Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009

Η Δράση για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου κατά την προεκλογική περίοδο.Αυτή είναι η πρώτη εκπομπή του Drassi TV. Οι εκπομπές θα συνεχίσουν, για το λόγο αυτό επιζητούμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας.

8 σχόλια:

 1. Μπράβο παιδιά, παρά τις δυσκολίες, τα καταφέρατε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εκανα υπομονη & αντεξα να δω επι 1 λεπτό...

  Το ολο σκηνικο ειναι αθλιο & γελοιο.

  Αθλιο ως προς το μεσο & τη τεχνικη αρτιοτητα,
  γελοιο ως προς τις επιδιωξεις του.

  Εμεις δεν θελουμε...αναδρομη στο Καναλι 67 του Λεβεντη...

  Ουτε εκπομπη " Κουτι Παραπονων "...

  Σοβαρευτειτε γιατι & οι 350 του Καραβελ θα λακισουν.

  Ηδη σχεδον κανενας δεν σχολιαζει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Για μένα είναι προφανές ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος, ως προς την απαγόρευση.
  Το θέμα όμως δεν είναι η αναλογική ισότητα και η απόλυτη ισότητα. Η αναλογική ισότητα καταρχήν δεν παραβιάζεται καν και σχετικά με την απόλυτη ισότητα, δηλαδή την αρχή της μη διακρίσεως ουσιαστικά, οι αναφορές στο βίντεο έχουν κάποια λογική αλλά δύσκολα βγαίνει η αντισυνταγματικότητα έτσι όπως είναι διατυπωμένος ο νόμος.
  Το σύνταγμα προβλέπει ότι οι μόνοι περιορισμοί που μπορούν να επιβληθούν σε κόμματα είναι 2. Ο ένας είναι ότι μπορεί να επιβληθεί ανώτατο όριο εκλογικών δαπανών και ο άλλος είναι ότι μπορεί να απαγορευθούν ορισμένοι τρόποι προεκλογικής προβολής. Ο περιορισμός του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου στον πρώτο περιορισμό δεν μπορεί να ενταχθεί γιατί είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Άλλο ανώτατο όριο εκλογικών δαπανών και άλλο απαγόρευση αγοράς ραδιοτηλεοπτικού χρόνου με ιδιωτικά μέσα. Στη δεύτερη περίπτωση περιορισμών των κομμάτων που εισάγει το σύνταγμα η διατύπωση είναι ατυχής για τη Δράση και φαινομενικά θα μπορούσε να πει κανείς υπέρ του νόμου(όπως λέει και η παραπεμπτική απόφαση). Το νόημα όμως του συντάγματος δεν εννοεί σε καμία περίπτωση αυτό που προβλέπει ο νόμος. Το σύνταγμα αναγνωρίζει την πιθανότητα κάποια μέσα προβολής να είναι αθέμιτα και συνεπώς αποδοκιμαστέα από την έννομη τάξη. Δίνει λοιπόν τη δυνατότητα στο νομοθέτη να απαγορέψει αυτά τα μέσα προβολής, τα μέσα δηλαδή θέλει να απαγορέψει όχι τον τρόπο χρηματοδότησής τους, και ασφαλώς δεν εννοεί ότι μπορεί να τα απαγορέψει από τη μία και να τα επιδοτήσει από την άλλη...
  Πιστεύω λοιπόν ότι η άποψη που εκφράζει το ΣτΕ σε αυτό το θέμα δεν είναι σωστή και προτείνω στη δράση εδώ να δώσει έμφαση...
  Ο νόμος μπορεί να θεμελιωθεί συνταγματικά μόνο στη δυνατότητα που παρέχεται στο κράτος από το σύνταγμα να εποπτεύει τη ραδιοτηλεόραση. Και αυτή όμως η δικαιολόγηση είναι λάθος γιατί θα ήταν αδιανόητο το κράτος επικαλούμενο τα γενικά του καθήκοντα σε διάφορους τομείς να επεμβαίνει και να περιορίζει συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και θεσμούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @ kefalas

  Είναι πολύ σωστό αυτό που γράφετε, το επιχείρημα της πλειοψηφούσας άποψης στο ΣτΕ ήταν εκ του μείζονος στο έλασσον: αφού το κράτος μπορεί να απαγορεύσει την τηλεοπτική προβολή (ως μια από τις μορφές προεκλογικής προβολής), μπορεί να την περιορίσει κιόλας - το επιχείρημα αυτό θεμελιώνεται και στα πρακτικά της αναθεωρητικής Βουλής. Ωστόσο, η διατύπωσή σας: δεν μπορεί κάτι να απαγορεύεται από τη μια και να επιδοτείται από την άλλη, είναι πολύ εύστοχη. Προβάλαμε και επιχειρήματα σχετικά με τα ζητήματα εποπτείας (όπως, λ.χ., ότι η κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου, ακριβώς στο πλαίσιο αυτό, θα ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και όχι του Υπουργού Εσωτερικών), αλλά θεωρήθηκε από όλα τα μέλη της πενταμελούς σύνθεσης ότι το νομοθετικό αυτό πλαίσιο αφορά (και πρέπει να εξετάζεται ως) ρύθμιση της προεκλογικής δραστηριότητας των πολιτικών κομμάτων.

  Κατά τα λοιπά, ευχαριστούμε για τα σχόλια - ξέρουμε ότι δεν έχουν ακόμη οι μεταδόσεις αυτές τεχνική αρτιότητα και είναι φυσικό, αφού ξεκινήσαμε να τις κάνουμε δύο άτομα, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις στην πληροφορική. Αλλά για το λόγο αυτό και οι πρώτες μας μεταδόσεις θα έχουν περισσότερο δοκιμαστικό χαρακτήρα και θα δούμε πώς θα μπορούμε να βελτιώνουμε τη σκηνοθεσία, αφ' ενός, και τη μετάδοση εικόνας και ήχου αφ' ετέρου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Χωρίς την συμετοχή Μάνου στον διάλογο , το μαγαζί (μπλοκ) δεν "πουλάει"....
  Ας ρωτήσει και τον Δήμου, κάτι ξέρει....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δεν έχω κάτι υπόψη μου για τα πρακτικά της βουλής και θα ήθελα να μάθω τι ακριβώς λέγεται.
  Για μένα όμως είναι ξεκάθαρο, δεν μπορεί να υπάρξει επιχείρημα από το μείζον στο έλασσον, γιατί το μείζον και το έλασσον πρέπει να είναι ομοειδή. Το να απαγορεύσεις ένα μέσο προβολής ενός κόμματος δεν είναι έλασσον του να απαγορεύσεις τη χρηματοδότηση του μέσου με ιδιωτικούς πόρους (γιατί περί αυτού πρόκειται), είναι δύο διαφορετικά πράγματα και ως εκ τούτου ισχύει το επιχείρημα εξ αντιδιαστολής όποιος περιορισμός δεν προβλέπεται από το σύνταγμα δεν επιτρέπεται.
  Βέβαια από νομική άποψη δεν μπορεί καν να θεμελιωθεί το επιχείρημα από το μείζον στο έλασσον, καθώς το σύνταγμα κάνει λόγο για απαγόρευση και απαγόρευση εισάγει και ο νόμος, άλλο αν έρχεται μετά ο ίδιος ο νόμος και το επιτρέπει με κρατική χρηματοδότηση.

  Έχουμε για να συνοψίσω 2 διατάξεις. Η μία απαγορεύει τη διαφήμιση με ιδιωτικούς πόρους και η άλλη επιδοτεί τη διαφήμιση με κρατικούς πόρους. Η δεύτερη διάταξη δεν έχει κάποιο πρόβλημα, η πρώτη όμως απαγορεύει τη διαφήμιση με ιδιωτικούς πόρους. Αν απαγόρευε τη διαφήμιση γενικά θα ήταν μέσα στα πλαίσια του συντάγματος, αλλά ο νόμος αντίθετα απαγορεύει συγκεκριμένα την ιδιωτική χρηματοδότηση της διαφήμισης, πράγμα που δεν προβλέπεται από το σύνταγμα. Και γίνεται φανερό αυτό, ότι δεν διάκειται δηλαδή αρνητικά στην ίδια τη διαφήμιση ο νόμος, αλλά μόνο στη χρηματοδότησή της από το γεγονός ότι με κρατική χρηματοδότηση την επιτρέπει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. "To μειζον & το ελασσον " ...

  Δικηγοριστικες παρλαπιπες...

  Αμα δεν εχεις νυχια να ξυστεις...

  Αμα δεν εχεις θαρρος,τολμη & γοητεια,καταντας ζητιανος των δικαστικων αιθουσων...

  Ο Λεβεντης με το ετσι θελω εκανε το Καναλι 40/67 & τωρα βγαζει μουρη στο γυαλι αφ 'υψηλου...

  Ουτε το θαρρος του Λεβεντη δεν διαθετετε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καλή αρχή
  Είναι πολύ θετικό ότι το ιντερνετ δίνει την δυνατότητα αντίστασης στην μιντιακή ομερτά.

  Μία μίκρη ένσταση για την παρουσίαση (καλό είναι να υπήρχε καμεραμαν ή κάποιος που θα θέτει τις ερωτήσεις)
  Και όσο αφορά την διάρκεια θεωρώ ότι θα έπρεπε η παρουσίαση να ήταν λίγο πιο σύντομη και συνοπτική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε τη γνώμη σας!