Σάββατο, 18 Απριλίου 2009

Η ώρα της αλήθειας για το ασφαλιστικό;

Το ρεπορτάζ της Καθημερινής πληροφορηθήκαμε τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (η ιστοσελίδα της δεν είναι ακόμη λειτουργική) για το ασφαλιστικό σύστημα. Τα δημογραφικά στοιχεία (βλ. και αντίστοιχη - και αναλυτικότερη - καταγραφή από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς) είναι συντριπτικά. Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε (για ποιο λόγο, άραγε;) το διανεμητικό χαρακτήρα του σημερινού συστήματος, απαιτείται να βγαίνουμε στη σύνταξη σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία, να πληρώνουμε μεγαλύτερες εισφορές και να λαμβάνουμε μικρότερες συντάξεις. Εάν θέλουμε, όμως, πραγματικά βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, θα πρέπει να στραφούμε προς το κεφαλαιοποιητικό. Μπορείτε να δείτε και τις προτάσεις των "Ταύρων" για το ασφαλιστικό, όπως τις είχαν παρουσιάσει οι Καθ. Γεώργιος Μπήτρος, Μιράντα Ξαφά και Τάσος Αβραντίνης. Σε επόμενες αναρτήσεις μπορούμε να μιλήσουμε για κάποια πολύ απλά βήματα, που μπορούν να γίνουν ανεξαρτήτως της κατεύθυνσης που θα πάρει το ασφαλιστικό σύστημα και για τη σημασία τους.

Υ.Γ. Μια ενδιαφέρουσα συλλογή κειμένων για το ασφαλιστικό από τους Liberal Daltons μπορείτε να βρείτε εδώ.

Update: Μετά την ευγενική υπόδειξη του σχολιαστή Σπ Κ μια ακόμη πιο ορθή παραπομπή στην παρουσίαση των θέσεων των "Ταύρων" για το ασφαλιστικό.

1 σχόλιο:

  1. Καλό θα 'ταν να παραπέμψετε κατευθείαν στη θέση των Ταύρων, μέσα στις Ταυρομαχίες, Κοινωνική Πολιτική, Κοινωνική Ασφάλιση.
    Στακάτο και σαφής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε τη γνώμη σας!