Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2009

Η Δράση για τη δημοσιονομική σταθερότητα

(δελτίο τύπου της Δράσης)

Η Δράση παρακολουθεί με ανησυχία τις δηλώσεις του κ. Γ. Παπανδρέου για την οικονομική πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει, εάν εκλεγεί Πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου υπόσχεται ότι θα επιδιώξει περισσότερο εξωτερικό δανεισμό, προκειμένου να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες, και ότι θα βρει κάποιον τρόπο να δικαιολογήσει αυτή την αύξηση δαπανών στην Ευρώπη, φθάνοντας μέχρι του σημείου να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του Συμφώνου Σταθερότητας και σχεδόν “εκβιάζοντας” την Eurostat, ότι θα καταδείξει και δικές της αδυναμίες. Η πολιτική αυτή είναι κοντόφθαλμη και βλαπτική για τον τόπο.

Η επιτυχία του ευρώ και η καθιέρωσή του ως αξιόπιστου νομίσματος στις διεθνείς αγορές οφείλεται στην αξιοπιστία που του προσδίδει η τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας από τα κράτη της Ευρω-ζώνης. Τυχόν χαλάρωση του συμφώνου θα είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της αξίας του ευρώ, μιας αξίας που θωράκισε και τη χώρα μας από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Από την άλλη, ακόμη περισσότερος δανεισμός, σαν αυτόν που υπόσχεται ο κ. Παπανδρέου, θα οδηγήσει και στην επιβάρυνση των οικονομικών του κράτους με ακόμη δυσμενέστερα επιτόκια και, φυσικά, σε επιβάρυνση της ταλαιπωρημένης ιδιωτικής οικονομίας. Ο κομματικοποιημένος κρατικός μηχανισμός θα σπαταλήσει άλλωστε και το προϊόν του δανεισμού αυτού, το οποίο δεν θα καταλήξει σε μια δυναμική ώθηση στην οικονομία, όπως επιθυμεί ο κ. Παπανδρέου, αλλά στις τσέπες των κομματικών εκλεκτών.

Η Δράση θεωρεί ότι το κυρίαρχο μετεκλογικό πολιτικό διακύβευμα θα είναι ποιες κρατικές δαπάνες θα περικοπούν και πως. Απορρίπτει κάθε σκέψη για οποιαδήποτε αύξηση του δανεισμού όσο δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια δραστικής περικοπής της κρατικής δαπάνης. Στοχευμένες δαπάνες είναι νοητές και ενδεχομένως χρήσιμες αν προέλθουν από τη μείωση άλλων άχρηστων δαπανών.

6 σχόλια:

 1. " Στοχευμενες δαπανες "...

  Υπαρχει δηλαδη
  & ..."καλος σοσιαλισμος",
  νοικοκυρεμενος,συμμαζεμενος...

  Αρα,η Δραση πουλαει καλό σοσιαλισμο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Προς τον προηγούμενο σχολιαστή χαρι..τάδε.
  Δεν είσθε υποχρεωμένος να καταλάβετε το οτιδήποτε διαβάζετε, οπότε δεν είσθε και υποχρεωμένος να το σχολιάζετε όπως ν΄άναι.
  Και εξηγώ μήπως και καταλάβετε, χωρίς να βάζετε στον κόπο να το κάνει,τον αρχικό αρθρογράφο.
  Το άρθρο μας λέει, ότι Δεν πρέπει να πάρουμε άλλα δάνεια, αλλά να μειώσουμε τις κρατικές δαπάνες (που κατασπαταλούνται) και από την μείωση αυτή των αχρήστων δαπανών, να προβούμε επιλεκτικά σε στοχευμένες δαπάνες.
  Μήπως όμως πρέπει να ξεκινήσετε να σχολιάζετε, άρθρα πιό απλού περιεχομένου και μετά βλέπετε πως θα συνεχίσετε? Σας εύχομαι να πάτε καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο εμετικός ψυχανώμαλος Χαράλαμπος λέρωσε και το μπλογκ του πρώην υπουργού ΗΠΑ Robert Reich, όπου αποκάλεσε τους μη ασφαλισμένους "ανθρώπινα σκουπίδια". Πρόσθεσε δε μετά το "good riddance" ως είδος επικήδειου.
  Ο πρώην υποργός έκλεισε τα σχόλια. Ελπίζω να μη φάνηκε ότι ο βόθρος προήλθε από Αθήνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μάλλον χάνετε τα λόγια σας... ρωτήστε και παλαιότερους

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε τη γνώμη σας!