Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2009

Δράση για τη δημιουργία του καινούργιου

Η πορεία μέχρι τις εκλογές ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία. Το αποτέλεσμα ωστόσο δεν ήταν για κανένα από μας ικανοποιητικό.

Στο αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί βεβαίως να συνετέλεσαν κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες, αλλά πέρα απ΄αυτούς το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης βαρύνει εμάς. Πιο συγκεκριμένα:

α) Δεν καταφέραμε να παρουσιάσουμε μια εναλλακτική πολιτική πρόταση στους πολίτες που χωρίς δογματισμούς θα μετέφερε στον πολιτικό διάλογο ένα καινούργιο εκσυγχρονιστικό αίτημα, ο λόγος μας υπήρξε πολιτικά ασαφής και ιδεολογικά νεφελώδης,

β) ακολουθήσαμε μια άνευρη πολιτική επικοινωνίας χωρίς πρωτοτυπία, ευρηματικότητα και χωρίς να καταδείξουμε τα στοιχεία εκείνα που θα κέντριζαν το ενδιαφέρον των πολιτών και θα μας διαφοροποιούσαν από τους υπόλοιπους, 

γ) δεν αναδείξαμε στο βαθμό που θα μπορούσαμε αρκετά νέα πρόσωπα για την εκπροσώπηση του κόμματος και

δ) δε συσπειρώσαμε ευρύτερες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις.

Ένα κόμμα που γεννιέται από εξαιρετικά αξιόλογους πολίτες, ανθρώπους με ελευθεροφροσύνη, γενναιότητα, ευαισθησία και προπαντός από πολίτες που δεν έχουν εξαρτήσεις ή δεσμεύσεις με κανέναν –πέραν της συνειδήσεώς τους-, οφείλει να συζητά απροκατάληπτα και ζωντάνα όσο κι αν αυτό πονάει ή ενοχλεί. Χωρίς ωδίνες δεν μπορεί να γεννηθεί καμμιά πολιτική πρωτοπορία.

Στην πρόσφατη συνάντησή τους τα μέλη της Δράσης αποφάσισαν να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Μέχρι το Συνέδριο έχουμε πολλή δουλειά, έχουμε να προετοιμάσουμε τις διαδικασίες, να αναζητήσουμε πόρους, να αναζητήσουμε νέους ρόλους μεταξύ μας, να βρούμε τους ανθρώπους που θα μας οδηγήσουν στην ίδρυση του κόμματος και συγχρόνως θα μας εκπροσωπούν μέχρι να συμβεί αυτό. Θα συζητήσουμε ανοιχτά και χωρίς προκατάληψη για όσα μας προβλημάτισαν κατά την περίοδο που προηγήθηκε.

Στο επόμενο διάστημα και μέχρι το συνέδριο πρέπει να αποσαφηνίσουμε το πολιτικό μας στίγμα που θα μας διαφοροποιεί από τις δυνάμεις της πολιτικής αδράνειας και θα προτείνει ένα διαφορετικό πολιτικό όραμα στην ελληνική κοινωνία: τη δημιουργία της δράσης των ελεύθερων δημοκρατών που θα πιστεύει στην οικονομική και πολιτική ελευθερία χωρίς “αλλά” και υποσημειώσεις και στα ατομικά δικαιώματα. Για την Ελλάδα του σήμερα μια πολιτική ελευθερίας θα σημάνει την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων που υπάρχουν στην κοινωνία και μένουν ανεκμετάλλευτες. Θα σημάνει το τέλος της αδιαφορίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει οικονομική ανάπτυξη, αποτελεσματική κοινωνική προστασία για τους πολίτες, καλλίτερη παιδεία και υγεία στηριγμένες στην ελεύθερη επιλογή και στον ανταγωνισμό, σημαίνει ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων και έξοδο από την παρακμή. Στην πορεία αυτή μπορεί να επιδιωχθεί και η οικοδόμηση συμμαχιών με πολιτικές δυνάμεις (άτομα και πολιτικούς χώρους) που επιδιώκουν τον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση. Θα πρέπει να εκφράσουμε και να συμπορευτούμε με τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας, με ελπιδοφόρους και ικανούς νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες, με ελεύθερους επαγγελματίες, με ανθρώπους του μόχθου, αλλά και με φιλότιμους και αξιοπρεπείς έλληνες της εργασίας στο δημόσιο που δεν καταδέχονται να τους λένε παράσιτα ή κρατικοδίαιτους και θέλουν τις ευκαιρίες να το αποδείξουν. Ταυτόχρονα εάν δεν την επιδιώξουμε σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να αποφύγουμε τη σύγκρουση με τις αντιδραστικές προσοδοθηρικές και διεφθαρμένες ομάδες της κοινωνίας, με τον κορπορατισμό, με αναχρονιστικούς θεσμούς, ξεπερασμένες νοοτροπίες και αντιλήψεις της κοινωνίας, με το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Πρέπει να συγκρουστούμε πολιτικά με τα άκρα με όπλο τη δύναμη των θέσεών μας και την ακτινοβολία των ιδεών μας, στη χώρα του Αριστοτέλη, του Κοραή, του Τρικούπη και του Βενιζέλου δε χωρά ο φασισμός της Χρυσής Αυγής, ο ακροδεξιός λόγος του Καρατζαφέρη, ο ψευδοπατριωτισμός του Παπαθεμελή και ο απάνθρωπος κομμουνισμός της Παπαρήγα, του Τσίπρα και των κουκουλοφόρων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Για να πετύχουχε όλα αυτά πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κόμμα που θα εκφράζει με ειλικρίνεια τις πρωτοπόρες κοινωνικές δυνάμεις, με σύγχρονες ανοιχτές δομές και νέα πρόσωπα, ένα κόμμα που θα δημιουργηθεί από μια εσωτερική δημοκρατική διαδικασία και θα επιφυλάσσει καινούργιους ρόλους σε όλα τα μέλη του. Γι΄αυτό από την αρχή επιλέξαμε να μην έχουμε ένα αρχηγικό ή προσωποκεντρικό κόμμα με παλαιολιθικές δομές. Χτίζουμε ένα κόμμα με πόλλους νέους πρωταγωνιστές. Στηριζόμαστε στο δυναμισμό και την ενεργητικότητά τους. Θέλουμε η συμμετοχή στη Δράση να είναι τίτλος τιμής στον κοινωνικό περίγυρο του καθενός μας.

Η Δράση πρέπει να είναι δράση για την ανοιχτή κοινωνία, ένας μεταρρυθμιστικός πολιτικός χώρος που θα κινητοποιήσει και θα εμπνεύσει ελεύθερους και γενναίους πολίτες ν΄αλλάξουν τη χώρα. 

14 σχόλια:

 1. Το αρθρο του ( πιθανον Εβραιου ή εβραικης καταγωγης ) Αβραντινη,παρ' οτι καλοπροαιρετο,
  δεινει τοσο την ιδεολογικη συγχυση που υπαρχει στην ηγετικη μαδα της " Δρασης " ,
  οσο & το πόσο βαθεια ριζωμενος ειναι
  ο φασισμος στη πολιτικη...

  Ο Αριστοτ ηταν εκτός απο ομ/φιλος & παιδεραστης,οπως ολοι οι ελ
  &
  προπαγανδιστης της " φωτισμενης δικτατοριας",
  εχθρος της δημοκρατιας,
  δασκαλος της γενοκτονιας κατωτερων φυλών.
  Ενα μεγαλο καθαρμα.

  Ο Κοραης ηταν Εβραιος ομ/φιλος
  & αρχιφασιστας,
  οπως & οι ιμπεριαλιστες Τρικουπης (αρβανιτης ) & Βενιζελος ( Εβραιος).

  Πρεπει να αποφασισουμε
  ή θα κανουμε κομμα με ινδαλματα... τετοιους,
  ή θα εχουμε για εμπνευστες
  τον Σπαρτακο ( ηταν & ελληνας... )
  τον (αμφιλεγομενο ) Ρηγα ,
  τον Σκεντερμπεη,
  τον Κεμαλ Ατατουρκ,
  τον Ρουγκοβα,
  τους Φρηντμαν,Ρηγκαν,Θατσερ...

  Περα λοιπον απο εκνευριστικες αοριστολογιες,
  που δηλωνουν ηττοπαθεια,περιμενουμε συγκεκριμενες προτασεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τη κοπανησαν ολοι...

  Καλα κρασιά & καλο καλοκαιρι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. harry: Αυτό δεν ήταν "δράση" αλλά απόδραση....

  Το κακό είναι ότι κανείς από τους "μεγάλους" δεν βρήκε να πει μια κουβέντα, τουλάχιστον στους 300 του "Καραβελ" και σε όσους συζητούσαν εδώ, κρίμα....
  (Και στην Αιδηψό να πήγαν για μπάνια, έχει internet)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ισως το λαπτοπ με την ασυρματη συνδεση
  ή το smartphone με το wi fi
  να ειναι ακομα...εξωτικα,
  ακομα & για τους βαλκανογιαπηδες της Δρασης...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. E, μαλλον, δεν βλεπω μελλον. Στοιχημα οτι η Δραση θα γινει αποδραση πριν το λεγομενο συνεδριο...

  Εγω πιστευω οτι πρεπει να γινει μια κινηση απο φιλελευθερους πολιτες και να μην βαλουν φθαρμενους πολιτικους στην ηγεσια της οργανωσης. Και να μην προσπαθησουν να καλυψουν ενα μεγαλο εκλογικο χωρο. Να βρουν 2-3 ουσιαστικα θεματα και να τα προωθησουν.

  Δεν μπορει θα υπαρχουν γνωστοι αλλα οχι φθαρμενοι πολιτικοι στην Ελλαδα και αρκετα ατομα που ειναι πραγματι προοδευτικα. Ας κανουν ενα κομμα προοδου, χωρις να αντιγραφουν τους (αντι) προοδευτικους αριστερους ουτε τους συντηρητικους των αμερικανικων θινκ-τανκ (οπως κανει ο Ανδριανοπουλος).

  Ελληνικη πραγματικοτητα: Γιατι τιποτα (σχεδο) δεν λειτουργει καλα? Και στον δημοσιο και στον ιδιωτικο τομεα. Φταινε και οι πολιτες που εχουν συνιθησει να ακουν οτι τους αρεσει και οχι οτι πρεπει να κανουν για να βελτιωσουν την χωρα, την ιδιωτικη τους ζωη, και την πολιτικη κατασταση.

  Η Δραση πηγε περισσοτερο να μαζεψει τις αντι-κυβ. ψηφους. Οπως ειπα σε αλλο ποστ, αυτες οι εκλογες μπορουσαν να δωσουν στους ψηφοφορους-οπαδους την ευκαιρια να καταψηφισουν τα μεγαλα κομματα... αλλα οταν δεν σε ενθουσιαζει ενα μικρο κομμα προτιμας να πας διακοπες η να αδιαφορισεις τελειως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το μονο που χρειαζεται η Δραση καλοκαιριατικα ειναι 2 ατομα,σε 8ωρη βαρδια,με ασυρματο λαπτοπ να τσεκαρουν το σαητ...


  Για να παραφρασω εναν αρβανιτη συγγραφεα...

  Οσα λαπτοπ κι αν ο Γκρεκος αγορασει

  & οσα ασυρματα κοννέξια να συνδεσει ,

  οσα wi-fi & smartphones λειτουργησει

  τ' αρβανιτοβλαχικο τσαρουχι του

  παλι θα μυρισει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καλά, ο Μάνος μπορεί να "χάθηκε", (ελπίζω να μην συμβαίνει κάτι σοβαρότερο...) ο Δήμου να "αποκλείστηκε" στα Κιούρκα, οι άλλοι τι κάνουν;
  Ο Τσούκας , για παράδειγμα, δεν θα έπρεπε να ενημερώσει για τα απλά έστω ......(πχ τώρα πάμε για “ψάρεμα” και από Σεπτέμβριο με το καλό......ή οτιδήποτε άλλο τέλος πάντων)
  Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;
  Όχι τίποτα άλλο, αλλά κατηγορούσαμε τους άλλους για ασυνέπεια.........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ο Τσουκας μπορει να πηγε στο ομωνυμο αρβανιτοχωρι ( Τσούκα) ,οπου υπαρχει & μια διασημη διαδρομη για αγωνες αυτοκινητων...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Σκέψου αν ταΐσει έναν φτωχό στο σπίτι του ο Αβραντίνης τι εμπειρία θα πάθει. Θα ξεχάσει τις εκλογές και θα βρει επιτέλους το αποτέλεσμα ικανοποιητικό, κατάλληλο δηλαδή για τα γούστα του τα ανώμαλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Εναι εικονα κομματος αυτη ?

  Δεν υπαρχει 1 υπευθυνος να επιμελειται το σαητ ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. harry* τελικά κατάφερες να απαξιώσεις κάθε συζήτηση. Μπορείς τώρα να επιμελείσαι εσύ το site και να μιλάς με τον εαυτό σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Καλές οι σκέψεις σας κ. Αβραντίνη αλλά όπως σωστά παρατηρείτε δεν χρειάζεται η δράση να είναι αρχηγικό ή προσωποκεντρικό κόμμα. Αυτή τη στιγμή η δράση είναι αρχηγικό και προσωποκεντρικό κόμμα. Νομίζω ότι ο κ. Μάνος θα πρέπει να παραμείνει ενεργός αλλά όχι επικεφαλής. Ήταν μεγάλο λάθος στην πρώτη θέση του ευρωψηφοδελτίου να είναι ο κ. Μάνος. Ποιός θα μπορούσε να είναι πρόεδρος του κόμματος θα μου πείτε; Είμαι σίγουρος ότι έχετε πολλά νέα στελέχη που θα μπορούσαν να βγουν μπροστά (Μαρκουλάκης, Καρίπογλου, Αϊβαλιώτης εσείς κλπ.). Αν δεν μπορείτε να συμφωνήσετε υπάρχει και η λύση της συλλογικής ηγεσίας, στην οποία δεν πρέπει να συμμετέχει ο κ. Μάνος. Θετική είναι και η αποχώρηση Κοντογιαννόπουλου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε τη γνώμη σας!