Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2009

Φθινοπωρινή Άνοιξη

Άρθρο του Στέφανου Μάνου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Athens Voice στις 18/11/2009.

Πριν έξι χρόνια, όταν πρωτοεμφανίστηκε η ATHENS VOICE, η Ελλάδα βίωνε μια φθινοπωρινή Άνοιξη ελπίδας. Τελείωνε μια μακρά περίοδος ΠΑΣΟΚ και ερχόταν η Νέα Δημοκρατία με ηγεσία και ηγετικό περιβάλλον νέο σε ηλικία, χωρίς φθορά, χωρίς παρελθόν.

Ήταν φυσικό πολλοί (πάρα πολλοί) να προσβλέπουν στο μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα. Η πραγματικότητα τους διέψευσε γρήγορα. Η Νέα Δημοκρατία, με τα ίδια της τα χέρια, σκότωσε την ελπίδα.

Η Νέα Δημοκρατία αναζητεί τώρα νέα ηγεσία μεταξύ ενός πρώην υπουργού που υπερηφανευόταν στο παρελθόν ότι έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ και μιας πρώην υπουργού που στήριζε με ενθουσιασμό όλες τις κυβερνητικές επιλογές και πράξεις που ως αποτέλεσμα είχαν το θάνατο της ελπίδας. «Προτιμήστε εμένα» λένε και οι δύο υποψήφιοι, «διότι εγώ μπορώ καλύτερα να κατακτήσω εκ νέου την εξουσία».

Προφανώς τίποτε άλλο δεν ενδιαφέρει την αποκαλούμενη «βάση» της Νέα Δημοκρατίας από την επανακατάκτηση της εξουσίας. Του «παράδεισου» της κομματικής νομενκλατούρας. Δεν φαίνεται να μπορούν να καταλάβουν και οι δύο υποψήφιοι ότι το ακροατήριό τους είναι εκ των πραγμάτων πολύ ευρύτερο, κι όσο περισσότερο ακούει τα μονοδιάστατα επιχειρήματά τους απομακρύνεται κι άλλο από τη Νέα Δημοκρατία.

Έτσι το ερώτημα που τίθεται είναι: «Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει επωφελώς την Ελλάδα όποιον κι αν επιλέξει αρχηγό;». Όχι, λέω εγώ. Ίσως θα πρέπει ο νέος αρχηγός να ακολουθήσει την τύχη δύο προηγούμενων αρχηγών της Νέας Δημοκρατίας. Του Ε. Αβέρωφ και του Μ. Έβερτ, που κέρδισαν την ηγεσία αλλά δεν κυβέρνησαν.

Μπορεί να είναι χρήσιμη η Νέα Δημοκρατία σήμερα; Κάτω από μια προϋπόθεση θα μπορούσε, πιστεύω. Υποστηρίζω ότι το κυρίαρχο μετεκλογικό πολιτικό διακύβευμα είναι ποιες κρατικές δαπάνες θα περικοπούν και πώς. Πίσω από τις δαπάνες που θα περικοπούν είναι άνθρωποι που θα θιγούν. Η περικοπή δαπανών συνοδεύεται από πολιτικό κόστος σε υπερθετικό βαθμό (μικρό δείγμα είναι το λιμάνι). Η Νέα Δημοκρατία θα αποδειχθεί χρήσιμη αν πιέσει την κυβέρνηση να περιορίσει τις δαπάνες και αν τη στηρίξει απέναντι στις αντιδράσεις εκείνων που θίγονται. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι χρήσιμη αν πιέσει την κυβέρνηση να κάνει όσα η ίδια δεν τόλμησε να κάνει.

Το 2010 θα είναι καλή χρονιά αν όλοι, ανάλογα με τις δυνάμεις μας, πιέσουμε και βοηθήσουμε την κυβέρνηση να λύσει μερικά από τα μακροχρόνια άλυτα προβλήματα της Ελλάδας στην οικονομία, την παιδεία, το περιβάλλον και τη διοίκηση. Θα βγούμε όλοι κερδισμένοι.

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνώ με τον επίλογο σας αλλά υπάρχει μία τεράστια διαφορά ανάμεσα στους 2 μονομάχους για την αρχηγεία της ΝΔ. Ο ένας είναι ο κύριος λόγος που σχεδόν όλη η Ανθρωπότητα αποκαλεί τους ακατανόμαστους Βόρειους Γείτονες μας Μακεδονία σκέτη, προσπερνάω το γεγονός ότι την είχε δει σωτήρας του Έθνους και έφτιαξε δικό του κόμμα αφορά περισσότερο τα μέλη της ΝΔ. Η κυρία Μπακογιάννη μπορεί να στήριξε πράγματι την χειρότερη Κυβέρνηση των τελευταίων 28 χρόνων αλλά έχει αξιόλογες θέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε τη γνώμη σας!