Πέμπτη, 21 Μαΐου 2009

Οι δημοσκοπήσεις και η σημασία της μη-χαμένης ψήφου

Χθεσινή δημοσκόπηση δίνει στη Δράση ποσοστό 1,5%. Φυσικά, δεν είναι ποσοστό, για το οποίο μπορούμε να υπερηφανευόμαστε, αλλά είναι μια ένδειξη δυναμικής (μ' όλη την αυξημένη πιθανότητα στατιστικού λάθους), δεδομένου ότι πριν από δύο εβδομάδες άλλες δημοσκοπήσεις μας έβαζαν στο 0,6%. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός πρέπει να βοηθήσει, για να περάσει ένα μήνυμα: η ψήφος στη Δράση δεν είναι χαμένη ψήφος.

Πολλοί άνθρωποι συμφωνούν με τις ιδέες και τις προτάσεις μας, αλλά είτε δεν μας έχουν γνωρίσει καν (βοηθά σ' αυτό και ο κ. επί των Εσωτερικών Υπουργός), είτε θεωρούν ότι, ψηφίζοντάς μας, θα χαραμίσουν την ψήφο τους σ' ένα κόμμα που, ούτως ή άλλως, δεν πρόκειται να εκλέξει Ευρωβουλευτή. Η θέση αυτή, όμως, είναι διπλά εσφαλμένη.
Πρώτον: όπως δείχνει και η πρόσφατη δημοσκόπηση, υπάρχει μια δυναμική, η οποία δεν καθιστά το στόχο του 3% και την εκλογή ευρωβουλευτή άνευ ετέρου ανέφικτη, όπως κάποιοι νομίζουν. Εάν, δηλαδή, ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων απελευθερωθεί από το φόβο της "χαμένης ψήφου", τότε το ποσοστό της Δράσης θα αυξηθεί δραματικά. Δεύτερον: ακόμη κι εάν το κόμμα δεν καταφέρει να εκλέξει αντιπρόσωπο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα είναι πολύ σημαντική η καταγραφή της δυναμικής του - από αυτήν θα κριθεί η περαιτέρω προβολή του από τα ΜΜΕ, εν όψει των εθνικών εκλογών που θα ακολουθήσουν, ίσως πιο σύντομα και από ότι περιμένουμε. Το 2,5% θα έχει διαφορά από το 0,5% ως εκλογικό αποτέλεσμα - και κάθε ψήφος μετράει!
Βασικός στόχος, όμως, είναι η εκπροσώπησή μας στο Κοινοβούλιο. Δείτε τη λίστα με τις υποψηφιότητες της Δράσης και συγκρίνετέ την με αυτήν οποιουδήποτε άλλου κόμματος. Η υπεροχή των υποψηφίων μας είναι καταφανής. Ποιο άλλο κόμμα θα μπορούσε να κατεβάσει ένα Χαράλαμπο Μουτσόπουλο ή μια Βάλια Λέστου; Ποιο άλλο ψηφοδέλτιο θα μπορούσαν να κοσμούν με την παρουσία τους ο Νίκος Δήμου, ο Διονύσης Γουσέτης και η Νάνσυ Μαλέρου; Και, βέβαια, μπορείτε να συγκρίνετε τους επικεφαλής των υπολοίπων ψηφοδελτίων με τον κ. Στέφανο Μάνο. Είναι δυνατόν να θεωρείται ότι ψήφος στους ανθρώπους αυτούς είναι χαμένη;

Μοιραστείτε το άρθρο αυτό


13 σχόλια:

 1. Πιστεύω και εκτιμώ τον Δήμου. Θα ήθελα να τον δω υπουργό παιδείας μια μέρα και τότε θα στείλω τα παιδιά μου στο δημόσιο σχολείο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χρειάζεται μια προσοχή να μην προβάλλονται ισχυρισμοί για την ποιότητα προσώπων που οι αποδέκτες δεν γνωρίζουν και δεν έχουν την δυνατότητα να αξιολογήσουν με κάποιο τρόπο. Π.χ. ο Μάνος μπορεί να αξιολογηθεί, υπάρχουν γραπτά, υπάρχει το ραδιόφωνο, υπάρχει έργο το οποίο μπορεί να επικαλεστεί, κτλ. Το ίδιο και για άλλα πρόσωπα της «Δράσης». Π.χ. τον Μπουτάρη, τον Βερεμή κ.α.

  Προσωπικά για πρώτη φορά ακούω και τον Μουτσόπουλο και την Λέστου. Γιατί πρέπει οι αναφορές στο πρόσωπό τους κάτι να σημαίνουν για μένα απλά επειδή κάποιος το ισχυρίζεται; Όποιος κι αν είναι αυτός, τελικά! Ειδικά μάλιστα για ζητήματα πολιτικής ή της Ευρωβουλής;

  Είναι λάθος αυτή η αντίληψη που στις περισσότερες περιπτώσεις παραπέμπει, στην συνείδηση του αναγνώστη, σε μια ξοφλημένη λογική προπαγάνδας επί τη βάση φημών.

  Αν απαιτούνται τέτοιες αναφορές σε πρόσωπα που δεν είναι ευρέως γνωστά (εκτός ίσως από έναν συγκεκριμένο κύκλο όπου οι περισσότεροι από μας τελικά δεν ανήκουν) κατά την γνώμη μου, πρέπει κανείς να κατευθύνει τον αποδέκτη σε κάτι που να τον παρακινεί να τα γνωρίζει και να υπάρχει κάποιος τρόπος να τα γνωρίσει. Αν φυσικά θεωρεί ότι το κοινό του είναι σκεπτόμενοι άνθρωποι οι οποίοι δεν βασίζονται απλά σε ισχυρισμούς και φήμες.

  Πρέπει να δίνεται περισσότερη σημασία στο τι οδηγεί στην «τεκμηρίωση» της αξίας των επικαλούμενων προσώπων παρά να ρίχνουμε ονόματα στην τύχη και ότι κάτσει στην αντίληψη του αναγνώστη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Periclis, το google υπάρχει για τη δουλειά αυτή - εν πάση περιπτώσει, τα βιογραφικά των μελών του ψηφοδελτίου είναι διαθέσιμα στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, το blog είναι χώρος, όπου ο καθένας γράφει τις σκέψεις του ελεύθερα. Η εκτίμηση που έχει ο συγγραφέας της ανάρτησης για την κα. Λέστου και τον κο. Μουτσόπουλο δεν χρειάζεται να τεκμηριωθεί από τον ίδιο, όποιος θέλει ψάχνει και βρίσκει στοιχεία γι' αυτούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ¨οχι, το γοογλε δεν βοηθά καθόλου. Ψάχνω και βρίσκω ότι είναι γενετιστής σε κάποιο πανεπιστήμιο. Ε, και? Γνωστόν πάσης οικουμένης, τους μεγαλήτερηρους βλάκες θα μπείς στους ακαδημαικούς και καθηγητλαδες. Ποια η άποψη της για την πολιτική?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. 'Οχι, δεν θεωρώ σωστή αυτήν την ευκολη αντίληψη. Εδώ μιλάμε για πολιτική και ψηφοφόρους και όχι για Πανεπιστήμιο και φοιτητές. Και επίσης κρίνεται ο προβληματισμός σε πολιτικό επίπεδο των προσώπων και όχι κάποια δραστηριότητα σε κάποιον επιστημονικό ή όχι τομέα.

  Υπάρχει ένα δίλημμα που πρέπει να απαντήσει κανείς με σαφή και άμεσο τρόπο. Προπαγάνδα ή ουσία;

  Μιλάμε ότι πρέπει να δίνεται ένα νέο παράδειγμα λόγου στους πολίτες και όχι να χρησιμοποιούνται και πάλι οι "παλιές καλές μέθοδοι".

  Αυτή είναι η γνώμη μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ,ΔΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑ,ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΑΘΕΤΕΤΕ CELEBRITIES,ΠΡΕΠΕΙ ΣΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ?ΟΙ ΜΑΝΟΣ, ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ,ΠΟΣΟ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΡΑΓΕ? ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΡΑ,ΕΠΕΙΔΗ ΑΛΛΑΞΑΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΤΙΛΙΓΜΑ?
  ΤΙ ΣΟΙ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ 'ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ' ΑΥΤΟΠΡΟΤΑΣΣΕΣΤΕ?
  ΛΙΓΗ ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ ΔΕ ΒΛΑΠΤΕΙ. ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΕΣΕΙΣ ΔΙΑΘΕΤΕΤΕ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ? ΜΑΛΛΟΝ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΕΓΩ.
  ΑΣ ΠΩ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ-ΑΝΤΙΛΟΓΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΔΟΣ.ΜΙΛΑΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ,ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΤΟ ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΣΥΣΤΗΜΑ 'ΑΠΟΧΥΜΩΤΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ' ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΚΕΡΔΟΥΣ)
  ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ ,ΑΡΑΓΕ ΤΗ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΗΝ ΕΧΕΤΕ?ΠΟΛΥ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ,ΑΛΛΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΦΤΑΤΕ ΣΕ ΤΟΣΟ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗ ΑΝΤΙΦΑΣΗ.
  Ο ΓΕΩΡΓΑΚΙΚΟΣ ΟΡΟΣ 'ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ' (ΠΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΣΥΜΜΕΡΙΖΕΣΤΕ ΩΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ) ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟΣ .ΑΝΑΠΤΥΞΗ(ΑΝΑΠΛΑΣΗ Η ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΟ ΜΑΣ ΜΟΣΤΡΑΡΟΥΝ)=ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.
  ΓΙΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΜΕΡ ΠΡΙΩΝΗ ΤΟ ΝΙΚΗΤΑ,ΠΩΣ ΤΗΝ ΕΝΝΟΗΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΕ ΠΑΡΚΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ,ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΜΙΑ ΙΔΕΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @ΑPOLLO
  Μια ερώτηση μόνo, πότε και που προστατευόταν περισσότερο το περιβάλλον: στην πρώην σοβιετική ένωση ή στην Σουηδία και στην Ελβετία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ευχαριστώ για την ερώτηση αγαπητέ JOE.θα σε στεναχωρήσω ομως λίγο.Η σωστη απάντηση δεν είναι αυτή που νομίζεις.
  Σύμφωνα λοιπον με πρόσφατη καταταξη των χωρων με βαση τη ρυπανση που προκαλουν {αποτυπωμα ανθρακα- ανα κατοικο-οπως ειναι το δικαιο),η Σουηδία βρισκεται στη 10 θεση (Ο 10ος μεγαλύτερος ρυπαντής παγκοσμίως!).Η Ελβετία ειναι στο 13 ,και οσο για τη Ρωσσια στο 31.
  Η λιστα ειναι στο www.nationmaster.com/graph/env_eco_foo-environment-ecological-footprint.
  Εκει επιβεβαιωνεται αυτο που έλεγα πριν,οσο πιο καπιταλιστικο το κρατος ,τοσο μεγαλυτερη μολυνση προκαλει.
  Χωρις παρεξηγηση ,για μενα παντως,ηταν αναμενομενο το αποτελεσμα,και πριν δω τη λιστα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Προφανώς, o κύριος "Apollo" δεν αρέσκεται να αποφασίζει ο ίδιος για τον εαυτό του. Θέλει άλλους -το κράτος, εν προκειμένω- να παίρνουν τις αποφάσεις του γι αυτόν.΄Τί ανασφάλεια, Θέε μου...(κάποιοι αδυνατούν να αφομοιώσουν τα πλέον στοιχειώδη: πως από τον πρωτόγονο άνθρωπο, οι κοινωνίες ήταν, είναι και θα παραμείνουν καπιταλιστικές, γιατί υπηρετούν τη φύση αλλά και τις ανάγκες του ανθρώπου). Αναμένω τον αντίλογο σας κύριε apollo, βέβαιος πως έχετε έτοιμη την απάντηση. Λυπάμαι, αλλά δεν πρόκειται να με πείσετε. Είναι ουτοπικό το όραμά σας -και (αυτο)καταστροφικό ενίοτε(βλέπε πρωην χώρες του Ανατολικού μπλοκ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Δεν προσδοκω να σας πεισω αγαπητε Κ.Αναστασιε.
  Αλλωστε δεν δειχνετε ιδιαιτερα 'ανοιχτος' σε τετοιου ειδους συζητηση.
  Το λεω αυτο (χωρις παρεξηγηση) οταν διαβασα το αφοριστικο
  'οι κοινωνίες ήταν, είναι και θα παραμείνουν καπιταλιστικές, γιατί υπηρετούν τη φύση αλλά και τις ανάγκες του ανθρώπου'
  Κατ'αρχην δεν υπηρετουν τη φυση τη καταστρεφουν (ουτε αυτο δε βλεπετε?)
  Δευτερον ,ποιες αναγκες υπηρετουν,τις πραγματικες,η μηπως ολοενα και περισσοτερο τις τεχνητες?
  Ειναι αραγε ουτοπικο να γυρισουμε σε ζωη με ικανοποιηση βασικων αναγκων,και κοινωνικης ισοτητας ,ωστε να ζουμε ειρηνικα ,και να μη μολυνουμε?
  απο που το συναγετε? Απο τη πλυση εγκεφαλου που μας κανει να γεννιομαστε αμερικανακια περισσοτερο απο ποτε?
  Απο την απληστια που υπηρχε και θα υπαρχει παντα?
  Ναι αυτα ειναι επιχειρηματα δε λεω.Δειχνουν ομως κατ'εμε ισως απογοητευση,η παραιτηση(ετσι ειναι η ζωη) (το λεω με ολη την εκτιμηση)
  Ομως για σκεφθειτε, εαν οι ανισοτητες διευρυνονται,και ο πλανητης φθασει στα ορια του απο τη μολυνση (νομιζω οτι προς τα εκει παμε,και μαλλον δεν θα διαφωνειτε και πολυ εδω,σωστα?)μηπως στο τελος,αναγκαστουμε να παμε εκει?
  Γιατι αν δε γινει αυτο μονο αν μετακομισουμε σε αλλο πλανητη θα σωθουμε.
  Ποσο παραλογα αληθεια σας ακουγονται ολα αυτα?

  Και τελος μιλωντας (αντιθετα απο μενα)απαξιωτικα σε καποιον που καταθετει μια αλλη αποψη
  'Τί ανασφάλεια, Θέε μου...(κάποιοι αδυνατούν να αφομοιώσουν τα πλέον στοιχειώδη:'
  ποιον αραγε εκθετετε? Εμενα η τον εαυτο σας?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. 'Προφανώς, o κύριος "Apollo" δεν αρέσκεται να αποφασίζει ο ίδιος για τον εαυτό του. Θέλει άλλους -το κράτος, εν προκειμένω- να παίρνουν τις αποφάσεις του γι αυτόν.'

  οφειλω να απαντησω και σε αυτον τον αφορισμο (μονο τετοιους χρησιμοποιεις ,βλεπω,δεν ειναι και το καλυτερο)
  Δε μιλω ,δε μιλησα καν για μορφη διοικησης,πολυ δε περισσοτερο για κρατος δυναστη,οπως αυθαιρετα συμπερανατε.
  εσυ ομως, απο που εισαι τοσο σιγουρος οτι αποφασιζεις εσυ κι οχι το κρατος για σενα?
  Η ερωτηση σου αναγεται σε ενα πολυ δυσκολο ερωτημα και μαλλον κακως θεωρεις δεδομενο οτι εσυ (για μας καταλαβαμε, μας θεωρεις αφελεις)αποφασιζεις για σενα.Οταν βομβαρδιστηκε η Σερβια με τις ευλογιες μας ,σου αρεσε π.χ? Οταν στη καλπη σε εκβιαζουν πασοκ-νδ,ακυβερνησια η χαος,'τσιμπας'?
  Ποσο πραγματικα αντιπροσωπευτικος (=δημοκρατικος) ειναι εν'τελλει ο σουπερ ενισχυμενος εκλογικος νομος?
  (π.χ προσεξε αυτο ειναι χαρακτηριστικο ,εμπεριστατωμενο και ακρως ενδιαφερον-ξερεις οτι οσοι ψηφισαν οικολογους περυσι για να τιμωρησουν τον Κωστακη,τελικα με τα τερτιπια του νομου οι ψηφοι τους (μαζι με των αλλω εκτος βουλης προσμετρηθηκαν κατα πλειοψηφια στη Ν.Δ και της εδωσαν ακριβως 2 εδρες ,δηλαδη αυτοδυναμια? Δηλ.αν δεν ειχαμε πυρκαυιες,δεν θα ειχαμε αυτοδυναμια ΝΔ!
  Τη τραγικη ειρωνία τη βλεπεις εδω? Υποθετω ναι
  Την ελευθερη βουληση μηπως?).
  ΠΟσοι αραγε ηξεραν και μελετησαν το νομο Σκανδαλιδη πριν ψηφισουν,και ποσοι πηγαν σα προβατα στη σφαγη και βοηθησαν αυτον που ηθελαν να τιμωρησουν?Εσυ ηξερες?πιθανοτατα οχι
  Μη λες μεγαλες κουβεντες λοιπον μιλωντας απαξιωτικα για καποιον που μπορει και να' ναι τελικα πιο πονηρεμενος απο σενα.
  Η πραγματικη δημοκρατια δεν ειναι η αντιπροσωπευτικη δημοκρατια (οπου αποφασιζουν για μας Παυλιδης-Βουλγαρακης και 298 ακομα γουρουνακια)

  Υπαρχει τελικα ελευθερη βουληση? Η μηπως εισαι αυτο που σε εκαναν? Καθε ποτε αλλαζεις κινητο?Σου αρεσουν τα τζιπ? (με πιανεις ετσι?)
  Εγω παντως αδυνατω να απαντησω με σιγουρια σε αυτο το ερωτημα (της βουλησης οχι του τζιπ χαχα)
  Εσυ μπορεις με ισχυρα επιχειρηματα?
  Η η απαντηση σου θα ειναι παλι του στυλ
  'ετσι ειναι αν ετσι νομιζετε' ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Δεν νομίζω ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος συνδέεται με τον καπιταλισμό ή τον κομμουνισμό. Μια από τις μεγαλύτερες πληγες του περιβάλλοντος σήμερα είναι η Κίνα (κομμουνιστική χώρα), ενώ η Ινδία (η οποία έχει υιοθετήσει καπιταλιστικές μεθόδους στην οικονομία της) επίσης μολύνει αφειδώς. Το πρόβλημα του περιβάλλοντος είναι πλέον παγκόσμιο, άκρως σοβαρό και υπεράνω πολιτικών συστημάτων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε τη γνώμη σας!