Σάββατο, 6 Ιουνίου 2009

Οι Ευρωεκλογές και εμείς

Ο κ. Σταύρος Παπαγιάννης, Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω επί τιμή και Συγγραφέας από τη Λάρισα, μας απέστειλε για αναδημοσίευση το παρακάτω κείμενό του, το οποίο χθες δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Ελευθερία" - τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως:


ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

                                                   Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ


Θα μετάσχουμε στις Ευρωεκλογές: Το ποσοστό εκείνων που θα επιλέξουν την αποχή καθημερινώς αυξάνει αντί να μειωθεί, παρά την εκστρατεία όσων μετέχουν,  κατά οιονδήποτε τρόπο, στη νομή της εξουσίας ή ελπίζουν σε μελλοντική κατάκτησή της ή τη συμμετοχή τους σ’ αυτή:Από τα απλά μέλη, του κόμματος της Ν. Δημοκρατίας-ως τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή-και του ΠΑ.Σ0Κ- ως τον πρόεδρό του Γεώργιο Παπανδρέου-.Αλλά και των οργάνων και των μελών των άλλων κομμάτων. Δεν μας πείθουν με τις γνωστές και επαναλαμβανόμενες μεγαλοστομίες τους, αφού  το μόνο το οποίο τους ενδιαφέρει και επιδιώκουν είναι να αποσπάσουν την ψήφο μας υπέρ του ψηφοδελτίου τους, αποφεύγοντες να μας εκθέσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα της δράσης τους στο Ευρωκοινοβούλιο και στις επικείμενες εθνικές εκλογές, γιατί σ’ αυτές αποβλέπουν οι αλληκαταγγελίες τους για τα σκάνδαλα. 

Οι επιδόσεις των δύο πρώτων κομμάτων, που εναλλάσσονται στην εξουσία τα τελευταία 35 χρόνια. Οι ηγέτες τους, οι οποίοι σκοπίμως προβάλλονται ως εγγύηση για τη σωστή διακυβέρνηση χώρας, που «Δεν επεξεργάστηκαν ούτε αποτόλμησαν ποτέ λύσεις των καίριων προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας, επαγγέλοντες συνεχώς «διαλόγους», συμβιβάζονται με ασήμαντες «βελτιώσεις», αναμηρυκάζουν   καυχήσεις για το τίποτα. Η δημοκοπική τους ρητορική είναι αναξιοπρεπής ψευδολογία καλοχτενισμένη από μαστόρους της εξαπάτησης».{Χρ.Γιανναράς, «Η Καθημερινή»,31-5-2009). Κατά γενική παραδοχή «το δικομματικό σύστημα βύθισε τη χώρα στην παρακμή και τη διαφθορά». Η δε εμπλοκή στελεχών τους, ακόμα και υπουργών  στα ποικίλα σκάνδαλα, και οι μη ρεαλιστικές διακηρύξεις των άλλων πολιτικών σχηματισμών μας απογοητεύουν βαθύτατα. Έτσι πιστεύεται ότι η αποχή θα είναι η καλύτερη απάντησή μας στη διαφθορά τους, ή την ανικανότητά τους.

Όμως, η μη ενεργός αντίδραση σε μια απαράδεκτη πολιτική κατάσταση και η αντιμετώπισή της με την αποχή, ποτέ δεν φέρνει την βελτίωσή της. Έτσι τη συμμετοχή μας στις Ευρωεκλογές την επιβάλλουν το ατομικό μας, όπως και το συμφέρον τόπου. Αλλά προβάλλει το ερώτημα: Ποιον σχηματισμό θα επιλέξουμε;

Πιστεύω ότι οφείλουμε να επιλέξουμε: 

*Αυτούς που εμφανίζονται ενώπιόν μας όχι ως «ευχάριστοι», λέγοντάς μας, πάντοτε, αυτά που θέλουμε να ακούσουμε, αλλά αυτά που πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν για το κοινό καλό.

*Νέους πολιτικούς, με μεταπτυχιακές σπουδές και αναγνωρισμένους επαγγελματίας «που διεκδικούν μόνο το δικαίωμα να προσφέρουν κάτι», και «δεν περιμένουν να αποκομίσουν οφέλη από την πολιτική»ή να γίνουν επαγγελματίες πολιτικοί, που πρώτο μέλημα έχουν την επανεκλογή τους στις επόμενες εκλογές. Αυτή η αρχή κυριαρχεί σε όλους, σχεδόν, τους πολιτικούς που διεκδίκησαν την ψήφο μας, οι οποίοι για κάθε πράξη τους αναλογίζονται το «πολιτικό κόστας».

 *Αυτούς που είναι πράγματι υπέρ της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, ενός συστήματος υγείας που θα λειτουργεί άρτια, μιας παιδείας προσιτή σε όλους, μιας αδιάφθορης διοίκησης επανδρωμένη αξιοκρατικώς, μιας οικονομίας όπου δεν θα υπάρχουν κατοχυρωμένα προνόμια για καμία απολύτως κοινωνική ομάδα στην οποία θα εξασφαλισθεί ο ελεύθερος ανταγωνισμός. 

*Αυτούς που προτείνουν επωφελείς, για το σύνολο, πρακτικές λύσεις για τα προβλήματα του περιβάλλοντος και όχι όσους, απλώς, δηλώνουν ότι είναι υπέρ των μέτρων που οι ίδιοι προβάλλουν. 

      *Αυτούς που ευελπιστούμε ότι θα αγωνίζονται αποτελεσματικά εντός του Ευρωκοινοβουλίου και της βουλής αλλά και εκτός αυτών για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων μας. Να είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο. Να έχουμε ανοιχτούς τους δρόμους για να κυκλοφορούμε ελεύθεροι και ασφαλείς. Να παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία, και να μην καταλαμβάνονται και λεηλατούνται τα πανεπιστήμια, από «αναρχικούς» παντός τύπου.

Έτσι οδηγούμαστε στη καταψήφιση των δύο εναλλασσομένων στην εξουσία κομμάτων της Ν. Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟΚ και στην επιλογή του ψηφοδελτίου μας από τις άλλες πολιτικές κινήσεις που μετέχουν στις εκλογές. Και, κατά προτεραιότητα της ΔΡΑΣΗΣ, την οποία συνίδρυσαν: Οι Στέφανος Μάνος, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, Γιάννης Μπουτάρης μαζί με άλλες διακεκριμένες επώνυμες προσωπικότητες, Στην προτίμησή της, μας προτρέπουν οι διακηρύξεις της και η δραστηριότητά της. 

1 σχόλιο:

  1. Ελευθερια της Λαρισας την ευχαριστουμε για την δωρεαν καταχωρηση της Δρασης
    http://www.eleftheria.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε τη γνώμη σας!