Τρίτη, 19 Μαΐου 2009

Το ΣτΕ, ο ν. 3023 και οι αποφάσεις Παυλόπουλου

Ακούσαμε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον εισηγητή Σύμβουλο κ. Τσακόπουλο να εισηγείται την κήρυξη των άρθρων 10 και 11 του ν. 3023/2002 ως αντισυνταγματικών (και την παραπομπή της υπόθεσης στην Ολομέλεια, όπως ορίζει το Σύνταγμα σ' αυτές τις περιπτώσεις) και, εναλλακτικά, την ακύρωση των αποφάσεων που εξέδωσε ο κ. Παυλόπουλος, επειδή παραβιάζουν την αρχή της αναλογικής ισότητας. Χωρίς να θέλω να σας μπλέξω στα νομικά, να δώσω μερικές σύντομες εξηγήσεις για το νόμο αυτό και τις αποφάσεις του κ. Παυλόπουλου.

Ο ν. 3023/2002 έγινε, για να ρυθμίζει θέματα της προεκλογικής περιόδου, καθώς και της εν γένει χρηματοδότησης των κομμάτων. Έχοντας ως σκοπό (κατά την εισηγητική του έκθεση) να εκλογικεύσει τις προεκλογικές εκστρατείες, θέσπισε κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους η προβολή των κομμάτων γίνεται αποκλειστικά στο χρόνο που διατίθεται υποχρεωτικά από τα κανάλια βάσει υπουργικών αποφάσεων. Απαγορεύεται στην προεκλογική περίοδο (σύμφωνα με το άρθρο 11.β) οποιαδήποτε μετάδοση τηλεοπτικού μηνύματος κομμάτων, εκτός από αυτά που θα προβλέπει η υπουργική απόφαση. Έτσι, τα κόμματα είναι απολύτως εξαρτημένα από τις διαθέσεις του εκάστοτε υπουργού. Δεδομένου, μάλιστα, ότι η υπουργική απόφαση εκδίδεται κατόπιν γνώμης της διακομματικής επιτροπής εκλογών (άρθρο 10), στην οποία συμμετέχουν μόνο τα κόμματα που ήδη εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως θα αναμενόταν έδωσαν σημαντικό χρόνο στους εαυτούς τους και ψίχουλα στους λοιπούς. Προσβάλαμε, λοιπόν, τη συνταγματικότητα τόσο της απαγόρευσης της προβολής μηνυμάτων, όσο και της δυνατότητας του υπουργού να ρυθμίζει κατά το δοκούν την προβολή των κομμάτων κάθε φορά.

Προσβάλαμε, επίσης, και τις συγκεκριμένες αποφάσεις, που κατανέμουν 6.250.000 ευρώ μεταξύ των κομμάτων που ήδη εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (διαμέσου της αγοράς τηλεοπτικού χρόνου από το ίδιο το κράτος), ενώ στα άλλα κόμματα δίνουν ένα πεντάλεπτο σε κάθε κανάλι καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Δεν μπλέκω σε λεπτομέρειες, απλώς ν' αναφέρω ότι ο εισηγητής θεωρεί ότι η ολοκληρωτική απαγόρευση μετάδοσης πολιτικών μηνυμάτων κατά την προεκλογική περίοδο (πλην των όσων επιτρέπει η υπουργική απόφαση) είναι αντισυνταγματική. Επίσης, θεωρεί ότι η κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου, με τον τρόπο που έκανε η υπουργική απόφαση, παραβιάζει την αρχή της αναλογικής ισότητας, που επιτάσσεται από το νόμο. Για το λόγο αυτό και θεωρεί ότι οι αιτήσεις ακυρώσεως που ασκήσαμε είναι βάσιμες.

(Σημείωση: εκτός από τα μέλη του κόμματος κ.κ. Γιάννη Κτιστάκι, Αντύπα Καρίπογλου και Τάσο Αβραντίνη, οι αιτήσεις ακυρώσεως υποστηρίχθηκαν στο ακροατήριο και από τον Καθηγητή κ. Νίκο Αλιβιζάτο)

Μοιραστείτε το άρθρο αυτό

Facebook

4 σχόλια:

 1. Συγχαρητηρια για την δικαστικη αυτη νικη. Ηταν μια δημοκρατικη νικη μιας μαχης για τους Ελληνες πολιτες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν κερδίσαμε ακόμη - η εισήγηση, όμως, είναι κατά κανόνα πρόκριμα της απόφασης. Ίδωμεν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. έρχεται ο κύριος νομάρχης-δεν έρχεται ο κύριος νομάρχης...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μπράβο ήταν ένα πρώτο βήμα, αλλά ακόμη και να δικαιωθεί η "ΔΡΑΣΗ" η απόφαση δεν θα έχει πρακτικό αποτέλσμα γιατί θα έχουν γίνει οι εκλογές

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε τη γνώμη σας!