Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2009

Αποτίμηση εκλογικού αποτελέσματος

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Δράσης (0,76%) δεν ήταν ικανοποιητικό. Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Στα σχόλια υπό την ανάρτηση αυτή μπορείτε να γράψετε παρατηρήσεις, χαιρεκακίες, εξυπνάδες, προτάσεις, επισημάνσεις, ό,τι θέλετε που να σχετίζεται με το εκλογικό αποτέλεσμα. Να ξέρετε πως ό,τι γράψετε μπορεί να αξιοποιηθεί από τη Δράση για τη βελτίωση της προσπάθειάς της.

149 σχόλια:

 1. Δεν πηγαμε καλα, εγιναν και λαθη δικα μας,περα απο τις δυσκολιες.

  Θα πρεπει ολα να συζητηθουν και να αναζητηθει στρατηγικη.

  Θεωρω ότι το κομμα επισης πρεπει να διευρυνθει και οσον αφορα τα προσωπα και οσον αφορα την ταυτοτητα του.

  Η Δραση δεν θα πρεπει να εκφραζει μονο την ''αστικη συνειδηση'' αλλα επισης ευρυτερες προοδευτικες δυναμεις που υπαρχουν στην κοινωνια και ζητανε συντονισμο. Απο απλους εργαζομενους μεχρι και ατομα του αγνου πατριωτικου χωρου.

  Οι περιστασεις απαιτουν την δημιουργια ενος ευρυτερου μετωπου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι κρίμα να διαγκωνίζεται Η Δράση με τον Βεργή και τη Χρυσή Αυγή για το ποιος θα ξεπεράσει τον Παπαθεμελη!

  Η Δράση θα πρέπει να βγει πιο δυναμικά στα ΜΜΕ για την προβολή του ορθολογικού πνεύματος και των σύγχρονων ιδεών της, ανάγκη προώθησης όμως στο προσκήνιο πιο νέων και άφθαρτων προσώπων που ταιριάζουν περισσότερο στου μέσου Έλληνα το προφίλ είναι παραπάνω από επιτακτική! Καλή ατζέντα, αλλά λάθος πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο...

  Αλλά και η ατυχής παρουσία (βλέπε εκνευρισμός με ζουράρι και κάποιες άλλες δηλώσεις που ακούστηκαν ψιλοελιτιίστικες) του, κατά τα άλλα συμπαθέστατου, Κ. Μαρκουλάκη στα μέσα τον τελευταίο καιρό μάλλον έπληξαν την εικόνα της δράσης παρά τη βοήθησαν.

  Δυστυχώς στην επαρχία η Δράση βρέθηκε πίσω από πολλά κόμματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν γραφικά, και αυτό πρέπει να προσεχθεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νομίζω ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο η μη προβολή σας από τα ΜΜΕ. Ίσως και το γεγονός ότι τα δύο "μεγαλύτερα" ονόματα της Δράσης (Μάνος, Κοντογιαννόπουλος) έχουν χρωματιστεί πολιτικά στο παρελθόν.

  Προσωπικά θα προτιμούσα και τη μετατόπιση της συνθηματολογίας από την κοινή λογική στην απλή λογική. Θεωρώ ότι πρώτη στην πράξη είναι αυτή που έχει οδηγήσει τη χώρα σε αυτή την κατάσταση καθώς είναι το κτήμα των πολλών που δεν σκέφτονται ορθολογιστικά όπως είναι το αποτέλεσμα της απλής λογικής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ευχαριστώ πολύ όλους όσους κατέβαλαν προσπάθεια για ένα καλύτερο αποτέλεσμα για τη Δράση. Το αποτέλεσμα όντως δεν είναι ικανοποιητικό. Το να βρίσκεται η Δράση κάτω από τους Έλληνες Κυνηγούς και το Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο είναι αποκαρδιωτικό. Θα 'λεγα όμως ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι λόγος για να σταματήσει η πορεία της Δράσης. Αντιθέτως, είναι λόγος για να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες μας. Ή να τις τριπλασιάσουμε. Όσο χρειάζεται για να φτάσει το μήνυμα της Δράσης σε όλη τη χώρα.

  Η Δράση δημιουργήθηκε με σκοπό να φέρει τη κοινή λογική και τη δράση στη πολιτική, να πολεμήσει την παράνοια και τα μεγάλα κούφια λόγια. Η προσπάθεια αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Οι λόγοι για τους οποίους ιδρύθηκε το κόμμα ισχύουν όπως και πριν. Οπότε, με βάση τη λογική, θα έλεγα ότι χρειάζεται σήμερα να ξεκινήσει ένας προσεκτικός σχεδιασμός με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν.

  Βλέποντας τα αποτελέσματα, η Δράση πήρε αξιοπρεπή ποσοστά στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Πάτωσε όμως οπουδήποτε αλλού. Υποψιάζομαι ότι μιας και το internet δεν έχει την ίδια διείσδυση στην επαρχία που έχει και στις αστικές περιοχές, η τηλεόραση είναι ίσως το μόνο μέσο που μπορεί να φτάσει εύκολα τους πολίτες αυτών των περιοχών. Αυτό σημαίνει ότι η φίμωση της κυβέρνησης είχε καθοριστικό (και καταστροφικό) αποτέλεσμα για τη Δράση.

  Αυτή τη φίμωση θα πρέπει ουσιαστικά να καταπολεμήσει ο σχεδιασμός που ανέφερα παραπάνω. Γιατί το πρόβλημα της Δράσης δεν είναι ότι ο κόσμος δεν συμφωνεί με τις θέσεις μας, αλλά ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει τι είναι η Δράση. Έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας. Δεν είναι τώρα η στιγμή για χαλάρωση. Τώρα είναι η στιγμή για Δράση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Eγώ αντίθετα χαίρομαι που στο χωριό μου(Κόνιτσα Ιωαννίνων) βρέθηκαν 24 άνθρωποι να ψηφίσουν "Δράση".Θα ψάξω να τους βρώ (ελπίζω η μία ψήφος να είναι της γυναίκας μου!) ,έτσι ώστε στις επόμενες εκλογές να προσπαθήσουμε να πέίσουμε κι άλλους.Είμαι σίγουρος ότι η ψήφος στη "Δράση" είναι συνειδητή επιλογή και όχι χαβαλετζίδικη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πιστεύω ότι η ΔΡΑΣΗ πρέπει να συνεχίσει να αναζητεί νέα, άφθαρτα πρόσωπα που έχουν καθιερωθεί στον επαγγελματικό τους χώρο και έχουν κάποια αρχική απήχηση στον μέσο Έλληνα πολίτη.

  Επίσης προσωπικά λυπήθηκα που είδα την Φιλελέυθερη Συμμαχία και την ΔΡΑΣΗ να κατεβαίνουν σαν χωριστά κόμματα. Και τα δυο έχουν πολλά κοινά σημεία και έμψυχο δυναμικό που θα ταίριαζε και στα δυο κόμματα. Ελπίζω να μην καταλήξει το νεο-σχηματιζόμενο ορθολογικό/φιλελεύθερο κίνημα να διασπάστεί σε δεκάδες μικρά τσιφλίκια όπως συμβαίνει σήμερα με το ακρο-αριστερό χώρο, με γραφικά κόμματα όπως το ΚΚΕ-μλ και μλ-ΚΚΕ. Το ίδιο συμβαίνει και στον ακρο-δεξιό χώρο.

  Η ΔΡΑΣΗ πρεσβεύει πάνω από όλα την κοινή λογική. Το επόμενο λογικό βήμα είναι η ένταξη της Φιλελεύθερης Συμμαχιας στον χώρο της ΔΡΑΣΗΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ενός κόμματος μεγάλου ή μικρού είναι η ταυτοποίηση και οριοθέτησή του.

  Αριστερά ποιού και δεξιά ποιού ακριβώς θέλετε να είστε? και με ποιά πρόσωπα?

  Αυτό που υπόδειξαν πέρα από οτιδήποτε άλλο οι Έλληνες ψηφοφόροι χτες ήταν το ότι οι αχταρμάδες δεν συγχωρούνται...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Χωρίς ίχνος υπεροψίας επιτρέψτε μου να επισημάνω μερικά καίρια λάθη τα οποία ίσως θίγουν τον ρομαντισμό του εγχειρήματός σας αλλά αναδεικνύουν ανυπέρβλητα προβλήματα. Προσωπικά θεωρώ και το ποσοστό σας μεγάλη επιτυχία. Ορισμένα σημεία:

  α. Η "κοινή λογική" παρότι αποτελεί ενδιαφέρον διακύβευμα (σε μια χώρα όπου βάλλεται) αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει επικοινωνιακό εργαλείο. Σαν πρόταση υπονοεί ότι οι φορείς της Δράσεις κατέχουν ξεχωριστές δυνατότητες διάγνωσης. Ένα κόμμα ακόμα και αν στοχεύει σε λύσεις δεν πρέπει να το προβάλει ως κεντρικό σύνθημα. Ο McQuail θα σας ρωτούσε, "τι θα προκύψει μετά από τις λύσεις που υποστηρίζει η κοινή λογική;". Πέραν τούτου η έντονη απο-ιδεολογικοποίηση που επιχειρεί ο Στ. Μάνος από την συχνότητα του City 99.5, που άκομψα ανέπτυξε ο Κ. Μαρκουλάκης και εκφράζεται ρητά σε ένα από τα σποτ σας είναι ένα δομικό πρόβλημα. Χρειαζόμαστε managers/ problem solvers αλλά έρευνες δείχνουν ότι μόλις το 22% των μελών ομάδων επιλέγουν επιλυτές προβλημάτων. Η Δράση θα μπορούσε εύκολα να στοχεύει σε ένα "φιλελεύθερο-κοινωνικό κράτος" (οι βερμπαλισμοί είναι απλοποιητικοί μηχανισμοί απόλυτα απαραίτητοι δυστυχώς) αλλά δεν το έκανε. Όσους ρώτησα από περιέργεια μου είπαν "το μαγαζί του Μάνου είναι".

  2. Η προβολή του Στ. Μάνου ως κεντρικού προσώπου δημιούργησε προφανείς συνειρμούς οι οποίοι μόνο αρνητικοί μπορεί να είναι. Γιατί φοβήθηκε η Δράση την ανάδειξη ενός νέου ο οποίος στηριζόμενος από το "παλιό" θα έβαζε νέα φωνή στα ΜΜΕ/ Διαδίκτυο; Επίσης, κάθε κόμμα διαθέτει μια φάση momentum (βλ και πολιτική θεωρία) την οποία είτε αξιοποιεί είτε την αφήνει να περάσει. Αυτό εξηγείται εύκολα. Εκχωρώντας συμβολική δύναμη στον Στ. Μάνο πιστώνεστε την παλαιά διακήρυξη του ίδιου στους Φιλελεύθερους, χάνετε δηλαδή και την στιγμή της έκρηξης (η οποία όπως δείχνει το ΚΕΠ, ΔΗΚΚΙ κτλ στην Ελλάδα δεν είναι δύσκολο εγχείρημα). Έχει προεξοφληθεί η έκπληξη.

  3. Η εκτόξευση κατηγοριών για τον Παυλόπουλο, όσο ορθές και να είναι αποτελούν σαφή παραπομπή στο παλιό και στο τετριμμένο. Προσωπικά μέχρι και την στιγμή που είδα ένα κόμμα λίγων μηνών να οδύρεται στο Τύπο για την αδικία που το κατατρέχει αποφάσισα οριστικά να μην ψηφίσω Δράση.

  Κατά την ταπεινή μου γνώμη η Δράση αποτελεί μια έξυπνη αλλά και φοβική ως τώρα προσπάθεια ανθρώπων που βλέπουν την πολιτική ως "έξοδο" παρά σαν "είσοδο", ή τουλάχιστον έτσι μοιάζουν. Καλύτερα βέβαια από αυτούς που την βλέπουν σαν σπίτι χωρίς πόρτες και παράθυρα αλλά όχι αρκετό.

  Με 2-3 κινήσεις θα μπορούσε να δοκιμάσει τα επικοινωνιακά της όρια: α. Σύγκληση μιας ευρείας ομάδας τεχνοκρατών, πανεπιστημιακών, συνδικαλιστών, δικαστών, επιχειρηματικών κ.α. στα πλαίσια ενός μη-κομματικού συνεδρίου. β. Τοποθέτηση σαφών κεντρικών στόχων και κεντρικών μέτρων τα οποία δεν τα επιβάλει η κοινή λογική αλλά η επίτευξη ενός ευρύτερου διακυβεύματος (π.χ. οικονομική διαφοροποίηση, ανάδειξη εθνικών στόχων κτλ). γ. Επικοινώνηση των παραπάνω με νέους, ελπιδοφόρους εκπροσώπους οι οποίοι να έχουν διαπλαστεί σε ένα σύστημα όσμωσης (και όχι κομματικής διάπλασης - βλέπε Μαρκουλάκης). δ. Προώθηση συμβολικών κινήσεων, έκδοση ερευνών, πρόκληση διαλόγου τα οποίοα δυστυχώς μόνο με "κρίσιμα" γεγονότα συνδέονται στην Ελλάδα.

  Τα παραπάνω τέσσερα (4) σημεία και εφόσον όλα λειτουργήσουν ομαλά μπορούν να αποτελέσουν μια πλατφόρμα "διάδοσης", δηλαδή να δώσουν μια ευκαιρία διαμόρφωσης μιας πλατφόρμας. Σε αυτή θα παίξει ρόλο η νέα τεχνολογία (που τόσο σωστά χρησιμοποιείτε), οι κεντρικοί συμβολικοί ομιλητές (που δεν έχετε) και το ειδικό διακύβευμα (σύνθημα). Εκτός αυτού ρόλο θα παίξει η αποφυγή των αναδιαρθρωτικών υπερβολών οι οποίες τρομάζουν και η σύλληψη ορισμένων πρακτικών δεσμών μέτρων (π.χ. όχι κατάργηση της μονιμότητας αλλά εισαγωγή θεσμών ευέλικτης διακίνησης στο Δημόσιο βλ. και Πορτογαλία κτλ).

  Σκέψεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Υπαρχει το πολιτικο & το τεχνικο θεμα...

  Το πολιτικο ειναι η ταυτοτητα & η ιδεολογια του κομματος.

  Εγω το προτιμω κεντρωο,αναμεσα σε ΝΔ & ΠΑΣΟΚ,

  με καθαρα αστικη & καπιταλιστικη ιδεολογια,ενω ΝΔ & ΠΑΣΟΚ ειναι εθνικιστικα & σοσιαλιστικα...

  Με εξυπνη προπαγανδα,με " λαικο καπιταλισμο",
  θα περασει το 3% & θα γινει ρυθμιστης.

  Αν συνεχισει με τη τωρινη γραμμη " ποτ -πουρι ",
  λιγο απ' ολα,
  απο φασισμο μεχρι οικωλογια,
  ειναι τελειωμενο διοτι...το ιδιο προιον σερβιρουν με καλυτερο τροπο τα αλλα κομματα.

  Τεχνικα,Ο Μανος εχει λεφτα,
  ας φτιαξει καναλι,ή εδω ή στην Ιταλια,
  δορυφορικο ή καλωδιακο
  & ας κινηθει νομικα μεχρι ΕΔΑΔ,
  κινηση που επρεπε να ειχε αρχισει...το 2004...

  Ο,τι μπορουσε να παει στραβα,πηγε στραβα.

  Με τον Δημου διαφημιστη/ιματζ μεηκερ
  & εναν καλο μανατζερ,το κομμα θα παρει 3% συνολικα,οπως ηδη πηρε 2% στη κυριλε Α Αθηνας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο λάθος που έγινε ήταν η επιλογή του Στέφανου Μάνου στην πρώτη θέση του ψυφοδελτίου.

  Ο Μάνος, για την πλειονότητα των ελλήνων πολιτών είναι ένας απεχθής πολιτικός που αλλάζει ή ιδρύει συνεχώς κόμματα, δεν θα τον ψηφίσουν ότι και να λέει, ότι και να κάνει.

  Αντίθετα η επιλογή του Μπουτάρη, ενός σχετικά άφθαρτου πολιτικού, προερχόμενου μάλιστα από τον χώρο της αριστεράς, νομίζω ότι θα είχε καλύτερα αποτελέσματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Το κόμμα δεν ειναι αρκετά cool. Ο Μάνος δεν είναι αρκετά cool. Αυτό είναι το πρόβλημα. Ας έχεις τις λαμπρότερες ιδέες, τις λογικότερες απόψεις και το διαυγέστερο ήθος, αν στην ελλάδα δεν πουλήσεις μούρη σε έχουν χεσμένο (τάδε έφη μυς ονόματι Μοντεχρήστος by Arkas).

  Αληθινά, πόσοι συμπολίτες μας μπορούν να κατανοήσουν τις ειδοποιούς διαφορές των προγραμματικών απόψεων Και να είναι απαγκιστρωμένοι ιδεολογικά ώστε να υποστηρίξουν το βέλτιστο και όχι το γνωστό / αντι-γνωστό.

  Την επόμενη φορά ας δώσετε 2-3 μύρια σε διαφήμιση του τύπου "δωρεάς" προς τους μη έχοντες - για να σωθεί η χώρα. Κάτι τέτοια πιάνουν εδώ γύρω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Καλή επιτυχία στις επόμενες (βουλευτικές) εκλογές. Προσπαθήστε περισσότερο να προβληθείτε μέσω του δημοκρατικότερου μέσου. Η λειτουργία καρτέλ στη "δημοκρατία" μας είναι επιβλητική, αλλά σταματάει στο internet.
  Δεν είναι κακό να γράφετε ειλικρινή σχόλια σε άλλα blogs, με περισσότερη προβολή από το δικό σας προκειμένου να κεντρίσετε την κίνηση στις ιστοσελίδες σας.
  Εφαρμόστε κάθε τίμια μέθοδο προβολής. Μην υποτιμάτε καμια. Ακόμα και διαφήμιση σε άλλά sites (φυσικά το in.gr του ΔΟΛ σας αποκλείει, αλλά υπάρχουν κι άλλα).
  Μην τα παρατήσετε από ένα απογοητευτικό ποσοστό. Άλλωστε η προσπάθειά σας ήταν υπερβολικά σύντομη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ίσως πρέπει τώρα να ξεπεράσουμε το ρομαντισμό του ξεκινήματος και να "αναγκαστούμε" να βάλουμε μια κάποια ταμπέλα στον εαυτό μας (ίσως φιλελεύθερο-σοσιαλιστικό), να αποκτήσουμε εικόνα κόμματος (αναγκαστικά), να διοργανώσουμε ενα συνέδριο σαν αυτό που αναφέρει ο nodas παραπάνω, να συστηματοποιήσουμε την δράση μας με ομιλίες, να συμμετέχουμε στον "διάλογο"για τα κρίσιμα γεγονότα στα ΜΜΕ, να προβάλουμε περισσότερο τα λιγότερο γνωστά στελέχη, μαζί με τον Μπουτάρη.

  Όντως οι περισσότεροι απεχθάνονται την εναλλαγή κομμάτων από Μάνο, Κοντογιαννόπουλο. Τι να κάνουμε, ως εκεί που φτάνουν οι γνώσεις και η κρίση του καθενός...

  Η "κοινή λογική" ως επιχείρημα εξαφανίζεται, καθώς έχει νόημα μόνο όταν οι πολίτες γνωρίζουν τις θέσεις της Δράσης, την σταδιοδρομία των ανθρώπων που την απαρτίζουν (και όχι αποσπασματικά γεγονότα ή δηλώσεις, έλεος πια με την ημιμάθεια) και δεν βοηθά όταν δεν μπορούμε να διαφημιστούμε. Πρέπει να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, νομίζω.

  ΥΓ. Οι ιδέες του Μάνου ξεπερνούν τα στενά οικονομικά όρια και άπτονται θεμάτων περιβάλλοντος, χωροταξίας, κοινωνικής πολιτικής, εξωτερικής πολιτικής και άλλων. Και στους τομείς αυτούς, κρίνονται ως τουλάχιστον λογικές και διαυγείς. Συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες.

  Αλλά με τέτοια ευκολία η εύκολη απάντηση, τι να πει κανεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Το πρωτο που πρεπει να κανει η Δραση ?

  Μπλογκ με μοντερεσι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Συμφωνω στα περισσοτερα των λεγομενων του nodas (εκτος του να μεταβληθουν θεσεις για να γινουν πιο "ευπεπτες"). Σεβομαι πληρως τον κο. Μανο, και για μενα ειναι ο βασικος λογος που ψηφισα Δραση, αλλα θα ηταν πιο αποτελεσματικο να μην δινεται η εικονα οτι ειναι το "μαγαζι" του (η οποια σε εναν σημαντικο βαθμο δινεται τωρα).

  Κατα τ'αλλα θα προσεθετα οτι, αν και απογοητευτικο το 0,76%, και πολυ πιο απογοητευτικο να μας περναν Κυνηγοι και Παπαθεμελης, δεν συντρεχει ακομη λογος να εγκαταλειψουμε. Στο βαθμο που υπαρχουν καποια χρηματα, καλο θα ειναι να εκμεταλευτουμε το συνολο του χρονου, μεχρι και τον Μαρτιο που θα γινουν κατα πασα πιθανοτητα οι εκλογες, για προβολη του κομματος. Πολυς κοσμος δεν ξερει καν οτι υπαρχουμε. Και πολλοι νεοι ανθρωποι δεν ξερουν καν οτι υπαρχει ο κος. Μανος! Αυτος ειναι ο βασικος λογος που δεν πρεπει να εγκαταλειφθει η προσπαθεια: ο κοσμος δεν μας απερριψε, απλα δεν μας ηξερε. Με καταλληλη δουλεια (κ καταλληλα λεφτα!) το ποσοστο μας μπορει να ανεβει θεαματικα μεχρι τον Μαρτιο. Ισως οχι 3%, αλλα τουλαχιστον 2% για να μπουμε με σοβαροτητα στον πολιτικο χαρτη.

  Ακομη, να πω οτι συμφωνω πληρως με δυο ειδικα πραγματα που ακουστηκαν: να μπουν και αλλοι ανεξαρτητα επιτυχημενοι ανθρωποι στον χωρο (αν ειναι δυνατον μαλιστα και στο τοπικο επιπεδο, που θα βοηθουσε σημαντικα στην επαρχια), και να διατυπωθουν οι θεσεις μας με μεγαλυτερη σαφηνεια, καθως και να δοθει μια γενικοτερη "ομπρελα". Καλη η κοινη λογικη, αλλα πολυ αφηρημενη. Υπαρχει κοσμος που θελει να ακουσει σαφεις θεσεις, κ την πληρη αληθεια για το χαλι της χωρας. Σε αυτους πρεπει να στοχευουμε. Και ας μην φοβομαστε επιτελους την λεξη "φιλευλεθερισμος".

  Και ακομη, να υπογραμμισω κ εγω την αναγκη συμπλευσης με την Φιλελευθερη Συμμαχια. 0,08% δεν ειναι παρα πολυ, αλλα καμμια ψηφος δεν πρεπει να πηγαινει χαμενη, ιδιως αυτην την κρισιμη στιγμη. Ελπιζω να μπορει να βρεθει κοινη πορεια με αυτον τον σχηματισμο.

  Αυτα απο μενα, και το τονιζω και παλι: με ενταση του αγωνα και ξοδεμα χρηματων (αλλωστε η φιμωση μας δεν ισχυει πλεον) πολλα μπορουν να γινουν ως τον Μαρτιο. Δεν ειναι ακομη ωρα να εγκαταλειψουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Καταρχην σιγουρα δεν ειναι καποιος που βριζει ανωνυμα για να νιωσει καλυτερα με τον εαυτο του...

  Κατα τ'αλλα, επειδη ισως ηταν πραγματι ασαφες, λεγοντας επιτυχημενος ανθρωπος εννοω καποιον ο οποιος στον χωρο της πραγματικης ζωης, και οχι της κομματικης, εχει καταφερει να επιτυχει καποια πραγματα για τον ιδιον. Δεν εννοω να ειναι απαραιτητα εργοστασιαρχης. Μπορει να ναι ενας επιτυχημενος ψιλικατζης, ή ενας επιτυχημενος προεδρος της ποδοσφαιρικης ομαδας. Μπορει να ναι κ ενας επιτυχημενος ανθρωπος του πνευματος, οπως ενας ακαδημαικος ή ενας συγγραφεας. Καποιος που σε καποιον τομεα της ζωης εχει καταφερει να παει καλα.

  Τωρα αν θες να σου δωσω και ορισμο του καλα; Αυτο κρινεται και υποκειμενικα απο τον καθε εναν απο μας, και (εξισου υποκειμενικα) απο την κοινωνια ως συνολο. Δεν εχω υποψιν καποια αντικειμενικη κλιμακα αξιολογησης, ουτε κ χρειαζεται. Ανθρωποι που στις τοπικες τους κοινωνιες γινονται αντιληπτοι ως αξιολογοι επιχειρηματιες, αξιολογοι ανθρωποι του πνευματος, η ακομη και αξιολογοι οικογενειαρχες (γτ οχι!) μπορουν να αποτελεσουν πολυ χρησιμα "εργαλεια" για την προβολη του κομματος στην εκαστοτε τοπικη κοινωνια τους. Τετοιους ανθρωπους πρωτιστως χρειαζεται η Δραση. Και μαλιστα οσο το δυνατον περισσοτερους, ιδιως στην επαρχια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. συγνώμη lol. με διαφώτισες. σε παραδέχομαι: δεν είσαι φασίστας, όχι. καλές επιτυχίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Φασισμός φίλτατε μάλλον είναι να χαρακτηρίζεις φασίστες ανθρώπους που διαφωνούν μαζί σου.

  Φασισμός σίγουρα δεν είναι να αναγνωρίζεις το αντικειμενικό γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι επιτυγχάνουν στην ζωή τους, ή τουλάχιστον, αναγνωρίζονται ως επιτυχημένα και αξιόλογα άτομα από τις τοπικές τους κοινωνίες.

  Φασισμός εξ ίσου σίγουρα δεν είναι να αναγνωρίζεις το σοβαρό ενδεχόμενο τέτοιου είδους άνθρωποι να είναι σε ιδανική θέση να προβάλλουν κάποιες θέσεις στις τοπικές τους κοινωνίες.

  Το να μην δέχεσαι ότι υπάρχουν που θεωρούνται επιτυχημένοι ωστόσο, ή να θεωρείς ότι επιτυχημένος=φασίστας, τι να σημαίνει άραγε; Μάλλον σημαίνει ότι εσύ ο ίδιος δεν συγκαταλέγεσαι στα επιτυχημένα στοιχεία της κοινωνίας. ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Γιατί να μην συγχαρούμε το ΠΑΣΟΚ; Πρέπει να το συγχαρούμε που δεν το ψήφισε ούτε 1 στους 5 Έλληνες, καθώς και για το ότι μάζεψε 205.000 ψήφους λιγότερες απ'ότι στις προηγούμενες Ευρωεκλογές!

  Πέρα απ'την πλάκα, σίγουρα το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτα άξιο συγχαρητηρίων, αλλά είναι βασικό δείγμα πολιτισμού να συγχαίρεις τον νικητή (ή έστω τον λιγότερο χαμένο).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. αναζητώ έναν άνθρωπο να μου φυσήξει πέντε (δάχτυλα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Το ποσοστό είναι χαμηλό. Κακά τα ψέματα.

  Κάποιες ιδέες-λύσεις:

  - Μεγαλύτερη αντιπροσώπευση στην επαρχία
  Αν βάλετε στο portal του Υπ.Εσ. τα αποτελέσματα ανά περιφέρεια κατά ποσοστό θα δείτε ότι στην κατακαημένη επαρχία η παράταξη δεν πήγε καλά. Το κόμμα δεν πρέπει να εκφράζει μόνο τους αστούς, οφείλει να είναι γοητευτικό και για τον ψηφοφόρο της επαρχίας, ανεξαρτήτου επαγγέλματος ή οικονομικής κατάστασης.

  - Περισσότεροι νέοι, περισσότερες γυναίκες
  Το ψηφοδέλτιο της Δράσης οφείλει να γεμίσει με περισσότερους δυναμικούς και άξιους ανθρώπους που είναι [σχετικά] πολιτικά «αμόλυντοι» και νέοι. Επίσης πρέπει να προτείνει γύρω στο 50% γυναίκες.

  - Διαδίκτυο
  Χρειάζεται μια καλή επένδυση σε διαδραστικές μορφές παρουσίασης του προγράμματος που να έχουν αντίκτυπο στους νέους ψηφοφόρους. Η αποχή τους από τις κάλπες ενώ θα έπρεπε να είναι αυτοί που να επιθυμούν τις αλλαγές απέβη μοιραία για την παράταξη. Μπορεί το παραπάνω να σας ακούγεται «Ομπαμαλίκι» αλλά δυστυχώς έτσι είναι.

  - Αντιπροσώπευση on-the-field
  Σε αντιδιαστολή με το προηγούμενο, πρέπει να επανδρωθούν γραφεία αντιπροσώπευσης σε όλη την ελληνική επικράτεια. Καλή η διαδικτυακή συνεννόηση αλλά πάντα υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν να βλέπουν από κοντά καταστάσεις και να παίρνουν μέρος σε εκδηλώσεις.

  - Οικονομική Ενίσχυση
  Όλα τα προηγούμενα φυσικά δε γίνονται αν δεν υπάρχει κάποιος μεγάλος «ευεργέτης» πίσω απ'το εγχείρημα. Πάντα με σεβασμό στο νόμο περί κομματικών χορηγιών, η Δράση οφείλει να βρει τρόπους να χρηματοδοτήσει την παρουσίαση των προτάσεών της.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Δεν μας ειχαν ακουσει -ειδικα στην επαρχια- γιατι δυστηχως κινηθηκαμε ελιτιστικα μονο σε επιπεδο ΜΜΕ -εκει η παρουσια μας ήταν αρκετα καλή-, Δεν κινηθηκαμε ωστοσο στην κοινωνια, δεν αξιοποιησαμε επαρκως τα μελη μας, δεν εισακουστηκαν οι φωνες καποιων, προσωπικα βαρεθηκα να το λεω, -αντιλαμβανομαι βεβαια οτι υπηρχε ελλειψη χρονου- να κινητοποιησουμε τα μελη οργανωνοντας περιφερειακους πυρηνες. Αντι επιστολης ή e-mail θα επρεπε να ειχαμε επικοινωνησει με τα μελη μας τηλεφωνικως και να δημιουργουσαμε περιφερειακες ομαδες.

  Ποτε δεν ειναι αργα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Πολυ καλη η ιδεα για περιφερειακους πυρηνες, καθως και τα ανα την επικρατεια γραφεια.

  Πραγματι, ποτε δεν ειναι αργα. Χαθηκε μια καλη ευκαιρια για να γινει πιο γνωστος ο σχηματισμος, αλλα ακομη ειναι νωρις. Οφειλουμε να προσπαθησουμε δυναμικα μεχρι τον Μαρτιο τουλαχιστον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Νομίζω ότι ο Nodas λέει τα πράγματα όπως είναι και με τον πιό συστηματικό τρόπο. Επιπλέον μερικές σκέψεις:
  1)Η ταύτιση του κόμματος με τον Στ.Μάνο και τον Μαρκουλάκη ήταν ατυχής και πρόδιδε τον "παλιό" τρόπο σκέψης και δράσης της "δράσης" (προβολή του παλιού δοκιμασμένου πολιτικού και του αναγνωρίσιμου τηλεαστέρα)που κυριαρχούσαν στην ομάδα κάτω από το περιτύλιγμα του καινούργιου. Γιατί δεν ακούσαμε και δεν είδαμε περισσότερο τον κο Βερέμη, τον κο Τσούκα, τον κο Δήμου, την κα Ξαφά ακόμα και τον κο Μουτσόπουλο; Ποιός πιστεύει ότι το δίδυμο Μάνος-Μαρκουλάκης ήταν επικοινωνιακά καλύτερο απ'ότι η άφθαρτη, υπεύθυνη και με κύρος παρουσία των ανωτέρω; Γιατί δεν θα μπορούσε κάποια από τις παραπάνω προσωπικότητες να είναι πρώτη στο ψηφοδέλτιο;;

  2)Η εμμονή στην "φίμωση" που υπέστη το κόμμα από το "καρτέλ" του πολιτικού κατεστημένου κλπ έγινε υπερβολή και απέτρεψε την προβολή ταυτότητας, θέσεων και ιδεών του κόμματος στις λίγες ευκαιρίες τηλεοπτικής παρουσίας (βλέπε ΣΚΑΪ κα.) Επιτέλους την ίδια μοίρα μοιράστηκαν και οι υπόλοιποι σχηματισμοί χωρίς αυτό να τους αποτρέψει από το να πάρουν πολύ καλύτερα ποσοστά.

  3) Οι θέσεις για την Ευρώπη και τα πολιτικά διακυβεύματα των εκλογών αυτών, δεν παρουσιάστηκαν επαρκώς δεν προβλήθηκαν και πάντως δεν συνδέθηκαν με τη "δράση". Η κοινή λογική είναι ασφαλώς απαραίτητη και πολύτιμη αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις θέσεις ενός νέου πολιτικού φορέα. (Π.χ ποιά η θέση της δράσης για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, για τους μετανάστες, την περαιτέρω διεύρυνση της Ε.Ε, το ασφαλιστικό κλπ)
  4) Παρατηρώντας την πορεία των Οικολόγων-πρασίνων διαπιστώνει κανείς ότι δεν είναι ουρανοκατέβατοι, ούτε χθεσινοί. Με επιμονή, υπομονή, σταθερότητα στόχων και σαφήνεια πολιτικής εικόνας επί χρόνια εργάστηκαν και κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σημαντικής μερίδας πολιτών. Νομίζω ότι η δράση έχει να διδαχθεί από την πορεία τους
  5)Αν η δράση σταματήσει εδώ, απογοητευμένη από την μη επίτευξη των εκλογικών της στόχων, θα δείξει ότι δεν ήταν άλλο από ένα ναρκισσιστικό πυροτέχνημα των πρωτεργατών της και το χειρότερο θα έχει "κάψει" μερικά από τα αξιολογότερα ονόματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας μαζί με τις όποιες ελπίδες μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Αν το αποτέλεσμα αναλυθεί με επικοινωνιακά κριτήρια, οι κύριοι λόγοι της αποτυχίας κατά τη γνώμη μου είναι οι εξής:
  1. Στιγματισμένο παρελθόν. Το παρελθόν των ηγετικών στελεχών είναι πολιτικά «στιγματισμένο». Ο κ. Μάνος θεωρείται από τους αριστερούς ως δεξιός, νεο-συντηρητικός, λόγω της θητείας του στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι δε δεξιοί τον θεωρούν προδότη, λόγω της εκλογικής του σύμπραξης με το ΠΑΣΟΚ το 2004. Μοναδικός ίσως πιο «στιγματισμένος» πολιτικός είναι ο κ. Ανδριανόπουλος. Άλλα ηγετικά στελέχη θεωρούνται είτε γερασμένα είτε αποτυχημένοι γυρολόγοι.
  2. Λανθασμένη επικοινωνιακή βάση. Στη χώρα μας, που δεν φημίζεται για το ιδιαίτερα υψηλό πολιτιστικό επίπεδο του λαού της, ο μέσος ψηφοφόρος πρώτα από όλα ακολουθεί τα πρόσωπα (και τα ονόματα) και ελάχιστοι προβληματισμένοι πολίτες κρίνουν τα κόμματα από τις ιδέες τους. Αλλιώς, πώς θα μπορούσε να εξηγήσει κανείς τη δημοτικότητα του Κώστα Καραμανλή;
  3. Επιχειρηματολογία που δεν αγγίζει το μέσο πολίτη. Έχει σκεφτεί κανείς ότι σε αυτή τη χώρα του παραλόγου ίσως οι ψηφοφόροι να είναι αλλεργικοί απέναντι στην κοινή λογική; Ή ότι σε μία χώρα ανύπαρκτης περιβαλλοντικής παιδείας και εκατοντάδων χιλιάδων αυθαιρέτων κτισμάτων, κανείς δεν ενδιαφέρεται ουσιαστικά για το περιβάλλον;
  4. Αφήνω τελευταίο τον πολιτικό αποκλεισμό της «Δράσης», απλώς γιατί είναι η μοναδική παράμετρος που δεν πρόκειται να αλλάξει στο άμεσο μέλλον. Ο αγώνας για την είσοδο στη Βουλή θα είναι άνισος και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει με πιο «έξυπνο» και προσαρμοσμένο στα πραγματικά δεδομένα της χώρας μας τρόπο.

  Αν βραχυπρόθεσμος και μεσοπρόθεσμος στόχος είναι το κόμμα να αποτελέσει τον «τρίτο πόλο» στο χώρο του κέντρου και αν ο στόχος για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι το 3% και η σύμπραξη με ένα από τα δύο μεγάλα αλλά μη αυτοδύναμα κόμματα για το σχηματισμό πολυκομματικής κυβέρνησης, θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνουν τα εξής:
  1. Εκπροσώπηση από πιο νέα και άφθαρτα πρόσωπα, επιτυχημένα και γνωστά στο μέσο ψηφοφόρο, πολιτικοποιημένα αλλά συμπαθή στο μέσο Έλληνα. Σκοπός είναι τα νέα πρόσωπα να εκφράζουν ένα ανανεωτικό προφίλ, να κερδίζουν το σεβασμό φίλων και αντιπάλων (παράδειγμα πρόσφατο η κ. Νίκη Τζαβέλλα) και τελικά να προσελκύσουν περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού στην εκπεμπόμενη επιχειρηματολογία. Ο κ. Μάνος θα πρέπει να παραδώσει την εκπροσώπηση του κόμματος σε κάποιο νέο πρόσωπο και να αναλάβει ρόλο «μέντορα».
  2. Η «Δράση» θα πρέπει να αποτελέσει πυρήνα συσπείρωσης για όλα τα μικρά κεντρώα κόμματα, ώστε να κατέβουν στις εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με ένα ανοικτό συνέδριο, ίσως διαδικτυακά, με πρόσκληση και άλλων μικρών κομμάτων με τα οποία υπάρχει κοινή γλώσσα επικοινωνίας. Η πολυδιάσπαση δεν συμφέρει κανένα.
  3. Διάλογος συνεχής, ανοικτός σε όλους τους πολίτες, με μέσα που να διευκολύνουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή και να είναι ελκυστικά προς τους νέους ψηφοφόρους (μέγιστη χρήση διαδικτύου). Στόχος η παραγωγή συγκεκριμένων προτάσεων, που να αγγίζουν περισσότερο το μέσο ψηφοφόρο (ας μην ξεχνά κανείς ότι δεν ψηφίζει μόνο η Α’ Αθήνας και η Α’ Θεσσαλονίκης). Οι προτάσεις αυτές θα αποτελέσουν μια πιο σαφή και ολοκληρωμένη πρόταση για τις επόμενες εκλογές, αλλά και την προγραμματική βάση για οποιαδήποτε σύγκλιση ή σύμπραξη με άλλες πολιτικές δυνάμεις.
  4. Συνεχής προσπάθεια προβολής απόψεων μέσα από ραδιοφωνικούς και μικρότερης εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς, ώστε το κοινό σταδιακά να εξοικειωθεί με την ιδέα ότι είμαστε οι κύριοι εκφραστές του τρίτου πόλου στον κεντρώο χώρο.

  Αν ληφθεί υπόψη ότι η «Δράση» έχει ηλικία μόλις 3 μηνών, δεν θα πρέπει να απογοητεύουν τα ποσοστά. Είναι γεγονός ότι οι συνθήκες σήμερα, με την απαξίωση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, ευνοούν τη δημιουργία τρίτου κεντρώου πόλου, που σήμερα είναι εντελώς ανύπαρκτος. Αν η υπομονή και η επιμονή συνδυαστούν με μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμογή στην τρέχουσα ελληνική πραγματικότητα, είναι δυνατό για τη «Δράση» να αναδειχθεί στην κύρια ανανεωτική δύναμη στο χώρο της μετριοπαθούς πολιτικής. Η προσπάθεια μόλις τώρα αρχίζει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Κατά την άποψή μου η δράση πρέπει να βρει 2, 3 ή 4 συγκεκριμένες πολύ σημαντικές και μεγάλες δράσεις, να τις μελετήσει, να βρει συγκεκριμένα και χειροπιαστά ποια πλεονεκτήματα θα έχουν και να τις βάλει ως προμετωπίδα και να ταυτίσει κατ'αρχήν το κόμμα με αυτές. Τέτοιο παράδειγμα μπορεί να είναι το όραμα για μεταμορφώση των νησιών (κυρίως των ακατοίκητων) σε παραγωγούς ενέργειας σε μεγάλες κλίμακες. Ύστερα μπορεί να βρει άλλες 10, 15 ή 20 πάλι συγεκριμένες δράσεις με συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, μικρότερου μεγέθους απο τις πρώτες στις οποίες αναφέρθηκα, και να τις βάλει ως δεύτερη προτεραιότητα ή ως τις άλλες δράσεις που επιτάσσει η κοινή λογική και που θα στηρίξει η δράση. Τέτοιο παράδειγμα μπορεί να είναι η πρόταση για απαλλοτρίωση και ύστερα αναδάσωση όλων των βουνών γύρω από την αθήνα. Αυτά θα μπορούσαν να παρουσιαστούν επιπλέον και ως το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις συμφωνίας της δράσης για κυβερνητική συνεργασία.
  Έτσι λοιπόν θα είναι μια σαφής πρόταση δράσεων, η οποία θα ταυτιστεί με το κόμμα και θα είναι πιστεύω ευκολότερο να πείσει και λιγότερο έυκολο για κάποιους να βρουν κάποιο κουσούρι στη Δράση, για εκείνους δηλαδή που ψάχνουν να βρουν κάποιο κουσούρι(-δικαιολογία) για να μην την ψηφίσουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Το πιο σημαντικο,
  ( μετα το... μοντερεσι) ,

  ειναι η ιδεολογια.

  Τα κομματα του κατεστημενου ειναι ολα σοσιαλιστικα στα οικονομικα
  &
  εθνικιστικα (ευγενικη εκφραση του φασιστικά ) στα λεγομενα " εθνικα ".

  Αν ο Μανος κανει προσωπικο κομμμα,
  με αυτες τις ιδεολογιες,θα γινει σαν τον Λεβεντη.

  Αν κανει κομμα ιδεολογιας,
  καπιταλιστικο στα οικονομικα
  &
  φιλελευθερο στα "εθνικα",
  θα εχει μια πιστη ελιτ ψηφοφορων,
  πανω απο 3%.

  Θα κανει χαλαστρα στο συστημα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. απνοια ωραιων τροπων σήμερα στις περιοχές των ελέυθερα σκεπτόμενων...ισως αυριο να΄κάνει καλύτερο καιρό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Εγω πιστευω οτι η Δραση δεν εχει μελλον. Φαινεται οτι δεν κερδισε περισσοτερους ψηφους απο τις οικογενειες και φιλους αυτων που ηταν υποψηφιοι. Οι ευρωεκλογες ηταν ευκαιρια να τραβηξει ψηφους αφου υπαρχει λιγοτερη συσπειρωση των μεγαλων κομματων. Ναι, αποχη, αλλα αυτη δειχνει αποστροφη και οχι ενθουσιασμο για προθεση ψηφου---κατι που ενα νεο κομμα θα μπορουσε να προσφερει.

  Η Δραση δεν πηγαινε για κυβερνηση αλλα στο μελλον θα μπορουσε να γινε μελος μιας κυβερνησης η/και να εχει μεσω κοινοβουλιου ενα διαφορετικο πολιτικο λογο. Κριτικη στην εξουσια, ΝΑΙ, αλλα και σοβαρες προτασεις για την ασκηση της εξουσιας! Οχι ενα νεο κομμα για να εχουν δουλεια (και ισως βουλευτικο μισθο) οι αρχηγοι του.

  Η αποτυχια δεν ηταν μονο επειδη η Δραση ειχε αισχρη και αντιδημοκρατικη αντιμετωπιση απο κυβερνηση και ΜΜΕ. Ενα 5% θα μπορουσε να το παρει εαν ειχε πεισει.

  Ισως δεν θα ηθελα να το πω.... αλλα οι ψηφοφοροι μπορει να βριζουν τους πολιτικους αλλα ισως δεν ειναι ετοιμοι να αναλογισθουν τις ευθυνες ενος μοντερνου πολιτη. Οποιος τους μιλαει για υποχρεωσεις (περα αυτων της κυβ.) δεν τους αρεσει.

  Εγω θα μπορουσα να ψηφισω την Δραση, αλλα μια συλλογη απο εξυπνα & σοβαρα ατομα δεν ειναι αρκετο. Δεν θα ειθελα να ψηφισω μονο σαν αντιδραση αλλα και σαν ανταποκριση, σαν υποστηρικτης ενος κομματος.

  Τι θα εκανε η Δραση, η τι τουλαχιστον προτεινει? Ποιου οι ιδεες θα γινοντουσαν πολικο προγραμμα? Ο κ. Ανδριανοπουλος εγραψε προσφατα εδω οτι η οικονομικη κριση ηταν αποτελεσμα των κρατικιστων! Σοβαρα?! [και παρεθεσε ερευνα απο το extremely conservative Hoover Institute (US) Ακομα και ο Greenspan αναθεωρησε!]

  Δηλαδη, να βγει η Δραση στην κυβερνηση και να μας λεει οτι το προβλημα ειναι οι ..κρατικιστες, και οτι ο ρολος της κυβερνησης ειναι αυτος που λεει το Hoover I... Αυτη δεν ειναι προταση κυβερνησης αλλα ανευθυνοτητα.

  Τελος παντων. Χρειαζεται ο τοπος νεα κομματα, μοντερνα και ρεαλιστικα... Ελπιζω να μην ισχυει αυτο που εγραψε ο κ. Δημου, οτι με τετοιους πολιτες που να πας....

  Νομιζω οτι για να υπαρξει αλλαγη πολιτικου σκηνικου στην Ελλαδα, ενα κομμα πρεπει να ξεκινησει με καποια σοβαρα ποσοστα, μεταξυ 5- 10% για να παρθει σοβαρα και να εχει πολιτικο μελλον. [Αυτο ειναι ενα μεγαλο θεμα για αλλη φορα].

  Ελπιζω να συνεχισετε να συμβαλλετε στον σοβαρο διαλογο στην Ελλαδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Συμφωνώ λίγο πολύ με όλα τα παραπάνω σχόλια εκτός αυτών που χρησιμοποιούν ύβρεις.

  Έχοντας παρακολουθήσει την εξέλιξη τόσο της Δράσης, όσο και της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, θέλω να συνεισφέρω με τα εξής στη συζήτηση:

  Στην Ελλάδα, είτε μας αρέσει, είτε όχι, οι συμπολίτες μας ψηφίζουν ότι μπορούν να ερμηνεύσουν με ένα ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα ή κάποια πρόσωπα κι αυτό που πρεσβεύουν. Π.χ. ΝΔ = Καραμανλής = Λαϊκή Δεξία, ΚΚΕ = Κομμουνιστές = Εργατιά, Οικολόγοι-Πράσινοι = προστασία του περιβάλλοντος, κ.ο.κ.

  Πέρα απο τη κοινή λογική, τι άλλο πρεσβέυει η Δράση? Είναι ξεκάθαρο? Επικοινωνείται ξεκάθαρα? Μπορεί ο κάθε δυνητικός ψηφοφόρος να πει με δύο φράσεις τι σημαίνει Δράση ?

  Η Δράση ήταν ωραία σαν ιδέα, αλλά η σημαντικότερη εντύπωση που άφησε γενικώς ήταν ότι αποτελεί ένα ακόμη κόμμα του Μάνου... Δεν προβλήθηκε όσο ίσως έπρεπε ότι η Δράση έχει μια ιδρυτική ομάδα απο 500 άτομα και πολλά «ηχυρά» ονοματα όπως οι Δήμου, ο Βερέμης, ο Τσουκαλης, που τυχαίνουν ευρείας αποδοχής. Αυτο στο εξής πρεπει να αλλάξει. Επίσης, πιστεύω ότι κακώς δαιμονοποείται παραπάνω ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Παρά την πολιτική του απειρία, θεωρώ ότι η παρουσία του τοσο στα videakia όσο και στα κανάλια όπου και όταν προσκλήθηκε, έδωσε ένα φρέσκο αέρα στη συζήτηση και πρέπει να συνεχίσει να είναι ο spokesman του κόμματος. Είτε το θέλουμε είτε όχι, σοβαρά άτομα της showbiz (βλ. Μαρκουλάκης, Καφετζόπουλος) κλπ, κάνουν τα κόμματα πιο “trendy”, ειδικά στις νεώτερες ηλικίες.

  Η καλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων για τη Δράση είναι ο σκεπτόμενος μεσαίος χώρος, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Δεδομένου ότι κανένα κόμμα, δεν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδυναμία στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, θα αναγκάσει το ΠΑΣΟΚ να κινηθεί προς τα αριστερά (βλ. ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγους-Πράσινους) και τη ΝΔ προς τα δεξιά (βλ. ΛΑΟΣ), που θα αφήσει και πάλι ένα πολιτικό κενό ανάμεσα τους. Για το λόγο αυτό, πιστεύω προσωπικά ότι η Δράση πρέπει να είναι η ναυαρχίδα στη δημιουργία ενός ευρύτερου Κεντρώου Φιλελεύθερου Πόλου, συμπεριλαμβανομένης και της Φιλελεύθερης Συμμαχίας και κάθε άλλου που θα θέλει να συμμετέχει στην προσπάθεια αυτή. Ειναι απαράδεκτο όταν εκλέγουν οι Φιλελεύθεροι σε Ευρωπαικό Επιπεδο 85 Ευρωβουλευτές, εμείς στην Ελλάδα να μην μπορούμε να εκλέξουμε ούτε ένα! Η μάλλον να εκλέγουμε (βλ. Σκυλακάκη) αλλά με λάθος κόμμα!

  Επίσης, η Δράση πρέπει άμεσα να αποκτήσει ένα στοιχειώδη κομματικό μηχανισμό, όχι μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά και στην επαρχία.

  Και τέλος, ό,τι πρεπει να αναπτύξει ευρέως και άμεσα τη σχέση της με τα ΜΜΕ. Η συνεχής παρουσία σε στήλες εφημερίδων, τηλεοπτικά παράθυρα, και ραδιοφωνικούς σταθμούς, τόσο στην Αττική, όσο και στην επαρχία, θα βοηθήσουν στο να περάσουν οι θέσεις της Δράσης καλύτερα και συντομότερα σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο ακροατήριο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Ο φιλελευθερισμος ειναι εννοια μαγαρισμενη.

  Η ΝΔ εννοει "φιλελευθερισμο " τον σοσιαλισμο λαητ.

  Ειναι καλυτερο η Δραση να χρησιμοποιησει μονο το καπιταλισμος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. τι είναι καπιταλισμός, harrysmatic, θα μου πεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. lol: γιατί κάποιοι άνθρωποι επιτυγχάνουν στη ζωή τους;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Ο Στέφανος Μάνος μόνος του παράγει περισσότερες χρήσιμες ιδέες από όλους τους άλλους μαζί. Αλλά επικοινωνιακά είναι πια καμένο χαρτί. Νομίζω ότι εμείς οι παλιότεροι πρέπει να περάσουμε σε δεύτερο πλάνο)να απαρτίσουμε ένα think tank ή εποπτικό συμβούλιο) και να αναλάβουν οι νεότεροι.
  Όχι μόνο ηλικιακά αλλά και πολιτικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. Επειδή δεν καίγονται μόνον τα κωλόχαρτα, οι χαρτοπετσέτες, τα χαρτομάντιλα, αλλά και το πολύτιμο χαρτί οπού πάνω του εγγράφονται οι χρήσιμες ιδέες: να διαχειριστούμε την οικονομία και τους ανθρώπους, για να καθόμαστε ύστερα στο γραφείο μας να καμαρώνουμε πόσο βοηθητικοί και υπουργοί για τους ανθρώπους είμαστε εμείς μέσα στην ύπαρξη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. Κύριε Δήμου αν θεωρείτε ότι οι 70άρηδες πρέπει να αποχωρήσουν ή να αποτελέσουν ένα συμβούλιο "γερόντων", δεκτό, αρκεί αυτοί που θα αναλάβουν να μην αποτελούν την ανωνυμία όπως έγινε με την Φιλελεύθερη Συμμαχία, διότι δυστυχως το πείραμα απέτυχε.

  Vasili, σε έκανε κανείς moderator στο blog αυτό? Βγάλε το σκασμό σου να ακούσουμε και καποια σοβαρή άποψη...Έλεος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. Συμφωνώ με τον κ. Δήμου και τον κ. Δούκα. Πολύ σημαντικό το να μην είναι ανώνυμοι. Απ' ότι έμαθα κάπως έτσι ήταν η λογική από την αρχή, και οι δημοσιογράφοι ήταν αυτοί οι οποίοι επικέντρωναν τα φώτα της δημοσιότητας στον κ. Μάνο με αποτέλεσμα να αναγκάσουν τη Δράση να τον προβάλει περισσότερο. Δεν ξέρω πόσο και πως μπορεί να αποφευχθεί αυτό, αλλά μάλλον είναι αναγκαίο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Το ξέρω ρε που "είναι πολύ σημαντικό". Τι να είναι όμως η εστίαση σε κάποιο κέντρο των δημοσιογραφικών φωταψιών. Αυτό δεν το ξέρω. Το αυτό θα αποφευχθεί, το μάλλον είναι αναγκαίο. Αναγκασμένοι άνθρωποι οι σημαντικοί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. @Kensai
  Το ψηφοδέλτιο της Δράσης οφείλει να γεμίσει με περισσότερους δυναμικούς και άξιους ανθρώπους που είναι [σχετικά] πολιτικά «αμόλυντοι» και νέοι

  Συμφωνώ όπως συμφωνώ και με τον κύριο Δήμου. Πρέπει να προσεγγίσουμε νέα άτομα που είναι όσο πιο κοντά γίνεται στις ιδέες της Δράσης όπως η Φιλελεύθερη Συμμαχία ή οι Δημοκρατικοί. Ειδικά η Φιλελεύθερη Συμμαχία είχε όλο το πακέτο, νέοι (ηλικιακά και ειδικά πολιτικά), δυναμικοί, αμόλυντοι, δημιουργήθηκαν μέσα από το internet και ο πρόεδρος είναι τριάντα χρονών.

  Για την ανωνυμία δεν χρειάζεται να φοβόμαστε, αν από πίσω είναι ονόματα όπως ο Στέφανος Μάνος και άλλοι μεγάλοι πολιτικοί και σημαντικοί πολίτες τότε θα γίνουν γνωστοί, σαν πως τον Τσίπρα ή τον Τρεμόπουλο τον ήξερε κανείς πιο πριν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Εσύ efi γιατί ντρέπεσαι να πεις ότι και ένας τριαντάχρονος (εδώ, ο Φύρερ της ΦΣ) γίνεται να είναι αυτός ένας κωλόγερος; Γιατί;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. Ποια "κοινή λογική";

  Πόσο λογικό είναι να πιστεύετε ορισμένοι ότι αρκούν από μόνες τους οι ταμπέλες φιλελευθερισμός, "κοινή λογική" (άκουσα και το καπιταλισμός ως καλύτερη! εναλλακτική) για να κατανοήσει τις θέσεις του κινήματός σας αρκετός κοσμάκης και ακόμα δε περισσότερο να βρεθεί σε αυτούς ένα ανένταχτο/αναποφάσιστο 3% που θα αποφασίσει να σας ψηφίσει;

  Να βάζατε παντιέρα τη λέξη "οικολογία", να πω εντάξει, να μια λέξη που μπορεί να καταλάβει ένα 3.45% του "λαού". Αλλά με το "φιλελευθερισμός", έτσι ξερά, και χωρίς ΚΑΜΙΑ ουσιαστική προσπάθεια να επικοινωνηθούν επαρκώς (και χωρίς το συνήθη ελιτισμό και υπεροψία που δυστυχώς έχει μολύνει πολλούς από εσάς) οι ιδέες σας στο μέσο πολίτη τι μπορείς να περιμένεις...;

  Και είναι επιτέλους λογικό να συνδιαλέγεστε εδω μέσα με τον sport billy; .-

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. Υπάρχεις μέσα στην Γλώσσα είν' η αλήθεια ω Joe.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. Σε οσα πορταλ οταν αλλαζα το μπαννερς και εβαζα το μπουταρη η επισκεψιμοτητα ανεβαινε
  γυρω στα 50%.
  Η επιλογη του κ.Μανου για επικεφαλης τελικα μας επλεξε σε μια αντιπαραθεση γιατι πηγε και γιατι εφυγε απο τα δυο κομματα.
  Το ανεφερα κατ'ιδια στον κ. Μπουταρη υστερα απο την επισκεψη του εδω.
  Δεν κοιταξε κανενας ποιος ειναι ποιο αξιος για την ευρωβουλη το λυπηρο ειναι οτι απο τους επικεφαλης ο καλυτερος ειναι ο κ.Μανος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΨΉΦΙΣΑ ΔΡΑΣΗ ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΙ ΨΗΦΙΣΑ ΑΔΡΑΝΕΙΑ. ΕΚΛΟΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΔΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ. ΑΛΛΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΛΛΟ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΕ ΨΗΦΙΖΕΙ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ, ΕΧΕΙΣ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΕΧΕΙ ΝΙΩΣΕΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΦ ΥΨΗΛΟΥ ΣΑΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΜΕ ΓΕΡΕΣ ΣΟΛΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΕΙ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ, ΠΟΛΙΤΕΣ, ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΘΑ ΚΥΝΗΓΑΤΑΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. Είμαι ψηφοφόρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας και ειλικρινά λυπήθηκα που η Δράση δεν τα πήγε καλύτερα. Με πρωτοβουλία της Φιλελεύθερης Συμμαχίας είχε ξεκινήσει πριν τις εκλογές μία προσπάθεια δημιουργίας μιας ευρύτερης Φιλελεύθερης παράταξης μαζί με τους Δημοκρατικούς, την Γενιά των 500 Ευρώ, πολλά από τα σημερινά στελέχη της Δράσης και πολλούς άλλους. Ο κύριος Μάνος για κάποιον λόγο δεν δέχτηκε τότε την ευρύτερη συνεργασία προσώπων και κινήσεων και έτσι όλοι πήγαν στα σπίτια τους.

  Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό που δεν έγινε πριν λίγους μήνες πρέπει να γίνει τώρα. Είναι η κατάλληλη στιγμή οι παλαιότεροι της Δράσης να περάσουν στα μετόπισθεν και να παραδώσουν τα ηνία σε μερικούς χαρισματικούς νέους από τον ευρύτερο φιλελεύθερο χώρο, υπό την σκέπη μιας ευρύτερης φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης. Κύριοι Μάνο, Μπουτάρη, Δήμου και Κοντογιαννόπουλε, βάλτε νέα και χαρισματικά πρόσωπα μπροστά. Δυστυχώς ο λαός ψηφίζει πρόσωπα, δεν καταλαβαίνει ούτε από κοινή λογική ούτε από φιλελευθερισμό. Για να βγούμε χρειαζόμαστε την ψήφο του απλού λαού και όχι μόνο αυτήν των μορφωμένων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. Το αποτέλεσμα είναι κακό.
  Οι κύριες αιτίες της ήττας είναι κατά τη γνώμη μου οι εξής δέκα:
  1) Η απουσία πολιτικού λόγου από το κόμμα και οι στρογγυλεμένες -με εξαίρεση Αβραντίνη- πολιτικές παρεμβάσεις,
  2) Η επιλογή Μάνου ως επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου και η υπερβολική προβολή του ενώ έχει περάσει πια η πολιτική μπογιά του,
  3) Η μη αξιοποίηση κορυφαίων προσωπικοτήτων, όπως οι Δήμου, Μουτσόπουλος, Τομπάζης, Βερέμης, Τσούκας, Ξαφά, Αβραντίνης, Γουσέτης κοκ. Ο Βερέμης δεν εμφανίστηκε πουθενά.
  4) Τα ανούσια έως ανόητα διαφημιστικά σποτ. Δεν ξέρω αν υπήρξαν επαγγελματίες που τα εισηγήθηκαν -εγώ στην εταιρεία μου θα τους απέρριπτα στην παρουσίαση-, αν δεν έγιναν από επαγγελματίες αυτό είναι ασυγχώρητο λάθος. Καμμιά πρωτοτυπία και έμπνευση, θα μπορούσαν να είναι διαφημιστικά και του Παπαθεμελή,
  5) Ο κ. Κοντογιαννόπουλος,
  6) Η μη μεγαλύτερη ενεργοποίηση Μπουτάρη ενδεχομένως μέχρι και επικεφαλής του ψηφοδελτίου,
  7) Η πολύ γκρίνια με τον τηλεοπτικό χρόνο, το 2% κτλ.
  8) Η απουσία προγραμματικού λόγου. Στην Ευρώπη οι Φιλελεύθεροι αύξησαν τις δυνάμεις τους επιτιθέμενοι εναντίον του κρατισμού κι εσείς φοβόσασταν να πείτε, ότι είστε φιλελεύθεροι,
  9) Η απουσία οργανωτικής υποδομής στην επαρχία και οι μη επισκέψεις σεδιάφορες περιοχές της χώρας,
  10) Η έλλειψη εντυπωσιακών κινήσεων που θα προσέλκυαν τα φώτα της δημοσιότητας σε κάποιο θέμα με ιδεολογικά χαρακτηριστικά που θα ανάγκαζε τους κρατιστές να μας επιτεθούν.

  Το μεγαλύτερο λάθος θα είναι η Δράση να κλείσει. Ο κ. Δήμου έχει απόλυτο δίκιο στο σχόλιό του. Νέα παιδιά μπορούν να ηγηθούν στο κόμμα και οι παλιοί - με εξαίρεση ίσως το Μπουτάρη- να κρατήσουν ένα διαφορετικό ρόλο.
  Ο κ. Μαρκουλάκης είναι αρκετά καλός, ο κ. Αβραντίνης εξαιρετικός, ο κ. Τσούκας σπουδαίος, οι κυρίες Λέστου και Μαλέρου φαίνονται πολύ καλές.
  Το οικονομικό θα πρέπει να το προσέξετε πολύ, μειώστε τα έξοδα και χρησιμοποιήστε φτηνές μορφές επικοινωνίας. Μπορώ να βοηθήσω στα οικονομικά σας.
  Στα οργανωτικά θα πρέπει να δημιουργήσετε πυρήνες σε όλη τη χώρα, σε επίπεδο νομού έστω. Επίσης να απορροφήσετε τη Φιλελεύθερη Συμμαχία πρόκειται για πολύ αξιόλογα νέα παιδιά με ταλέντο χωρίς όμως λεφτά και προβολή. Μόνοι τους δεν θα τα καταφέρουν ποτέ μέσα στη Δράση θα δώσουν σπουδαία δυναμική στο εγχείρημα.
  Με συγχωρείτε εάν φαίνεται, ότι σας υποδεικνύω λύσεις δεν έχω σχέση με την πολιτική και ίσως λέω πράγματα που δεν ευσταθούν. Εκφράζω την αγωνία μου σαν φιλελεύθερος πολίτης, με είκοσι και πλέον χρόνια καριέρας σε πολυεθνικές επιχειρήσεις που έχει ζήσει στο πετσί του τον κρατισμό και τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος.
  Με εκτίμηση σε όλους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. @kwtsos:

  Νομίζω ότι η Δράση θα προτιμούσε να απευθυνθεί σε αυτούς που καταλαβαίνουν ότι οι πολιτικοί ΔΕΝ πρέπει να είναι λαϊκιστές, σε αυτούς που προτιμούν τους πολιτικούς τους να δίνουν λύσεις στα προβλήματα της χώρας, αντί να χάνουν το χρόνο τους τριγυρνώντας αριστερά και δεξιά για να δείξουν ότι "νοιάζονται".

  Θα περίμενα ότι μετά από τόσα χρόνια γεμάτα από κενές υποσχέσεις, ο Έλληνας θα είχε καταλάβει ότι όλες αυτές οι εκφράσεις ("μοιραζόμαστε την αγωνία σας", "νοιαζόμαστε για τον απλό κόσμο", κτλ) είναι απλά σαχλαμάρες. Δεν ισχύουν, αλλά κυρίως δεν χρειάζονται και σίγουρα δεν θα έπρεπε να απαιτούνται.

  Μπορεί βέβαια αυτοί που έχουν καταλάβει τα παραπάνω να μην είναι αρκετοί. Μπορεί να είναι το 0.76%. Εγώ νομίζω ότι είναι παραπάνω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 48. @Kwtsos
  Σας διαβεβαιώ ότι ο κ.Μάνος γύρισε την Ελλάδα όσο λίγοι υποψήφιοι σε αυτές τις ευρωεκλογές. Το πρόβλημα της προσωπικής επαφής υπάρχει αλλά δεν αφορά τόσο τα ηγετικά στελέχη της δράσης όσο την απουσία κομματικής βάσης και ιδιαίτερα μάλιστα στην επαρχία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 49. Δεν αξίζει να ζεις αν δεν απορρίπτεις "στην παρουσίαση".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 50. Δυστυχώς προφητικός ο Αθανάσιος Έλλις στην Καθημερινή 21/5/2009:

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_21/05/2009_315435

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 51. Δυστυχία από Διονύσιο Σολωμό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 52. Τοση ανοργανωσιά υπαρχει
  & δεν μπορει να μπει μοντερεσι,
  να κανουμε μια κουβεντα ανθρωπινη ?

  Ο Μανος βαζει τα λεφτα,αρα εχει το κουμαντο.
  Θα αποσυρθει απο προσκηνιο ,μονο αν αποφασισει αυτος.

  Αν αδυνατισει & αλλαξει λογο,θα γινει δημοφιλης. Εχει μπεημπυ φεης & δειχνει μικροτερος & νεανικος.
  Δεν ειναι καμμενο χαρτι,αλλα χρειαζεται
  νεο ιματζ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 53. Θα συμφωνήσω με τον Gerasimo Tz.
  Δεν ζω στην Ελλάδα και δεν ψήφισα, αλλά εάν βρικόμουν την Κυριακή στην Ελλάδα θα το σκεφτόμουν και 2η και 3η και 4η φορά να ψηφίσω Δράση. Οι λόγοι είναι οι εξής:
  1ον. Θα το σκεφτόμουν και δεν θα την απέριπτα χάρη στις προσωπικότητες που περιλαμβάνει (π.χ. Δήμου, Βερεμης).
  2ον Θα το σκεφτόμουν 2η φορά επειδή αυτές οι προσωπικότητες έμειναν "καλά κρυμμένες" την προεκλογική περίοδο.
  3ον Θα το σκεφτόμου και 3η φορά γιατί κάποια ονόματα μου προκαλούν αλλεργεία. Π.χ. ο κύριος Κοντογιαννόπουλος. Μπορεί να είναι αξιόλογος πολιτικός, μπορεί να έχει καταπληκτικές ιδέες, μπορεί, μπορεί ....
  Αλλά Εγώ που γεννήθηκα το 75, το όνομα Κοντογιαννόπουλος που φέρνει στο μυαλό τις ποδιές στα σχολεία, τις καταλήψεις, τον Καλαμπόκα. Μπορεί η σχέση του κ. Κοντογιαννόπουλου με όλα τα παραπάνω να περιορίζεται στις σχολικές ποδιές, αλλά πρέπει να είναι η πιο άστοχη και γελοία απόφαση υπουργού παιδείας της μεταπολίτευση. Κάποιον που έχει αυτοκτονήσει πολιτικά πριν από 20 χρόνια είναι μάταιο να προσπαθείς να τον αναστήσεις.
  4ο Θα το σκεφτόμουν και 4η φορά γιατί ο έντονος φιλελεύθερος χαρακτήρας (κάτι που καταρχήν δεν είναι κακό τουναντίον) της Δράσης παραπέμπει και σε ονόματα όπως του κ. Ανδριανόπουλου. Όσο συμπαθώ τον κ. Μάνο τόσο δεν αντέχω να ακούω τον κ. Ανδριανόπουλο. Πολλές φορές ο τρόπος που εκφράζει τις θέσεις του δείχνει δογματισμό χειρότερο της Αλέκας (μία είναι η Αλέκα).
  5ον Τον Μπουτάρη πού τον κρύψατε;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 54. Πρεπει να κοιταξετε σοβαρα να δειτε τι φασμα αποψεων θα υποστηριζετε. Π.χ. η κοινη λογικη τι λεει για τους μεταναστες? Οτι αφηνουμε το κεντρο της Αθηνας στην ανεχεια και τα συνορα ορθανοιχτα? αυτο ειναι αδρανεια/αφασια τυπου ΣΥΡΙΖΑ. Καλος ο Μανος, αλλα μονος του δε πηρε τωρα ουτε το 1,6 του '99.

  Υ.Γ. Απο περιεργεια , γιατι δε βοηθησε ο Ανδριανοπουλος? Γιατι δε προσχωρησε ο Σκυλακακης και η ΦΙΣ? Τι το καναμε ρε παιδια , εξωκοινοβουλευτικη αριστερα? Ελεος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 55. Το επίπεδο της συζήτησης (αν εξαιρέσουμε το γνωστό troll) δείχνει γιατί δεν πρέπει να κλείσει η Δράση. Ελπίζω όλοι οι συμμετέχοντες να διαβάζουν το blog και να πάρουν ιδέες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 56. Τα κωλοπαιδα εναντιον μεταναστων,να πανε ΛΑΟΣ

  & οι "εκλεκτικοι" να ξεκουμπιστουν...

  Θα φτιαξουμε κομμα ρυθμιστη & οποιος δεν γουσταρει,να παει αλλου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 57. Κύριοι,

  -Να το δούμε και λίγο κοινωνιολογικά. Ως γραμματέας δικαστικού αντιπροσώπου έκανα μία στατιστική στους ψηφίσαντες αυτών των εκλογών σε εκλογικό τμήματου Πειραιά:

  Είχαμε 237 ψηφίσαντες εκ των οποίων

  ούτε 20 δεν ήταν στην ηλικία των 18-25
  ούτε 50 δεν ήταν στην ηλικία 18-35
  Θεωρώ ότι αυτό ισχύει και γενικότερα για την επικράτεια.
  Αν περιμένουμε από ηλικιωμένους να αλλάξουν τη δικομματική τους ψήφο νομίζω ότι προσπαθούμε να αλλάξουμε τη φορά περιστροφής του ηλίου.

  -Σε εκλογικές περιφέρειες όπου ο λαικισμός μετράει (π.χ. Β Πειραιώς) η Δράση δε τα πήγε καλά . Αυτό το θεωρώ τίτλο τιμής

  -Ο κος Μάνος δεν έπρεπε να εμφανιστεί ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου. Έπρεπε να δώσει το επικοινωνιακό παρών ως συντονιστής, πρόεδρος, οτιδήποτε, αλλά ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου έπρεπε να είναι ο κος Μπουτάρης. Ο λόγος; Για τον μέσο έλληνα ο κος Μπουτάρης είναι συμπαθέστερος.

  Λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση των ψηφισάντων, και υπολογίζοντας ότι η Δράση έχει μόνο 3 μήνες ζωής στη χώρα της Λαμπίρη και του Ευαγγελάτου θεωρώ ότι το ποσοστό είναι ευπρεπέστατο (για την ακρίβεια βαυκαλίζομαι ότι τελικά υφίσταται μία ελίτ της τάξης του 0.76% η οποία δεν πάσχει από ιδεοληψίες/φανατισμούς και άρα αν υπάρχει η μαγιά το ψωμί γίνεται)

  Χρειάζεται επικοινωνία του μυνήματος του κόμματος τώρα πια.

  Οι συζητήσεις περί ιδεολογιών και χωροθετήσεων, θεωρώ ότι στερούν από την κίνηση αυτή το βασικό της πλεονέκτημα έναντι στα υπόλοιπα κόμματα(ο διαχωρισμός της κίνησης από τα κομμάτα γίνεται επίτηδες):

  τη δυνατότητά της να χρησιμοποιεί απόψεις και ιδέες από πολλούς ιδεολογικούς χώρους και από εκεί να αντλεί και ψηφοφόρους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 58. Συμφωνώ απόλυτα με την τελευταία πρόταση του nirth Greece. Τα αίτια της αποτυχίας εχουν νομίζω καλυφθεί πλήρως από όλους. Αδικαιολόγητος ελιτισμός και πλήρης απουσία του μοναδικού οπλοστασίου της Δράσης, αυτού της συνεκτικής πρότασης. Δύο στρατηγικές επιλογές επιβραβεύθηκαν σε αυτές τις εκλογές. Η συνεκτική πολιτική πρόταση (ως ορολογία και πρακτική) των οικολόγων και η δυναμική σαφής και συνεπής προάσπιση θέσεων υψηλού κόστους και αρνητικής σημειολογίας του ΛΑΟΣ (προφανώς δεν αξιολογώ το περιεχόμενο αλλά την στρατηγική). Η δράση έχει την δυνατότητα να ποντάρει και στις δύο αυτές στρατηγικές δινοντάς σε αυτές το δικο της περιεχόμενο. Τι χρειάζεται?
  Άμεση και τελεσίδικη απόφαση περί συνέχισης η μη του εγχειρήματος.
  Άμεσος οικονομικός σχεδιασμός στήριξης της προσπάθειας σε πιο "επαγγελματικές" βάσεις.
  Άμεση οργανωτικη σχηματοποίηση με σαφείς άξονες και καινοτόμες διαδικασίες.
  Σύγκληση συνεδρίου για πλήρη σχηματοποίηση πολιτικού προγράμματος και κυρίως των διεπαφών με τον πολίτη.Ένα πρόγραμμα άμεσων ενεργειων,συγκεκριμένων προτάσεων, με πλήρη απενοχοποίηση στρατηγικών επιλογών (Λισσαβώνα, σχέδιο Ανάν, δημόσιος τομέας) και ανάδειξη των προτάσεων που διαφοροποιούν ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους.Έναν σαφή και περιεκτικό οδικό χάρτη των οποίο θα κληθούμε να προβάλλουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό μέχρι τον Μάρτιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 59. Συμφωνώ με τον Christos. Η διαλεκτική του ΛΑΟΣ, παρά τις όποιες διαφωνίες που έχω με το περιεχόμενο, έδειξε ότι ο μεστός λόγος, η απουσία "ξύλινης" προσέγγισης αλλά και η τολμηρή ρητορεία κερδίζουν. Όπως προαναφέραμε πολλοί, απαιτούνται ορισμένες διακριτές γραμμές κατεύθυνσης πάνω στις οποίες θα βασιστεί ένας πολιτικός σχηματισμός. Αυτές δεν είναι αργά να χαραχτούν αλλά χωρίς διάθεση ελιτισμού, αυτονόητου ορθολογισμού και αποστειρωμένου τεχνοκρατισμού. Γιατί ο λόγος του Τσούκα, η ιδεολογία του Ανδριανόπουλου και η τόλμη του Μπουτάρη πρέπει να αποφύγουν τον ελιτισμό τον οποίο φλερτάρουν.

  Επίσης, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, σχεδόν προκλητική η ταύτιση πολλών απόψεων που γράψαμε, σε βαθμό που αναρωτιέται κανείς αν από το πολιτικό και επικοινωνιακό σκέλος της Δράσης έλειψε τελικά η... κοινή λογική. Από την άλλη, αν θεωρήσουμε την έλλειψη πλουραλισμού, την επικοινωνιακή αφέλεια, την αποτυχία σαφούς τοποθέτησης στο σκηνικό (για να αναφέρω μερικά επαναλαμβανόμενα σχόλια) ως "παιδικές ασθένειες", σχεδόν αυτονόητες και ιάσιμες, υπάρχει πεδίο βελτίωσης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 60. πριν μεταβούμε στα ολοκληρωτικά νερά
  θα γράψουμε έναν στίχο της Βιτάλη
  να μένει συντροφιά για τα παιδιά
  που γράφουν τα αξιοπρεπή σχόλια
  με τις παρατηρήσεις οπού νιώθονται:
  μισοτοιχία
  να βρωμάει το σουβλατζίδικο
  κ' η πελατεία ξαπλωμένη απ' τη μαστούρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 61. Τα αυτονόητα ακόμα δεν τα είπε κανείς. Ο Μάνος έχει ένα παρελθόν, ξέρουμε ότι ήταν μέλλος της ΝΔ και υπουργός της, μετά εν μία νυχτί διαλύει το κόμμα του, αυταρχικά και με το έτσι θέλω, μετά γυρνάει στο ΠΑΣΟΚ. Το αστείο μετά από όλα αυτά είναι, να τον ακούς να βάλετε ενατίον των παλαιοκοινωβουλευτικών. Αλλα και στο νέο σχήμα, γιατί να περιμένεις κάτι άλλο ξεχωριστό. Ακόμα και εδώ στο ιστολόγιο, τον Μάνο δεν ακούς (σχεδόν καθόλου), αντί αυτού, προβάλετε η δράση μέσω του κ. Ν. Δήμου (και φαίνετε να έχει αναλάβει τα ινία της προβολής). Τους άλλους δεν τους γνωρίζουμε, και ο μόνος που μένει να ψάξεις κανείς ειναι η ταυτότητα του Δήμου. Η λαική παρημία το λέει. Δείξε μου τους φίλους σου, να ξέρω ποιος είσαι. Τον Δήμου τον ξέρουμε σαν εθνομηδενιστής, ανθέλληνας, εκφραστής του ακραίου αντιχριστιανισμού, φίλος των σκοπιανών και υπέρμαχο για τις ελευθερίες των μειονοτήτων (και δη των σλαβομακεδόνων ιδιαιτέρως). Λέτε αυτά όλα να εκφράζουν τον μέσο έλληνα και να ζητάτε την ψήφο του? (το ξέρω κ. Δήμου, εσείς μόνο αλήθειες γράφετε, οι άλλοι είναι στουρνάρια που δεν τις ασπάζονται).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 62. Συμφωνώ με τους περισσότερους. Αν και φιλελεύθερων πεποιθήσεων, προτείνω τη συνεκτική, μη ιδεοληπτική, πρόταση και όχι την ταμπέλα νεοφιλελεύθερος ή φιλελεύθερος (που αφενός στην Ελλάδα καλώς ή κακώς δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες, αφετέρου δεν είμαι βέβαιος ότι ευνοείται από το κλίμα της εποχής που διανύουμε και κυρίως αυτής που έρχεται).

  Σε αυτή τη φάση θεωρώ ότι η ταυτότητα και η φυσιογνωμία του κόμματος μπάζει από παντού κάνοντας πολύ δύσκολη την επικοινωνία του στίγματος της Δράσης και τη δημιουργία συζήτησης και ενδιαφέροντος.
  Για να οριοθετηθεί η ταυτότητα προς τα έξω θα πρέπει να διαμορφωθούν
  1) συγκεκριμένο όραμα για το κόμμα το οποίο θα κινητοποιεί τα υπάρχοντα και εν δυνάμει μέλη του,
  2) συγκεκριμένο όραμα για τον τόπο το οποίο θα κινητοποιεί τα μέλη και τους εν δυνάμει ψηφοφόρους.
  3) ένα σετ αξιών (5-6 το πολύ) που θα μας αντιπροσωπεύει ως πρακτική και ως ιδεολογία (π.χ. κοινή λογική και πραγματισμός, δράση και αποτέλεσμα, ελευθερία, επαναφορά της ηθικής, αξιοκρατία, κλπ κλπ)
  4) ένας πυρήνας θέσεων/δράσεων (και όχι μεγάλη λίστα θέσεων) για συγκεκριμένα θέματα που θα βγάλουν πιο αποτελεσματικά την πρόταση του κόμματος προς τα έξω.
  Γνωρίζω ότι η διαμόρφωση των παραπάνω δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά εφόσον συμβεί, όλα τα ερωτήματα που διαβάζω στα προηγούμενα σχόλια που συσχετίζονται με πρόσωπα, επικοινωνία, συμμαχίες και συνεργασίες, κλπ κλπ , θα βρουν άμεση απάντηση: Η κάθε απόφαση θα λαμβάνεται με βάση τη συνέπεια και συνάφεια με το όραμα, τις αξίες και τις θέσεις. Και θα αποφευχθεί και η κακοφωνία της προεκλογικής εκστρατείας όπου ο καθένας από εμάς έπαιρνε αυτά που νόμιζε ότι του ταίριαζαν από τη Δράση και τα επικοινωνούσε:)

  Με συγχωρείτε αν η προσέγγιση μου είναι λίγο θεωρητική αλλά με βάση την επαγγελματική μου κατάρτιση και εμπειρία τη θεωρώ τη μόνη αποτελεσματική.

  ΥΓ. Ο κεντρικός ρόλος του Σ.Μάνου στην εικόνα της κίνησης υπήρξε ο κύριος λόγος που κατά τη διάρκεια αυτών των 45 ημερών έπεισα εύκολα καμιά 50αριά φίλους να μας ψηφίσουν και που δεν κατάφερα να πείσω άλλους τόσους, ίσως και περισσότερους (που πιθανότατα θα μας ψήφιζαν με άλλον επικεφαλή ευρωψηφοδελτίου). Δε μου πέφτει λόγος για το ρόλο που θα έχει εφεξής στη Δράση. Θεωρώ ότι ο ρόλος του στη διαμόρφωση της προς τα έξω εικόνας της Δράσης θα πρέπει να συναρτηθεί με τα όσα προανέφερα και το πόσο καλά "κουμπώνει" με αυτά. Σε κάθε περίπτωση όμως δε μπορώ να φανταστώ τη Δράση χωρίς την κεντρική συμβολή του, το κύρος του, το μυαλό του και το κέφι του. Συμφωνώ με την υπερβολή του παραπάνω σχόλιου του Ν.Δημου ότι "ο Στέφανος Μάνος μόνος του παράγει περισσότερες χρήσιμες ιδέες από όλους τους άλλους μαζί"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 63. και αν καποιος αναρωτηθεί για τη διαδικασία που χρειαζεται για τη διαμορφωση του οράματος, αξιών και θέσεων ας επικοινωνήσει μαζί μου προσωπικά. Θελει κόπο και χρόνο αλλά μπορεί να ειναι πολύ πιο απλή απ'οτι φανταζεστε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 64. Έπρεπε να πάμε "άπατοι" για να υπάρξει συμμετοχή και συζήτηση , μέχρι τώρα "τρις και ο κούκος", μόνο που έπρεπε να ήταν το ΠΡΏΤΟ που έπρεπε να είχε γίνει, να μπουν όλοι όσοι θέλουν στο παιχνίδι(με προτάσεις / ιδέες, μαλακίες κλπ) και όχι να αποφασίζουν για όλα 2-3 άνθρωποι,(κλειστό κλαμπ) έστω και με καθυστέρηση 3 μηνών, η κίνηση τώρα ξεκινάει, όλοι οι "τρελοί" ευπρόσδεκτοι .....

  Επιγραμματικά:

  Μάνος: η μεγάλη δύναμη και "βάρος" ταυτόχρονα, (με όσους είχα τον χρόνο να εξηγήσω τι έκανε ως υπουργός, σε σύγκριση με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, έπεισα σε μεγάλο βαθμό) χρειάζονται "λεπτοί" χειρισμοί, αρκεί να αποδεχθεί και ο ίδιος, που να οδηγούν, για το καλό της κίνησης αλλά και του ιδίου, στην αύξηση της "δύναμης" και στην "εξάλειψη" του "βάρους".

  Δημοκρατικές διαδικασίες/ κληρώσεις: Δεν αρχίσαμε καλά αλλά πρέπει να γίνει το μεγάλο "ατού", σε σχέση με όλα τα άλλα κόμματα, δηλ. να έχει ελπίδες ανάδειξης από το πρώτο μέχρι το τελευταίο στέλεχος.
  Συνεχίζουμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 65. Μια παρατήρηση: ενώ θέσει και φύσει η Δράση είναι ένα μικρό κόμμα που απευθύνεται σε μικρό κοινό (niche marketing) έδρασε πολυσυλλεκτικά - σαν τα μεγάλα κόμματα. Θέλησε να προωθήσει πολλές ιδέες ταυτόχρονα - ενώ οι Οικολόγοι έλεγαν μία (περιβάλλον) ο ΛΑΟΣ μία (ελληνικότητα) το ΚΚΕ μία (έξω από την ΕΕ). Κι εμείς χρειαζόμαστε μία βασική ιδέα (USP: unique selling proposition) που θα προωθήσουμε στο 100%. Μετά θα συμπληρώσουμε με άλλες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 66. Κατ’ αρχάς να πω ότι αυτή είναι η καλύτερη κίνηση που έχετε κάνει μέχρι τώρα. Σε συνέχεια των όσων ειπώθηκαν να προσθέσω τα εξής:

  Στις Ευρωεκλογές του 1999 (πόσο μακρινό φαίνεται τώρα!) οι «Φιλελεύθεροι» είχαν πάρει 103.962 ψήφους και 1,62%.

  Στις Ευρωεκλογές του 2009 ίδιος αριθμός ψήφων θα έδινε 2,02%. Κι όμως, η Δράση (κίνηση με ευρύτερη ιδεολογική βάση στην οποία συμμετέχουν φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες και εν γένει μεταρρυθμιστές) πήρε μόλις 38.895 ψήφους. Τι έφταιξε;
  1. Πολλοί από εμάς που βλέπουμε με συμπάθεια την προσπάθειά σας διστάζουμε να συμβάλλουμε όταν δεν έχουμε μια σαφή αίσθηση αν αυτή η κίνηση θα υπάρχει ένα χρόνο από σήμερα. Έτσι, η Δράση αδυνατεί να προσελκύσει μέλη που θα μπορούσαν υπό άλλες συνθήκες να αφιερώσουν κάποιο από το χρόνο και την ενέργειά τους. Πρέπει να δοθεί σαφής απάντηση στο εξής: Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα και η δημιουργία ενός μεταρρυθμιστικού πόλου είναι μακροχρόνιο έργο. Το αντιλαμβάνονται αυτό οι ιδρυτές της Δράσης και είναι διατεθειμένοι να προσαρμόσουν ανάλογα τις κινήσεις και τους στόχους τους ή όχι; Θεωρούν τη δημιουργία αυτού του μεταρρυθμιστικού πόλου ως ένα αξιόλογο έργο από μόνο του ή τους είναι βαρετό (σε προσωπικό επίπεδο); Δεν το θεωρώ κακό να θέλει π.χ. ο κ. Μάνος να παράξει «πρακτικό», απτό έργο σε ένα Υπουργείο. Αλλά αυτή η βραχυπρόθεσμη στόχευση και οι ντουφεκιές στον αέρα έχουν ως αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται ούτε το ένα ούτε το άλλο. Χρειάζεται υπομονή, έμφαση στο μακροπρόθεσμο και δουλειά από τη "βάση" προς τα πάνω. (τόσο ο «ταύρος», όσο και η «δράση» και άλλες κινήσεις του κ. Μάνου παραπέμπουν σε βιασύνη – βια, κατά τον εθνικό ποιητή... :) )

  2. Η επίκληση της κοινής λογικής και της ανάγκης για «δράση» είναι χλιαρές και απονευρωμένες πολιτικά. Δεν συνεγείρουν, ούτε καν εμάς που σας ψηφίσαμε. Παρεμπιπτόντως, η επίκληση της ανάγκης για «δράση» χωρίς θεωρίες και πολλές κουβέντες είναι ίδιον ολοκληρωτικών κινημάτων... Αλίμονο, δεν σας αποδίδω τέτοιες προθέσεις αλλά αυτή είναι η πρώτη και μόνη πολιτική αντιστοιχία που μου ήρθε στο μυαλό.
  Πιθανώς ο στόχος σας ήταν να μην έχει περιοριστικό ιδεολογικό χρωματισμό το κόμμα σας αλλά το παρακάνατε! Χρειάζεται κάποιος άλλος συνεκτικός κρίκος. Νομίζω ότι το πρόταγμα της «μεταρρύθμισης» είναι ικανό να κινητοποιήσει και να συνενώσει μεγαλύτερες ομάδες πολιτών χωρίς να είναι πολιτικά άχρωμο.

  3. Έλλειψη επαρκούς διάθεσης συνεργασίας με άλλα κόμματα και κινήσεις (Δημοκρατικοί, Φιλελεύθερη Συμμαχία, κ.α.). Προφανώς η μομφή δεν απευθύνεται μόνο προς εσάς. Αποτέλεσμα: 1) Διάσπαση δυνάμεων και πόρων, 2) απογοήτευση δυνητικών ψηφοφόρων σας, 3) οι Δημοκρατικοί λόγω απειρίας ούτε καν μπόρεσαν να κατέβουν στις εκλογές...
  Ένα ακόμη παράδειγμα της έλλειψης επαρκούς διάθεσης συνεργασίας και ανοιχτής νοοτροπίας έναντι διαφορετικών απόψεων ήταν ο τρόπος που χειρίστηκαν τα στελέχη της Φιλελεύθερης Συμμαχίας πριν 3 χρόνια το θέμα της Ιδρυτικής της Διακήρυξης... Αν οι άνθρωποι που θέλουν να κυβερνήσουν και να μεταρρυθμίσουν τη χαοτική χώρα μας δεν μπορούν ούτε καν μεταξύ τους να συνεργαστούν και να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις δεν έχει δίκιο ο ψηφοφόρος να μην τους εμπιστεύεται; Επίσης, η ελλιπής διάθεση συνεργασίας ίσως δείχνει και ελλιπή πίστη στην αξία της σύγκρουσης διαφορετικών απόψεων. Όσο περισσότεροι, τόσο πιο καλά επεξεργασμένες και αναλυτικές προτάσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 67. Tελικά η Δράση δεν είναι αυτό που περιμέναμε http://liberalgreek.blogspot.com/2009/03/h_31.html
  Δεν είναι το κόμμα που θα συμπληρώσει το Μεγάλο Κενό που στην ουσία σηματοδότησε η Αποχή και ας προσπαθούν να διάφορα κόμματα να δίνουν διάφορες άλλες εξηγήσεις.
  Τουλάχιστον αυτή η Δράση, με αυτά μόνο τα πρόσωπα δεν είναι αρκετή. Αν εμπλουτισθεί ριζικά θα τα ξαναπούμε αλλοιώς νομίζω ότι δεν θα παίξει κανένα ρόλο στο παρόν αλλά και στο μελλοντικό σκηνικό.
  Ετσι όπως είναι τώρα, επαναλαμβάνω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 68. 4. Σε επικοινωνιακό επίπεδο, δυσνόητες νοητικές κατασκευές του στυλ «ψηφίστε τη Δράση έτσι ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τα ανεύθυνα και διεφθαρμένα κόμματα ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ» όχι μόνο δεν συνεγείρουν αλλά δημιουργούν και σύγχυση. Ένα νέο κόμμα πρέπει να τονίζει την αντίθεσή του στα κακώς κείμενα και αυτά που ενοχλούν τον δυνητικό ψηφοφόρο του, προβάλλοντας φυσικά και δικές του θέσεις. Όχι να τονίζεται εξ’αρχής η διάθεση συνεργασίας. Η συνεργασία αν είναι να έρθει θα έρθει. Το να λες απ’ την αρχή ότι δημιουργείς κόμμα για να συνεργαστείς με αυτούς που δεν εμπιστεύεσαι δεν ακούγεται και τόσο ωραίο.

  5. Επίσης, η σχεδόν αποκλειστική προβολή του κ. Μάνου ως εκπροσώπου της «Δράσης» δεν βοήθησε, όσο και αν πολλοί από εμάς τον εκτιμούμε. Η ψήφος στη «Δράση» μετατράπηκε σε δημοψήφισμα υπέρ ή εναντίον του κ. Μάνου. Επανερχόμαστε στο σημείο 1...

  6. Διδαχτείτε από τα λάθη σας. Π.χ. βάλτε moderation στο μπλογκ. Το ίδιο δεν είχατε κάνει στο bulls.gr και είχε καταντήσει σκέτο τσίρκο, σε βαθμό που ντρεπόσουν να γράψεις εκεί, όπως πάει να γίνει και με αυτό το μπλογκ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 69. Η ΦΣ ειναι ιντερνετοκομμα ψώνιων...

  Η ανακοινωση τους για το Μακεδονικο,εχει πλακα...

  Ζητουν "σαβουαρ βιβρ" απο τους Σ/μακεδονες...

  Αν κατι μπορει να μεμφθει στο Μανο,ειναι οτι σαν γνησιος Γκρεκος,ειναι της τελευταιας στιγμης...

  Για το θεμα της τηλεορασης & της προβολης προεκλογικα,χρειαζεται δικαστικος αγωνας 4 χρονων,μεχρι το ΕΔΑΔ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 70. Κυριε Δήμου, με βάση την παλιότερη σας επαγγελμτική δραστηριότητα, προερχόμαστε από κοντινούς χώρους και δε μπορώ παρά να συμφωνήσω σε γενικές γραμμές με την παρατήρησή σας. Παράλληλα θα προσθέσω και μια πιο πρόσφατη έννοια, το "UBT:Unique Buying Tribe", δηλαδή τη φυλή με την οποία ο επιλέγων τη Δράση θα νιώσει ότι ανήκει μέσα από την επιλογή του. Ποια ειναι τα χαρακτηριστικά της; τι πιστευει; τι βρισκει ενδιαφέρον και κινητοποιό; ποια ειναι τα στοιχεία που συνδέουν τα μέλη της;
  Σε ποια φυλή λοιπόν θα μπορούσε να νιώθει ότι ανήκει το μέλος και ο ψηφοφόρος της Δράσης; Νομίζω ότι για να τα ορίσουμε αυτά θα πρέπει να ανατρέξουμε στο σύστημα οράματος, αξιών και προτάσεων που ανέφερα παραπάνω. Θεωρώ ότι τo USP πάντα παραμένει ενδιαφέρον στοιχείο στην επικοινωνία, αρκεί να εξασφαλίσουμε ότι δε θα είναι αποσπασμένο από αυτό το σύστημα, αλλά αποτέλεσμα της "απόσταξης" των στοιχείων που το συνθέτουν. Αλλως το κοινό θα εκλάβει την πρότασή μας ως μια προσπάθεια "πώλησης", ενδεχομένως λιγότερο πειστική.
  Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι μια προσπάθεια αποσαφήνισης των στοιχείων του συστήματος θα ήταν μια ενδιαφέρουσα και ευχάριστη άσκηση :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 71. Εφόσον ο Μάνος είναι τόσο καλός και παράγει ιδέες με τη σέσουλα, να βάλει υποψηφιότητα ως κοινοτάρχης, να παράγει λύσεις ακώμα και όταν δεν υπάρχουν προβλήματα. Όσο για τον Harrysmatic, πράγματι ένα moderation είναι απαρέτητο, να σβήσει τις μαλακίες του και να μην συκοφαντεί την Δράση με τις γελοιότητες του. Διαφορετικά δεν το έχω να επέμβω εγώ και να το ξαποστήλω εκεί που ανίκει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 72. Θα συμφωνήσω απόλυτα με το τελευταίο σχόλιο του κ.Δήμου το οποίο είναι καταλυτικής σημασίας.Αυτό ακριβώς σκεφτόμουν σήμερα και εγώ. Όπως φαίνεται ένα μικρό κόμμα θα πρέπει να έχει μία standard εκλογική βάση και να προωθεί 2-3 ζητήματα από την ατζέντα του.Αυτό έκανε ο ΛΑΟΣ επενδύοντας σε εθνικιστικά ρεύματα και προωθώντας σχεδόν απκλειστικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και μετανάστευσης. Εν μέρει το ίδιο έκαναν και οι οικολόγοι και κατάφεραν να μπουν στη βουλή (έγιναν βέβαια και μόδα).Ακόμη και οι κυνηγοί επένδυσαν στους κυνηγούς και τους ψαράδες της χώρας και πέρασαν το 1%.
  Καλώς ή κακώς οι πολίτες αξιολογούν τις δικές τους δραστηριότητες πολύ πιο πάνω από των υπολοίπων και θέλουν να επενδύουν σε πολιτικούς σχηματισμούς που θα τις προωθούν πριν από όλες τις άλλες.
  Εγώ βλέπω κενό στην εκπροσώπηση των επιχειρηματιών(κάθε μεγέθους) και σε ένα βαθμό των ελεύθερων επαγγελματιών.Αυτή η κατηγορία νιώθει σήμερα να ασφυκτιά σε ένα αμιγώς κρατικοδίαιτο περιβάλλον για τη συντήρηση του οποίου φροντίζει σε μεγάλο βαθμό η ασθμαίνουσα ιδιωτική πρωτοβουλία. Η εκπροσώπηση κατά κύριο λόγο αυτής της ομάδας με προτάσεις όπως είναι ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και η μείωση της φορολογίας μπορεί να δώσει στη δράση μία σταθερή εκλογική βάση.
  Να ξεκαθαρίσω μόνο κάτι: η εκπροσώπηση αυτής της ομάδας δεν είναι απλά μία ευκαιριακή επιλογή. H ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στη σημερινή Ελλάδα αποτελεί εκ των ων ουκ ανευ για την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας αλλά και για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού συνολικά.
  @mantz
  πολύ εύστοχη η κριτική σου. Να πως μόνο σε σχέση με το θέμα της προβολής των προσώπων ότι αυτό σε μεγάλο βαθμό δεν καθορίζεται από εμάς αλλά από τα ΜΜΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 73. Zty,βιβλιο " Ιστοριας",κεφαλαιο "συνωστισμος"...

  Στα σοβαρα τωρα...

  Θελετε UBT ...?

  ( στην ...UBS ειναι καλυτερα,αλλα τεσπα...)

  Το 3%
  του λαου που δηλωνουν φιλοαμερικανοι/φιλοσημιτες,
  το 5%
  που στηριξε την ειρηνοελευθερωτικη επιχειρηση των Συμμαχων εναντιον Σερβων φασιστων,
  το 20%
  που δεν γουσταρει τους εκαστοτε Προεδρους Δημοκρατιας,
  το 20%
  που δεχεται αυτοπροσδιορισμο Σ/Μακεδονων,
  τουλαχιστον ενα 5-10% ,
  που θελει καθαρο,αγνο,αμολυντο καπιταλισμο,
  το 50%
  που θελει ιδιωτ Παν/μια,
  το 5-10%
  που δεχεται γαμο ομ/φυλων & παιδοθεσία
  το 20%
  που δηλωνουν μη θρησκοι μη θρησκευομενοι & θελουν χωρισμο εκκλησιας απο Κρατος

  & το...

  100% του πληθυσμου
  που δεν γουσταρει φορομπηξια & κανει φοροδιαφυγη...

  Ο κοινος τοπος των παραπανω,
  ειναι το UBT,
  τουλαχιστον 3%...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 74. Εσεί σε πεια μαλακεία ανίκοις, στο -3@$. Να ξέροιν και ει ψυφοφώρει τις Δράσεις τη να ψηφέισοιν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 75. Καλή προσπάθεια :) ...
  αλλά ανησυχώ ότι για όλα τα παραπάνω μεμονωμένα υπάρχει και κάποιος άλλος που τα πρεσβευει (ή παριστάνει ότι τα πρεσβέυει)... Άλλως οι ταυροι θα ήταν σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΓΑΠ δε θα είχε χρειαστει να εξωκύλει τόσο και οι ΦΙΣ θα έβγαζαν ευρωβουλευτή.
  Το ενδιαφέρον είναι να σκεφτούμε τι ενώνει όλα αυτά (ή καποια από αυτά και κάποια άλλα) που να δημιουργεί μεν αντιπαράθεση και polirizing effect αλλά με τις αρνητικές τοποθετήσεις να μην είναι τόσο έντονες και πλειοψηφικές που θα κάνουν την κοινωνία να το ξεράσει. Ωραίο αινιγμα για το βράδυ. Καλή συνέχεια εν τω μεταξύ :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 76. @mantz: δε θα πεις οι μεταρρυμιστές τι ακριβώς μεταρρυθμίζουν; όχι; δεν πρέπει να ξέρουμε; αν είναι τίποτα που θα βοηθήσει την ανθρωπότητα, να το μάθουμε για να βοηθήσουμε κ' εμείς, ώστε να τελειωθούν εν ριπή οφθαλμού οι μεταρρυθμίσεις. τι να πεις. ότι η εγκεφαλική σαπίλα σου δεν μεταρρυθμίζεται; να γίνει Δωρικιά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 77. Ας περάσει ο επόμενος Σωτήρας φιλελεύθερου, βέβαια, συστήματος ορθογραφίας, που θέλει να ασκήσει έλεγχο πάνω στους ανθρώπους. Αναμένουμε αναμμένες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 78. Η ανωνυμία τελικά είναι μητέρα της ανοησίας... Ή μήπως κόρη της;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 79. Θεία της. Σκατοφασίστα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 80. αν δε μπορουμε να μαζέψουμε έναν χαριτωμένο αργόσχολο από ένα blog μάλλον είναι δυσκολο να μαζέψουμε περισσότερες ψήφους από αυτές που πήραμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 81. Προσθέτω ακόμα κάτι. Το μεγάλο λάθος του Στέφανου Μάνου είναι πως έκλεισε τους Φιλελεύθερους. Στην τελική Δ.Ε. είχα αντιπροτείνει την συρρίκνωση της δραστηριότητας του κόμματος (Internet και γραφείο τύπου) μια και έλειπαν οι πόροι - αλλά όχι την αναστολή λειτουργίας. Παρόλο που πρότασή μου συγκέντρωσε την πλειοψηφία - τελικά ο Μάνος, πέρασε την δική του άποψη. Αυτό το κλείσιμο και η μετέπειτα προσχώρηση στο ΠΑΣΟΚ έκαναν μεγάλη ζημιά. Έτσι η Δράση ξεκίνησε από το μηδέν ή μάλλον από το πλην.

  Θα μου πήτε παλιές ιστορίες - αλλά μια και αναλύουμε τα αίτια της ήττας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 82. ΑΠΑΙΤΩ δημόσια συζήτηση.
  ΑΠΑΙΤΩ FORUM ανταλλαγής ιδεών.
  Όχι Blog.

  Ζητάω να δωθεί η δυνατότητα με τη βάση να συνομιλήσει με την κορυφή, ή έστω μεταξύ της. Να εξηγηθούν οι ιδέες. Να υπάρξει αντίθεση και σύνθεση. Να προωθηθεί η επαφή με καινούριο κόσμο. Να μπορεί κάποιος (όποιος) να θέσει ερώτημα, και να λάβει απάντηση (απο στελέχη, μέλη ή φίλους).
  Στη χώρα όπου το 97% του πληθυσμού (και λίγο λέω) δε γνωρίζει τι σημαίνει φιλελευθερισμός (ούτε καν λεξιλογικά) χρειάζεται ένα κίνημα, ένας χώρος, ένας θεσμός που θα οδηγήσει, θα εξηγήσει, θα διασαφηνίσει και - ίσως - θα πείσει.

  Χρειαζόμαστε διάλογο και επικοινωνία. Διψάμε, ακούστε μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 83. Αν εξηγηθούμε ρε συ ΑΚ-47 θα κάνουμε επανάσταση. Με την Δράση ασχολούμαστε με σκοπό να συσκοτίσουμε την ζοφερότητα μας την ίδια. Είσαι από εκείνους περιμένουν άλλους να σκεφτούν για σένα ω ΑΚ-47. Θα το πληρώσεις το τίμημα. Ναν το ξέρεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 84. Δεν πρεπει να μπλογκαρουμε εν μεσω τρολλων...

  Μεχρι να μπει μοντερεσι,σταματαω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 85. @Νίκος Δήμου
  Ασυγχώρητο λάθος για άνθρωπο με κοινή λογική η οποία συνήθως συνοδεύεται από διορατικότητα.
  Και βεβαίως όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται..
  Ζούμε τώρα την τραγωδία των εκλογικών αποτελεσμάτων, ας ελπίσουμε να μην βιώσουμε και τη μετάλλαξη σε φάρσα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 86. Ηαrrysmatic, μη το κάνεις αυτό. Αν σταματύσις, δεν ειπάρχει λόγος να μπει μοντερεσει, και με τει θα γελάμαι μετά. Ανορθόγραφα. Δύσκολο πράγμα, αλλά ουχί ακατόρθοτο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 87. Διακρίνω μια υπεραισιοδοξία, με τις κρίσεις σας ότι δεν πήγε καλά η Δράση.

  Νομίζω ότι δεν έχετε αντιληφθεί ότι το κόμμα είχε ζωή 2 μηνών μόλις και δεν είχαν γίνει γνωστές οι θέσεις του (ούτε ακόμα, θέλει δουλειά το site).

  Θέλει χρόνο για να επιβιώσει μια σταθερή και ουσιαστική προβολή των θέσεων. Όσο και να γνώριζε ο κόσμος τους Μάνο & Κοντογιαννόπουλο, τους έχει συνδυάσει με την αστάθεια στις πολιτικές επιλογές.Και τον κο.Μάνο, με ευκαιριακές πολιτικές κινήσεις.

  Δημήτρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 88. Εγώ χαιρετώ κάπου εδώ. Συζήτηση σε blog χωρίς καν moderation δεν γίνεται. Τα ξαναλέμε, ελπίζω, σε κάποιο moderated forum.

  (FYI, αν δεν είναι ήδη τραγικά προφανές, οι περισσότεροι άνθρωποι που θέλουν να καταθέσουν μια σοβαρή σκέψη, δεν πρόκειται να το κάνουν λόγω trolls)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 89. Η άποψη μου είναι ότι κακώς η Δράση δεν ήθελε να είναι ο τρίτος πόλος του πολιτικού φάσματος (Συντηρητικοί, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι).

  Υπάρχει ένας φόβος ότι η λέξη Φιλελευθερισμός στην Ελλάδα πρεσβεύει κάτι κακό, η πραγματικότητα είναι ότι η πλειονότητα δεν την ξέρει και δεν ασχολείται με την πολιτική. Ο κύριος Δήμου (δεν θα ήμουν φιλελεύθερος δίχως αυτόν) είχε πει ότι είναι σαν να προσπαθείς να πουλήσεις περιττώματά να το πω ευγενικά και σε ένα άρθρο του είπε ότι δεν είναι *νεοφιλελεύθερος όπως ακριβώς έκανε η Νέα Δημοκρατία του Έβερτ.

  (υιοθετώντας μια λέξη που χρησιμοποιούν οι ιδεολογικοί του αντίπαλοι για τους φιλελεύθερους γιατί ηχεί αρνητικά, θυμίζει νεοναζί).

  Οι μεγάλοι παλαιοί του Φιλελευθερισμού (τα άτομα που μας έκαναν φιλελεύθερους, τουλάχιστον εμένα) φοβήθηκαν μην τους χαρακτηρίσουν οι πολιτικοί τους αντίπαλοι φιλελεύθερους και τους κάνει αυτό ζημιά.

  Η πραγματικότητα είναι ότι για το 90% του πληθυσμού δεν είναι ένα αρνητικό brand. Μπορεί στις εφημερίδες να είναι έτσι αλλά μην ξεχνάτε ότι οι Έλληνες δεν τις διαβάζουν (έχουμε από τα χαμηλότερα ποσοστά της Ευρώπης)

  Λαμβάνετε υπόψιν μονάχα όσους ασχολούνται με την πολιτική αλλά διαπίστωσα σε αυτές τις εκλογές ότι ο κόσμος δεν ασχολείται με το σπορ. Δεν γνωρίζουν τις διαφορές μεταξύ των κομμάτων ούτε μεταξύ των ιδεολογιών. Όταν τους μοίραζα φυλλάδια της Φιλελεύθερης Συμμαχίας διάβαζαν "Ελεύθερη Συμμαχία;". Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο λεξιλόγιο τους δεν υπάρχει αυτή η λέξη και διάβαζαν αυτήν που διέθεταν. Το ίδιο πράγμα πάθαινα στην Ιταλία όταν ζήταγα το Linux Journal. Το γράμμα ξ δεν υπάρχει στην Ιταλική γλώσσα και ο περιπτεράς με ρώταγε "Linus Journal?" Linus είναι ένα ανδρικό όνομα.

  Πολλοί με ρώταγαν "τι πρεσβεύετε;". Σκεφτόμουν καλά δεν το βλέπει στο όνομα; Άλλοι με ρώταγαν τι είναι φιλελευθερισμός... από μέσα μου σκεφτόμουν "τι να σου λέω τώρα, από που να ξεκινήσω; :Ρ"

  Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται να μάθει τις θέσεις των κομμάτων, δεν πα να γράφεις δεκάδες δελτία τύπου, δεν πα να βγαίνεις σε κάποια κανάλια και στο ραδιόφωνο, δεν πρόκειται να κάτσει να διαθέσει ούτε ένα λεπτό από την ζωή του για να διαβάσει έστω μια παράγραφο, βαριέται, όπως θα βαριόταν να διαβάσει γιατί το MacOS X είναι καλύτερο από τα Windows Vista. Απόδειξη το Κόμμα Νέων, δίχως θέσεις, δίχως προβολή στο διαδίκτυο και στην tv και το ράδιο πήρε τα διπλά από εμάς (Φιλελεύθερη Συμμαχία). Απλά δεν είναι το χόμπι του, ρωτήστε αν θέλετε έναν τυχαίο στον δρόμο ποιος είναι ο πρόεδρος της Βουλής.

  Μην κρίνετε από το μικρόκοσμο μας, δλδ από αυτούς που ασχολούνται με την πολιτική, κάποιους πολίτες, δημοσιογράφους, πολιτικούς. Αυτοί είναι οι "geeks" της πολιτικής, γι' αυτούς μπορεί η λέξη φιλελεύθερος να αντιπροσωπεύει όλα τα κακά του κόσμου αλλά αντιπροσωπεύουν μονάχα το 10% όπως ακριβώς η γνώμη των κομπιουτεράδων δεν επηρεάζει πιο λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιεί το 90%.

  Ελπίζω να μην επιμείνετε στην αποϊδεολογικοποιημένη στάση, τα στελέχη σας λίγο πολύ όλοι τους είναι φιλελεύθεροι, άλλοι στις οικονομικές ελευθερίες, άλλοι στις προσωπικές ελευθερίες, επενδύστε στον Φιλελευθερισμό γιατί αυτός θα κινεί τα άτομα, είναι το καύσιμο. Σκεφτείτε το μέλλον, μερικές σωστές θέσεις μπορεί να φέρουν κόσμο, η ιδεολογία όμως τους κάνει να μείνουν και να τις υποστηρίζουν.

  Θα είναι κρίμα για την χώρα και για όλα αυτά που υποστηρίζατε τόσα χρόνια αν εμείς οι νέοι φιλελεύθεροι απογοητευτούμε και τα παρατήσουμε. Θέλετε να είστε οι τελευταίοι φιλελεύθεροι της χώρας ή θέλετε τα μημίδια σας να συνεχίσουν να μεταδίδονται; Θα θέλαμε να είμαστε οι συνεχιστές σας εφόσον είμαστε οι επόμενη γενιά, βοηθήστε μας αντί να μας κάνετε να υιοθετήσουμε μια επικούρεια στάση. Υιοθετήστε τον Φιλελευθερισμό και συνεργαστείτε μαζί μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 90. libertarian. η λέξη φιλελευθερισμός, με την οικονομική έννοια με την οποία αποκλειστικώς εσύ την γνωρίζεις και την εννοείς (διότι αγνοείς, βεβαίως, ευλογημένε, τι είναι η ψυχολογική υγεία) σημαίνει υλοφροσύνη. δηλαδή η απληστία του καπιταλιστή, να κατέχει γη, υπάλληλο, κεφάλαιο, να τα πουλάει και να τα αγοράζει. δηλαδή πράγματα μέσα στην ύπαρξη ασήμαντα από την άποψη της χρησιμότητας για την επιβίωση όλων. είναι οι σχέσεις των σφαλλομένων με την ύλη. εσύ, ένας φανατισμένος ανόητος που πιστεύεις ότι η εκμετάλλευση, δηλαδή η εξακολούθηση αυτής της βαρβαρότητας που ψυχοσκοτώνει τους ανθρώπους, είναι ένα καλό πράγμα. καπιταλιστής δεν είσαι, υποστηρικτικό επιχείρημα γενικώς δεν έχεις, λογική δεν μεταχειρίζεσαι -μόνο φανατισμό και βλακώδη πόνο- και μέσα στην τύφλα σου τι; εξακολουθείς να εντείνεις τον φανατισμό σου. αλήθεια, σε αυτή τη ζωή, εσύ μόνο οργισμένος ή φανατισμένος κακόζηλος και σε πόνο έχεις επιλέξει να βρεθείς. σε καύλωσα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 91. Έχουμε συνηθίσει (και φυσικά όχι μόνο στην Ελλάδα) δύο μεγάλα κόμματα να συγκεντρώνουν το 70% - 80% των ψηφοφόρων και να εναλλάσσονται στην εξουσία
  Έχουμε συνηθίσει τα μικρά κόμματα να ξεκινάνε με βαρύγδουπα θεωρητικά, πολιτικά, ιδεολογικά, κοινωνιολογικά μοντέλα – μανιφέστα
  Να μην δέχονται “μύγα στο σπαθί” τους για συνεργασίες και να παραμένουν ρομαντικά, καθαρά και αμόλυντα συνεπή στο όραμα τους να πάρουν κάποια στιγμή την εξουσία
  Όλοι οι μικροί φαντασιώνονται την επιτυχία του Ανδρέα Παπανδρέου που από το πουθενά (’74) κατάφερε να διεμβολίσει το παλιό δικομματικό μπλοκ ΝΔ (πρώην ΕΡΕ) - Ένωση Κέντρου και να δημιουργηθεί καινούργιο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (’77, ’81, μέχρι σήμερα)
  Έχουμε συνηθίσει τα μεγάλα κόμματα (“εξουσίας” όπως λέγονται !!!) να περνάνε εκλογικούς νόμους “εκτρώματα” ώστε στο όνομα της ισχυρής διακυβέρνησης να κουρσεύουν έδρες από τα μικρά
  Έχουμε συνηθίσει τα μικρά κόμματα να “πιπιλάνε” την καραμέλα της “απλής και άδολης” αναλογικής αλλά δεν προτείνουν κάτι πειστικό για τον τρόπο που θα κυβερνηθεί μια χώρα με μικρές και ασύνδετες κοινοβουλευτικές ομάδες
  Έχουμε συνηθίσει τα κόμματα να έχουν κλασική οργανωτική δομή
  Τοπικές οργανώσεις. στελέχη που πάνε πόρτα – πόρτα για να πείσουν τον απλό άνθρωπο (!!!) για τις ιδέες του κόμματος τους κλπ.

  Ναι θα μπορούσε και η ΔΡΑΣΗ να κινηθεί σε τέτοια (γνωστά) μονοπάτια
  Και ανάλογα με το πόσα στελέχη θα μπορούσε να στρατολογήσει (τάζοντας θέσεις, εξουσία, δόξα, κλπ;)
  Ανάλογα με το πόσα κεφάλαια μπορούσε να εξασφαλίσει
  για προβολή στα κλασικά έντυπα (εφημερίδες & περιοδικά) και ηλεκτρονικά (τηλεόραση & ραδιόφωνο) ΜΜΕ (από ευγενικά προσκείμενους και ανιδιοτελείς επιχειρηματίες;)
  Ανάλογα με το τι θα έταζε (παρακολουθώντας τις τάσεις) στους ψηφοφόρους (στρογγυλεύοντας τον λόγο και χαϊδεύοντας αυτιά;)
  Ναι μπορεί να γινόταν άλλο ένα κόμμα στο πολιτικό στερέωμα

  Όμως κάποιοι (προφανώς λίγοι) πίστεψαν ότι κάτι διαφορετικό προσπάθησε να δημιουργηθεί
  Ναι κάποιοι λίγοι πίστεψαν σε κάτι διαφορετικό
  Και πιστεύουν ακόμα

  Υπάρχουν πολλά θέματα για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων & προτάσεων

  Ας προσπαθήσω και εγώ να καταθέσω τις απόλυτα προσωπικές και υποκειμενικές μου σκέψεις και προτάσεις
  Με απόλυτο σεβασμό στον διάλογο και τις διαφορετικές τοποθετήσεις

  Πρέπει να έχουμε Αντικειμενικό Σκοπό
  Να έχουμε Στόχους προσανατολισμένους στον Αντ. Σκοπό
  Να σχεδιάζουμε Δράσεις προς επίτευξη των Στόχων
  Να ορίζουμε Ενέργειες στα πλαίσια των Δράσεων

  Ποιος είπε ότι φτάσαμε στο τέλος των Ιδεολογιών;
  Γιατί η ΔΡΑΣΗ να είναι ένα κόμμα χωρίς ιδεολογία;
  Η ιδεολογία μπορεί να είναι ένας πολύ δυνατός συνεκτικός ιστός που να ενώνει και να εμπνέει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 92. Ιδεολογία
  Αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία
  Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός
  Βρετανικό Κοινοβούλιο
  Αμερικάνικο Σύνταγμα
  Σοσιαλδημοκρατικό Σκανδιναβικό Μοντέλο
  Ανθρωπισμός
  Ορθολογισμός
  Απόλυτος διαχωρισμός των τριών εξουσιών (Νομοθετική, Δικαστική, Εκτελεστική) ναι διαχωρισμός σημαίνει και διαφορετικές εκλογές
  Απλή αναλογική & πλαίσιο συνεργασιών
  Έμμεση Δημοκρατία (εκπροσώπηση – Κοινοβουλευτισμός) σαν ένα βήμα προς την Άμεση Δημοκρατία
  Σοσιαλισμός & Φιλελευθερισμός βγήκαν σαν προοδευτικά κοινωνικά ρεύματα από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό
  Μετά κάπου χώρισαν
  Ο Σοσιαλισμός ξέφυγε προς τον υπέρμετρο κρατισμό, τον ολοκληρωτισμό, τον Κομμουνισμό, κλπ (ΕΣΣΔ, Κίνα, Ερυθροί Χμέρ, κλπ)
  Ο Φιλελευθερισμός ξέφυγε προς τον νέο-φιλελευθερισμό, τον άκρατο, τζογαδόρικο, ανεξέλεγκτο, καταστροφικό & απάνθρωπο καπιταλισμό, κλπ
  Ναι σήμερα θα μπορούσαμε να τα ξανασμίξουμε
  Να ένας ωραίος (και δύσκολος) ωραίος ιδεολογικός στόχος προς την σωστή κατεύθυνση
  Ο Σοσιαλισμός (Σοσιαλδημοκρατία) να μας δώσει το κοινωνικό κράτος, την κοινωνία δικαίου, που προστατεύει και νοιάζεται (και προσπαθεί να μην υπάρχουν) για τους άπορους, τους αδύνατους, τους μη έχοντες πόρους και έχοντες προβλήματα
  Ο Φιλελευθερισμός καταρχήν κοινωνικός και στην συνέχεια οικονομικός να μας δώσει όλες τις εγγυήσεις και πλαίσια για τις ατομικές, κοινωνικές, οικονομικές, ιδεολογικές, θρησκευτικές, σεξουαλικές, ελευθερίες
  Πόσο “αριστερός” μπορεί να είσαι πιστεύοντας στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην ελεύθερη (και ελεγχόμενη) αγορά;
  Πόσο “δεξιός” μπορεί να είσαι πιστεύοντας σε ένα κοινωνικό κράτος που χρειάζεται την (εξορθολογισμένη) φορολογία για να πολεμάει τις κοινωνικές ανισότητες και να κάνει κοινωνικό έργο;
  Πόσο “οικολόγος” μπορεί να είσαι πιστεύοντας ότι πρέπει να επεκταθεί η Αττική Οδός;
  Πόσο “εκσυγχρονιστής” μπορεί να είσαι πιστεύοντας ότι δεν πρέπει να καταστραφεί ο Υμηττός για να γίνουν φαραωνικά οδικά δίκτυα;
  Πόσο “πατριώτης” μπορεί να είσαι όταν πιστεύεις ότι πρέπει στο μέλλον να καταργηθούν τα σύνορα (όπως η σημερινή Ευρώπη) στα πλαίσια μιας πολυεθνικής, πολυπολιτισμικής, πολυγλωσσικής, οικουμενικής παγκόσμιας ένωσης λαών και κοινωνιών χωρίς τοπικισμούς, εθνικισμούς, λαθρομετανάστες (εφόσον θα επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση), φυλετικές (βλ. DNA) δοξασίες και μυθολογίες, φασισμούς, ρατσισμούς, αλυτρωτισμούς, “Μεγάλες Ιδέες”, κλπ
  Πόσο “οικουμενικός διεθνιστής” μπορεί να είσαι όταν πιστεύεις ότι κάτι πρέπει να γίνει σήμερα με το “καζάνι που βράζει” του ανεξέλεγκτου κύματος λαθρομεταναστών, την απάνθρωπη συσσώρευση τους, την έλλειψη αστυνόμευσης, την έλλειψη οργανωμένου σχεδίου και πολιτικής για τάξη & ασφάλεια για έλεγχο των συνόρων και για ορθολογική ενσωμάτωση μεταναστών στην κοινωνία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 93. Επικοινωνία - Προβολή
  Νέα μέσα επικοινωνίας
  Ναι ας επικεντρωθούμε στα νέα κανάλια μέσω του internet (site, blogs, chat, forum, emails, κλπ)
  Ναι το internet είναι φτηνό, είναι εύκολο, είναι σύγχρονο, έχει μέλλον και απευθύνεται σε νέους (κάθε ηλικίας)
  Έχει μεγάλο ROI (Return On Investment)
  Δεν χρειάζεται να νοιώθουμε τύψεις που δεν μπορούμε να πάμε πόρτα – πόρτα να σφίξουμε χέρια και να κτυπήσουμε φιλικά την πλάτη (φυσικά όταν και όσο μπορούμε καλό είναι και αυτό)
  Είμαστε ένα σύγχρονο κόμμα – κίνημα πολιτών που χρησιμοποιεί με επιτυχία τα νέα μέσα (δεν είναι κακό αυτό)

  Συμβατικά έντυπα & ηλεκτρονικά ΜΜΕ
  Αντί της πανάκριβης & αμφιβόλου αποτελεσματικότητας διαφημιστικής καταχώρησης
  Ας αλώσουμε τα ΜΜΕ μέσω της παρουσίας μας σε δελτία ειδήσεων, ενημερωτικές εκπομπές, κλπ
  Όπως έκανε πολύ πετυχημένα ο Σ. Μάνος (βλ. SKAI, Καθημερινή, City, κλπ)
  Ναι φαντάζομαι τον Νίκο Δήμου, τον Γιάννη Μπουτάρη, τον Αλέξανδρο Τομπάζη και τα τόσα άλλα εκλεκτά μέλη
  Να γεμίζουν τις εφημερίδες, τα περιοδικά, τα δελτία ειδήσεων και τις εκπομπές λόγου με ιδέες & δράσεις (έργα)
  Να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον, την αρχιτεκτονική, κλπ
  Η ΔΡΑΣΗ να είναι ένας πυρήνας παραγωγής έργου (συγκεκριμένες ιδέες και συγκεκριμένες προτάσεις)
  Αυτές οι ιδέες και οι προτάσεις μέσω του δημόσιου διαλόγου (βλ. προβολή) θα αρχίσουν να αποκτούν ερείσματα σε περισσότερες κοινωνικές ομάδες
  Η ΔΡΑΣΗ θα γίνει γνωστή όχι από τα έξυπνα & εμπνευσμένα (ή όχι) διαφημιστικά μηνύματα που τις απαγόρεψαν σε αυτές τις εκλογές
  Αλλά από τις συγκεκριμένες, απτές και εφαρμόσιμες ιδέες και προτάσεις της που αργά αλλά σταθερά θα περάσουν στον κόσμο

  Βάζουμε στόχους. Στόχους εφικτούς.
  Στην αρχή μικρούς και εύκολα επιτεύξιμους (quick wins) και αργότερα μεγαλύτερους και δυσκολότερους
  Επικεντρωνόμαστε εκεί με συνέπεια, συνέχεια, υπομονή και επιμονή (όχι ευκαιριακές τουφεκιές στον αέρα)
  Επικοινωνούμε (βλ. προβολή) την προσπάθεια μας για όσο χρόνο χρειαστεί
  και στην συνέχεια επικοινωνούμε την επιτυχία μας όσο εύκολη ή δύσκολη και αν ήταν
  Έτσι η ΔΡΑΣΗ θα αφήνει το ίχνος της “δράσης” στο πέρασμα της και θα προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο

  Η επιτυχημένη προσπάθεια του Σ. Μάνου για το 2% στα έσοδα των ΜΜΕ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα
  Αλλά δεν χρειάζεται πάντα οι στόχοι να είναι άμεσα εφαρμοστέοι (όπως το 2% που δεν πέρασε στην Βουλή)
  Επιτυχία είναι και να περάσει σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα μια ιδέα – αρχή
  Π.χ. ενιαίο μη παραταξιακό ψηφοδέλτιο με πολυσταυρία
  Ναι πριν το δούμε στις βουλευτικές εκλογές ας προσπαθήσουμε να το περάσουμε στις φοιτητικές ή τις συνδικαλιστικές εκλογές
  Ναι δεν θα γίνει αύριο αλλά αξίζει να ξεκινήσουμε από αύριο κάποιες στοχευμένες διαβουλεύσεις για επιλεγμένα θέματα
  Σιγά – σιγά θα έλθουν και οι επιτυχίες

  Θέλει “Αρετή & Τόλμη” να σπάσουμε στερεότυπα
  Αλλά ο “Τολμών Νικά”

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 94. Ας πούμε ότι δεν σημαντικό...να κυβερνηθεί...η χώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 95. Nikos Dimou είπε...
  Μια παρατήρηση: ενώ θέσει και φύσει η Δράση είναι ένα μικρό κόμμα που απευθύνεται σε μικρό κοινό (niche marketing) έδρασε πολυσυλλεκτικά - σαν τα μεγάλα κόμματα. Θέλησε να προωθήσει πολλές ιδέες ταυτόχρονα - ενώ οι Οικολόγοι έλεγαν μία (περιβάλλον) ο ΛΑΟΣ μία (ελληνικότητα) το ΚΚΕ μία (έξω από την ΕΕ). Κι εμείς χρειαζόμαστε μία βασική ιδέα (USP: unique selling proposition) που θα προωθήσουμε στο 100%. Μετά θα συμπληρώσουμε με άλλες.  Νομίζω πως η USP η οποία θα έχει και νόημα για αυτήν την κοινωνία μπορεί να είναι μόνο μία:
  liberalism ή αλλιώς radicalism (τουλάχιστον ως προς τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του).Ενδεικτικά αναφέρω μερικές ιδέες:
  -Χωρισμός κ΄ρατους εκκλησίας
  -εκτρώσεις
  -νομιμοποίηση μαλακών ναρκωτικών
  -μείωση κράτους στα βασικά (μτφ υγιεία, παιδειά, κοινωνική ασφάλιση)
  -προώθηση επιχειρηματικότητας= αναβάθμιση παιδειάς, κτλ.....
  -ανθρώπινα δικαιώματα-μειονότητες

  Σε αυτά τα θέματα ακούγονται ως τώρα πολύ αδύναμες και μη συντεταγμένες φωνές, παρόλο που πιστεύω πως πανελλαδικά υφίστανται οι μειοψηφίες οι οποίες θα στήριζαν μία κίνηση η οποία θα επέλεγε ως στόχο την αποσυντηρικοποίηση.

  Ο φιλελευθερισμός σε οικονομικό επίπεδο δυστυχώς είναι "λερωμένος" στη συνείδηση του ελληνικού λαού και οπότε δε μπορώ να φανταστώ αν θα έπρεπε να αναχθεί σε κύριο άξονα της Δράσης.
  Τα του οικονομικού τομέα θεωρώ πως μπορούν να προκύψουν ως θέσεις μέσα από ζύμωση διαφορετικών κατευθύνσεων εντός της κίνησης και αφού έχει συσταθεί μία βάση η οποία θα έχει ένα κοινό και ενωτικό στόχο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 96. Νομιζω οτι ο κ. Μανος το εχει πιασει αρκετα καλα το θεμα σχετικα με την θεματολογια [3Μ Κ.Λ.Π] το κομμα Μανου η δραση κουτσαινει.Ξερετε ποσες πολεις στην Ελλαδα θελουν επειγωντος βιολογικο καθαρισμο των αποβλητων; ποσοι αρχαιολογικοι χωροι ειναι σκουπιδαριο; ποσοι βαλκανιοι φιλοι και αραβες με λεφτα θελουν να σπουδασουν στην ελλαδα αν μπορουσαν;
  Εκει πρεπει να ειναι δυνατη η παρουσια μας
  εδω στο Ατσιποπουλο Ρεθυμνου που εχει γινει μια πολιτεια με βοθρους.
  Δεκτον ο κοινωνικος φιλελευθερισμος που δεν διαφονει η αριστερα αλλα στα προβληματα σε θελει καποιος να εισαι κοντα του .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 97. Υπάρχουν τόσα πολλά και ενδιαφέροντα σχόλια που πιστεύω ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθεί το 1ο συνέδριο της ΔΡΑΣΗΣ στο άμεσο μέλλον. Να αρχίσει να γίνεται η ζύμωση απόψεων και προσώπων και από κοντά.

  Επίσης συμφωνώ απόλυτα (όπως πάντα) με τον Νίκο Δήμου στο ότι ήταν λάθος που διεκόπη η παρουσία των Φιλελεύθερων του 1999. Οι νέες πολιτικές κινήσεις δεν μπορεί να είναι διάττοντες αστέρες στο πολιτικό στερέωμα, χρείάζεται χρόνος και προσπάθεια για να πείσουμε ότι είμαστε κάτι το διαφορετικό. Αλλιώς δεν είμαστε τίποτα παραπάνω από τυχοδιώκτες που περιμένουν την στιγμή για να ανέβουν στα ποσοστά. Και το γεγονός ότι οι Φιλελεύθεροι κλείσαν τόσο γρήγορα έχει στιγματίσει βαρεώς τον Μάνο. Συνειρμικά ο μέσος πολίτης θα πιστέψει ότι ο Μάνος κυνηγά την κατάλληλη στιγμή, δημιουργώντας 2 κόμματα και εισχωρόντας σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με μόνο κριτήριο την παραμονή στην κύρια πολιτική σκηνή. Και για αυτό είναι η προσωπική μου άποψη ότι επικοινωνιακά ο Μάνος ήταν και είναι καμμένο χαρτί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 98. @selos: έχεις εσύ "βρεθεί" κοντά στον άνθρωπο "με πρόβλημα"; όχι. έχεις "βρεθεί" δίπλα σε βόθρο "με πρόβλημα". ποιος είχε την ευθύνη να λύσει το πρόβλημα, εσύ ή ο βόθρος, πρόβλημα τελείως άλλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 99. Ψήφισα «Δράση» γιατί πραγματικά λαχταρώ να δω σε αυτόν τον τόπο μια ισχυρή βούληση που με γρήγορους ρυθμούς να αντιμετωπίζει μικρά και μεγάλα προβλήματα της χώρας.

  Από την άλλη η εξήγηση της «ήττας» ήταν νομίζω απλή. Ο Μάνος μπορεί να προσελκύσει ένα μικρό αριθμό ψηφοφόρων αλλά απωθεί τους πολύ περισσότερους που απλώς δεν δίνουν καμιά σημασία σε αυτό που λέει.

  Και δεν είναι μόνο η προκατάληψη που έχει δημιουργηθεί που μοιάζει σχεδόν αξεπέραστη. Ο Μάνος δεν έχει πραγματικό ενδιαφέρον για τον απλό άνθρωπο που αποτελεί τον κύριο όγκο της μικρής και μεσαίας τάξης στην χώρα και ο οποίος δεν αισθάνεται και τόσο «επιτυχημένος». Που αρκείται να ζει αξιοπρεπώς και να τρέφει την φαμίλια του. Ο Μάνος δεν τον κατανοεί και δεν ενδιαφέρεται να τον κατανοήσει. Έτσι μένει το ερώτημα: Σε ποιον τελικά απευθύνεται; Φοβούμαι ότι ο ίδιος δεν έχει σαφή ιδέα.

  Αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι στην «Δράση» κανείς δεν φαινόταν να αντιλαμβάνεται τον βαθμό της προκατάληψης σε βάρος του και κανείς δεν ενδιαφερόταν να το λάβει υπόψη του. Η «κοινή λογική»… έλειπε! Η βασική παράμετρος του νέου κόμματος ήταν οι «ευσεβείς πόθοι» και η «επιφοίτηση του αγίου πνεύματος» προς κάποιο απροσδιόριστο κοινό.

  Ο Μάνος ενδιαφέρεται για ένα αριθμό προβλημάτων που τον προκαλούν να λειτουργήσει πολιτικά αλλά όχι για τους ανθρώπους που τα έχουν. Ενδιαφέρεται συνήθως για προβλήματα «πολιτικής αφαίρεσης», και όχι αυτά που θα τον συνέδεαν με τον απλό άνθρωπο του οποίου όμως την ψήφο επιδιώκει – δυστυχώς μόνο ως αναγκαίο κακό και ως ένα εμπόδιο που απλά πρέπει να ξεπεράσει.

  Είναι, λοιπόν, ακατάλληλος να στηρίξει ένα νέο κόμμα που στοχεύει το 3%, μόνος του. Έχει την αξία του (και γιαυτό ψήφισα «Δράση») αλλά χρειάζονται πρόσωπα που κατ’αρχήν μπορούν να μιλήσουν με τον απλό άνθρωπο, τις αγωνίες και τις λαχτάρες του. Το ενδιαφέρον για μια σειρά από προβλήματα με ταυτόχρονη αγνόηση των ανθρώπων (που θεωρητικά αφορούν), δεν μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα πολιτική κίνηση. Εδώ πρόκειται για πολιτική και όχι για εργοτάξιο.

  Προσωπικά θέλω η «Δράση» να συνεχίσει. Εξακολουθεί να εκφράζει την λαχτάρα μου που εξέφρασα στην αρχή. Δεν θέλω να βρεθώ στην δύσκολη θέση και να ρίξω λευκό στην κάλπη των επερχόμενων βουλευτικών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 100. http://dimokratikoi.gr/

  Και καλύτερη ιδέα που θα πουλήσει περισσότερο και ευκολότερα, είχαν ...και καλύτερο όνομα βρήκαν ...και λιγότερα "βαρίδια" κουβαλάνε ...

  ...εάν καταφέρουν να βρουν και πως μπαίνεις στις εκλογές κάποια στιγμή έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες από τη (τωρινή τούλάχιστον) δράση να καλύψουν το κενό εκεί στο "κέντρο"

  Το αποτέλεσμα της δράσης δεν είναι απλά ήττα, είναι πολύ περισσότερο (και δυστυχώς αμφιβάλλω εάν μπορείτε να το εκτιμήσετε ορθά) ...ειδικά με τους δημοκρατικούς εκτός και τα στελέχη της ΦΣ να είναι μάλλον τελικα τόσο αντιπαθητικοί που δεν τους ψήφισαν ΟΥΤΕ αυτοί που τους ξέρουν προσωπικά στο στενό τους κύκλο (ο αριθμός των ψήφων της ΦΣ είναι ανέκδοτο)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 101. Joe πιστεύεις ότι 15 άτομα (και πολλά έβαλα, μην σου πω 5) που έτρεξαν σε αυτές τις εκλογές έχουν μεγαλύτερο κύκλο από 4,348;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 102. καλημέρα
  Νομίζω ότι ο Direct Democrat πιο πάνω τα λέει πολύ καλά. Συμφωνώ μέχρι την τελευταία τελεία. Όχι μόνο συνδυάζουν τις προηγούμενες διαφορετικές απόψεις αλλά με την κατάλληλη μεταχείριση έχουν τη δυνατότητα και να ενθουσιάσουν. Και είναι απόλυτα συνεπή με τον κόσμο που έρχεται - αν κρίνω απ΄αυτά που διαβάζω στις διάφορες μελέτες, όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο αποδεκτή θα γίνεται μια τέτοια "συνδυασμένη" πρόταση.

  Το ζήτημα είναι όλα αυτά που σε μεγάλο βαθμό ορίζουν το αξιακό πλαίσιο να αποσταχθούν σε ένα όραμα (ως αντικειμενικό στόχο το ανέφερε ο πιο πάνω φίλος) το οποίο θα δώσει τους στόχους, τις δράσεις και τις ενέργειες. Και βέβαια τα άτομα και τους ρόλους.
  Συμφωνώ με το USP αλλά αυτό είναι το εύκολο. Το δύσκολο αλλά και πολύ πιο αποτελεσματικό είναι να ορίσεις όλα τα προηγούμενα που θα δουλέψουν ως υπόβαθρο για το USP. Και εκεί νομίζω ότι η τοποθέτηση του Direct Democrat είναι η πιο πλήρης μέχρι τώρα - πάντα με σεβασμό προς όλες τις υπόλοιπες τοποθετήσεις. Μια ταμπέλα "νεοφιλελευθερος" ή "σοσιαλδημοκράτης" είναι πολύ εύκολη. Μια θεση υπερ του γαμου των ομοφυλοφίλων ή υπέρ του αυτοπροσδιορισμού των μειονοτήτων εξίσου. Όμως θεωρώ ότι ένα συμπαγές αξιακό πλαίσιο, ένας κινητοποιός αντικειμενικός σκοπός, και οι δράσεις που θα προκύψουν αυτόματα, ότι όχι μόνο θα δημιουργήσουν κάτι πιο σημαντικό αλλά θα διευκολύνει και τις επόμενες αποφάσεις και κινήσεις.

  και για να βοηθήσω την συζήτηση που ξεκίνησε ο προηγούμενος φίλος, απλά θα προσθέσω ότι (όσο απλοϊκό κι αν ακούγεται) ο κοινός τόπος μεταξύ φιλελευθερισμού και σοσιαλδημοκρατίας, μεταξύ αρχαιοελληνικής δημοκρατίας και διαφωτισμού, μεταξύ αμερικανικού συντάγματος και σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου, είναι η εμπιστοσύνη στον άνθρωπο και η υποστήριξη της προσωπικής του ανάπτυξης μέσα σε ένα πλαίσιο κοινωνίας.
  Επίσης να θυμίσω ότι ζούμε σε μια ξεχωριστή χώρα, της οποίας η εικόνα (εντός κ εκτός) κυριαρχείται από στερεότυπα, κάποια από τα οποία συνδέονται πολύ θετικά με τον άνθρωπο, την ανάπτυξή του και γενικά την έννοια του ανθρώπινου μέτρου.
  Τέλος να βάλω στο μίξερ και τα εξαιρετικά (όσο κι αν σε πολλούς ακούγονται απλοϊκά) 3Π του κυρίου Μάνου γιατί τα θεωρώ άμεσα συσχετίσιμα με τα παραπάνω.
  Που οδηγούν όλα αυτά; Προσοχή! ο στόχος δεν είναι το μίγμα, είναι η απόσταξη του :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 103. μία διευκρίνιση μόνο είμαστε δύο Joe στη συζήτητηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 104. Δεν μπόρεσα να βοηθήσω όσο θα ήθελα καθώς την 1η Ιουνίου γεννήθηκε η πρώτη μου κόρη. Έτσι έμεινα μόνο στην ηλεκτρονική παρότρυνση φίλων και γνωστών να ψηφίσουν ΔΡΑΣΗ, μα στην Ελλάδα το ιντερνετ δεν είναι τόσο διαδεδομένο.

  Προτείνω να οργανωθούν πυρήνες ανά την επικράτεια, ενδεχομένως ανά περιφέρεια,

  να γνωριστούμε αρχικά μεταξύ μας όσοι υποστηρίζουμε τη Δράση σε κάθε τόπο,

  να δραστηριοποιηθούμε με συναντήσεις-εκδηλώσεις,

  και προεκλογικά στήνοντας κιόσκια μοιράζοντας φυλλάδια,

  απλά για να γνωρίσει ο κόσμος ποιοι είναι αυτοί που στηρίζουν τη Δράση.

  @Joe
  Είναι κρίμα σε μια προσπάθεια που φαίνεται αρχικά ακατόρθωτη, τη συγκέντρωση 3% στις εθνικές εκλογές, να καταμερίζονται ψήφοι σε Δράση, φιλελεύθερη συμμαχία, Κόμμα Φιλελευθέρων, Δημοκρατικοί κλπ.

  Εξαιρετικά χρήσιμο θα ήταν η συνένωση αυτών των παράλληλων δυνάμεων, μου είναι αδιάφορο σε ποιο κόμμα, για κοινή κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές, υπό την αιγίδα ενδεχομένως των

  Alliance of Liberals and Democrats for Europe
  http://www.alde.eu/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 105. και δύο George. To γυρναω σε BrDr...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 106. @kossak
  Συμφωνώ θα μπορούσε η Δράση να είναι η ελληνική Συμμαχία των Φιλελεύθερων και Δημοκρατικών (Alliance of Liberals and Democrats είναι η τρίτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο).

  Τα κόμματα θα εξακολουθούν να διατηρούν τις ιστοσελίδες τους και την αυτονομία τους, ο καθένας θα υποστηρίζει* αυτό που πιστεύει αλλά θα κατεβαίνουμε μαζί.

  *γιατί οι αρχές και τα πιστεύω είναι αυτά που θα σε κάνουν να τρέξεις, εγώ για κάτι "άχρωμο" και "άοσμο" δεν κουνάω ούτε το μικρό μου δακτυλάκι, ψήφο μπορεί να έριχνα, κόπο και χρόνο όμως όχι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 107. Η Δράση δεν κατάφερε να προσεγγίσει τον απλό άνθρωπο(αν υπάρχει, αλλά προκειμένου να συνενοηθούμε). Δεν είχε συγκεκριμένο -ουσιωδώς ξεχωριστό- πολιτικό λόγο. Κι αν στις ευρωεκλογές, που ο κόσμος ψηφίζει πολύ πιο εύκολα ένα μικρό κόμμα, συγκέντρωσε μόλις 40χιλιάδες ψήφους(ούτε), φοβάμαι πως στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, ποσοστιαία θα βρεθεί παρακάτω.

  Ειδικά αυτή τη φορά, με τα απανωτά σκάνδαλα νωπά στη μνήμη κάθε έλληνα από τη μια και το γνωστό φαύλο πράσινο παρελθόν επίσης νωπό από την άλλη και δίχως ουσιαστικό πολιτικό διακύβευμα για τον ψηφοφόρο, αυτές οι ευρωεκλογές ήταν Η ευκαιρία να καταδειχθεί το πολιτικό αδιέξοδο του δικομματισμού και να εκφρασθεί με πολύ χαμηλά ποσοστά προς τα δύο μεγάλα κόμματα. Κι όμως, αυτό δε συνέβη.

  Το μόνο που συνέβη ήταν η αποχή-ρεκόρ και η -οριακή κι αυτή- "νίκη" των οικολόγων. Κι έτσι είναι προφανές πως, στις επόμενες εθνικές εκλογές, όπου η πόλωση θα είναι σημαντικά πιο έντονη και το διακύβευμα για τους πολίτες ουσιαστικό, τα δύο κόμματα εξουσίας θα συντρίψουν στην κάλπη κάθε μικρότερο(με την εξαίρεση ίσως των πρώτων 4). Συμπέρασμα; Ο δικομματισμός δεν πρόκειται να "πεθάνει" τελικά ποτέ στον τόπο αυτό, έχει πολύ γερές ρίζες και πολύ γερά θεμέλια. Όσοι αφελώς βάλλουν εναντίον του αντί να επικεντρώνονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο να προτείνουν κάτι ΘΕΤΙΚΟ και ΝΕΟ, που να συγκινήσει/προκαλέσει το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων(όπως έκαναν οι οικολόγοι), που να προσφέρει ένα νέο πολιτικό όραμα που να μπορεί εύκολα κι αβιάστα να αγκαλιάσει ο μέσος έλληνας, δεν έχουν καμία τύχη. Ρωτήστε και την κ.Παπαρήγα ή τον κ.Τσίπρα που χρόνια τώρα επιτίθενται κατά των κομμάτων εξουσίας, δίχως κανένα ουσιαστικό όφελος, πλην ελαχίστων που θα τους ψηφίσουν ούτως ή άλλως, βρέξει-χιονίσει.

  Κι αν αριστερά έχει πάντως συγκεκριμένα ερίσματα στην κοινωνία, περιορισμένα έστω μετά το '89, η Δράση και ο κ.Μάνος τί ερίσματα έχουν σ' αυτήν; Πολιτικά, όχι μόνο δεν έχουν ερίσματα, αλλά αντίθετα ειδικά οι κ.Μάνος-Κοντογιαννόπουλος, συγκεντρώνουν σημαντικές αντιπάθειες, πού έγιναν εντονότερες από την εποχή των Φιλελευθέρων(με τις διαρκείς και ακραίες πολιτικά, κομματικές τους μετακινήσεις).

  Η αλήθεια είναι πως ο έλληνας ψηφοφορός δεν επιβραβεύει τους πολιτικούς τυχοδιώκτες, όσο αξιόλογοι κι αν αυτοί υπήρξαν κάποτε. Κι αν δεν ήταν γι' αυτούς, όλοι ξέρουμε πως δεν θα υπήρχε σήμερα η Δράση. Άρα στο μυαλό των πολλών, καλώς ή κακώς, η Δράση δεν σηματοδοτεί κάτι το αυθεντικά νέο.

  Κι έτσι, πριν καλά-καλά να έχει ξεκινήσει, είναι αναγκαίο το εγχείρημα Δράση, να προχωρήσει σε ...επανίδρυση. Κάποια, λίγα αλλά υπέρμετρα και πεπαλαιωμένα 'εγώ', θα πρέπει να κάνουν επιτέλους "στην μπάντα" -να βγουν μπροστά οι νέοι και οι άφθαρτοι. Αυτό απαιτεί θάρρος, τόλμη και απουσία ανασφάλειας από εκείνους που θα το αποφασίσουν. Έτσι όμως γεννιέται το νέο - θέλει μία γερή δόση ρίσκου. Και πίστη στον νέο άνθρωπο.

  Αν δεν συμβεί αυτό, η εντύπωση του κόσμου για τη Δράση θα τείνει στο να παγιωθεί με αρνητικό πρόσημο -και πολύ σύντομα δεν θα είναι εύκολο πια να αλλάξει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 108. @libertarian

  θα αναστρέψω το ερώτημα.

  Εσύ πιστεύεις ότι στο "κόμμα των νέων" ή στην "άμεση δημοκρατία" τρέξαν περισσότεροι?

  Και εάν "έτρεξαν" μόνο πέντε στη ΦΣ αυτό δε τιμάει τη ΦΣ πρώτα από όλα, έτσι δεν είναι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 109. Η ΦιΣυ είναι μικρό κόμμα, το ίδιο και το Κόμμα Νέων (με μηδέν παρουσία και θέσεις). Τα μικρά κόμματα πιστεύω παίρνουν έναν τυχαίο αριθμό ψήφων γιατί δεν έχουν παρουσία και χρήματα. Η γνώμη μου είναι ότι η ΦΙ.ΣΥ. maximum να έχει γίνει γνωστή σε 100.000 άντε 200.000 άτομα όλο αυτόν τον καιρό, από αυτούς οι μισοί δεν πήγαν να ψηφίσουν (ένας στους δύο ήταν το ποσοστό σε αυτές τις εκλογές), από τους υπόλοιπους πρέπει να είσαι πολύ τυχερός για να σου τύχουν άτομα που τους ενδιαφέρει η πολιτική ή δεν είναι ψηφοφόροι που ψηφίζουν από παράδοση ή οπαδικά. Αυτό που λέω δεν είναι παράλογο αν σκεφτείς ότι λέμε για 100.000 άτομα στα 10.000.000 ψηφοφόρων.

  Τώρα για τον αριθμό των ατόμων τι να πω; Γιατί για την Δράση έτρεξαν πολύ παραπάνω από 5 ή 15;

  Αυτό που είπες ήταν απλά κακεντρέχεια, η πρόταση ότι είμαστε αντιπαθητικοί στον στενό μας κύκλο δεν μπορεί να θεωρηθεί αληθής λόγω του αριθμού τον ψήφων που πήραμε. Ίσως είμαστε αντιπαθείς σε εσένα και γι' αυτό το λες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 110. τέσπα...

  ίσως εγώ είμαι ο παράξενος που βλέπω αντιπάθειες εκεί που δεν υπάρχουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 111. Η ΦΣ είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές σχεδόν διπλάσιες ψήφους, οπότε εγώ μαντεύω ότι αρκετοί από όσους την ήξεραν και πιθανά να την ψήφιζαν προτίμησαν την πιο mainstream Δράση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 112. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 113. Νομίζω ότι πρέπει να κρίνουμε το αποτέλεσμα κάτω από το πρίσμα ορισμένων συνθηκών.
  Καταρχήν σε περιόδους μεγάλων οικονομικών κρίσεων ο κόσμος έχει την τάση να συντηρητικοποιείται. Η άνοδος της ακροδεξίας και των εθνικιστών ήταν παρόμοια σε Ελλάδα και Ευρώπη. Άρα ας μην βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα από την άνοδο τέτοιων σχηματισμών και κομμάτων. Η πτώση της δεξιάς στην Ελλάδα είχε άρωμα Καραμανλη.
  Πιστεύω ότι:
  1.Η Δράση πρέπει να φέρει στο προσκήνιο όλους τους σοβαρούς και αξιόλογους ανθρώπους οι οποίοι το στηρίζουν. Όλοι αυτοί είναι η δύναμή του. Απορώ γιατί δεν εμφανίστηκαν στα ΜΜΕ ο κ.Δήμου, η κ.Ξαφά, ο κ.Τσούκας, ο κ.Βερέμης κτλ. Καλό θα ήταν να υπάρξει απάντηση σε αυτό.
  2.Να γίνει κόμμα λύσεων όπου θα προτείνει για κάθε τομέα μια τουλάχιστον συγκεκριμένη λύση, η οποία θα μεταδίδεται απλά και κατανοητά.
  3.Η κοινή λογική και οι λύσεις που προτείνονται από την Δράση μπορούν γίνουν αποδεκτές από όλους. Αν στην Εκάλη η Δράση έχει ποσοστά της τάξης του 10% ενώ στις λαϊκές συνοικίες εξαφανίζεται, αυτό είναι θέμα των ψηφοφόρων.
  Βλέπω ότι υπάρχουν πολλές διαφωνίες για τον κ.Μάνο. Εγώ προσωπικά δηλώνω ένθερμος οπαδός του κ.Μάνου. Βέβαια τα περισσότερα σχόλια αφορούν προσωπικές απόψεις και κακώς αποκτούν γενικό χαρακτήρα. Οι εμφανίσεις του κ.Μαρκουλάκη κρίθηκαν από πολλούς ως αρκετά θετικές.
  3.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 114. Αυτο θελουμε & εμεις...

  Στις κυριλε γειτονιες & στους πτυχιουχους να παιρνουμε 5%...& ας μηδενιστουμε απο τους γεωργοκτηνοτροφους του δημοτικου...

  Υπαρχει κακος & καλος ελιτισμος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 115. Μόνο που οι ελίτ δεν πρόκειτε ποτέ να σας ψηφίσει. Στο άκουσμα της τρίτης λύσης, το πρώτο που λένε, με τρόμο στο πρώσοπο τους, μα φαντάζεστε εμένα γκαρσόνι σε κάποιο νησί, ξεναγό σε ερίπια να πουλάω αρλούμπες, α πα πα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 116. Με κάλυψε απόλυτα με την άποψή του παραπάνω, ο Direct Democrat. Η Δράση οφείλει να συνεχίσει. Τώρα χρειάζεται επιμονή και πίστη στο εγχείρημα, παρά το χαμηλό ποσοστό στις Ευρωεκλογές. Έχει δημιουργηθεί μια βάση σχεδόν 40.000 ψηφοφόρων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ΔΕΝ αποτελούν "ψήφο διαμαρτυρίας", πιστεύω πως πρόκειται για ανθρώπους που πίστεψαν στη Δράση. Μένει να γίνει η Δράση γνωστή ευρύτερα στην κοινωνία, με τακτικές και -κυρίως- ουσιαστικές παρεμβάσεις σε φλέγοντα ζητήματα. Είμαστε μαζί σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 117. 45 περίπου οι συμετέχοντες και ο vasilis, έχουμε την "κρίσιμη μάζα";

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 118. Όχι την κρίσιμη μάζα δεν την έχουμε. Θα διαπίστωσες, πολύ είναι διπλοί και τριπλοί, μόνο το είδος μου σνομπάρετε και νιώθω μοναξιά ως sui generis, επικεφαλής μιάς αρμάδας ανορθόγραφων γλωσσαμυντόρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 119. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποχή ήταν τεράστια. Γεγονός το οποίο επηρεάζει περισσότερο κόμματα σαν την δράση, η οποία δεν έχει φανατικούς πανηλίθιους να λειτουργούν οπαδικά και να μην φεύγουν στην εξοχή τριημερα καλοκαιριάτικα (με την προυποθεση ότι μπορούν) ώστε να ψηφίσουν.

  Μόνο εγώ γνωρίζω 5 άτομα που είχαν αποφασίσει να ψηφίσουν ΔΡΑΣΗ αλλά δεν ήθελαν να θυσιάσουν το τριήμερό τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 120. Δεν βλέπω κίνηση.....

  Πρόταση: Δεν μαζευόμαστε την Κυριακή το πρωί κατά της 10 πάνω στην Πάρνηθα να τα πούμε από κοντά;
  Ο κάθ' ένας φέρνει την καρέκλα του, τον καφέ του ή ότι άλλο θέλει, βρίσκουμε και έναν καλό πλάτανο και τα συζητάμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 121. @Joe
  Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θα είναι εδώ και αύριο. Για την Δράση δεν ξέρω! Οι στόχοι μας είναι μακροπρόθεσμοι. Το think tank (ΚΕΦΙΜ) που έχουμε δημιουργήσει κάνει καταπληκτική δουλειά στο να αλλάζει σταδιακά την αντίληψη του μέσου Έλληνα προς τον φιλελευθερισμό. 10 άτομα εργάστηκαν για την Φιλελεύθερη Συμμαχία με λιγότερο από 15.000 ευρώ budget. Λάβαμε 4.500 ψήφους, όχι διαμαρτυρίας όπως έλαβαν τα άλλα μικρά κόμματα (κανείς δεν ψηφίζει φιλελεύθερους για να διαμαρτηρηθεί)αλλά ψήφους σκληροπυρηνικών φιλελευθέρων οι οποίοι αποφάσιαν να μην πάνε στην παραλία, ούτε να υποστηρίξουνε την Δράση, αλλά έμειναν πιστοί στις αξίες τους. Για εμάς αυτό το φαινόμενο ονομάζεται: "μια πολύ - πολύ καλή μαγιά να αναπτυχθεί ο φιλελευθερισμός στην χώρα".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 122. @ Kostas Stamos.

  Όντως η Φιλελεύθερη Συμμαχία είχε λάβει διπλάσιες ψήφους στις προηγούμενες εκλογές, ωστόσο σε αυτές είχαμε 50% αποχή. Ποσοστιαία δεν έχουμε μεγάλη διαφορά. Αν επίσης αναλογιστείς ότι τα άτομα τα οποία πήγαν διακοπές αντί στις κάλπες είναι οι περισσότεροι κάτω των 40 ετών, δηλαδή αποτελούν σχεδόν το 95% του ηλικειακού προφίλ των ψηφοφόρων μας, τότε δεν τα πήγαμε καθόλου άσχημα. Από ότι φαίνεται οι ψήφοι της Δράσης προήλθαν μάλλον από τον ΣΥΝ και όχι από την ΦΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 123. Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ με τη Συμμαχία, ειδικά σ' αυτό το χώρο. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Αλλά είναι προσβολή στο χώρο αυτό της Δράσης να έρχεται κάποιος και να λέει ότι δεν ξέρει αν αύριο θα εξακολουθούμε να υπάρχουμε - λίγο τακτ δεν βλάπτει σε μια συζήτηση, η οποία γίνεται κυρίως για να δούμε την επόμενη ημέρα. Καλά, τα περισσότερα είναι να μείνουν ασχολίαστα (όπως το ότι οι 4.348 ψήφοι της Συμμαχίας αποτελούν "μαγιά" - τότε τι να πει η Χρυσή Αυγή με τις 23.566 ψήφους της - ή αυτή την παντογνωσία για το προφίλ των ψηφοφόρων είτε της Συμμαχίας, είτε της Δράσης), ωστόσο παρέχουν την αφορμή για μια εσωτερική γκρίνια: το αποτέλεσμα για τη Δράση ήταν αποτυχημένο (μπαίνω στον πειρασμό να παρατηρήσω ότι την αποχή επικαλέσθηκαν για να δικαιολογήσουν την αποτυχία τους κόμματα με τόσο μεγάλη διαφορά σε ψήφους και παρουσία, όσο η Νέα Δημοκρατία και ο σχολιαστής της Φιλελεύθερης Συμμαχίας). Τελείωσε. Δεν υπάρχει δικαιολογία, δεν υπάρχει μετριασμός - ούτε μας φταίει το ότι δεν ακουγόμασταν, ίσα-ίσα που λάβαμε σημαντικά περισσότερη τηλεοπτική προβολή σε σχέση με όλα σχεδόν τα μη-κοινοβουλευτικά κόμματα. Μπορούμε είτε να προσπαθήσουμε αυτάρεσκα να το παρουσιάσουμε ότι η κοινωνία δεν είναι αρκετά άξια για να την εκπροσωπούμε, είτε να εξετάσουμε τι φταίει και τι μπορούμε να κάνουμε για να το βελτιώσουμε.

  Ο κ. Νίκος Δήμου τα έγραψε με τον καλύτερο τρόπο: "Το επίπεδο της συζήτησης δείχνει γιατί δεν πρέπει να κλείσει η Δράση". Δεν το γράφω αυτό αυτάρεσκα, αλλά επειδή πολλοί σχολιαστές εκφράζουν πραγματικούς και όχι επιφανειακούς προβληματισμούς. Ακόμη και κάποιες κακόπιστες κριτικές βοηθούν να κατανοήσουμε πολλά σφάλματα τόσο στο περιεχόμενο του μηνύματός μας, όσο και στην προβολή του. Επομένως, το βασικό βήμα για να προχωρήσουμε, το ότι είμαστε πρόθυμοι να αποδεχθούμε την πραγματικότητα και να παραδεχθούμε τα σφάλματά μας, φαίνεται να έχει γίνει.

  Τώρα, επί της ουσίας: δεν μπορούμε να μεμφθούμε εαυτούς ή αλλήλους ότι δεν προσπαθήσαμε - ούτε μπορούμε να αμφισβητήσουμε τον επαγγελματισμό και το ζήλο που έδειξαν όσοι συνεισέφεραν στον προεκλογικό αγώνα μας. Ωστόσο, η εικόνα που βγάλαμε προς τα έξω ήταν ενός κόμματος που προσπαθεί να πείσει ότι είναι νέο και δυναμικό - ενώ εκπροσωπείτο εν τοις πράγμασιν από τους κ.κ. Κοντογιαννόπουλο, Μάνο και Μπουτάρη (βλ. το αρχικό σύνθημα "Κοντογιαννόπουλος, Μάνος, Μπουτάρης και εσύ"). Μηνύματα, τα οποία θα μπορούσαν να προβληθούν με θετικό τρόπο, όπως η ιστορία της αιτήσεως ακυρώσεως στο ΣτΕ (προσπάθεια για συμβολή στον πραγματικό δημοκρατικό διάλογο σε προεκλογική περίοδο επ' ωφελεία όλων των κομμάτων) παρουσιάσθηκαν ως γκρίνια προσωποποιημένη, ωσάν η Δράση να ήταν ο μόνος ζημιούμενος από το ν. 3023/2002 και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Επίσης, η "κοινή λογική", η οποία δεν συνοδεύθηκε από έμπρακτα δείγματα της εφαρμογής της σε κάποιες βασικές προτάσεις, φάνηκε ένα άδειο κέλυφος, το οποίο δεν έπειθε. Πέραν τούτων, πολλές φορές δώσαμε την εντύπωση ενός ελιτισμού, ο οποίος απωθούσε. Κινηθήκαμε έχοντες κατά νου τον ψηφοφόρο που θα βρεθεί στην κάλπη υποχρεωτικά και, στο τέλος, θα επιλέξει το μη χείρον και όχι τον ψηφοφόρο που πρέπει να πείσουμε θετικά να προσέλθει να ψηφίσει.

  Το στοίχημα της επόμενης ημέρας είναι να γίνουμε ένα μοντέρνο και δυναμικό κόμμα, το οποίο θα πείθει τους ψηφοφόρους ότι αυτά που λέμε τους αφορούν. Το feedback που έχουμε πάρει μέχρι στιγμής είναι χρήσιμο για τη διαμόρφωση του σκηνικού αυτού. Προσωπικά μπορώ να καταθέσω ότι όλα τα μέλη και οι φίλοι της Δράσης, με τους οποίους ήλθα σε επαφή, μας προτρέπουν ακόμη πιο έντονα να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και μας εμπιστεύονται ότι, ως κόμμα, θα βρούμε τι δεν πήγε καλά αυτή τη φορά. Ας αφήσουμε σε άλλους τις δικαιολογίες, εμείς καθόμαστε και βρίσκουμε λύσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 124. Μην το βάλεις το στοίχημα. Θα το χάσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 125. "north Greece" πιστεύω ότι αρκετοί ψηφοφόροι της ΦΣ προτίμησαν τη Δραση, ως μια πιο ρεαλιστική επιλογή. Είμαι ένας από αυτούς. Στη ΦΣ έχω αρκετά να καταλογίσω, ένα από τα οποία είναι η Βαρυκοΐα. Ελπίζω η πάθηση αυτή να μη μεταδοθεί και στη Δραση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 126. @ north greece,
  να ξεκινήσω πρώτα από το προφανές, πόσο κόμπλεξ πρέπει να κουβαλάς με το να φτιάχνεις νέο προφίλ στο blogger έτσι ώστε να στοχάζεσαι ελεύθερα - τρομάρα σου -ανώνυμα εδώ. Μια από τα ίδια με τους κουκουλοφόρους , χωρίς τα guts.
  Προχωρώ, σχετικά με τους ψηφοφόρους της ΔΡΑΣΗΣ (που προέρχονται κατά την γνώμη σου από τον ΣΥΝ) εσύ θα έπρεπε να ξέρεις καλύτερα......
  Τώρα σχετικά με την αποχή της παραλίας και περί του "ηλικειακού " (μήπως ηλιακού ή ηλιθ...ου;) προφίλ των ψηφοφόρων της ΦΙΣ - που κατα την γνώμη σου πήγανε παραλία. Αυτό σίγουρα έγινε μετά και την "καταπληκτική" δουλειά του ΚΕΦΙΜ "που αλλάζει σταδιακά την αντίληψη του μέσου Έλληνα". Ελπίζουμε στις εκλογές πο θα γίνουν τον Οκτώβριο να τους στείλετε για σκί!
  Χαλάρωσε , φιλελεύθεροι υπάρχουν στην Ελλάδα, το παλεύουν σταθερά εδώ και πάνω από 30 χρόνια - απλά εσύ ξύπνησες απότομα ένα πρωί και πιάστηκε ο σβέρκος σου.
  και τέλος όσον αφορά το αν θα υπάρχει η ΔΡΑΣΗ αύριο , είσαι προφανώς ο ελληναράς του ανεκδότου που προτιμά να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 127. Για όσους θα προσπαθήσουν να δουν το προφίλ του north greece μην σπαταλάτε άδικα kbts, το παλικάρι αποφάσισε ξαφνικά (πατημένα τριάντα) να ανοίξει λογαριασμό στο blogger και έπεσε κατά τύχη σε αυτό το blog!
  Όσον αφορά για πληροφορίες ........ τις ξέχασε, είναι νέος με το ίντερνετ βλέπετε, συγχωρέστε τον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 128. Ο τσακωμός ανάμεσα στο 0,08% και στο 0,75% είναι ανόητος.
  Το πρόβλημα είναι ότι εμείς οι φιλελεύθεροι πήραμε το 0,83%. Ας εστιάσουμε σε αυτό αποφεύγοντας τις χαζομάρες.

  "Πέραν τούτων, πολλές φορές δώσαμε την εντύπωση ενός ελιτισμού, ο οποίος απωθούσε."

  Εγώ δεν διέκρινα κάτι τέτοιο. Μπορεί να κάνω λάθος. Ωστόσο σίγουρα δεν απευθυνόμαστε στην κυρά Κατίνα που βλέπει όλη τη μέρα τηλεόραση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 129. Παιδια, εδω στην Πάτρα τυχαία σας άκουσα. 2-3 μερες πριν τις εκλογες σε πόσους να το πώ οτι υπάρχει η δράση? Κάντε κάτι να φανείτε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 130. Η αδυναμία της Δράσης να συνεργαστεί ακόμη και με 'αδελφά' κόμματα (π.χ. Φιλελεύθερη Συμμαχία) λέει πολλά στον ψηφοφόρο, όταν την ίδια στιγμή η Δράση παίζει το χαρτί του διαλόγου με τους πάντες. Οι επιθέσεις και οι αντεγκλήσεις με τον north Greece κάνουν κακή εντύπωση (τουλάχιστον σε μένα).

  Για μένα ένα θέμα που δεν απαντήθηκε ως τώρα από τους ανθρώπους της 'Δράσης' είναι αν προβλέπεται από το κόμμα άνοιγμα-συνεργασία με άλλα κόμματα.

  Το αν η Δράση πήρε ψήφους από το Συναπισμό ή από τον Καρατζαφέρη, είναι μαγκιά της. Τι πάει να πει αυτό δηλαδή; Ότι αν κάποιος ψήφισε μια φορά ΛΑΟΣ είναι σεσημασμένος; Η 'κοινή λογική' φαντάζομαι απευθύνεται σε όλους τους πολίτες.

  Και επίσης είναι δικαίωμα του καθενός να σχολιάζει ανώνυμα στα blogs.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 131. @ saetiger δικαίωμά του είναι να σχολιάζει ανώνυμα, και δικό μου να σχολιάζω την στάση του επώνυμα.
  Τώρα για την συνεργασία : it takes two to tango.Γιατί λοιπόν να χαρακτηρίζει την ΔΡΑΣΗ μόνο αυτή η αποτυχία σύγκλισης. Check your premises

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 132. @Dionisis

  Σίγουρα δεν χαρακτηρίζει τη Δράση μόνο. Συμφωνώ μαζί σου. Το ότι υπάρχει κόμμα "Φιλελεύθερη Συμμαχία" και μεγάλη μερίδα των φιλελευθέρων είναι στη Δράση, λέει πολλά. Το σχόλιό μου εστίασε στη Δράση, γιατί εδώ συζητάμε πώς θα βελτιωθεί η Δράση, τι πιθανώς έκανε κακή εντύπωση στους ψηφοφόρους κτλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 133. η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος είναι ότι θα μπορούσαμε να πάμε και λίγο χειρότερα. να μην μας ψηφίσει κανείς. ποιος θέλει να είναι με το μέρος των περισσότερων; αφού όλοι θέλουμε να διακριθούμε. μπορούν οι περισσότεροι να μας εκφράσουν; όχι. μόνο οι λιγότεροι. άρα είναι καλό το εκλογικό αποτέλεσμα του 0,76 % και δεδομένης της αποχής θα πρέπει αυτό το ποσοστό να προκαλέσει έκτακτο συμβούλιο στο κόμμα και ανακρίσεις για το ποιος από τους υποψηφίους δεν ψήφισε τον εαυτό του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 134. Η εσωστρέφεια δεν ταιριάζει στο φιλελευθερισμό. Τα εκατέρωθεν βρισίδια,το κράξιμο και τα υπονοούμενα δεν αρμόζουν σε εχέφρονες ανθρώπους.

  Προσωπικά πιστεύω πως η Δράση δεν "έπιασε" γιατί ακριβώς ήταν το..αντίθετο της ΦιΣ. Όταν νερώνεις υπερβολικά το κρασί στο τέλος δε μένει ούτε νερό ,ούτε κρασί αλλά ένα άνευρο μείγμα που δεν αρέσει σε κανέναν.

  Πιστεύω πως κάθε αλλαγή στρατηγικής στο κόμμα σας θα πρέπει να περάσει πρώτα μέσα από σαφείς επιλογές: αριστερά ή δεξιά, φιλελευθερισμός ή σοσιαλισμός, μέσα δηλαδή από ένα ισχυρό πολιτικό στίγμα. Οι ενδιάμεσες λύσεις μάλλον απομακρύνουν παρά προσελκύουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 135. Οσο για τη ΦιΣ (γιατί είναι άδικο να το βλέπω μονόπλευρα) η αποτυχία της είναι το σύνολο τριών παραγόντων:

  1.Της χαμηλής δημοφιλίας του φιλελευθερισμού και της συνειδητής μη-παροχολογίας.

  2.Των περιορισμένων πόρων του κόμματος που έκαναν τη διάδοση της φιλελεύθερης ιδέας μάλλον αδύνατη σε πλατιές μάζες.

  3.της αποτυχίας μας να συνδέσουμε το κόμμα μας με ένα σαφή προγραμματικό στόχο ( όπως πχ το κόμμα των Πειρατών) ώστε να εντυπωθεί έστω ένα πολιτικό μήνυμα στην κοινωνική συνείδηση. Ήμασταν πολύ συνεπείς ιδεολογικά σε μια χώρα ιδεολογικά απαίδευτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 136. Αφήνω απ έξω την ίδρυση της Δράσης που έριξε φυσικά τα ποσοστά μας γιατί θεωρώ γελοίο να γκρινιάζω που φτάσαμε το 0,08 και όχι το 0,2%. Αν δηλαδή το 0,2% μπορεί να θεωρηθεί "στόχος".

  Γενικά η Δράση και η ΦιΣ εκπροσώπησαν δύο άκρα στο χώρο της πολιτικής στρατηγικής. Η μεν Δράση δε διέθετε ιδεολογικό στίγμα, η δε ΦιΣ το..παραδιέθετε. Και οι δυο προσπάθειες απέτυχαν.

  Θα πρέπει να βρεθούν νέες φόρμουλες που να γεφυρώνουν το ενδιάμεσο χάσμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 137. προσωπικά και εγώ ψήφισα Δράση πιστέυοντας ότι κάποτε πρέπει να δούμε τα προβλήματα της χώρας χρησιμοποιόντας κοινή λογική και όχι το συναίσθημά μας (που πάντα μας περισσεύει).
  Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες το κυριώτερο είναι να πληροφορηθούν οι Έλληνες ότι υπάρχουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 138. συναίσθημα αρχαίε παιδί μου ίσον η σκέψη
  η χώρα δεν γίνεται να έχει πρόβλημα
  γιατί εσύ που λες ότι η χώρα έχει πρόβλημα μιλάς σε ανθρώπους και πρέπει να εξηγήσεις τι είναι η χώρα και τι είναι το πρόβλημα
  γαμημένε γαμιόλη 4.
  και πώς γίνεται η κοινή λογική να απέχει από την σκέψη και σκέψη να μην είναι. μαλάκα. όρνιθα. ηλίθιε. σαχλέ.
  τι μου εξηγείς βρε ηλίθιε. ότι εσύ αποφάσισες σαχλαμάρες και ότι εγώ θα τις κάμω; τρελός παπάς σε νηπιοβάφτισε. τράβα σε καμιά ερημιά και ψοφολόγησε. καργιόλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 139. Το αποτέλεσμα σας ήταν, δυστυχώς, αναμενόμενο. Είπατε τα σωστά πράγματα και δεν γλύψατε τα αυτιά των Ελλήνων.

  Για αυτό το λόγο οι ακροδεξιοί του ΛΑΟΣ έβγαλαν 7 και περισσότερο τις εκατό.

  Το ίδιο έπαθε και το κόμμα μου (Οικολόγοι Πράσινοι). Η Φυλλάδα espresso ξέθαψε κάτι παλιές δηλώσεις του επικεφαλής του ψηφοδελτίου μας και οι "Ελληναράδες" βρήκαν τρόπο να μας χτυπάνε. Δυστυχώς δεν είχαμε χρόνο να απαντήσουμε παρόλο που το καρκίνωμα του εθνικισμού είναι πολύ δύσκολο να νικηθεί.

  Τραγικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 140. Τολμώ να υποστηρίξω ότι αν ο Μπουτάρης ήταν στην 1η θέση και ο Μάνος τιμητικά στην τελευταία η Δράση θα έπαιρνε τουλάχιστον 3%. Υπάρχουν πολλοί απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που πήγαν για μπάνια. Ίσως και να τους ήλκυε η φυσιογνωμία του Μπουτάρη.
  Προτάσεις:
  α) Συνεργαστείτε με εκλογολόγους - αναλυτές των τάσεων διαφόρων εκλογικών (ηλικιακών, επαγγελματικών κτλ.) ομάδων. Πχ, νέοι (και όχι τόσο νέοι) επιστήμονες που έχουν σπουδάσει ή εργαστεί στο εξωτερικό θα ήταν καλό target group, to begin with.
  β) Έμφαση στην παιδεία-έρευνα-καινοτομία-(πράσινη)επιχειρηματικότητα.
  Ερωτήσεις:
  α) Άραγε σε ποια ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου θα εντασσόταν η Δράση εάν εξέλεγε ευρωβουλευτή;
  β) Έχετε συνεκτική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις αναγκαίες πρωτοβουλίες της ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση; Πριν δέκα χρόνια είχε προταθεί ψήφισμα για το φόρο Tobin στο Ευρωκοινοβούλιο. Θα ψηφίζατε υπέρ ή κατά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 141. Διευκρίνιση: στη 2η ερώτηση, εννοούσα αν έχετε κάποια συνεκτική θέση. Προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος υπάρχουν πολλές, από think tanks κτλ. Η Δράση ποια θέση θα υποστήριζε, στο βαθμό που θα είχε επιρροή, στο Ευρωκοινοβούλιο ή σε άλλο διεθνές forum; Τη συνέχιση της απορρύθμισης ή καλύτερη εποπτεία και περιορισμούς στην ασυδοσία του χρηματιστικού κεφαλαίου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε τη γνώμη σας!