Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2009

Δημοσιονομικός εκτροχιασμός - αλλά για κάποιους περισσεύουν!

Οι ευνοημένοι της σημερινής κοινωνίας δεν είναι όσοι γεννήθηκαν πλούσιοι ή όσοι δούλεψαν κι έβγαλαν χρήματα: είναι όσοι κατάφεραν να έχουν στενές σχέσεις με το Δημόσιο και να το λυμαίνονται. Έτσι, ενώ τα δημοσιονομικά της χώρας εκτροχιάζονται, ενώ το ΙΚΑ δανείζεται για να πληρώσει τις συντάξεις, κάποιοι θα βγουν νωρίς στη σύνταξη, θα πάρουν μεγάλες συντάξεις, θα έχουν καταβάλει πολύ λιγότερες εισφορές σε σχέση με τις συντάξεις τους, εν ολίγοις θα ζουν εις βάρος όλων των υπολοίπων: μιλάμε για τους εργαζομένους του (τέως) Εθνικού Αερομεταφορέα. Αν κάνουμε συστηματική καταγραφή όλων αυτών των προνομιούχων ομάδων και των παροχών που τους έχουν χορηγηθεί, θα καταλάβουμε σε μεγάλο βαθμό γιατί το κράτος έχει γίνει σαν τον πίθο των Δαναΐδων: όσα επιπλέον έσοδα και να του ρίχνουμε (ωσάν να είναι και ανεξάντλητοι οι πόροι από τα φορολογικά έσοδα), αυτά θα σπαταλώνται υπέρ κάποιας ακόμη ευνοημένης κατηγορίας. Το ηθικό δίδαγμα είναι ότι στην Ελλάδα δεν ωφελείται όποιος δουλεύει σκληρά και είναι σωστός στις επαγγελματικές και οικονομικές του σχέσεις, αλλά όποιος φροντίζει, είτε ατομικά, είτε συλλογικά, να αποκτήσει τις κατάλληλες προσβάσεις στον κρατικό μηχανισμό. Το τι σημαίνει αυτό για τα δημοσιονομικά το βιώνουμε καθημερινά.

3 σχόλια:

 1. Κατευθειαν στην ουσια,
  το καθεστως αυτο ονομαζεται σοσιαλισμος
  & το ξεκινησε η ΝΔ 74-81,
  ονομαζοντας το κρατισμό...

  Κακώς λιβανισε ο Μανος τον Καραμανλη θειο,
  εκεινος εφτιαξε στη Γκρης δημοσιο τομεα επιπεδου Πολωνιας Γιαρουζελσκι...

  Με αποτελεσμα οι Μητσοτακης-Μανος να τρεχουν ,
  το 90-93 ,
  να μαζεψουν τ' ασυμμαζευτα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με τον φίλο Harryentism αφού δεν είναι το μέγεθος του δημοσίου τομέα (παίζει βέβαια και αυτό μέγιστο ρόλο) αλλά ο τρόπος που διορίζεται, δουλεύει και παραμένει κάποιος στο δημόσιο τομέα. Αν ο διορισμός και έλεγχος των δημοσίων υπαλλήλων (όλων των επιπέδων) ήταν έργο διακομματικών επιτροπών που καμία επαφή δεν θα είχαν με τα κόμματα τότε δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Φυσικά θα έπρεπε να καταργηθεί και η μονιμότητα στον δημόσιο τομέα. Από αυτά τα δύο πηγάζουν όλα τα προβλήματα του Δημοσίου.
  Δεν είμαι υπέρμαχος της δημόσιας διαχείρησης αλλά είμαι σίγουρος (και έχει αποδειχθεί) ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία και διαχείρηση είναι πιθανότερα χειρότερη σε ένα κράτος όπως η Ελλάδα με παντελής έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών.
  Για να αποδόσει η ιδιωτική πρωτοβουλία πρέπει να υπάρχει ένα δυνατό, αδιάβλητο και ορισμένο κράτος που νομοθετεί με σχέδιο και τηρεί τις νομοθεσίες του. Ποιός εδώ μέσα μπορεί να θεωρήσει την Ελλάδα ένα τέτοιο κράτος;
  Και φυσικά σωστά έπραξε ο Καραμανλής τότε γιατί απλά δεν υπήρχε κρατικός μηχανισμός. Αν δεν έκανε αυτό το γιγάντιο κράτος τότε οι πολίτες θα ήταν έρμαιοι των μεγάλων κεφαλαίων όπως έγινε σε πολλά ανατολικά κράτη που παραδώσαν τα πάντα. Αυτό που δεν έκανε ήταν να διασφαλίσει την ανάπτυξη και έλεγχο αυτού του κρατικού μηχανισμού όταν πια δεν θα ήταν αυτός στην κυβέρνηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θα συμφωνήσω με τον harryentism. Δυστυχώς στην Ελλάδα ο Φιλελευθερισμός θεωρείται κάτι σατανικό. Πάντως αν ο Βγενόπουλος καταφέρει και εξηγιάνει την ΟΑ θα του βγάλω το καπέλο μιας και όπως όλοι(;) οι Έλληνες είχα εμπειρία από το "service" της.

  Μακάρι μόνο η ΟΑ να ήταν τζάκι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε τη γνώμη σας!