Δευτέρα, 11 Μαΐου 2009

2%. Τα μαύρα ταμεία


Μια επιβεβλημένη απάντηση στο ΒΗΜΑ
και στην ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ.

Το ΒΗΜΑ, την Κυριακή 10 Μαΐου, αφιέρωσε 2 σελίδες του στην εκ των υστέρων δημόσια υποστήριξη της σκανδαλώδους ρύθμισης για τα μαύρα ταμεία των επιχειρήσεων τύπου, ραδιοφωνίας και τηλεόρασης (το περιβόητο 2% ).

Το δημοσίευμα http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=267299&ct=32&dt=10/05/2009 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα εξής:

1. «Τα κόμματα και οι βουλευτές απέδειξαν ότι δεν σκέφτονται όπως οι λαοί της Δυτικής Ευρώπης». Γιατί; Επειδή ο Σαρκοζί ανακοίνωσε τριετές σχέδιο υποστήριξης του γαλλικού Τύπου. Δεν λέει το δημοσίευμα ότι ο Σαρκοζί δεν δημιούργησε μαύρα ταμεία αλλά περιορίστηκε σε κλασσικά μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Δεν λέει το δημοσίευμα το κυριότερο: ότι τα μαύρα ταμεία δεν αφορούν μόνο τον ημερήσιο τύπο, αλλά και τον περιοδικό, τα ραδιόφωνα και τη τηλεόραση. Διότι μπορεί ο ημερήσιος τύπος να ταλαιπωρείται, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τον περιοδικό και τα ραδιόφωνα.

2. Το δημοσίευμα δεν μας θυμίζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στη Βουλή να μην ανανεώσει τη διάταξη που έληγε τη 31/12/2008. Θα μου πείτε γιατί να μας το θυμίσει όταν η ίδια η κυβέρνηση προτίμησε να το ξεχάσει.

3. Το δημοσίευμα θυμίζει ότι και εγώ, το 1993, υπέγραψα παρόμοια ρύθμιση ως αν, επειδή έκανα τότε λάθος, δεν δικαιούμαι να το επανορθώσω. Το 2006, όταν ξεκίνησα την προσπάθεια για την κατάργηση του 2% έκανα την ακόλουθη δήλωση που παραθέτω ολόκληρη.


«ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 3/10/2006

Ο Στέφανος Μάνος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Στο συζητούμενο σήμερα νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσα τροπολογία με την οποία προτείνω την κατάργηση των φορολογικών διατάξεων που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις έκδοσης εφημερίδων και περιοδικών καθώς και στις επιχειρήσεις ραδιοφωνίας και τηλεόρασης να πραγματοποιούν δαπάνες χωρίς δικαιολογητικά σε ποσοστό των ακαθάριστων εσόδων τους.

Ανάλογες ρυθμίσεις υπήρχαν στη φορολογική νομοθεσία από το 1955 για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις ΜΜΕ προστέθηκαν για πρώτη φορά με το ν.2065/92 και τροποποιήθηκαν προς το χειρότερο με το ν.2120/1993. Δυστυχώς και με την προσυπογραφή μου. Αναγνωρίζω την ευθύνη μου και το λάθος μου. Έκτοτε καταργήθηκαν όλες οι ρυθμίσεις για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά παρέμειναν, με νέες τροποποιήσεις, οι ρυθμίσεις για τα ΜΜΕ. Για τελευταία φορά παρετάθη η ισχύς των διατάξεων αυτών για τα ΜΜΕ το Φεβρουάριο 2004, έτσι ώστε να ισχύουν μέχρι 31/12/2008.

Οι διατάξεις αυτές εκ των αποτελεσμάτων που προκαλούν είναι δυστυχώς φαύλες. Δίδουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις ΜΜΕ να διακινούν μαύρα χρήματα με την ευλογία της πολιτείας. Μαύρα χρήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά συνειδήσεων ή για την καταβολή αμοιβών που δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος. Γι’ αυτό ζητώ να καταργηθούν αναγνωρίζοντας έτσι το αρχικό μου λάθος.

Από τον πρωθυπουργό ζήτησα χθες με επιστολή μου την προσωπική του παρέμβαση ώστε να εκλείψει αυτή η πηγή μαύρου χρήματος.»


4. Το δημοσίευμα προσπαθεί να εμφανίσει το ζήτημα ως θέμα διαμάχης της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) και της εφημερίδας Καθημερινή και όχι ως θέμα ηθικής τάξης, όπως πράγματι είναι. Όπως φάνηκε και πιο πάνω η συζήτηση άνοιξε το 2006 παράλληλα με άλλη παρέμβαση μου για την αλλαγή του «παλαβού» καθεστώτος που ίσχυε με απόφαση του κ. Αλογοσκούφη για τις αμοιβές των συμβολαιογράφων. Το γεγονός ότι η Καθημερινή αποφάσισε να ενημερώσει το κοινό της για τις παρεμβάσεις μου έρχεται σε αντιδιαστολή με τη δημοσιογραφική πρακτική του ΒΗΜΑΤΟΣ που προτίμησε να τις αποκρύψει.

5. Το ΒΗΜΑ επιβεβαιώνει τις μυστικές διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση για την επαναφορά του 2% (που η ίδια κυβέρνηση είχε επισήμως δεσμευτεί να μην επαναφέρει) με την προϋπόθεση να συμφωνήσει, έστω και σιωπηρώς, η αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν διευκρινίζει ποιος ανέλαβε να εξασφαλίσει τη σιωπηρή συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Ένωση Ιδιοκτητών ή η ίδια η κυβέρνηση;

Περιλαμβάνονται και πολλά άλλα ενδιαφέροντα στο δημοσίευμα όπως για παράδειγμα το αστείο που σκέφτηκε να υιοθετήσει η κυβέρνηση για να κοροϊδέψει τους ιθαγενείς. Θα φορολογεί τα εκταμιευόμενα μαύρα λεφτά με 10%! «Σου δίνω το δικαίωμα να τσεπώσεις 100.000 και να μη το δηλώσεις πουθενά, αρκεί να μου δώσεις (στο κράτος) 10% προμήθεια (αυτοτελή φόρο).»

Αν η Ένωση Ιδιοκτητών ήταν τόσο σίγουρη για την ορθότητα των επιχειρημάτων της γιατί δεν τα πρόβαλε δημοσίως πριν από τη λήξη της διάταξης; Αν η κυβέρνηση πίστευε στην ορθότητα των δικών της πράξεων γιατί ποτέ δεν το είπε; Γιατί δεν εξήγησε για ποιο λόγο πρέπει να ανανεωθεί η διάταξη του 2%; Μόνο και μόνο επειδή το ζήτησε η Ένωση Ιδιοκτητών; Γιατί έθεσε ως προϋπόθεση την, έστω και σιωπηρή, συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Αν πράγματι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα ο ημερήσιος τύπος, να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν με καθαρούς και αποδεκτούς τρόπους (όπως έκανε ο Σαρκοζί).

Πάντως χαίρομαι επειδή η υπόθεση αυτή οδήγησε για πρώτη φορά ικανό αριθμό βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να ξεφύγουν από τον κομματικό εγκλωβισμό και να ενεργήσουν κατά συνείδηση.

10 σχόλια:

 1. Δεν είχα δει το δημοσίευμα του Βήματος.
  Λέει με λίγα λόγια ότι όποιος ζητάει διαφάνεια το κάνει για «μυστηριώδεις λόγους»!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το «Βήμα» έχει μπερδέψει (σκοπίμως;) το «αφορολόγητο» με το «αδικαιολόγητο».

  Δηλαδή, αν μια εφημερίδα φορολογείται με 10% για χρήματα που δαπάνησε σε δραστηριότητες από «μαύρες» αμοιβές μεγαλοδημοσιογράφων (οι οποίοι δεν θα φορολογηθούν, βέβαια) έως χρηματισμούς πολιτικών, τα πράγματα είναι εντάξει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αφού, λοιπόν, πληρώνουν περισσότερα με την "ρύθμιση", τότε σε τι βοηθάει τον τύπο αυτή η διάταξη; Κανονικά θα έπρεπε να πλήρωναν για να... καταργηθεί.

  Απλά και μόνο γιατί αν κάνουν ρεπορτάζ στο Κογκό δεν τους κόβουν εκεί αποδείξεις στα... ταξί;

  Απόλυτα παράλογο το αρθρο του ΒΗΜΑΤΟΣ. Όπως π.χ. να παρουσίαζεται ότι η "ρύθμιση" είναι το ίδιο πράγμα με αυτό που έκανε ο Σαρκοζί.

  Είχε δημιουργηθεί ένα βολικό σύστημα αμοιβών με νόμιμη φοροδιαφυγή και τώρα που καταργήθηκε η διάταξη κάποιους τους πονάει - άλλη λογική εξήγηση δεν υπάρχει για την "διαμαρτυρία".

  Τώρα θα πρέπει να λογαριάζονται και οι φόροι στις αμοιβές. Διάταξη αντίστοιχη με το "αγγελιόσημο". Την μια γλυτώνουν εισφορές στα ταμεία (δημοσιογράφοι, εκδότες) την άλλη φόρους από το μισθό ή τα "τυχερά".

  Καλά ποιος είπε που ότι οι εφημερίδες χειραγωγούν την κοινή γνώμη - σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα τουλάχιστον; Τι σχέση έχει; Αυτό όντως είναι απόπειρα χειραγώγησης και τελικά προσβολή της νοημοσύνης των αναγνωστών.

  Καταλάβαμε κύριε Χιώτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. κομπάρσοςτο θέατρο που παίζει η καρδιά σου
  στο λέω θα 'χει τέρμα τραγικό
  δεν είμαι ο παλιάτσος της βραδιάς σου
  και τέρμα της ψευτιάς το σκηνικό

  κομπάρσος της καρδιάς σου δεν θα γίνω
  να παίζω κάθε ρόλο τελευταίο
  δε γίνεται αγάπη μου να μείνω
  συγχώρα με που φεύγω μα δε φταίω

  θα κλείσω την πρεμιέρα της βραδιάς σου
  αγάπη μου με τούτο το φιλί
  κι αν μ' είχε για παλιάτσο η καρδιά σου
  λυπάμαι γιατί είναι αμαρτωλή

  κομπάρσος της καρδιάς σου δεν θα γίνω
  να παίζω κάθε ρόλο τελευταίο
  δε γίνεται αγάπη μου να μείνω
  συγχώρα με που φεύγω μα δε φταίω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. δε με νοιάζει που έφυγες και που μόνο μου μ' άφησες που στα μάτια ζωγράφισες τον καημό και την θλίψη δε με νοιάζει που έφυγες και που μόνο μου μ' άφησες μα με καίει που τα χείλη σου άλλον έχουν αγγίξει τι δεν έχω εγώ που το έχει αυτός και σε παίρνει για πάντα από μένα τι δεν έχω εγώ που δεν έχει αυτός και μ' αφήνεις να ζω στα χαμένα. δε με νοιάζει που έφυγες και που μόνο μου μ' άφησες που στα μάτια ζωγράφισες τον καημό και την θλίψη δε με νοιάζει που έφυγες και που μόνο μου μ' άφησες μα με καίει που αγάπη μου μ' έχεις εγκαταλείψει. βεβαίως. κι ούτε ένα σημείο ζωής δε μου δίνεις, στο κενό σου το δικό σου να ζήσω μ' αφήνεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τα πραγματα ειναι απλα
  Στην Ελλαδα καθε καθεστωτικη δοσιλογικη αντιδραστικοτητα εμφανιζεται με προοδευτικο προσωπειο για να το φανε οι ιθαγενεις.
  Οι λεξεις εχουν υποστει πολλαπλους εννοιολογικους βιασμους απο τους δοσιλογους πολιτικους και τα καθεστωτικα παπαγαλακια.
  Ετσι το νταβατζιλικι ονομαζεται ''προοδευτικοτητα''
  η επιλεκτικη επιχειρηματικη ερημωση ονομαζεται ''οικολογικοτητα'', το πλιατσικο ''επανασταση'' κλπ κλπ τωρα και ο χρηματισμος των δημοσιογραφων για την στηριξη ενος ημιφασιστικου παρακρατικου ολοκληρωτισμου ονομαζεται ''φορολογικη διευκολυνση''.
  Γιατι μονο ετσι τα ΜΜΕ θα βλεπουν ''τεραστιο σκανδαλο'' στα 100 χιλιαρικα που ανακαλυψαν (!) στον λογαριασμο της κορης του Μανουση, αλλα δεν θα βλεπουν σκανδαλο στην αθωωση ενος πρακτορα για κατασκοπια εναντι της χωρας και στις χαριστικες συμβασεις με τις οποιες ρουφαει το χρημα του Ελληνα φορολογουμενου, ουτε στα 100 εκατομυρια της Siemens που ολη η Ευρωπη βουιζει ποιος μεσολαβησε. Ούτε το ξεπουλημα στο 2,5% της αξιας τους! των Μεταλλειων Κασσανδρας παρα την παρεμβαση της Ευρωπαικης Επιτροπης, αφου πρωτα οι νεοαριστεροι αντιδραστικοι εδιωξαν τους Καναδους επενδυτες.... http://liberalcreta.pblogs.gr/tags/metalleia-kassandras-gr.html
  Μόνο έτσι τα ΜΜΕ θα βλεπουν ΄΄ριψη δακρυγονων΄΄ δακρυγονων στον Γεωργιο Παπανδρεου που ''εκλαψε για τους αγροτες΄΄ σε μια θεατρινιστικη παρασταση όπου οι μονοι που εκλαψαν ειναι τα 3 μεγαλοστελεχη του ΠΑΣΟΚ
  http://troktiko.blogspot.com/2009/02/nd-oscar-goes-to.html
  Μονο ετσι τα ΜΜΕ θα αποκρυβουν την ανακοινωση των εργαζομενων στο Βοτανικο που ξεγυμνωνει την υποκρισια του ΣΥΡΙΖΑ ο οποιος δεν αντεδρασε στην σκανδαλωδη παραχωρηση του γηπεδου Καραισκακη στον προεδρο αλλης ομαδος... Που να σημειωσουμε οτι ο μονος δημοσιογραφος που ανεδειξε το θεμα μαχαιρωθηκε... http://liberalcreta.pblogs.gr/2009/03/ergazomenoi-sto-botaniko-na-parei-pisw-amesa-to-ste-thn-apofash-.html
  Μονο ετσι τα ΜΜΕ θα σιωπουν στο γεγονος ότι ο Δημαρχος Ηρακλειου -παρεα με αλλους...- απαιτει απο τον εισαγγελεα και πετυχαινει την απελευθερωση ψευτοαριστερων ΄΄επαναστατων΄΄ που ειχαν συλληφθει λιγο νωριτερα!!! Απο που πηγαζει αραγε αυτο το ''θρασος'' αλλα και η δυναμη να παρεμβαινει τοσο απροκαλυπτα στην λειτουργια της δικαιοσυνης, να πετυχαινει την ''απελευθερωση'' και τα ΜΜΕ να σιωπουν; http://liberalcreta.pblogs.gr/2009/04/o-dhmarhos-hrakleioy-prostaths-pliatsikologwn-den-einai-prwtapri.html
  Μονο ετσι θα θαβεται το γεγονος της δολοφονιας του φιλαθλου Φιλοπουλου όπου εκατσε στο σκαμνι ως ηθικος και φυσικος αυτουργος μεταξυ αλλων δεξι χερι του Κοκαλη μελος του ΔΣ του Ολυμπιακου όπου στην δικη οι μαρτυρες κατηγοριας επαθαν ολικη αμνησια!... Και φυσικα τα καθεστωτικα νεοαριστερα ναζιστικα κομματα και τα ΜΜΕ δεν θα εξαγριωθουν για ολα αυτα... Ουτε θα εξαγριωθουν με τις στοχευμενες επιθεσεις εναντιων συγκεκριμενων δημοσιογραφων, πολιτικων πανεπιστημιακων και δικαστων που το μονο που τους συνδεει είναι οτι κατα καιρους εχουν αντισταθει στο συντονισμενο αυτο καθεστωτικο παρακρατος που συνδεει αρηκτα συγκεκριμενους επιχειρηματιες, συγκεκριμενες πολιτικες δυναμεις, παρασιτικες ομαδες και νεοαριστερους ναζι τραμπουκους.
  Ειναι φυσικο αυτα να περνανε σε εναν λαο που τον εχουν σκοπιμα μαθει να εχει πολιτικη σκεψη αμοιβαδας αλλα και που εχουν φροντησει να χειραγωγισουν καθε δικαιολογημενη οργη του. Η συγκεκριμενη ρυθμιση του 2% αναδεικνύει ξεκαθαρα την αντιδημοκρατικη, καθεστωτικη δοσιλογικη συμμορια που ελεγχει παρακρατικα την χωρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δεν είναι περίεργο που η ελλάδα ειναι πρώτη στη διαφθόρα στήν ευρώπη,εγω στοιχιματίζω οτι εινια και 1η στο κόσμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Τι άλλο να περίμενε κανείς από το ΒΗΜΑ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. της κορης του Παυλιδη εννοουσα, του Μανουση ειναι (?) τα 100 χιλιαρικα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε τη γνώμη σας!