Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2009

Τρία πουλάκια κάθονταν ...

Μετά την εκλογή στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας του υποψηφίου, ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι το κόμμα του θα παράσχει νομική υποστήριξη στα "παιδιά των stages", έρχεται ο Πρωθυπουργός, ο οποίος βλέπει ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας οφείλονται στις τράπεζες και μας λέει να μην ανησυχούμε, γιατί όλα θα λυθούν με την πράσινη ανάπτυξη*! Ισχυρίζεται, ακόμη, ότι έχει ανοίξει όλα τα μέτωπα (προσκαλώντας για διάλογο).

Φυσικά, κανείς δεν κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη πηγή εξόδων και σπατάλης και τη μεγαλύτερη τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας: το τεράστιο κράτος. Και είναι εύλογο, καθώς ο Πρωθυπουργός και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εκπροσωπούν τα δύο κόμματα που έχουν στήσει αυτό το κράτος. Είναι σίγουρο, μάλιστα, ότι θα αποδίδουν τις απεγνωσμένες εκκλήσεις για περιορισμό του σπάταλου κράτους που έρχονται από το εξωτερικό σε ξένα κέντρα, σε ανάλγητους νεοφιλελεύθερους. Το εξοργιστικό είναι ότι πολλοί από εμάς βιώνουμε, στην καθημερινή μας ζωή, εκτός από την ανικανότητα (που έχουμε συνηθίσει) και την προκλητική σπατάλη του κράτους, η οποία διαρκώς αυξάνεται. Η ευφορία που είχαν προκαλέσει κάποιες συμβολικές κινήσεις της Κυβέρνησης, τις πρώτες ημέρες της θητείας της (όπως η μείωση των εξόδων για τα κρατικά αυτοκίνητα ή των αστυνομικών που "προστατεύουν" δεν-ξέρω-ποιους), η αισιοδοξία ότι ίσως βρεθούν κάποιοι να αντιταχθούν υποτυπωδώς στις τεράστιες σπατάλες που γίνονται, αντικαταστάθηκαν από απελπισία, όταν βλέπουμε μια κυβέρνηση (και την αξιωματική αντιπολίτευση) να μην τολμούν να πουν το προφανές: ότι δεν είναι το τι δεν εισπράττει το κράτος το βασικό πρόβλημα, αλλά το τι ξοδεύει. Ότι μπορεί να ξεζουμίσει όλους τους φορολογουμένους, να πατάξει τη φοροδιαφυγή, να βάλει πεντακόσιες έκτακες εισφορές (και να ελπίζει σε θαύμα, ότι θα αποφύγει τη μαζική μετανάστευση και έξοδο κεφαλαίων από τη χώρα και δεν θα πνίξει την όποια προσπάθεια για ανάπτυξη), αλλά στο τέλος όλα αυτά θα τα σκορπίσει στις προνομιούχες ομάδες που έχει δημιουργήσει η διακομματική διαχείριση των τελευταίων δεκαετιών.

Όποιος θέλει, μπορεί να δει τον φετεινό προϋπολογισμό. Ήδη πολλοί φίλοι έχουν επισημάνει τεράστια κονδύλια για συντάξεις προς θύματα των πολέμων πριν το 1923, για έπιπλα στο Υπουργείο Εξωτερικών κ.λπ. Με την ευκαιρία αυτή, ας κάνουμε κι ένα μίνι-διαγωνισμό: βρείτε τη δαπάνη στον προϋπολογισμό που "βγάζει μάτια" περισσότερο ως εντελώς σπάταλη. Περιμένουμε τα σχόλιά σας ή τα ηλεκτρονικά σας μηνύματα στο Δράστη. Και μετά βλέπουμε πώς θα κατατροπώσουμε και τις κακές τράπεζες.

* Σε επόμενες αναρτήσεις θα ανοίξουμε τη συζήτηση για αυτή την πράσινη ανάπτυξη - τι είναι, τι μπορεί να φέρει, πώς σχετίζεται με την πραγματική αξιοποίηση του Περιβάλλοντος στη χώρα μας - και πώς δεν πρέπει να αποτελέσει μια ακόμη αφορμή για κρατική επιχειρηματικότητα. Αλλά ο Πρωθυπουργός την έχει βρει ως πανάκεια, που θα λύσει όλα μας τα προβλήματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας!