπτυξης μιας χώρας και η ίδια η έννοια διαφάνεια αποτελεί κριτήριο για όσους θέλουν να επενδύσουν σε αυτή την χώρα.
Στην Ελλάδα οι δημόσιες δαπάνες, μόνο της κεντρικής κυβέρνησης, θα κυμανθούν φέτος επάνω από τα 100.000.000.000 €. Αν προσθέσουμε και τις δαπάνες των ΟΤΑ και των δημόσιων φορέων που είναι εκτός προϋπολογισμού το ύψος των δαπανών είναι δυσθεώρητο.
Όλα αυτά τα χρήματα καλούμαστε να τα πληρώσουμε εμείς και μέσω του δημόσιου δανεισμού τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Είναι δαπάνες που γίνονται στο όνομά μας και υποτίθεται πως κάθε φορά, στις εκλογές, αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην διαχείριση αυτών των χρημάτων. Καλούμαστε κάθε στιγμή να αποφασίζουμε , ακόμη περισσότερο σήμερα εν μέσω τη παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, για κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητάς μας, για την υγεία μας, την ασφάλιση και την ασφάλειά μας, για την εκπαίδευση, την κοινωνική πρόνοια και τον πολιτισμό μας.
Θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση να επιζητά την διαφάνεια συναισθανόμενη την ευθύνη της διαχείρισης ενός τόσο σημαντικού μέρους της ζωής μας. Αντιθέτως η κυβέρνηση , η εκάστοτε κυβέρνηση, παραμένει προσκολλημένη σε αναποτελεσματικές μεθόδους λογιστικής καταγραφής εσόδων και εξόδων, καταγραφής της αποτελεσματικότητας των δαπανών και είναι κυριολεκτικά αδύνατο για τον κάθε πολίτη να παρακολουθήσει και να κατανοήσει τι διαδικασίες της δημοσιονομικής πολιτικής.
Σήμερα η τεχνολογία μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε όλες αυτές τις δαπάνες και τις δραστηριότητες καταχωρημένες σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, προσβάσιμες και εύληπτες από την μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών, διαθέσιμες για παρακολούθηση κατανόηση και εξαγωγή λογικών κρίσεων και συμπερασμάτων.
Ίσως αυτό θα πρέπει να είναι το πρώτο αίτημα των υπεύθυνων πολιτών απέναντι στους πολιτικούς της χώρας, αίτημα κυρίαρχο γιατί σε αυτό θεμελιώνεται κάθε άλλο πολιτικό δικαίωμα ελέγχου και κρίσης στην δραστηριότητα πολιτικών και στελεχών της Κεντρικής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της διοίκησης διαφόρων δημοσίων φορέων που λειτουργούν στο όνομά μας και προς όφελός μας.
Καλούμε τους πολιτικούς να ανταποκριθούν σε αυτό αίτημά μας και να αποδείξουν την δημοκρατική ευαισθησία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας!