Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2009

To Spam or not?

Γράφει ο Νίκος Δήμου


Έλαβα το εξής email (προς Στέφανο Μάνο με κοινοποίηση προς εμένα):

"Mόλις χάσατε 2 ψήφους ....ειλικρινά.

Είχαμε αποφασίσει με τη σύζυγο μου να ψηφίσουμε τη "Δράση" παρά το αρχικό σας spam το Μάρτιο, καθώς θεωρήσαμε ότι η μή επανάληψη του "έδειχνε" οτι η ενέργεια ήταν βιαστική και μεμονωμένη και ότι είχατε αντιληφθεί το σφάλμα σας.

Το σημερινό ωστόσο ΔΕΝ μπορούμε να το αγνοήσουμε.

Όπως διάβασα και στο blog σας σε σχόλιο επισκέπτη το οποίο κανείς δεν απάντησε: "Γιατί η συγκεκριμένη παρανομία -εις βάρος μάλιστα του μέσου πολίτη- δεν είναι ένδειξη της ηθικότητας των στελεχών της Δράσης;"

Στις λεπτομέρεις άλλωστε δε κρύβεται η αληθινή μας φύση;

Το spam είναι παράνομο, μη το ξεχνάμε! Η πρακτική αυτή σας εξισώνει με παράνομους εμπόρους viagra, κοινούς απατεώνες και υποψήφιους παιδεραστές και κυρίως αποκαλύπτει το σεβασμό σας απέναντι στον πολίτη.

Υπάρχει μικρή παρανομία και μεγάλη; Υπάρχει παρανομία μας επιτρέπεται προς χάριν ενός μεγαλύτερου καλού όπως φυσικά το αποφασίζουμε εμείς (φιλοσοφία που οδήγησε σχεδόν όλα τα φασιστικά καθεστώτα στα μεγαλύτερα εγκλήματα);

...Ή εάν η κυβέρνηση μας φερθεί "παράνομα", αυτό επιτρέπει τις δικές μας παρανομίες εις βάρος των απλών πολιτών.

Θα περίμενα μια απάντηση αλλά κατανοώ ότι η "επικοινωνία" σας δεν έχει ουσιαστικό αντίκρυσμα.

Στεναχωρημένος και απο εσάς και απο τον κ. Δήμου τον οποίο περίμενα να έχει μεγαλύτερες ευαισθησίες στο συγκεκριμένο θέμα και να καυτηρίαζε (εάν δε μπορούσε να εμποδίσει) αυτές τις ενέργειες.

Μ.Π."

Η απάντησή μου:

"Νομίζω πως το παρακάνατε στον πουριτανισμό!

Κάθε μέρα παίρνουμε δεκάδες spam από όλους αυτούς που αναφέρατε - κι εσάς σας ενόχλησε το μήνυμα από τη Δράση - ένα κόμμα αποκλεισμένο από τα μεγάλα ΜΜΕ είτε λόγω συμφερόντων των εκδοτών (2%) είτε λόγω της αντισυνταγματικής απαγόρευσης του νόμου Παυλόπουλου.

Όταν εναντίον μας χρησιμοποιούνται μέσα φασιστικά, έχουμε το δικαίωμα της ελάχιστης παρανομίας. Τυπικά και ο παράνομος Τύπος της Κατοχής παραβίαζε τους νόμους.

Όχι - ο "κύριος Δήμου", που είναι εναντίον του spam, στην προκείμενη μεμονωμένη περίπτωση δεν το καυτηριάζει. Δεν συμφωνώ με την κατάχρηση του (και ζήτησα να μην γίνει) αλλά για ένα ή δύο μηνύματα θεωρώ την διαμαρτυρία σας υπερβολική.

Φιλικά,
Ν. Δ."

Ιδιαίτερα μάλιστα όταν κάτω από την σύντομη επιστολή του Στ. Μάνου υπάρχει το εξής υστερόγραφο:

Υ.Γ. Ζητώ την κατανόηση σας για τον ανορθόδοξο τρόπο επικοινωνίας. Η κυβέρνηση "φρόντισε" να φιμώσει τη Δράση, απαγορεύει στα νέα κόμματα τη χρήση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Αν πάντως δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε μηνύματα από τη "Δράση", απαντήστε γράφοντας "διαγράψτε με".

22 σχόλια:

 1. θα μπορούσε να υπήρχε η επιλογή του unsubscribe στο mail αντί να ζητάει να απαντήσεις για να διαγραφείς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. μποπρείς εσύ Κωνσταντίνε αυτό που λες να το αποδείξεις; με λύμα και proposition

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αν κάτι όπως το spam εξόργισε τόσο πολύ το διαμαρτυρόμενο ζεύγος ώστε να αλλάξει γνώμη για την ψήφο του και να γράψει και επιστολή, απορώ πώς δεν έχουν μεταναστεύσει, τρελαθεί ή αυτοκτονήσει ακόμη με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μαζικά emails που ο αποστολέας δίνει δυνατότητα διαγραφής δεν νομίζω οτι είναι παράνομα spam. Αλλα και να ήταν μην ξεχνάμε ότι η παρανομία έχει κλίμακες. Αν δώ τον Νίκο Δήμου να κατεβαίνει την Αττική οδο με 160 χιλ. και πώ οτι δεν ψηφίζω Δράση γιατί είδα τον Δήμου να παρανομεί, μάλλον θα είμαι κακόπιστος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Γενικά συμφωνώ με τους παραπάνω, όμως και καταλαβαίνω τον κύριο που διαμαρτυρήθηκε. Προσωπικά δέχομαι δεκάδες τέτοιου είδους spam mails. Είναι πως τα παίρνει κανείς… Ας πούμε ότι εγώ τα διαγράφω χωρίς καν να τα δω. Εκτός το ότι μπορείς να ζητήσεις να την εξαίρεση από την λίστα, αν δεν θέλεις να στέλνεις e-mails άλλη λύση είναι η λειτουργία αποκλεισμού μηνυμάτων.
  Τέλος, μπορεί από ηθική άποψη να είναι λάθος, όμως θα θυμίσω στους αγαπητούς φίλους με πόσα παράνομα μηνύματα μας βομβαρδίζουν καθημερινά. Π.χ. παράνομη αφισοκόλληση από όλα τα κόμματα, ακόμη και από τους περιβαλλοντικά πιο ευαίσθητους, τους Οικολόγους- Πράσινους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Και όμως, ο ορισμός του spam και της νομιμότητας τέτοιων μαζικών αποστολών είναι σαφής και ξεκάθαρος ότι και εάν νομίζουμε εμείς. Κάποιοι που υποστηρίζουν ότι είναι (και) τεχνοκράτες θα έπρεπε να τον γνωρίζουν. Το συγεκριμένο spam βέβαια (ήρθε και σε εμένα) δεν ακολουθεί καν τους ελάχιστους κανόνες νομιμοφάνειας (αναφορά πλήρη στοιχείων επικοινωνίας στο ίδιο το email / δυνατότητα ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ διαγραφής ώστε να μη χρειάζεται κάποιος να ψάχνει στα headers του μηνύματος σε ποιον από όλους του λογαριασμούς του, του έχει σταλεί το email για να απαντήσει ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΑ από αυτόν -εάν έχει καν τη δυνατότητα, πολλές φορές ο λογαριασμός είναι απλά forward σε κάποιον κεντρικό λογαριασμό)

  ...Κάποιον που δε μπορεί ή δεν ασχολείται ούτε ένα spam λοιπόν να στείλει σωστά (ακόμα και του έδινα τα "άλλοθι" του Ν.Δήμου), γιατί να τον εμπιστευθώ ότι με την ίδια προχειρότητα δεν αντιμετωπίζει και ότιδήποτε άλλο. Εάν δω τον κ.Δήμου να κατεβαίνει με 160 χιλ. την Αττική οδό θα βγάλω συμπεράσματα ΚΑΙ για το χαρακτήρα του ΚΑΙ για τις δυνατότητες του (τουλάχιστον για τη δυνατότητα αυτοσυγκράτησης) ...πολύ περισσότερο εάν κάνει και στροφιλίκια. ΦΥΣΙΚΑ εάν τον δω να κατεβαίνει τη Σταδίου θα βγάλω ακόμα πιο πολλά αλλά η ουσία είναι κοινή...

  Οι νεοελληνικές σοφιστίες του στυλ "αφού παρανομούν οι άλλοι, παρανομούμε και εμείς", "εμείς σας πειράξαμε? ...ας πιάσουν πρώτα τους άλλους που κάνουν τα σοβαρότερα και μετά εμάς", "εμείς γνωρίζουμε και ορίζουμε μόνοι μας το μέτρο κατάχρησης μιας παρανομίας" και "τα δικά μας τα σκατά δε μυρίζουν" ....μας έφεραν εδώ που μας έφεραν. Η δε ανοχή στην κάθε παρανομία που δείχνει ο ελληνικός λαός είναι παροιμιώδης...

  Να χαρακτηρίζουμε κακόπιστο και πουριτανό αυτόν που επισημαίνει τα αυτονόητα είναι και αυτό βέβαια μια λύση.

  Με εκτίμηση,
  Σ. Τ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. τι σημαντικοί άνθρωποι όμως, ε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Μα πείτε μου, 12χρονο παιδί το έγραψε αυτό το mail? Διότι η συλλογιστική του αρμόζει σε 12χρονο πριν (επιτέλους) εισέλθει στην περίοδο του Αφαιρετικού Λογισμού κατά Piaget.

  Ελάτε τώρα που από όλα όσα παρουσιάζει ως πρόταση η Δράση σε σχέση με τα άλλα κόμματα εσάς σας εξόργισε ο τρόπος επικοινωνίας

  που στο κάτω κάτω αποτελεί κομμάτι της γενικότερης πρότασης της Δράσης αν καταφέρνατε να διαβάσετε σωστά – ότι και με αντίξοες συνθήκες (βλ. απαγόρευση διαφήμισης κομμάτων εκτός Βουλής) εμείς θα βρούμε λύση (θα χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικά μέσα, όπως την ηλεκτρονική αλληλογραφία) και θα είναι αποτελεσματικός ο τρόπος μας ακόμη και αν δεν αρέσει σε όλους (και γιατί θα όφειλε άλλωστε?).

  Στο κάτω κάτω τόσα flyers από διάφορους υποψηφίους καταφθάνουν καθημερινά στο γραμματοκιβώτιό σας, η ηλεκτρονική αποστολή σας ενόχλησε που δεν καταναλώνει και πόρους και δε βρωμίζει και τους δρόμους μας?

  Το να αλλάξει κανείς γνώμη για την ψήφο του για ένα τέτοιο αίτιο (ή ίσως αφορμή?) είναι απόδειξη ότι η ψήφος δεν ήταν καλά ζυγιασμένη και η πρόθεση ψήφου μάλλον ανειλικρινής. Η απόφαση είναι επιπόλαιη κι ανώριμη. Δεν εξετάζει τις προτάσεις, δεν τσεκάρει τη δυναμική οι προτάσεις να δρομολογηθούν, δεν λαμβάνει υπόψη τις αποδείξεις αποτελεσματικότητας πρότερων χειρισμών, αποτυγχάνει τελικά να διακρίνει το δάσος από το δέντρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Διαβάζω καιρό τώρα κι από απελπισία δε γράφω. Κόσμος και κόσμος επικρίνει τη Δράση και «απειλεί» ή ενημερώνει για την πρόθεση λευκής ψήφου ως καλύτερης εν σχέση με θετική στη Δράση.

  Μα είναι δυνατόν?!

  Όλοι εσείς που διεκδικείτε το χαρακτηρισμό του σκεπτόμενου πολίτη - είναι σοβαρή πρόταση το λευκό σε μια χώρα με πολιτική συνείδηση αποκλειστικά δικομματική και κατά καιρούς ξώφαλτση (ουπς, μου ξέφυγε... έριξα ΚΚΕ)? Δεν ξέρω πού φαντάζονται όλοι οι λευκορίχτες ότι ζουν, πάντως όχι στη Δανία για να ακουστεί (κι εκεί λίγο!) η αγανάκτησή σας, η αντίδρασή σας, η έλλειψη εν πάση περιπτώσει ικανοποίησής σας με τις υπάρχουσες πολιτικές λύσεις.

  Στην Ελλάδα το λευκό ισοδυναμεί με απουσία ψήφου. Θα μου πείτε, ακόμη κι αυτή η λύση – η επιλογή μη λύσης, η αδυναμία να ξεδιαλέξουμε από τους 100 τους 2 που είναι ικανοί (κι ας μη μας αρέσει η φάτσα τους, δεν ψάχνουμε για γαμπρό) και να δώσουμε φωνή σε αυτούς, η αδυναμία να κοιτάξουμε για λύσεις τελικά και η προτίμηση να περιμένουμε τη μαγική ώρα και στιγμή που θα κατεβεί από μηχανής θεός να μας εκπροσωπήσει ο ιδανικός υποψήφιος και μέχρι τότε απλώς να διαμαρτυρόμαστε για το πόσο κακή είναι η πολιτική σκηνή και να μην κοιτάμε να στηρίξουμε όσους μπορούν έστω 2 πράγματα να καταφέρουν – είναι ενδεικτική του κοινού που απευθύνεται η Δράση.

  Πού να δράσει η έρμη η Δράση...

  Τι κρίμα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αν βασιστώ στα κριτήρια του Μ. Π. και του Σ. Τ. (ή Joe) πρέπει να ψηφίσω Νέα Δημοκρατία. Είναι το μόνο κόμμα που ΔΕΝ μου έστειλε spam τις τελευταίες εβδομάδες. Πρωταθλητής ο Παπαθεμελής (28) και όλοι οι άλλοι από 5 ως 10.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ουαι υμιν,

  που διυλιζετε το σπαμ
  &
  καταπινετε την καμηλο του...καθεστωτος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Όποιος επιλέγει να μην ψηφίσει ΔΡΑΣΗ χαρακτηρίζοντας spam ένα προσωπικό μήνυμα ενός γνωστού πολιτικού απλά ασκεί ένα βασικό του δικαίωμα - στο σφάλμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Άλλα θα ήθελα να διαβάζω εδώ σήμερα, μια μέρα πριν από τις εκλογές.....τέλος πάντων.

  Στο ζευγάρι που έχασε την "πίστη του" στην "δράση" θα έλεγα απλά: η Δράση είναι η καλύτερη επιλογή σε σχέση με τους άλλους, κανείς δεν ισχυρίζεται ότι είναι τέλεια.

  Από άποψη προβολής , πέρα από τα γνωστά εμπόδια, δεν έμεινα ικανοποιημένος, χωρίς φαντασία και χιούμορ, και να έχεις πρωταθλητή, έστω και πρώην, στην ομάδα.....
  Το "σποτάκι" στα Επίκαιρα καλό αλλά....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Δέχθηκα και εγώ τα μηνύματα της «Δράσης». Προσωπικά δεν ενοχλήθηκα. Ειδικά αυτό με το... depon το βρήκα πολύ χαριτωμένο.

  Δεν νομίζω ότι υπάρχει νόμος κατά του spam στην Ελλάδα αλλά από την άλλη δυο mail τι πραγματική ενόχληση να προκαλέσουν; Δεν μιλάμε για κάποιο είδος αμαρτίας εδώ, κάτι σαν τη… αιμομιξία. Μιλάμε για το τι αντικειμενικά μπορεί να μας ενοχλήσει ή να ξοδέψει τον χρόνο μας. Ε, δεν νομίζω ότι τα mail της «Δράσης» είχαν τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα.

  Παρόλα αυτά η σωστή διαδικασία θα ήταν να υπάρχει link όπου θα μπορούσες να εμποδίσεις την λήψη επιπλέον μηνυμάτων στο μέλλον. Τουλάχιστον έτσι όπως νομίζω ότι προβλέπει η σχετική Αμερικάνικη νομοθεσία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Η Νέα Δημοκρατία μου'στειλε μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα 22 spam mails. Η ΔΡΑΣΗ δεν μου έστειλε κανένα. Με αυτή τη λογική ψηφίζω ΔΡΑΣΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Αποδεικνύεται οτι οι λόγοι για να ψηφίσει Δράση ο πολιτικός άνθρωπος: η επινοημένη συζήτηση για τα ανεπιθύμητα μηνύματα (άρα πρέπει να διαθέτεις υπολογιστή ή κινητό και να έχεις τον κατάλληλο ιό στην ψυχή που να μην γουστάρει ανεπιθύμητα) --- άλλοι λόγοι ομοίως ανόητοι: κοινή λογική, ο ηθοποιός Μαρκουλάκης που πιστεύει ότι η κοινή λογική έχει να κάμει με τις εκλογές. Ο κάθε ανόητος υπαλληλάκος που πιστεύει ότι με την οικονομία θα...κι άμα θα εμένα θα με...αλλά δεν θα, ώστε να. Και ο Νίκος Δήμου που κάνει παρέα με τον Μάνο απλώς δια να τον περιπαίζει: δεν είσαι νεοφιλελεύθερος όχι ρε δεν είσαι, ελεύθερος Στέφανε εσύ ένας είσαι άνθρωπος. Θα πετάξεις την σχεδία και...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Εσύ Παναγιώτη Τ.,

  όταν ελάμβανες εσύ τις φωτογραφίες από Κέρκυρα που τις λες "φωτογραφίες από Κέρκυργα"

  α

  είχες λυμένο το πρόβλημα εκείνο, την απορία, που γράφεις στο άλλο μπλογκ σου, ότι δεν ξέρεις αν όσα ευαγγελιζόταν ο Γ. Παπανδρέου το 2004 τα εννοούσε ή ήταν απλά επικοινωνιακά τρικ;

  δηλαδή φωτογραφίζοντας εσύ, τον σκέφτεσαι τον Γιωργάκη Πι ρε συ Παναγιώτη Ταφ;

  Ενδέχεται να γίνεις όλος, κορμί και ψυχή, ο τρόπος που αντιπολιτεύεται ο οποιοσδήποτε τέτοιος, ή μήπως ήδη έχεις αποβεί εν αγνοία σου εσύ;

  Το συναντάς το πούλμαν Παναγιώτη μου;

  Απορώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Και για να τελειώνουμε και με αυτό γιατί φαίνεται ότι ορισμένοι δε θέλουν να καταλάβουν:

  @ κ. Δήμου
  Δε αξιολογούμε με βάση αυτά τα κριτήρια. Αξιολογούμε με βάση ΚΑΙ αυτά τα κριτήρια. Και προσωπικα για ΑΚΟΜΑ μια φορά δεν "εντυπωσιάστηκα" από κανέναν.

  @ κ. Δήμου & Δράση και όποιον πιστεύει στο "αδιέξοδο" της δυνατότητας ηλεκτρονικής επικοινωνίας μόνο μέσω spam, να σας το πω εγώ λοιπόν ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι (και πιστεύω πολύ πιο αποδοτικοί) για να πετυχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  Θα μπορούσε κάποιος να στείλει με ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ επικοινωνία μια επιστολή με χιούμορ και επιχειρήματα σε bloggers ζητώντας τη συμπαράσταση τους στην προσπάθεια μη φίμωσης της φωνής της δράσης εστω και εάν κάποιοι ή και όλοι από αυτούς δε συμφωνούν στις πολιτικές της απόψεις. Είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ πιο αποδοτικό και απο εκεί ίσως που δε θα το περιμένατε...

  Θα μπορούσε επίσης να φτιαχτεί και μια προσωπική επιστολή με ξεκάθαρες ιδέες και χιούμορ παλι που θα προέτρεπε τους αποδέκτες της να "δράσουν" σε προσωπικό επίπεδο και να "προωθήσουν" οι ίδιοι στο δικό τους κύκλο είτε εκτός net είτε μέσω net τις ιδέες της δράσης. Την επιστολή ας την έστελναν αρχικά τα στελέχη της Δράσης στο δικό τους κύκλο (νομίζω δε θα υπήρχε καμία ένσταση εάν λάβω προσωπικό μύνημα από τον κ. Δήμου ζητώντας τη βοήθεια/συμπαράσταση μου εάν έχω από πριν επικοινωνία μαζί του). Εάν οι ιδέες είναι γόνιμες και ειλικρινείς η επιστολή θα έβρισκε το δρόμο της (εκτός εάν δε πιστεύουμε στις ιδέες μας και στην απήχηση τους ούτε καν στο κύκλο μας)

  ...και τα παραπάνω είναι 2-3 μόνο ιδεές και δυνατότητες. Φαντάζομαι θα υπάρχουν και δεκάδες άλλες πιο έξυπνες και αποδοτικές.

  Όλα αυτά βέβαια που ανέφερα χρειάζονται και κάποιον να ασχοληθεί και να δουλέψει ίσως και 2-3(!) ολοκληρες μέρες ...και έτσι καταλαβαίνω ότι σε ορισμένους φαντάζει πολύ πιο εύκολο το να αγοράσουν μια παράνομη λίστα από απατεώνες και να πατήσουν ένα κουμπί σε λίγα δεύτερα.

  ...μη μου μιλάτε για "ικανότητες" όμως μετά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. vasilis αγόρι μου,
  αν θέλεις να μου πεις κάτι πες το ευθέως
  και άσε τους γρίφους. Δεν έχω ούτε το χρόνο,
  ούτε την διάθεση να κάθομαι και να διαλογίζομαι
  στο τι θέλει να πει ο ποιητής..
  (Τους άλλους τους ποιητές που γράφουν εδώ ζήλεψες ή είσαι ο ίδιος!!!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Κατανοώ την ευαισθησία πολλών για την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων αλλά στην πολιτική δεν ισχύουν όσα ισχύουν στο εμπόριο.
  Ένα κόμμα που δεν μπορεί να διαφημιστεί, που οι εκδότες Ψυχάρης Μπόμπολας του κήρυξαν πόλεμο τι πρέπει να κάνει. Προσέβαλε κανέναν; στέλνει ένα μήνυμα σε όσους περισσότερους μπορεί και λέει υπάρχουμε, πόσο ενοχλητικό μπορεί να είναι κάτι τέτοιο.
  Ας μην μπερδεύουμε τα πράγματα, πολλοί φίλοι μου έμαθαν για τη δράση από την αποστολή αυτών των μηνυματων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Ήδη απο 22/06 έχει κατατεθεί μήνυση εναντίον του Κυρίου Μανου για αυτό το spam !
  Η συνέχεια στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τα παιρετερω !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε τη γνώμη σας!