Σάββατο, 16 Μαΐου 2009

Οι έντιμοι υπουργοί

του Στέφανου Μάνου


Για άλλη μια φορά επιχειρείται η παραπλάνηση των πολιτών. Ο κ. Καραμανλής προανήγγειλε αλλαγή στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Οι παραθυρόβιοι των τηλεοράσεων δήλωσαν αμέσως ότι η εξαγγελία Καραμανλή είναι χωρίς αντίκρισμα επειδή όλα τα προβλήματα ξεκινούν από το άρθρο 86 του Συντάγματος.

Για άλλη μια φορά οι έννοιες ευθύνη, ηθική και εντιμότητα συγχέονται με νομοθετικές διατάξεις. Διότι τι προσπαθεί να πει ο κ. Καραμανλής; Ότι με ένα νέο, πιο ‘έξυπνο’ νόμο θα γίνουν περισσότερο υπεύθυνοι, ηθικοί και έντιμοι οι υπουργοί του; Χωρίς νόμο δηλαδή δεν μπορούν;

Παρόμοιας λογικής ήταν και ο νόμος περί βασικού μετόχου. Με νόμο θα απαγόρευε στους εργολάβους να είναι και εκδότες οπότε δεν θα υποκύπτουν οι υπουργοί στις πιέσεις των εκδοτών κατά την ανάθεση έργων. Σπάνιας βλακείας σκέψη. Δεν του πέρασε η ιδέα του κ. Καραμανλή να είναι απλώς προσεκτικότερος κατά την επιλογή των υπουργών του.

Η αλήθεια είναι ότι το Σύνταγμα προβλέπει στο άρθρο 86 ότι ‘μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης...’. Ό,τι και αν προβλέψει ο νέος νόμος του κ. Καραμανλή, δεν μπορεί να παρακάμψει αυτή τη συνταγματική ρύθμιση. Όλοι γνωρίζουμε πως αποφασίζει η Βουλή και γι αυτό, στην ουσία, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει.

Το άρθρο 86 προβλέπει επίσης ότι την αρμοδιότητα της δίωξης την έχει η Βουλή για περιορισμένο χρόνο: Μέχρι το τέλος της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος.

Εξ αιτίας αυτής της δεύτερης πρόβλεψης, προκάλεσε τόσες αντιδράσεις ο αιφνιδιαστικός τερματισμός της τρέχουσας συνόδου από τον κ. Καραμανλή. Η Βουλή δεν έχει πια το δικαίωμα να ασκήσει δίωξη κατά προσώπων που ήσαν υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή μέχρι τις εκλογές του 2007. Ό,τι και αν διέπραξαν. Είτε έχει αποκαλυφθεί, είτε όχι.

Άρα είμαστε καταδικασμένοι να υφιστάμεθα ανέντιμους υπουργούς επειδή δε μας βοηθάει το Σύνταγμα; Αυτό είναι το συμπέρασμα των παραθυρόβιων τηλεοπτικών σχολιαστών;

Απαρατήρητη έχει περάσει η τελευταία παράγραφος του άρθρου 86 του Συντάγματος που έχει τεθεί επίτηδες για τους έντιμους υπουργούς. Τι προβλέπει;

‘Αν για οποιονδήποτε λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας.’

Με άλλα λόγια, ο έντιμος υπουργός δικαιούται να πει στη Βουλή: «δεν κρύβομαι πίσω από την παραγραφή και ζητώ να ελεγχθούν οι κατηγορίες.»

Επανέρχομαι λοιπόν τώρα στον κ. Καραμανλή και τον κ. Παπανδρέου και τους λέω: ‘Αφήστε τις πολλές εξαγγελίες, τα καθημερινά φούμαρα (λόγια χωρίς αντίκρισμα κατά Γ. Μπαμπινιώτη) και πέστε σε όσους από τα μέλη του κόμματός σας διετέλεσαν υπουργοί και βαρύνονται με κατηγορίες, να κάνουν χρήση της παραγράφου 5 του άρθρου 86 του Συντάγματος για τους έντιμους υπουργούς. Δεν μπορείτε να τους υποχρεώσετε. Μπορείτε όμως εσείς να δείξετε τη δική σας εντιμότητα αφήνοντας έξω από το κόμμα σας όσους δεν κάνουν χρήση της συνταγματικής διάταξης για τους έντιμους υπουργούς.’

Πολλοί – κυρίως νέοι που δεν γνωρίζουν τι έχω κάνει όταν ήμουν υπουργός – ζητούν να μάθουν τις θέσεις της ‘Δράσης’. Οι θέσεις είναι ασφαλώς σημαντικές (για την οικονομία και την ανάπτυξη, διαβάστε πρόσφατη ομιλία μου στα επιμελητήρια), αλλά θεωρώ σημαντικότερο στη σημερινή εποχή να είναι ξεκάθαρο και πρακτικά εφαρμόσιμο ένα διαφορετικό ήθος κατά την άσκηση της πολιτικής. Σε αυτό το ξεκαθάρισμα αποβλέπει το άρθρο για τους έντιμους υπουργούς.

5 σχόλια:

 1. Ο Μανος κρινεται ηδη απο το φερσιμο του στο μπλογκαρισμα...

  Οταν ειδε οτι δεν αντεχει δυσκολες ερωτησεις,"μουτζωσε " τους αναγνωστες & εξαφανιστηκε...

  Τωρα δημοσιευει αρθρα σαν "ημερησια διαταγη "...

  Το ηθος του ανδρα ειναι φανερο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αγκαλιά, Στέφανε, αγκαλιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Στο σημερινό "ΒΗΜΑ της Κυριακής" άρθρο για το "Τι επιδιώκουν τα μικρά κόμματα".

  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=268423&ct=32&dt=17/05/2009

  Διαβάζουμε λοιπόν εκτεταμένη αναφορά ακόμη και για το κόμμα του Λεβέντη. Για την "Δράση"... μια μόνο αναφορά στο τέλος:

  Τέλος, στις ευρωεκλογές κατέρχεται και η «Δράση»Τέτοια γελοιότητα και μικροψυχία δεν έχω ξαναδεί ρε παιδί μου από τους δήθεν "μορφωμένους" δημοσιογράφους αυτής της εφημερίδας.

  Τους έτσουξε πολύ η κατάργηση του 2% και η φορολόγηση των μαύρων που φαίνεται πιο συστηματικά στην συγκεκριμένη εφημερίδα, έπαιρναν κάτω από το τραπέζι.

  Άλλωστε ήταν και οι μόνοι (από όσο γνωρίζω) που έβαλαν... τα κλάματα δημοσίως.

  Και θέλουν να πληρώνουμε κιόλας για να διαβάζουμε το pdf της φυλλάδα τους!

  Καραγκιόζηδες!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τον γυναικά Λαμπρακη πλεον,δεν τον τσουζει τιποτα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε τη γνώμη σας!