Κυριακή, 3 Μαΐου 2009

Διάλογος

Γράφει ο Νίκος Δήμου- Τι ελπίδες έχει η "Δράση";

- Να κυβερνήσει; Μηδενικές. Να επηρεάσει; Πολύ μικρές, αλλά υπαρκτές.

- Αισιόδοξος;

- 'Οχι - όπως πάντα, μαχόμενος απαισιόδοξος. Δεν περιμένω πολλά πράγματα.

- Αλλά τότε γιατί;

- Διότι μου είναι αδύνατον να ψηφίσω οιαδήποτε από τις υπάρχουσες παρατάξεις. Θα μπορούσα να γράψω ένα τόμο για κάθε μία με τους λόγους που με κάνουν όχι μόνο να μην την επιλέγω, αλλά να μην την αντέχω. Με ένα περιέργο τρόπο, όλα τα κόμματα μας μου θυμίζουν καρικατούρες κομμάτων. Ακόμα και σεβαστές (στο εξωτερικό) εναλλακτικές λύσεις, εδώ έγιναν παρωδία - όπως οι Οικολόγοι. Η "Δράση" είναι η μόνη αξιοπρεπής λύση πριν από το λευκό.

- Η τελευταία σου φράση ακούγεται σαν σλόγκαν.

-΄Ίσως και να είναι. Δείχνει το αδιέξοδο και την απελπισία ενός συνειδητού και σκεπτόμενου πολίτη. Πάντα ψήφιζα το "μη χείρον" αλλά σήμερα φτάσαμε στο "μη χοίρων"!

- Ωραία λοιπόν: "Δράση, η μόνη αξιοπρεπής λύση, πριν το λευκό". Καλή μας επιτυχία!

38 σχόλια:

 1. Στις δημοσκοπήσεις το κόμμα των "Οικολόγων-Πρασίνων" (τί είναι αυτοί;;; Τρώγονται;;;) παίρνει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό, ακόμη και εισόδου στην βουλή, απλά και μόνο για το όνομα που έχει επιλεγεί. Μια ψήφος ριγμένη κάπου στο πουθενά...

  Ίσως αυτό ακριβώς να είναι και το βαθύτερο νόημα αυτής της ψήφου. Η ψήφος στο "πουθενά", η ψήφος του "Κανένας".

  Αλλά και πάλι θα ρωτούσα: Αυτοί τι να περιμένουν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. κ.Δήμου,

  Η απάντηση που δίνετε, στην ερώτηση "γιατί Δράση;", δεν με ικανοποιεί. Θα σας εξηγήσω τους λόγους.

  Το όνομα που επιλέξατε, υποδηλώνει, ότι οι συμμετέχοντες σε αυτή την προσπάθεια είναι έτοιμοι να παλέψουν και να συγκρουστούν, να δημιουργήσουν και να καταστρέψουν, είναι έτοιμοι για δράση.

  Η απάντηση σας, αντίθετα, υποδηλώνει μια στάση παθητική. Μια εικόνα ενός ανθρώπου, που επιλέγει να μη λερωθεί. Και μιλώ σαφώς, μόνο για την ανάρτηση αυτή, και όχι για την πορεία σας στη ζωή.

  Διαβάζοντας την ανάρτηση σας, νιώθω ότι υπάρχει έλλειψη πάθους στην συμμετοχή σας. Δεν βλέπετε καμία πιθανότητα αλλαγής, καμία πιθανότητα επιρροής. Επιλέγετε Δράση για να διατηρήσετε την αξιοπρέπεια σας, στη στιγμή της ψήφου. Όχι για να δράσετε, όχι για να αποτελέσετε δύναμη αλλαγής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν είναι λίγο πράγμα να σκεφτεί ο πολίτης την αξιοπρέπειά του, λίγο πριν ψηφίσει (δηλαδή τη διανοητική του αξιοπρέπεια, το δικαίωμά του στη αυτονόμηση από τις συμπληγάδες της άλογης πολιτικής καθημερινότητας και της δικομματικής ανοησίας).

  Δεν είναι καθόλου λίγο να νοιαστεί, επιτέλους, ο πολιτης για την αξιοπρέπειά του, την οποία επί σειρά ετών έχει εκχωρήσει, εκών άκων, στο μονοπώλιο του ανορθόλογου αντιπαραγωγικού δικομματικού και εκβιαστικού παιγνιδιού.

  Εάν ο πολίτης δεν αντιδράσει στο όνομα αυτής του ακριβώς της αξιοπρέπειας, δηλαδή της "πολιτότητάς του", τίποτε δεν πρόκειται να γίνει, σε τίποτε δεν μπορεί να ελπίζει ο τόπος.

  Ως εκ τούτου, σωστά ΝικόΔημος μιλάει για ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.

  Αυτό κι αν είναι ΔΡΑΣΗ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @hellenico

  Ας είμαστε ρεαλιστές. Περιμένετε από μία ομάδα ανθρώπων που ξεκίνησε πριν μερικές εβδομάδες που αντιμάχεται όλη την πολιτική ατμοσφαιρα της χώρας, που σαμποτάρεται από τα ΜΜΕ - να επιτύχει συγκρούσεις και ανατροπές; Μιλάω όμως για επιρροή (πράγμα που παραβλέπετε). Δεν προσδοκώ πολλούς βουλευτές αλλά ελπίζω η νοοτροπία της Δράσης να διαδοθεί ως καλός ιός...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΝΔ, στα επίκαιρά σου γράφεις για την "Φαντασία στην οικονομία". Έχει ενδιαφέρον το κείμενο αν και λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, φοβούμαι.

  Η φούσκα έδωσε την εντύπωση σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων ότι είχαν χρήμα το οποίο με κάποια μορφή, π.χ. χρέους (που κάπως θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να το αποπληρώσουν), το ξόδεψαν και έτσι δημιούργησαν από το "φαντασιακό" πραγματική κατανάλωση, δημιούργησαν θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις προέβησαν σε επενδύσεις, ανοίγματα και προσλήψεις για να καλύψουν την ζήτηση.

  Με το σπάσιμο της φούσκας όλα αυτά είναι αναπόφευκτο να βρεθούν στο κενό και ακόμη χειρότερα να κινδυνεύουν να τα καταπιεί η μαύρη τρύπα που δημιουργήθηκε. Γιατί προφανώς πάρα πολύ χρήμα, φανταστικό ή όχι... εξαερώθηκε από την μια στιγμή στη άλλη και έλλειψε από την αγορά.

  Επομένως δεν θεωρώ ότι είναι μόνο η φαντασία που δημιουργεί το πρόβλημα. Μπορεί να φαίνεται έτσι εδώ στην Ελλάδα, προς στιγμήν, που οι μισοί μισθωτοί είναι Δημόσιοι υπάλληλοι και δεν υπάρχει εξαγωγική βιομηχανία και ως επί το πλείστον ζούμε με την κατανάλωση που μας προσφέρει το... εθνικό χρέος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ''Δραση, η μονη πραξη πριν την μεταναστευση''

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Συμφωνώ με το κείμενο σας εκτός από το κομμάτι που αναφέρεται στους Οικολόγους και για να απαντήσω στον Periclis: Ο λόγος που έγινα μέλος των Οικολόγων Πρασίνων (και είναι η πρώτη φορά που γράφτηκα σε κόμμα στα 36 μου) είναι γιατί το συγκεκριμένο κόμμα ανήκει στην Ευρωπαϊκη Ομοσπονδία Πράσινων Κομμάτων (http://europeangreens.ning.com/) και αυτό λέει πως δεν είναι σαν τους πολλούς άλλους που στη χώρα μας δηλώνουν οικολόγοι και είναι ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Συμφωνώ απόλυτα με τη φράση:¨…η μόνη αξιοπρεπής λύση, πριν το λευκό", με μόνη διαφορά ότι εγώ θα άλλαζα το όνομα και θα έλεγα ΣΥΡΙΖΑ!
  Οι άνθρωποι κύριε Δήμου επιλέγουν ανάλογα από τη θέση που κάθονται και το σημείο του ορίζοντα που βλέπουν.
  Εγώ έχω το βλέμμα στραμένο στην ανατολή. Πως θα μπορούσα να περιγράψω το ηλιοβασίλεμα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ν.Δήμου
  Ας είμαστε ρεαλιστές. Περιμένετε από μία ομάδα ανθρώπων που ξεκίνησε πριν μερικές εβδομάδες που αντιμάχεται όλη την πολιτική ατμοσφαιρα της χώρας, που σαμποτάρεται από τα ΜΜΕ - να επιτύχει συγκρούσεις και ανατροπές; Μιλάω όμως για επιρροή (πράγμα που παραβλέπετε). Δεν προσδοκώ πολλούς βουλευτές αλλά ελπίζω η νοοτροπία της Δράσης να διαδοθεί ως καλός ιός...Δεν περιμένω κάτι ιδιαίτερο. Είναι ενδιαφέρον όμως το γεγονός ότι κι εσείς δεν περιμένετε τίποτα.

  Γιατί θα έπρεπε τα ΜΜΕ να σας δώσουν ιδιαίτερο χρόνο μου διαφεύγει. Ούτε τα συμφέροντα τους εξυπηρετείτε, ούτε έχετε διείσδυση στις ομάδες ανθρώπων που τα παρακολουθούν. Καινούργιοι δεν είσαστε, σας γνωρίζουν ήδη όλοι. Η νοοτροπία της δράσης, όπως την παρουσιάζετε είναι παθητική, δηλαδή δεν διαδίδεται, αμύνεται. Προσπαθεί να διατηρήσει όχι να κατακτήσει. Ναι σίγουρα, οι άνθρωποι που ήδη είναι (ή θεωρούν τους εαυτούς τους) αξιοπρεπείς, θα σας ακολουθήσουν. Πώς θα κερδίσετε όμως νέες καρδιές? Πώς θα διαδόσετε την αξιοπρέπεια και την κοινή λογική?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Παντως & η διαμαρτυρια & η αντιδραση ειναι υγιεις πραξεις...

  Οσο λιγοτερες ψηφους παρουν τα 2 μονοπωλιακα κομματα εξουσιας,τοσο το καλυτερο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Μια απλή ερώτηση στον κύριο Νίκο Δήμου,εάν η φιλοδοξία σας στην Δράση δέν είναι να αλλάξεται τίποτα σε αυτή την χώρα,δέν φτέται εσείς σας πολεμούν τα ΜΜΕ,τότε γιατί ένας πολίτης να σας ψηφίσει;Mε στόχο την εξάπλωση της νοοτροπίας σας ώς καλού ιού,μα απο αυτόν τον ιό δεν μας έχουν κολήσει και όλα τα άλλα κόμματα ανεξαιρέtως;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ioannisk
  όλα τα ελληνικά κόμματα ανήκουν σε κάποιο ευρωπαϊκό πλέγμα - και το ΛΑΟΣ και η Φιλελεύθερη Συμμαχία. Αυτό δεν σημαίνει πολλά πράγματα - παρά μόνο πως χρειάζονται κάποιον εκπρόσωπο στην Ελλάδα.
  hellenico
  Τα ΜΜΕ δεν μας δίνουν "ιδιαίτερο χρόνο" - δεν μας δίνουν καθόλου! Ίσως φταίει και η σταυροφορία του Στέφανου Μάνου εναντίον του μαύρου χρήματος στο ΜΜΕ. (βλ. προηγούμενο ποστ). Αυτό όμως κύριε
  "Πολίτης" δείχνει πόσο διαφέρουμε από τα άλλα κόμματα που το κατάπιαν στα μουγκά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Κύριε Δήμου, δεν με καταλάβατε. Δεν εννοούσα ότι γράφτηκα στους Οικολόγους Πράσινους επειδή ανήκουν σε κάποιο Ευρωπαϊκό συνασπισμό κομμάτων, προφανώς και ανήκουν, αλλά είναι οι μόνοι που ονομάζονται Οικολόγοι και ανήκουν στους Ευρωπαίους Πράσινους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Πάντως ούτε και αναφορά στους "Οικολόγους-Πράσινους" έχω διαβάσει - εκτός από μια χθες στην Καθημερινή, που στην ουσία αποτελεί μια περιττή φλυαρία.

  Πάντως η Καθημερινή, επίσης χθες, αναφέρθηκε στα "περί μαύρου χρήματος" των εκδοτών.

  Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάποια σύγκρουση με το πολιτικό κατεστημένο γιατί δεν νομίζω ότι έχει πάρει στα σοβαρά τη "Δράση". Αντίθετα, πολλοί, στο οικονομικό κατεστημένο της χώρας, μπορεί να είναι και θετικοί. Π.χ. ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

  Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί την ήττα βεβαία, δεν πολυνοιάζεται και ενδεχομένως λιγότερο αισθάνεται ότι απειλείται, το ΠΑΣΟΚ είμαι σίγουρος ότι έχει μια ανησυχία καθώς καλείται να πάρει και την τελευταία ψήφο για να έχει αυτοδυναμία και διαπιστώνω ότι τείνει να συμπεριλαμβάνει λόγο για τα «ζητούμενα της Δράσης». Άλλωστε το είπε και ο Πάγκαλος, ότι το ΠΑΣΟΚ τα έχει υιοθετήσει όλα και είμαι σίγουρος γιαυτό.

  Επίσης, το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει πρόβλημα (κανένα μα κανένα) να υιοθετήσει "οικολογικές" θέσεις περί "πράσινης ανάπτυξης" που όταν αναφέρεται σε αυτήν ο ΓΑΠ ως μια ακόμη ανοησία μου ακούγεται. Προφανώς για μένα, όταν αναφέρεται ο Μάνος στις ανεμογεννήτριες, είναι πολύ πιο πειστικός και μου δημιουργεί την αίσθηση ότι ξέρει για τί μιλάει και δεν είναι ότι απλώς απαγγέλλει την μαθητική του παπαγαλία επ’ευκαιρία της… 25ης Μαρτίου. Είναι σαφέστατα ένας άνθρωπος που παράγει σκέψη, πρωτότυπη σκέψη. Αυτό μπορώ να το διαπιστώσω. Εμπιστεύομαι, λοιπόν, πολιτικά, ότι οι… κοινές θέσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και «Δράσης» θα έχουν καλύτερη τύχη αν η «Δράση» έχει καλύτερη τύχη.Αν υπάρχει ψηφοδέλτιο της "Δράσης" στις Ευρωεκλογές και ότι άλλο προκύψει, θα το ρίξω στην κάλπη. 'Έχω παρακολουθήσει κάμποσο καιρό τον Μάνο και στην αρθρογραφία και στο ραδιόφωνο και θεωρώ ότι η ματιά του στα πράγματα είναι πράγματι αυτή που μπορεί να δώσει λύσεις. Επίσης και η διακήρυξη της "Δράσης", σαν τρόπος αντίληψης και ως περιεχόμενο με εκφράζει. Θεωρώ ότι σωστά κινείται στην κατεύθυνση να εκφράσει αυτό το κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας που έχει χάσει τις ψευδαισθήσεις του και δεν πιστεύει ότι έχει κάτι να ωφεληθεί, αλλά αντίθετα να χάσει, με τον τρόπο που παίζεται το πολιτικό παιχνίδι σε αυτήν την χώρα. Προφανώς το δίλημμα δεν είναι «δικομματισμός ή όχι». Αυτό είναι μια ακόμη ανόητη προπαγάνδα για να έχουν λόγο ύπαρξης και «νομιμοποίησης» τα λοιπά άχρηστα κόμματα της «ελάσσονος αντιπολίτευσης», ως… απάντηση στον δικομματισμό.

  Λοιπόν θεωρώ ότι η «Δράση» μπορεί να εκφράσει γνήσια αυτό το κομμάτι του Ελληνικού λαού που με κάποιο τρόπο θέλει να σηκώσει το κεφάλι του αντί να ρίχνει μοιρολατρικά την ψήφο του πότε στην Νέα Δημοκρατία και πότε στο ΠΑΣΟΚ.

  Και προφανώς υπάρχουν κάποια πρόσωπα στην «Δράση» που έχω παρακολουθήσει και εκτιμώ (και βρίσκω πολύ χρήσιμο τον λόγο τους), π.χ. τον Βερεμή. Επίσης και ο λόγος των άλλων που έχω διαβάσει όπου έχω βρει την ευκαιρία, είναι στην κατεύθυνση του πως και εγώ βλέπω τα πράγματα.

  Προσωπικά δεν συμφωνώ ούτε με τα «μαύρα πρόβατα» του ΝΔ (δεν νομίζω ότι κανείς από την «Δράση» αισθάνεται ως ο looser των αμερικάνικων κωμωδιών με εφήβους που στο τέλος παίρνουν το αίμα τους πίσω), και ούτε επίσης με την λογική του «μαχόμενου απαισιόδοξου». Λυπάμαι, αλλά αυτό μου θυμίζει (και όπως επαναλαμβάνεται) μια αριθμητική εξίσωση, 1-1=0.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Κύριε Δήμου,
  Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με την απαισιοδοξία σας.
  Όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς, η "απογοητευτική" σημερινή Ελλάδα της υποκρισίας και την εκμετάλευσης, είναι καλύτερη από την Ελλάδα του 1970, του 1940, του 1920, του 1900 και του 1850. Άρα βελτιωνόμαστε.
  Όσο για την αλητεία που βρίσκουμε στη (κάθε) Βουλή και στην (κάθε) κυβέρνηση, είναι ουτοπικό να περιμένουμε εντός μια ομάδας 300 ή 30 ανθρώπων να προκύψουν όλοι τίμιοι και ικανοί, όσο αυστηρά κι αν είναι τα κριτήρια.
  Έχετε συναντήσει ποτέ ομάδα 30 καθηγητών πανεπιστημίου (όπου δεν διακυβεύονται τόσο μεγάλα συμφέροντα) να μην υπάρχει έστω ένας χαζός, ένα απατεώνας και ένας απλά κακός κομπλεξικός; Συνήθως υπάρχουν περισσότεροι.
  Συνεπώς ας είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον, εντός μιας κοινωνίας που πάντα θα έχει τους περιορισμούς της ως προς την ποιότητα των ανθρώπων που συγκροτούν την όποια οργάνωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Οι πολιτικές τομές δεν μπορούν να επέλθουν από τα μικρά κόμματα διαμαρτυρίας, χρειάζεται πλατειά λαϊκή αποδοχή και πολιτικές συναίνεσης (bipartisanship), υπό αυτό το πρίσμα, μόνο τα μεγάλα κόμματα εξουσίας μπορούν να τις φέρουν εις πέρας. Αυτά βέβαια ισχύουν σε σοβαρά κράτη και όχι κράτη της πλάκας σαν το δικό μας όπου τα μεγάλα κόμματα εξουσίας έχουν καταντήσει θίασοι σκιών με θιασάρχες ανάξιους κληρονόμους και όλα γίνονται με γνώμονα "το καλό της παράταξης" (φράση που μου φέρνει εμετό). Οι υπουργικοί θώκοι επανδρώνονται από ανεπάγγελτα παιδιά του κομματικού σωλήνα, επαγγελματίες της αυτοπροβολής που πολιτεύονται με επικοινωνιακούς όρους. Γιά τους υπόλοιπους μικρούς (λαος, σφύριζες και αντιδραστικούς μικροαστούς του περισσού ούτε λόγος). Συνεπώς η μόνη λύση λευκό ή αποχή όπως λέει και ο Νίκος Δήμου ή ψήφος στην Δράση που στελεχώνεται αν μη τι άλλο απο αξιοπρεπείς και σοβαρούς ανθρώπους μπας και πιέσουν (αν πάρουν έδρα) τους σεσηπτωκότες μεγάλους να σοβαρευτούν λίγο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Διάλογος ...
  με τον ίδιο τον εαυτό ...

  Φαίνεται πως στην Ελλάδα μόνο έτσι μπορεί να ξεκινήσει ένα νέο κόμμα να ακούγεται ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Είναι ένα πράμα μαγικό οπού ποτές δεν θαν το μάθουμε, γιατί απελπισμένος άραγες να βρίσκεται μέσα στην ύπαρξη ο συνειδητός ο σκεπτόμενος ο πολίτης. Να μην είν' αυτός ένας ευτυχισμένος άνθρωπος -άραγες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Εύχομαι ολόψυχα στη Δραση καλή τύχη...
  Ειλλικρινώ περίμενα κάποια σύγκλιση με την ΦΙΣ, αλλά πριν δούμε τις δηλώσεις των αρμοδίων δεν μπορούμε να κρίνουμε...

  Και μόνη η παρέμβαση Μάνου για τον τύπο είναι πολύ τολμηρή και ειλλικρινής, γιατί γίνεται τώρα πριν τις εκλογές, και όχι με τη σιγουριά του εκλεγμένου... Δεν την κρίνω ψηφοθηρική ολωσδιόλου...

  Εύχομαι ολόψυχα καλή τύχη...

  ΥΓ> Δεν θα πείραζε αν αρκετοί ψηφοφόροι έβλεπαν τις Ευρωεκλογές σαν μια καλή ευκαιρία να τιμωρήσουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, αντί να συμμετάσχουν στο "γκάλοπ" τους... Εκτός αν κρίνουν ότι τους καλύπτουν, οπότε άλλου ιερέως ευαγγέλιο...

  Για τον ΣΥΡΙΖΑ ας πούμε αυτός που καλύπτεται από αυτόν τον χώρο, θα πρέπει να αποδέχεται και τον Στάλιν και τον Μάο και τις πρακτικές τους... ανεξαρτήτως ιστορικών συγκυριών που τότε τους έκαναν ισχυρούς. Αυτές σήμερα εκλείπουν ειδικά στη χώρα μας. Επομένως μόνο οι πρακτικές τους θα είχαν νόημα...

  Αυτά τα ολίγα, για να μην νομίζουν μερικοί πως με "αριστερά" προσωπεία θα επαναεξαπατήσουν τον κόσμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Δευκαλίωνα, "έγραψες" με το σύνθημά σου (υπενθυμίζω) "Δράση, η μόνη πράξη πριν τη μετανάστευση".
  Μόνο που είναι κάπως αργά πλέον για μένα και πολλούς άλλους...

  Φιλικά,
  Γ.Σ από τη Γενεύη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. αν εύχεσαι την τύχη την καλή στην ΔΡΑΣΗ
  δηλαδή στο τίποτα
  και μάλιστα ολοψύχως
  δεν προβληματίζεσαι αν έχεις ψυχή nikiplos;
  πόσες φορές έχεις ευχηθεί επιτυχία σε ένα κόμμα και πόσες φορές αστόχησες μέσα στη ζωή;
  τίποτα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Ποιοι ακριβώς θέλετε να γίνετε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Ρωτάω επειδή:

  α) από τη μία βλέπω ότι στην Ελλάδα όλοι ψάχνουν να μιμηθούν κάποιο "μοντέλο" (Σουηδικό και μη)

  β) Η "κοινή λογική" είναι δευτερεύων παράγοντας στην πολιτική. Ο κόσμος ψηφίζει πάντα "φάτσα" (βλέπε Ομπάμα). Εάν η εν λόγω "φάτσα" είναι φορέας κοινής λογικής, έχει καλώς. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, θα πρέπει να έχει ευρύτατη υποστήριξη από πολλούς σε πολλά κλιμάκια.

  Διαφορετικά η επίδραση θα είναι μηδενική και η "Δράση" θα καταλήξει να είναι ένα μικρό "club", ή απλά ένα σωρό blogs και τίποτ' άλλο.

  Εναλλακτικά, η Δράση θα μπορούσε πολύ πιο εύκολα να γίνει ένας φορέας activism. Πώς; Να δημοσιεύει πραγματικές οικονομικές στατιστικές της χώρας και σχολιασμό τους από σοβαρούς οικονομολόγους και ανθρώπους της αγοράς, να δημοσιεύει ενδεχόμενες πραγματικές επαγγελματικές ευκαιρίες για νέους (όχι αγγελίες θέσεων εργασίας, αλλά τομείς, πόλεις με ανάπτυξη, κλπ κλπ). Αυτό το λέω επειδή προσωπικά δεν βλέπω καμία πιθανότητα για τη Δράση να αποκτήσει μερίδιο στην πολιτική ζωή που να έχει οποιαδήποτε επίδραση. Το activism είναι πολύ πιο... "οικονομικός τρόπος". Κι αν έχει και χιούμορ, δυναμίτης!

  Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Όχι Λευτέρη, στην Ελλάδα ο κόσμος δεν ψηφίζει "φάτσα" (που στην περίπτωση του Ομπάμα υποδηλώνει ένα άνθρωπο καλλιεργημένο, με άποψη και γενικώς έχων πνευματικά χαρίσματα - σε αντίθεση με τον Μπους - αυτός τι φάτσα ήταν πάλι για να εκλεγεί;). Στην Ελλάδα ο κόσμος (σε μεγάλο ποσοστό) ψηφίζει συνειδητά... βόλεμα και την αίσθηση ότι οι "δικοί του" είναι στα πράγματα άρα κάτι μπορεί να ωφεληθεί και αυτός, σε κάποιον τομέα, ακόμη και... φανταστικό.

  Είμαι σίγουρος ότι όταν το ΠΑΣΟΚ ξαναέρθει στην εξουσία το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να δικαιώσει, όσο του είναι δυνατόν, τις προσδοκίες που έχουν μείνει ανικανοποίητες και έχουν συσσωρευθεί όλα αυτά τα χρόνια της "δεξιάς παρένθεσης".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. ώς την κραυγή σ' αναζητώ είπε...

  Για την ώρα η Δράση είναι ένας εν τη γεννέσει του πολιτικός χώρος που ρίχνει σαφείς ιδέες και διαχωρίζει κάποια πράγματα που στην ελλάδα δεν είναι αφηρημμένες έννοιες... βυσοδωμούν...

  Ο Παυλίδης είναι πταίσμα μπροστά στο σκάνδαλο με το DVD (35χρονη κλπ). Δύο φθηνιάρηδες εκβιαστές (Μάκης-Θέμος) βρέθηκαν με 19 εκατομύρια ευρώ μαύρα να κυκλοφορούν ελεύθερα. Κι όλα αυτά σε μια χώρα που ψάχνει να βρει το ευρώ στο πεζοδρόμιο... που δεν έχει νοσοκομεία. που έχει τριτοκοσμική πρωτεύουσα. Που προσφέρει κάκιστη ποιότητα ζωής στους πολίτες της με το μεγαλύτερο κόστος στην ΕΕ (Δεν αναφέρομαι στις τιμές του καφέ αλλά στο υποχρεωτικό ασφαλιστικό κόστος των πολιτών, στα κερατιάτικα ΔΗΜΟ-ΕΡΤ στους λογαριασμούς και σε πολλά άλλα). Χωρίς να πιεί καφέ ή να φάει έξω, ο έλληνας πολίτης πληρώνει ακριβότερα από όλους τους άλλους το χειρότερο κράτος της ΕΕ! Το οποίο μάλιστα αντί να του προσφέρει υπηρεσίες, τον ταλαιπωρεί αφάνταστα σε κάθε του βήμα.

  Προτιμώ λοιπόν το "τίποτα" από τις χάρτινες αφίσες-ρεκλάμες κενές περιεχομένου και ουσίας εδώ και χρόνια... χρεωκοπημένες σε ιδέες και πράξεις...

  Η Ελλάδα ως τελευταία σοσιαλιστική χώρα της ΕΕ με 20%δημοσίους υπαλλήλους (στον ευρύτερο δημόσιο τομέα 5ετία, συμβασιούχοι κλπ) και το υπόλοιπο 20% κρατικοδίαιτου ιδιωτικού, πρέπει να αλλάξει πορεία. Αυτή είναι η γνώμη μου... Σε λίγο θα πάθουμε τα ίδια και χειρότερα από τις πρώην ανατολικές χώρες, γιατί αυτές έχουν τουλάχιστον υποδομές σε υλικό και χώρο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Τα κόμματα όπως και οι εταιρίες για να πάρουν μεγαλύτερο κομμάτι απο την πίτα των ψηφοφόρων θα πρέπει να αναπτυχθούν. Η δράση αυτή τη στιγμη είναι ένα μαγαζάκι που προσπαθεί να ανταγωνιστεί την αλυσιδα franchise σε όλη τη χώρα που διαθέτουν τα κόμματα εξουσίας. Δεν πρέπει να γίνει κάποια κίνηση στην κατεύθυνση εκπροσώπησης σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών; Η μόνη στρατηγική θα είναι το you tube και τα blogs; Δύσκολα τα πράγματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Εσύ Nikiplos θα είσαι ευτυχισμένος αν δεν πληρώσεις το χαράτσι από ΕΡΤ στης ΔΕΗ τον λογαριασμό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Και γαμω τις "αξιοπρεπείς λύσεις" η Δραση
  με βασικους συντελεστες της αθλια πολιτικα υποκειμενα σαν τον Κοντογιανοπουλο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Δεν είναι ένα άθλιο πολιτικό υποκείμενο ο Βασίλης! Είναι παντρεμένος με την Ματίλντα Μανωλικάκη και έχει μία κόρη και δεν τα πιστεύει τα τέτοια πράγματα για τον Βασίλη η κόρη του. Δεν είναι εκμεταλλεύτρια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Ειλικρινά, το "ευτυχισμένος" είναι μια έννοια δύσκολη να την ορίσουμε... Θα είμαι όμως λιγότερο δυστυχισμένος καθώς δεν θα καλούμαι να πληρώσω φύκια και εξυπνάκηδες... Δηλ, λιγότερους νταβατζήδες έτσι να χρησιμοποιήσω και μια έκφραση μοδάτη... Στο τέλος καλύτερα δεν είναι να παίρνουμε ότι πληρώνουμε? Και όχι να πληρώνουμε για τον αέρα που αναπνέουμε? και μάλιστα κακοφορμισμένο?

  Τώρα αν υποκρίπτεις το ερώτημα ποιός θα μας παράσχει τροφή, όταν δεν έχουμε να την πληρώσουμε, αυτό είναι άλλο ευαγγέλιο... Δεν έχει πάντως η ελλάδα καν σοβαρό κράτος για να αξιώνει κοινωνικό κράτος. Αν νομίζουμε πως καλά είμαστε, κι έτσι, τότε απλά θα ροκανίσουμε το χρόνο μας μέχρι να βουλιάξουμε όλοι μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Γιατί είναι δύσκολο να την ορίσουμε την έννοια, nikiplos;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. ΠΡΟΣ Dem> Πες μου Dem ποιος είναι κατά την γνώμη σου "αξιοπρεπή πολιτική λύση" ή αξιοπρεπής πολιτικός;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Να επιστρεψει το μοντερεσι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. στο άδειο μου πακέτο απόψε μπήκες
  δεν ξέρω τι ζητάς και αν το βρήκες
  αχ να 'σουνα τσιγάρο τελευταίο
  γουλιά γουλιά μαζί σου να τα λέω

  μα τι να πω
  που μαι στεγνός
  από ψιλά κι από παρέα
  και σ' αγαπώ
  γιατί είσαι άπιαστη
  σαν όλα τα ωραία

  τι να σου πω
  άδειο βαγόνι το μυαλό μου αραγμένο
  το σ' αγαπώ πάνω στου μπράτσου μου χαράζω την πληγή
  και δεν μπορώ να μη σε δω ούτε να μη σε περιμένω
  και δεν μπορείς ν' ακολουθήσεις τη δική μου τη φυγή

  δεν ξέρω λόγια όμορφα να δίνω
  κι αν τα 'θελες σε μένα μην τα ψάξεις
  εδώ που είμαι άσε με να χύνω
  χωρίς να προσπαθήσεις να μ' αλλάξεις

  μα τι να πω στο περιθώριο που ζω φυλακισμένος
  το σ' αγαπώ μοιάζει με λέξη που την λέει μεθυσμένος
  τι να σου πω άδειο βαγόνι το μυαλό μου αραγμένο
  το σ' αγαπώ πάνω στου μπράτσου μου χαράζω την πληγή
  και δεν μπορώ να μη σε δω ούτε να μη σε περιμένω
  και δεν μπορείς ν' ακολουθήσεις τη δική μου τη φυγή

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε τη γνώμη σας!