Δευτέρα, 27 Απριλίου 2009

Τα μαύρα πρόβατα

γράφει ο Νίκος Δήμου
___________________________________________

Με ρωτάνε συχνά τι καινούργιο μπορεί να φέρει η "Δράση" στην πολιτική ζωή του τόπου. Συνήθως υπονοούνται διάφορα αρνητικά: α) ότι πολλά ηγετικά στελέχη είναι παλιοί πολιτικοί που έχουν ήδη διαγράψει την τροχιά τους ή β) ότι επίσης πολλά ηγετικά στελέχη έχουν ήδη μπει στην τρίτη ηλικία.


Τι το καινούργιο μπορεί να περιμένει κανείς από παλιούς και υπερήλικες πολιτικούς;


Πρώτα να πω ότι η ιδέα πως μόνο οι νέοι πολιτικοί μπορούν να φέρουν νέες ιδέες και να προχωρήσουν σε τολμηρές πολιτικές πράξεις, είναι απόλυτα εσφαλμένη. Αρκεί να θυμίσω πως τρεις κορυφαίοι πολιτικοί του 20ου αιώνα οι Τσώρτσιλ, Ντε Γκωλ και Αντενάουερ, έγιναν πρώτη φορά πρωθυπουργοί ο ένας στα 66 ο δεύτερος στα 68 και ο τρίτος στα 73! Μάλιστα είναι ενδιαφέρον πως στον αντίστοιχο διαγωνισμό (σε μας "Μεγάλοι Έλληνες") και οι τρεις ήρθαν πρώτοι στις χώρες τους.


Δεύτερο: όσοι από τους πολιτικούς βρίσκονται στην ηγετική ομάδα της "Δράσης" δεν υπήρξαν ποτέ οι άνθρωποι του κατεστημένου ή του συστήματος. Γι αυτό άλλωστε οι πιο γνωστοί από αυτούς αναγκάστηκαν συχνά να βρεθούν εκτός πολιτικής και κομμάτων διότι "δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις". Ο Στέφανος Μάνος δεν ξαναβγήκε βουλευτής μετά την πρώτη υπουργική του θητεία διότι πέρασε νόμους με υψηλό πολιτικό κόστος. Αργότερα διεγράφη δύο φορές από την Νέα Δημοκρατία - όπως άλλωστε και ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος..


Όταν με ρωτάνε τι κομίζω εγώ στην "Δράση", λέω: "11 παραιτήσεις". Έντεκα φορές αναγκάστηκα να φύγω από τα πιο σημαντικά ΜΜΕ του τόπου μας, διότι ήθελα να διαφυλάξω την ανεξαρτησία της γνώμης μου. Το ίδιο ισχύει και για άλλα στελέχη που θα μπορούσαν άριστα να έχουν σταδιοδρομήσει σε υψηλές κομματικές θέσεις, αν είχαν κάνει τις απαραίτητες παραχωρήσεις.


Ονομάζω την "Δράση": "κόμμα των μαύρων προβάτων", δηλαδή των ελεύθερων ανθρώπων που ποτέ δεν έγιναν μέλη κάποιας αγέλης. Ανθρώπων που διατήρησαν την ανεξαρτησία της κρίσης τους, που δεν υπέκυψαν σε λαϊκισμούς, που δεν εξαγοράστηκαν και που είχαν πάντα για γνώμονα την κοινή λογική και τον ορθό λόγο.


Αν οι Έλληνες εκλογείς εκλέξουν μερικούς τέτοιους ανθρώπους, θα σημαίνει ότι εκτιμούν την ανεξαρτησία και το θάρρος της γνώμης.


Υ. Γ. Ξέχασα κάτι σημαντικό. Δεν θα είμαι υποψήφιος, δεν συμμετέχω ούτε καν στο Δ.Σ. - η στήριξή μου στην "Δράση" είναι εντελώς ...ανιδιοτελής.

31 σχόλια:

 1. Kαλη επιτυχια λοιπόν και από εμένα.

  Υ.Γ. γιατί δηλαδή η ηλικία μπορεί να είναι πρόβλημα, ενώ για τους τριαντάρηδες δεν είναι πρόβλημα πχ η έλλειψη θέσεων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. μμμμμ....μ' αρέσει πολύ η ιδέα κι εύχομαι να βρείτε μεγάλη χαρά σ' αυτό που ξεκινήσατε και κάνετε - και, ασφαλώς, να τη βρούμε κι εμείς που σας διαβάζουμε!

  όσο για τα μαύρα πρόβατα, έχω μια υποψία πως συνεχώς αυξάνονται αυτοί που τα θεωρούν για τα πιό λευκά και αληθινά....

  καλή σας επιτυχία, λοιπόν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Για να δούμε αν τα ΜΜΕ σας καλύψουν όσο αρμόζει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η διαπιστώσεις που κάνετε είναι εξαιρετικά εύστοχες(ως συνήθως)!Η ηλικία δεν λέει από μόνη της τίποτε. Στην Ελλάδα μάλιστα όπου η απαξίωση για την πολιτική είναι γενικευμένη, οι νέοι που επιλέγουν να ασχοληθούν ενεργά με αυτήν είναι κατά βάση αυτοί με τις λιγότερες ικανότητες και τις πιο σκουριασμένες ιδέες. Οι υπόλοιποι-δυστυχώς- δεν καταδέχονται.Μια ματιά να ρίξει κανείς στους "νέους" του κοινοβουλίου αλλά και στις διάφορες κομματικές νεολαίες και θα καταλάβει περί τίνος πρόκειται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Διαβάζοντας λίγο την Δράση απο το εξωτερικό βλέπω ενθουσιασμό αλλά λίγη ουσιαστική αλλαγή.

  Συγκεκριμένα, διαβάστε αυτήν την περυσινή συντέντευξη του Κυρίου Μάνου . Ουσιαστκά δηλώνει οτι η πρόταση του προς την ευημερία είναι:

  «Να πάρουμε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας όπου έχουμε κάποια πιθανότητα επιτυχίας, κάποιο ατού, (τουρισμός, ιστορία κλπ.) και να τους υποτάξουμε σε συλλογικό (δλδ, κρατικό) σχεδιασμό».

  Δηλαδή η ίδια προοδευτική συνταγή: «Η πορεία προς την ευημερία συνίσταται στο να μαζευτούμε όλοι μαζί οι πολίτες, και από κοινού (σαν προβατα), υπό την καθοδήγηση «είδικών», να ορίσουμε κοινή συνεναίσει την «καλύτερη λύση» και να την επιβάλλουμε σε όλους με ένα δίκτυο κινήτρων, αντικινήτρων, νόμων, επιδοτήσεων φόρων και απαγορεύσεων».

  Δλδ. Vive la France et le dirigisme.

  Πόσες φορές και πόσα κόμματα πρέπει να δοκιμάσετε στην Ελλάδα για να καταλάβετε οτι η μέθοδος αυτή δεν φέρνει αποτελέσματα?

  Ελπίζω για το καλό της «αλλαγής» ο Κύριος Μάνος να έχει αλλάξει γνώμη απο τον Απρίλιο του 2008 όταν έδωσε την παραπάνω συντένετευξη, αλλά αμφιβάλλω.

  E. V.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μέχρι στιγμής πάντως η "δράση" δεν έχει δικαιολογήσει το όνομά της, κύριε Δήμου. Τί περιμένει; Σε ένα μήνα έχουμε ευρωεκλογές και αμφιβάλλω αν κανείς -πλην Αθηναίων και πάλι ολίγων- γνωρίζει την ύπαρξή της! Όσον αφορά την ηλικία εκείνων που στελεχώνουν την ηγέτιδα ομάδα του κόμματος, έχετε δίκιο μεν, ωστόσο τα πάντα αποδεικνύονται στην πράξη -όσα χρόνια κι αν κουβαλά κάποιος στην πλάτη. Όπως λέει και κάποιο θεατρικό έργο "οι εξετάσεις δεν τελειώνουν ποτέ..". Μακάρι πάντως να μπορέσετε να επηρεάσετε τις πολιτικές (μη)εξελίξεις του (βαλτό)τόπου. Θέλω να επισημάνω ωστόσο ότι οι "Οικολόγοι" που δεν έχουν βγει μισή φορά στα κανάλια όλα αυτά τα χρόνια και που ουδείς γνωρίζει τί τέλος πάντων πρεσβεύουν, άνευ καμίας επικοινωνιακής "δράσης" δηλαδή, ήδη αγγίζουν το 5% στις δημοσκοπήσεις. Λοιπόν; Τί περιμένουμε; "Το καλοκαίρι", όπως λέει και κάποια διαφήμιση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Οι αρχαίοι Αθηναίοι είχαν επινοήσει το θεσμό του Οστρακισμού ή εξοστρακισμού, ο οποιος σε γενικές γραμμές αποδείχτηκε αυτοκαταστροφικός, διότι εξόρισε, σε κρίσιμους καιρούς, πολυ σημαντικές και ηθικές προσωπικότητες και άφησε την Αθήνα στο έλεος των επιτήδειων λαοπλάνων.

  Η "Δράση" κινδυνεύει να υποστεί ό,τι και τα εξοστρακισμένα μέλη της. Γιατί η Δράση δεν υπηρετεί συντεχνιακά συμφέροντα, δεν υπόσχεται βολέματα, αλλά προτείνει οδυνηρές επιλογές για χάρη του γενικού καλού, ορθολογικές επιλογές με πολυ μεγάλο βραχυπρόθεσμο κόστος για τους επιτήδειους και τα αυλές του, αλλά ταυτόχρονα προτείνει την μονη ασφαλή οδό για να ξεφύγει η ελληνική κοινωνία από τη ανορθόλογη μιζέρια της, την υδροκέφαλη και άνομη γραφειοκρατία της...

  Η Δράση επιχειρεί να φέρει τους πολίτες προ των ευθυνών τους, να τους καταστήσει, δηλαδή κυριολεκτικώς συν-υπεύθυνους για την κοινωνία και τον κράτος στο οποίο ζουν, κι όχι αντίπαλους και ανταγωνιστές των.

  Αυτό απαιτεί μια διαδεδομένη, ορθολογική πολιτική κουλτούρα (σκανδιναβικού τύπου), μια νεοτερικού τύπου πολική αγωγή, άγνωστη για τα δεδομένα της Ελλάδας και τις πολιτικές της παραδόσεις.

  Ετσι, οι ελπίδες της εναπόκεινται σε αυτό παλαιότερα αποκαλουσαμε "ιστορικό άλμα":

  Ιστορικά, η ελληνική κοινωνία μπόρεσε κατά καιρούς να ξεφύγει από τους δαίμονές της, μόνον όταν εμπιστεύτηκε την τύχη της σε εξέχουσε προσωπικότητες, όπως αρχικά ο Καποδίστριας, ο Τρικούπης, ο Βενιζέλος και μεταπολιτευτικά ο θείος του Καραμανλή.

  Σε τι μπορεί, λοιπόν, να ελπίζει η ελληνική κοινωνία απο τη Δράση με τα εξοστρακισμένα μέλη της;

  Μπορεί να ελπιζει μονάχα στον ριζοσπαστισμό μια χαρισμαστικής της προσωπικότητας.

  Ποια είναι αυτή όμως; Ο Κος Μάνος, ο κος Κοντογιαννόπουλος, Ο κος Βερέμης ή ο ΝικόΔημος; Ή κάποιο άλλος στέλεχός της που αγνοώ; Γιατί, άλλο πράγμα είναι ο ικανός πολίτης και πολιτικός και άλλο ο χαρισμαστικός, εκείνος δηλαδή που μπορεί να εμπνεύσει μάζες και (στην περίπτωσή μας) τυφλά, δηλαδή ανορθόλογα, να ακολουθήσουν τις οθρολογικες επιλογές! (Οξύμωρο, ε;)

  Με αισιοδοξία

  Κάπα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καλά τα λέτε αλλά βάλτε και καμιά ομάδα "πιτσιρικάδων" να "σηκώσει τα μανίκια" και να βγάλει ΔΟΥΛΕΙΑ! Αλλιώς μην περιμένετε πολλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Και τα μαύρα πρόβατα σε μαντρί τα βάζουν , κι αν αυτά τα πρόβατα δεν φοβούνται ,από ότι φαίνεται, τον λύκο, δεν θα γίνουν μεγάλο ή υπολογίσιμο μαντρί ...

  Μπορούν όμως να δώσουν άλλη γεύση ... στο τραπέζι της πολιτικής ...

  Καλή τύχη .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Μακάρι να γίνει κάτι. Εγώ θα ψηφίσω Δράση και μάλλον θα είναι η πρώτη φορά που η ψήφος μου δεν θα είναι "τιμωρητική".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Σωστή παρατήρηση του Ex-European. Προσυπογράφω απόλυτα.

  Δεν χρειάζεται να αλλάξει ο προσανατολισμός της χώρας προς πιο αποδοτικές λειτουργίες. Η χώρα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη για να τις ανακαλύψει. Γιατί κανείς δεν τις ξέρει (τις μελλοντικές), όπως δεν γνώριζαν οι προηγούμενοι τις τωρινές.


  Υποθέτω τα όσα λέει ο κ.Μάνος είναι για λαϊκή κατανάλωση. Αλλά το κοινό στο οποίο απευθύνεται δεν είναι λαϊκό και δεν αρέσκεται σε φθηνούς εντυπωσιασμούς.

  Καλή επιτυχία πάντως, τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Η "Δράση" είναι, μέχρι στιγμής, σαν ένα δένδρο με τα μεγάλα κλωνάρια και μικρές ρίζες.....
  Αν δεν υπάρξει οργάνωση σε όλα τα επίπεδα τότε θα μείνουν μόνο οι καλές προθέσεις......
  (πχ τι έγινε με όσους απάντησαν με email για συμμετοχή;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Σαφώς το να έχεις παραιτηθεί από τα υπάρχοντα κόμματα είναι τίτλος τιμής. Ακόμα σημαντικότερο είναι να υπάρχουν υπάρχουν φωνές που να διαφοροποιούνται από την κατεστημένη μονοφωνία. Περιμένω όμως περισσότερη δράση από ένα κόμμα με τέτοιο όνομα. Περισσότερη ενεργητικότητα, περισσότερη συνθετική ικανότητα αν σκοπεύει να μαζέψει αξιόλογους ανθρώπους που δεν μπορούν, όπως και οι ιδρυτές της, να ενταχθούν αλλά και να ανεχθούν, το παρόν σύστημα.

  Καλώς σας ξαναβρίσκουμε κύριε Δήμου στη Μπλογκόσφαιρα, κάτι τέτοιο είναι πάντα θετικό.
  elias

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Καλή επιτυχία και από μένα!

  Μια απορία την έχω όμως. Γιατί δεν στηρίξατε (όχι μόνο εσείς κ. Δήμου αλλά και οι άλλοι) ένα κόμμα σαν την Φιλελεύθερη Συμμαχία, το οποίο έχει ήδη μια κάποια αναγνωρισιμότητα και με το οποίο έχετε πολλά κοινά; Μήπως τελικά το πρόβλημα είναι ότι για κάποιους πολιτικούς κάποιας ηλικίας είναι δύσκολο να δεχτούν για αρχηγό τους έναν νέο;

  Η ερώτηση δεν είναι "μπηχτή". Κάθε άλλο! Απλώς θα ήθελα πολλά από τα ονόματα της Δράσης αλλά και της ΦΣ στη βουλή και με αυτήν την κίνηση δεν βλέπω να υλοποιείται αυτό στα επόμενα 10 χρόνια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Η κοινή λογική και ο ορθός λόγος των Μάνου, Κοντογιαννόπουλου, Τσόρτσιλ, και άλλων φρούτων, είναι μια μορφή παραφροσύνης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Έχουμε ένα πρόβλημα και ονομάζεται οικονομική κρίση. Μια ορθολογιστική απάντηση: Διαιρέστε τα 28 δις που δόθηκαν στις τράπεζες με τα 11 εκατ. πολιτών. Πάει η κρίση. Αυτό είναι κοινή λογική. Όλα τα άλλα θέατρο του παραλόγου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Είμαι φανατικός σας βιβλιοαναγνώστης αλλά και καθημερινός επισκέπτης των ¨επικαίρων¨ και όπως ήταν επόμενο έφτασα κι εδώ.
  Λυπάμαι που θα το πω αλλά με παλιά υλικά δεν χτίζεις καινούργιο σπίτι, το πολύ να το αναπαλαιώσεις!
  Ευτυχώς που δεν συμμετέχετε στο ψηφοδέλτιο και έτσι με απαλλάσσετε από το δίλλημα να ψηφίσω κάτι που δεν βλέπω το λόγο της ύπαρξής του.
  Χάρηκα πάντως που έστω κι έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να διαβάζουμε νέα σας κείμενα και απόψεις με τις οποίες όσο και να διαφωνεί κανείς, κάποιες φορές, τις βρίσκει πάντα ενδιαφέρουσες και απολαυστικές.
  Το να ευχόμουν καλή επιτυχία στη ΔΡΑΣΗ δεν θα μου στοίχιζε τίποτα αλλά δεν θα το κάνω επειδή φοβάμαι μη και πιάσουν (οι ευχές) και ξημερώσουμε με πρωθυπουργό το Μάνο και τον Κοντογιαννόπουλο υπουργό!
  (Καλά, λέμε και καμιά…βλακεία να περνά η ώρα).
  Την αγάπη μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Δεν το μπορείς να διαιρέσεις λεφτά με πολίτες -απαγορεύεται: μεγέθη ανόμοια θα σου πει ο Στέφανος ο Μάνος, Vrasidas babe.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Απαγορεύεται το Απαγορεύεται. Η μόνη σωστή απαγόρευση όπως έγραφε και ο Νίκος Δήμου στο εγχειρίδιο ελευθερίας.....
  Πράγματι ανόμοια μεγέθη τα λεφτά αξίζουν πιο πολύ από τους πολίτες.(Κρατούσα άποψη και όχι φυσικά δική μου.)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Τα καλά νέα (κι άσχετα στο παρόν site) ότι ο Ν. Δήμου (δεν το κάνω ακρώνυμο, μην παρεξηγηθεί πολιτικά) ξαναγράφει δημόσια σε blog. Αν και, χωρίς να είναι μπλόγλερ (τον παλιό καλό καιρό υπήρχαν ερωταπαντήσεις, κάποιας μορφής διάλογος).

  Τα κακά τώρα. Η "Δράση" εμένα δεν μ' έπεισε. Καλά τα λέει η Synas από πάνω για παλιά υλικά και νέο σπίτι. Να προσθέσω, παράταιρα υλικά. Τι σχέση έχει η τέντα με το ιγκλού; Δηλ. ο Μάνος με τον Μπουτάρη; Που συμφωνούν στα οικονομικά μέτρα, ή στην κοινωνική πολιτική; Γιατί εάν συμφωνούν, τότε εγώ άλλα καταλάβαινα τόσα χρόνια.

  Και ΟΚ - θα μου πείτε, σύμπτυξη απόψεων και χρυσή τομή. Να δούμε κάποιο πρόγραμμα. Και το κυριότερο: να δούμε πως αυτά θα γίνοπυν πράξη. Εάν πρόκειται η Δράση (ή η όποια Δράση) να μας πει ότι θα κάνει αυτό και το άλλο στην Ελλάδα, χωρίς να έχει αναπτύξει κάποιο σχέδιο **κοινής δράσης** (μια και λέγεται ΔΡΑΣΗ - όχι ΘΕΩΡΙΑ) με κάποια κόμματα της Ε.Ε., ώστε ΕΑΝ βγει να έχει κάποια αντικειμενική ατζέντα σε πανευρωπαϊκο επίπεδο, να μιλήσει για κοινωνική πολιτική κι ελάχιστο επίπεδο αξιοπρέπειας εκεί δηλ. που παίρνονται οι αποφάσεις, κι όχι να μας παραμυθιάζει με το "θα κάνω αυτό στην Ελλάδα ή το άλλο", τη στιγμή που δεν έχει το δικαίωμα γι αυτό κι Ευρώπη πάει αλλού... Εάν δεν μας βάλει σ' ένα τριπάκι να ψηφίζουμε σαν Ευρωπαίοι κι όχι σαν Έλληνες... Εάν δεν μας εκμυστηρευτεί ότι χρειάζεται συντονισμένη ΔΡΑΣΗ γι αλλαγές κι όχι ευχολόγια... Δεν βλέπω τι σόι ΔΡΑΣΗ θα μπορεί να είναι.]

  Τουτ μιρ λάιντ. Εγώ δεν θα την ψήφιζα. Λευκό, άκυρο ή αποχή είναι ακόμα η επιλογή μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Δημαρα,εδω ο γνωστος Χαρρυ,με νεο γιουζερνεμι...

  Τα γιουζερνεμια αλλαζουνε,
  μα η πολιτικη ιδια μενει...

  Οι 3 της Δρασης ειναι "παιδια του συστηματος",
  ο δε Μανος ειναι σκετη απογοητευση,
  καθως στα γεραματα καταντησε ενας πουρογιαπης Καρατζαφερης...

  Ολο για τους αρχαιους μη προγονους του μιλαει
  & εγκωμιαζει τον χριστιανο Τουρκο απο το Καραμαν της Τουρκιας...

  Ταμαμ...

  Το κομμα δεν τραβαει & δεν θα το ψηφισω.

  Σχεδον ολοι οσοι αρθογραφουν στο μπλογκ ειναι αρβανιτες...
  Τουλαχιστον να κοψουν τα πολλα με την αρχαιοτητα...

  Κατοπιν λαικης απαιτησης,περιμενουμε να ξανανοιξεις το μαγαζι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Καλό μήνα!!!
  Δύσκολο εγχείρημα σε μια χώρα που οι ψηφοφόροι είναι μαθημένοι να περνάνε απο το πράσινο στο μπλε και αντιστρόφως για "ρουσφετολογικούς" λόγους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Εγώ πάλι έχω μια αλλεργία όταν βλέπω πομπώδεις τίτλους του στιλ: Δράση, εξέγερση, ξεσηκωμός, συναγερμός κλπ κλπ.
  Ευτυχώς που υπάρχει ο Δήμου και μου το ελαφραίνει κάπως με τον σωστό, ορθό λόγο του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Τους ανθρώπους της Δράσης δεν τους γνωρίζω. Ο πολιτικός λόγος του Σ. Μάνου, αν και δεν με βρίσκει πάντα σύμφωνο, νομίζω ότι διαπνέεται από λογική, δεν περιέχει φανφάρες και αοριστολογίες και είναι σαφής, σε αντίθεση με τους λόγους των γνωστών πολιτικών (γηραιών τε και νεωτέρων οι οποίοι διακρίνονται από αγραμματοσύνη σε τεράστια έκταση). Σίγουροι δεν μπορούμε να είμαστε για τίποτε, μετά τα τόσα πολιτικά χουνέρια που έχουμε πάθει, αλλά αυτή τη στιγμή οι επιλογές είναι περιορισμένες. Τα μεγάλα κόμματα σχεδόν απαράλλαχτα, στην ουσία, χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς κατεύθυνση, με αποφάσεις που παίρνονται στο γόνατο, με εξοργιστική αδιαφορία για τον τόπο και το μέλλον του, με στελέχη ανίκανα, απαίδευτα, χωρίς ήθος και με ιδιοτελείς προθέσεις. Τα μικρά πάλι, άλλα κολλημένα σε μοντέλα αρνητισμού, αναζητώντας απλώς μια θέση στη βουλή, χωρίς φιλοδοξίες να κυβερνήσουν κι άλλα, καθηλωμένα σε μοντέλα αυταρχισμού και εθνικισμού, με βυζαντινά μεγαλοιδεατικά οράματα ! Ποιόν να εμπιστευτείς;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. vrasidas είπε...
  Έχουμε ένα πρόβλημα και ονομάζεται οικονομική κρίση. Μια ορθολογιστική απάντηση: Διαιρέστε τα 28 δις που δόθηκαν στις τράπεζες με τα 11 εκατ. πολιτών. Πάει η κρίση. Αυτό είναι κοινή λογική. Όλα τα άλλα θέατρο του παραλόγου.

  Ακριβώς η θέση της Δράσης για το θέμα δηλαδή. Γιατί δεν γίνεστε μέλος;

  margarita είπε...
  Δεν το μπορείς να διαιρέσεις λεφτά με πολίτες -απαγορεύεται: μεγέθη ανόμοια θα σου πει ο Στέφανος ο Μάνος, Vrasidas babe.

  Ασφαλώς και επιτρέπεται η διαίρεση ανομοίων μεγεθών. Μη μπερδεύεστε με την πρόσθεση και την αφαίρεση. Δείτε το βιβλίο μαθηματικών της Α΄ Δημοτικού, τεύχος β΄, σελ. 70:

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Η ΔΡΑΣΗ έχει στους κόλπους τις αξιόλογους ανθρώπους. Ωστόσο η επίμονη προσκόλληση στις νεο-φιλελεύθερες αρλούμπες φρενάρει τους εν δυνάμει ψηφοφόρους που έχουν σιχαθεί το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Μπορεί βέβαια και αυτή η προσκόλληση να είναι φαινομενική και να έχει μείνει απλά η ρετσινιά. Αν είναι έτσι η ΔΡΑΣΗ θα πρέπει να αποσαφηνίσει το θέμα. Το δόγμα ελεύθερες αγορές πρώτα και πάνω απ' όλα το ασπάζεται?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Συγνώμη... αλλά μόνο εγώ σκέφτομαι πως εάν διαιρέσουμε 28 δις με 11 εκατομμύρια θα έχουμε περί τα 2,5 δις ανά κάτοικο, πάει να πει το δισεκατομμύριο θα γίνει κατοστάρικο και μ' αυτό θα παίρνεις μια τυρόπιτα και αν, όπως μετά την Κατοχή;

  Κυκλοφορεί κι ένα mail με παρόμοιο θέμα - μόνο που αναφέρεται σ' ολόκληρο τον πλανήτη. Σκεφτείτε κάθε κάτοικο της γης με 5-6 δις στην τσέπη (και αν έχει 10 παιδιά, να είναι στη μέση της ερήμου με 50 δις στην τσέπη). Εφιάλτης μου φαίνεται, το απόλυτο χάος και κατάρρευση.

  Δεν πιστεύω ότι ο Μάνος (ή οποιοσδήποτε πολιτικός) μπορεί να υποστηρίζει τέτοιες ιδέες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Συγνώμη... αλλά μόνο εγώ σκέφτομαι πως εάν διαιρέσουμε 28 δις με 11 εκατομμύρια θα έχουμε περί τα 2,5 δις ανά κάτοικο, πάει να πει το δισεκατομμύριο θα γίνει κατοστάρικο και μ' αυτό θα παίρνεις μια τυρόπιτα και αν, όπως μετά την Κατοχή;

  α)Δεν θα έχουμε 2.5 δις αλλά 2500 ευρώ ανά άτομο. Άρα δεν θα αγοράζουμε την τυρόπιτα 5.00000000 ευρώ.

  β) Αν τα χρήματα αυτά τα διαθέσουμε μόνο στις ευπαθείς ομάδες και όχι στις τσέπες των τραπεζιτών και των πολιτικών το ποσό θα αυξηθεί σημαντικά.

  Εφιάλτης μου φαίνεται, το απόλυτο χάος και κατάρρευση.

  Εμένα εφιάλτης μου φαίνεται η σημερινή κατάσταση. Όσο για το Χάος δεν είναι και τόσο κακό. Από το Χάος πάντα γεννιέται το κάτι. Τώρα το τι θα είναι αυτό το κάτι εξαρτάται από εμάς. Εμπρός για το χάος λοιπόν.

  Δεν πιστεύω ότι ο Μάνος (ή οποιοσδήποτε πολιτικός) μπορεί να υποστηρίζει τέτοιες ιδέες...

  Φυσικά και κανένας πολιτικός δεν θέλει και δεν μπορεί να υποστηρίξει τέτοιες ιδέες. Τέτοιες ιδέες απειλούν το σύστημα και όποιος πολιτικός απειλεί το σύστημα, είναι καταδικασμένος να μετατραπεί σε τρομοκράτη. Κάθε πολιτικός αν θέλει να πετύχει πρέπει να είναι πιστός στο υπάρχον σύστημα, για αυτό και κανένας τους δεν μπορεί να δώσει ουσιαστική λύση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Αισθάνομαι πως έχω την ανάγκη να πιστέψω σε κάτι/κάποιον. Διαβάζω πολλά σχόλια για το πως η Δράση είναι τελικά προβληματική και δε θα πάει μπροστά. Η λύση ποια είναι δηλαδή; Να μείνουμε στη τωρινή κατάσταση; Είναι καλύτερη από κάποια άλλη κατάσταση έστω και με κάποια ζητήματα αλλά τουλάχιστον με μια διαφορετική εφαρμόσιμη πρόταση;

  Για τη Δράση έχω να πω προς το παρόν πως δε μου μοιάζει για κάποια γραφική προσπάθεια. Επειδή εκτιμώ τον Δήμου, αυτό βοηθάει στη διαμόρφωση της γνώμης μου. Ένα πρόβλημα βρίσκω όπως έχει ήδη ειπωθεί με το πόσο γνωστή στο κοινό είναι η Δράση. Πιστεύω όμως στην δύναμη του "από στόμα σε στόμα" και νομίζω πως η καλύτερη πλατφόρμα επικοινωνίας για τώρα και το μέλλον είναι το Διαδίκτυο. Ειδικά αν θέλεις να συγκινήσεις τη νέα γενιά.

  Ανήκω σε αυτούς που δεν ήξεραν τι να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές. Τώρα νοιώθω πως ίσως έχω μια επιλογή. Θα δείξει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε τη γνώμη σας!