Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2009

Συμπτώματα σχιζοφρένειας

Αν ρωτήσουμε σήμερα τους Έλληνες το πόσο ευχαριστημένοι είναι από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα δημόσια πράγματα οι πολιτικοί, πιστεύω ότι τουλάχιστον δύο στους τρεις θα εκφράσουν στην καλύτερη περίπτωση απογοήτευση και αηδία και στη χειρότερη οργή και αγανάκτηση.

Αν πάλι ρωτήσουμε τους Έλληνες αν θέλουν ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η Ολυμπιακή, η Εθνική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο ΟΛΠ, η ΕΥΔΑΠ, να είναι ιδιωτικές εταιρίες ή να ανήκουν στο Δημόσιο, πάλι θα βρούμε πάνω από δύο στους τρεις να επιχειρηματολογήσουν υπέρ των «τομέων στρατηγικής σημασίας» και της ανάγκης το Δημόσιο να έχει τον τελευταίο λόγο, μετοχικώς και διοικητικώς, σε πλήθος εταιριών.

Κατ' εμέ ο συνδυασμός των δύο παραπάνω χρήζει ψυχιατρικής μελέτης, καθώς διαφαίνονται συμπτώματα οξείας σχιζοφρένειας: Ο μέσος Έλληνας θεωρεί σάπιο όλο το πολιτικό σύστημα, θεωρεί ότι οι πολιτικοί «τα πιάνουν», ότι είναι ανίκανοι, αργυρώνητοι και μύρια όσα, αλλά συγχρόνως θεωρεί αδήριτη ανάγκη αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι να ελέγχουν τις επιχειρήσεις τηλεφώνου, ρεύματος, ύδατος, διακίνησης χρήματος, αερομεταφορές, τα πάντα!

Στο «συλλογισμό» του αυτό δεν πτοείται ούτε από το πλήθος συμπτωμάτων διαφθοράς και κακοδιαχείρισης που αναφύονται καθημερινά. Μιλάμε για το σκάνδαλο της Siemens, για παράδειγμα, εντελώς φυσιολογικά πλέον, λες και δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα που μαύρο χρήμα 100 εκατομμυρίων ευρώ πέρασε στο πολιτικό μας σύστημα, προκειμένου να προμηθευτεί ο ΟΤΕ υλικό, προφανώς υπερτιμολογημένο, από την εν λόγω εταιρία. Λες και δεν καταλαβαίνουμε ότι ο ΟΤΕ το χρήμα αυτό στην ουσία το πλήρωσε με δικά μας χρήματα. Με αυτά που πληρώναμε πανάκριβα τις κακές του υπηρεσίες, όσο ήταν μονοπώλιο. Παρά ταύτα, θεωρούμε κάτι σαν εθνική προδοσία την εκχώρηση του ΟΤΕ στη Deutsche Telekom ή σε οποιονδήποτε ιδιώτη, επιμένοντας να παραμείνει το management του για «εθνικούς λόγους» στο Δημόσιο, σε αυτούς δηλαδή ακριβώς που επί δεκαετίες τον καταλήστευαν!

Εκτός αυτού, σήμερα κάποιες αγορές έχουν ανοίξει και υπάρχει και η δυνατότητα σύγκρισης. Για παράδειγμα, ποτέ δεν άκουσα να προκύπτει σκάνδαλο για τις προμήθειες τηλεπικοινωνιακού υλικού της Forthnet ή της Tellas. Για τον ΟΤΕ προέκυψε αποδεδειγμένα, όταν βρισκόταν υπό δημόσιο έλεγχο. Όπως άλλωστε και η υπό κρατικό έλεγχο Ολυμπιακή ζημίωνε μέχρι πρότινος το Δημόσιο με 1 εκατομμύριο ευρώ ημερησίως, ενώ ο ιδιώτης ανταγωνιστής της, με παρόμοιο πτητικό έργο, παρουσίαζε κέρδη, προμηθευόταν ολοκαίνουρια αεροσκάφη και αποκτούσε μέσω Χρηματιστηρίου χιλιάδες ιδιώτες επενδυτές.

Προφανώς οι περισσότεροι Έλληνες δε βλέπουν αυτά που περιγράφονται παραπάνω. Ενδεχομένως η σχιζοφρένεια που προανέφερα να προκαλεί και συμπτώματα τύφλωσης. Κατ' εμέ, μόνον τυφλοί θα έκαναν αυτές τις επιλογές πίσω από το παραβάν των εκλογών. Και ως γνωστόν, «στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος». Με τα γνωστά αποτελέσματα...

24 σχόλια:

 1. Το αρθρο του αλβανοποντιου Λυμπουριδη μυριζει ελιτισμο,που ειναι κοινωνικος ρατσισμος...

  Μου θυμιζει τον Λεβεντη που βριζει " ζωα" οσους δεν τον ψηφιζουν...

  Αυτος ειναι ο Γκρεκικος λαος & οσοι θελουν ψηφο απο αυτον πρεπει να τον προσεταιριστουν,αντι να φυγομαχουν & να κρυβονται πισω απο ενα ψοφιο σαητ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οταν κάτι είναι κρατικό ο έλληνας νοιώθει ότι κατά κάποιο τρόπο αυτό το κάτι του ανήκει είναι δικό του. Γιατί σου λέει να κονομάει ο αλήτης ο τάδε και να μην ανήκει στο κράτος δηλαδή και σε μένα η τάδε δραστηριότητα.

  Για τις κλεψιές και την κακοδιοίκηση σύμφωνα με το μυαλό του δεν φταίει που είναι κρατικό αλλά φταίνε οι συγκεκριμένοι διοικούντες που κάθε φορά αποδεικνύονται ανάξιοι της θέσης τους.

  Μοιάζει λίγο με την λογική του ΚΚΕ. Δεν φταίει η θεωρία φταίνε αυτοί που την εφάρμοσαν. Ο Ελληνας είναι κρατιστής μέχρι το μεδούλι. Είναι διαπιστωμένο ότι σε αεροπλάνο δεν ανεβαίνει πάνω απο 10% του πληθυσμού όμως οι έλληνες ήθελαν σε μεγάλο ποσοστό κρατική την ολυμπιακή γιατί ήταν ο εθνικός μας αερομεταφορέας. Ακόμη ένας λόγος που η δράση θα πάει άπατη. Ασπάζεται την κοινή λογική που στην ελλάδα δεν υφίσταται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δικαίωμά σας να τα γράφετε αυτά σε ένα προσωπικό σάιτ αλλά όταν αρθρογραφείτε στο σάιτ της Δράσης, λίγη περισσότερη περίσκεψη δε θα έβλαπτε γιατί εκτιθέμεθα όλοι.

  Η -υπαρκτή- αντίφαση που σωστά αναδεικνύετε είναι μια ευκαιρία σε μας να την αναδείξουμε και να προβάλλουμε τα αδιέξοδα του σημερινού συστήματος. Δεν είναι και δεν πρέπει να είναι αφορμή για να προσβάλλουμε κάποιους συμπολίτες μας στους οποίους πιθανώς δεν έχει γίνει το "κλικ" για να δουν τη σύνδεση μεταξύ των δύο φαινομένων που αναφέρετε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Διευκρινίσεις:
  1. Δεν ξέρω από που προκύπτει ότι είμαι «αλβανοπόντιος». Και δεν έχει και κάποιο νόημα το από πού είμαι.
  2. Δεν κατάλαβα από πού προκύπτει ελιτισμός και κοινωνικός ρατσισμός.
  3. Δεν προσπαθώ να γίνω σαν τον λαό για να τον προσεταιριστώ, προσπαθώ να πείσω μια κρίσιμη μάζα ότι αυτό που λέω είναι σωστό. Το πρώτο θα ήταν αριβισμός, το δεύτερο είναι (άπελπις) απόπειρα αφύπνισης συνειδήσεων.
  4. Δεν ξέρω πώς γίνεται, ενώ υπογράφω με ονοματεπώνυμο την άποψή μου, να κατηγορούμαι για φυγομαχία από κάποιον που με ψευδώνυμο και χωρίς επιχειρήματα πετάει συνθήματα και χαρακτηρισμούς περί καταγωγής.
  5. Το παρόν είναι ιστολόγιο στελεχών της ΔΡΑΣΗς, ενδεχομένως να μη συμφωνούν όλοι ή όλο το κόμμα με τις απόψεις όλων. Την άποψη του κόμματος θα την βρείτε στο http://www.drassi.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το επωνυμο Λυμπουριδης ,
  συνισταται απο το Λυμπουρι,
  που μαλλον ειναι παραφθορα του αλβανικου Λυμπερι ( που σημαινει " Ελευθέριος" )
  & την κλασσικη ποντιακη καταληξη -ιδης.

  Αρα,ο Λυμπουριδης,μαλλον ειναι αρβανιτης απο Μαυρη Θαλασσα...
  Η καταγωγη εχει νοημα,
  1ον για να αποκλειει καταγωγη απο (αρχαιους ) Ελληνες
  &
  2ον για να φανερωνει ιδιαιτερα εθνολογικα χαρακτηριστικα.

  Ειναι εθνολογικα ορθο & αληθινο οτι
  οι αρβανιτες,60% του πληθυσμου,
  ειναι οι πιο δυναμικοι,για καλο & για κακο.

  Οι περισσοτεροι βουλευτες & σχεδον ολοι οι Ποντιοι της Βουλης,ειναι αρβανιτες

  Το να βριζεις εναν λαο,μαλλον ειναι αρβανίτικη κακία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Οσο για τη φυγομαχία,
  προτιθεμαι να ειμαι υποψηφιος στη Β Αθηνας,
  μονο αν η Δραση...σοβαρευτει...

  Για σοβαρεμα χρειαζεται
  1ον θεληση
  &
  2ον 1 εκ για υποδομη επικοινωνιας...

  Με κωλοσαητ των 5 σχολιαστων & 5 κουζουλων,
  δεν φτιαχνεται κομμα Βουλης,
  αλλα φαιδροτητες τυπου ΟΑΚΚΕ,ΚΚΕ μ-λκ.ο.κ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @Κωστής Λυμπουρίδης
  Αγαπητέ υπάρχουν εδώ μέσα 2-3 τρολ που λένε διάφορα άνευ σημασίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @oxi allo
  το αυτό αντελήφθην και εγώ, ευχαριστώ για την επισήμανση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ο χάρυ-ποτερ επιθυμεί να του μαζέψουμε 1 εκατομμύριο ευρώ και να του διοργανώσουμε προεκλογική εκστρατεία, προκειμένου να συνεχίζει να καταστρώνει εθνολογικό χάρτη βάσει επωνύμων. Και ζητάει και να σοβαρευτούμε από πάνω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Λυμπουριδη,
  που μας κουβαληθηκες απο Τουρκια
  να μας παραστησεις τον αρχαιο
  & λοιπα ανθρωπακια,
  κατεβειτε υποψηφιοι ετσι οπως ειστε
  & δεν θα
  παρετε ουτε της θειας σας (...τη ψηφο...).

  Ή πιθανον & να τη παρετε αυτη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Κύριε Λυμπουρίδη η σκέψη μου για την ανάρτηση βρίσκεται κοντά σε αυτή του Alter Idem. Πιστεύω πως ο νεο-Έλληνας είναι επιφυλακτικός απέναντι σε κάθε τί ιδιωτικό μεγάλων διαστάσεων (τον τρομάζει η ιδέα μίας ιδιωτικής ΔΕΗ -χωρίς το Δ) άσχετα αν λέει οτι μόνο στον ιδιωτικό τομέα λειτουργεί κάτι σωστά... Ίσως γιατι αδυνατούμε να αποσυνδέσουμε τις έννοιες "άπληστος κερδοσκόπος" και "επιχειρηματίας". Φοβόματε μή μας πιάσει τον κώλο ένας ιδιώτης με αποτέλεσμα να μας τον "φοράει" κανονικά ένα κομματόσκυλο...

  Harryentism, συγχαρητήρια, ξέρω ήδη τί θα ψηφήσεις... (Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις ηλιθιότητες που θα γράψεις και που θα μου προσφέρουν γέλιο)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Μου αρεσουν τα γιουζερνεημ που δειχνουν αυτογνωσία...

  Διαφωνω με τη θεση τηε Δρασης για τους φορους ακινητης περιουσιας,που ουσιαστικα ειναι υπερ των φορων & του σοσιαλισμου...

  Πρεπει το Δελτιο Τυπου να ανεβει σαν ποστ για να σχολιαζουμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Μα ακριβώς... όσο Χαμένο κορμί κι αν είμαι, η παρουσία σου θα μου θυμίζει οτι υπάρχουν και χειρότερα!

  Keep up... please!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Καλύτερα να αφήσουμε τους χαρακτηρισμούς και να πάμε σε πιο δημιουργικές σκέψεις....

  Παράδειγμα: Το δελτίο τύπου αναφέρει "....ένα μοναδικό τέλος στηριγμένο στην επιφάνεια των οικοπέδων και τον ισχύοντα συντελεστή δόμησης".

  Στα διαμερίσματα, που είναι και ο μεγαλύτερος όγκος, έχουμε ιδιοκτησία σε χιλιοστά επί του οικοπέδου, με αποτέλεσμα ένα τετραγωνικό στο υπόγειο θα πρέπει να "πληρώσει" όσο και ένα τετραγωνικό στο ρετιρέ, μια και τα χιλιοστά "μοιράζονται", κατά βάση, ανάλογα με τα τετραγωνικά της κάθε οριζοντίου ιδιοκτησίας......
  Σίγουρα είναι απλό αλλά όχι δίκαιο ή κάνω λάθος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Άλλοι στο υπόγειο φτιάχνουν διαμέρισμα και άλλοι φτιάχνουν parking. Άλλοι στο ρετιρέ βάζουν κατοικία και άλλοι γραφεία...

  Τι θα πεί η πολιτεία; Α εσύ είσαι στο ρετιρέ ενώ ο άλλος είναι στον πρώτο, άρα περνάς πιό καλά απο αυτόν άρα πλήρωνε περισσότερο; ΜΑ ήδη το ρετιρέ πληρώνει περισσότερο απο το πρώτο, στο ενοίκιο... φροντίζει ήδη γι αυτό η αγορά...

  Μπορεί να μπεί συντελεστής για τους ορόφους, οπου ο κάθε όροφος, θα έχει ενα ποσοστό της μονάδας και όλοι μαζί θα έχουν άθροισμα μονάδα.

  Μετά θα έρθει κάποιος και θα πεί, γιατί να πληρώνω εγώ που έχω κατοικία τα ίδια με αυτόν που έχει γραφεία; Βάλε κι άλλο συντελεστή...

  Η ίδια λογική πορεία οδηγεί στη γραφειοκρατεία και το μπέρδεμα... πάει το παιχνίδι

  Τελικά.
  Θέλω να πώ, πως, φορολογικά, το θέμα εδώ δεν είναι ΤΙ θα κάνει κάποιος με την έκταση που διαθέτει αλλα ΠΟΣΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. 2 " φιλελευθεροι " συζητουν για

  τεχνικη βελτιωση της...φορομπηξίας...

  Καλα κρασιά...

  Δεν θα γινεις φιλελευθερος ποτέ,

  Γραικέ,Γραικέ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Τι ωραιο μαγαζι η Δραση...

  Εξαφανισμενοι ολοι...

  Παζαρευει Πασοκ Επικρατειας ο Μανος ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Οπως κυκλοφορεί στην πιάτσα ο καθηγητής Μουτσόπουλος εγκαταλείπει τη δράση και πάει κατά πασόκ μεριά. Στο τέλος θα μείνει ο μάνος με τη σφραγίδα αν δεν την κοπανήσει κι αυτός δηλαδή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Αφου μας εσκασαν,
  μας κοπανησαν το αναμενομενο,
  "δεν αισθανεται (sic) ετοιμη η Δραση "...

  Εμεις οι παλιοι,ειχαμε να το ακουσουμε απο τα...μαθητικα μας χρονια,
  τότε που περιμενες μήνες για να ...

  Τουλαχιστον με τη Δραση θα μπορεσουμε κάποτε να ...?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Σοφή ο απόφαση της δράσης να μην κατέλθει στις εκλογές και να αποφύγει έτσι τον διασυρμό που θα ακολουθούσε.

  Ισως είναι η μόνη σοφή κίνηση το τελευταίο τρίμηνο. Η κάθοδος θα προσπόριζε ποσοστά απόλυτης γελοιοποίησης και θα έβαζε οριστική ταφόπλακα στο εγχείρημα. Η μη κάθοδος διασώζει τη σοβαρότητα.

  Μένει τώρα τους επόμενους μήνες να δούμε εάν τα μεγάλα κεφάλια της δράσης θα μπορέσουν επιτέλους να αξιοποιήσουν την δυναμική όλων αυτών των ανθρώπων εκεί έξω που βάζουν ψηλά τον πήχυ σε αυτό που ονομάζουμε πολιτική η θα αναλωθούν και πάλι σε συνεδριάσεις μιας παρέας πίσω απο κλειστές πόρτες.

  Η λάμψη του γιωργάκη είναι μάλλον πρόσκαιρη. Παρότι θα είναι πιθανότατα καλύτερος απο τον καραμανλή (λες και χρειάζεται προσπάθεια για να ξεπεράσεις τον χειρότερο πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης) σύντομα το πασόκ θα έρθει αντιμέτωπο με τα αδιέξοδα του παρελθόντος του.

  Αντί λοιπόν η δράση να κλαίει τη μοίρα της, καλό θα ήταν να σταματήσει το ραχάτι των τελευταίων μηνών και να προσπαθήσει επιτέλους να αποκτήσει έρεισμα στην κοινωνία με συγκεριμένες πρωτοβουλίες και κινήσεις. Εάν αυτό δεν συμβεί τους αμέσως επόμενους μήνες τότε ο ξαφνικός θάνατος (ποδοσφαιρικός όρος) είναι προ των πυλών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Κορύφωση μιας ηλιθιότητας που τρώει τα σωθικά της.

  Ο ηλίθιος Λυμπουρίδης παραδέχεται ότι όλη η ηθική του συγκρότηση είναι μια δημοσκόπηση. Και πιστεύει ότι είναι πια ο καλύτερος άνθρωπος επειδή έχει τις συγκεκριμένες πεποιθήσεις, δηλαδή επειδή από ηθική άποψη είναι ένας νάνος/σκατομαλάκας/ανίκανος να συναντηθεί με τους ανθρώπους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Το πιο σύντομο ανέκδοτο: ο Λυμπουρίδης "αντελήφθην". Ο Καραγκιόζης της Δημοτικής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Κωστής ο ψυχοδημοσκόπος. Άντε, ρε Κωστή να δεις Μεν και Δεν, και σκάσε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε τη γνώμη σας!