Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2009

Συνεργασία Παπανδρέου – Σαμαρά

Άρθρο του Στέφανου Μάνου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή» στις 12/12/2009.

Πιστεύω ότι ο στόχος της κυβέρνησης να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 3,5% του ΑΕΠ το 2010 είναι ανεπαρκής και υποδηλώνει αδυναμία περιορισμού του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ (όπως ορίζουν οι κανόνες της ευρωζώνης) το 2012. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί την ίδια λανθασμένη πολιτική της Ν.Δ.: την ήπια προσαρμογή στολισμένη με γιρλάντες ατέρμονος διαλόγου.

Τι προτείνω; Να αυξηθεί η μείωση του ελλείμματος σε 5,5% του ΑΕΠ το 2010. Δύο μονάδες παραπάνω. Πως; αποκλειστικά με την περικοπή δημοσίων δαπανών ύψους 6 δις ευρώ μέσα στο 2010.

Ποιες δαπάνες πρέπει να περικοπούν και πως θα επιλεγούν; Προτείνω στον κ. Παπανδρέου να καλέσει τον αρχηγό της Ν.Δ. (και όχι τους άλλους αρχηγούς) να συμμετάσχει μαζί με δύο έμπειρα στελέχη της Ν.Δ. σε 7-μελή επιτροπή στην οποία θα μετέχει ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Παπακωνσταντίνου και δύο άλλα έμπειρα στελέχη που σκοπό θα έχει – μέχρι τις 31.12.2009 – να αποφασίσει ποιες κρατικές δαπάνες ύψους 6 δις ευρώ θα περικοπούν το 2010. Αν ο κ. Σαμαράς αρνηθεί – δραπετεύσει από τις ευθύνες όπως έκανε ο προκάτοχός του – θα έχομε τουλάχιστον κερδίσει τη γνώση του πόση ευθύνη μπορούν να σηκώσουν οι ώμοι του.

Πως κόβονται οι δημόσιες δαπάνες; Για να κοπούν πρέπει πρώτα να τις έχουμε μετρήσει, να γνωρίζουμε που στην πραγματικότητα πάνε τα λεφτά των φορολογουμένων. Δεν φθάνει να γνωρίζουμε που πάνε τα λεφτά, πρέπει ακόμη να γνωρίζουμε – συγκριτικά με άλλους – πόσα ξοδεύουμε εμείς.

Για παράδειγμα: Δεν φθάνει να γνωρίζουμε ότι η δαπάνη μισθοδοσίας στη Τράπεζα της Ελλάδας δεν θα αυξηθεί ενδεχομένως το 2010 σε σχέση με το 2009, πρέπει να γνωρίζουμε πόσους απασχολεί η Τράπεζα της Ελλάδας και πόσους η κεντρική Τράπεζα της Φινλανδίας για να κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά.

Πρέπει να γνωρίζουμε επακριβώς τι ξοδεύουμε για τη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε επίσης πόσους εκπαιδευτικούς πληρώνουμε εμείς ανά μαθητή και πόσους η Φινλανδία. Αν η κοινή γνώμη γνώριζε τα στοιχεία αυτά, η κυβέρνηση θα ντρεπόταν να προγραμματίζει προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Προεξοφλώ ότι η επιτροπή θα μάθει ότι παντού, ή σχεδόν παντού, πληρώνουμε 2, 3, ή και 4 φορές περισσότερους από όσους απασχολούν άλλες χώρες της ευρωζώνης για τις αντίστοιχες εργασίες.

Απολύσεις αργομίσθων

Για να περικοπούν οι κρατικές δαπάνες θα πρέπει να κατανοήσει η επιτροπή ότι θα απαιτηθεί ο περιορισμός των απασχολουμένων στο δημόσιο τομέα. Πρέπει δηλαδή να γίνουν απολύσεις; Ναι, διότι αλλιώς δεν θα περιοριστεί η δημόσια δαπάνη (και ας λένε ό,τι θέλουν). Η επιτροπή θα πρέπει μεταξύ άλλων να συμφωνήσει πως θα αποζημιωθούν (όχι άλλες χρυσές εθελούσιες) όσοι απομακρυνθούν από το δημόσιο. Μήπως πρέπει να περιοριστούν οι αποδοχές για να μη γίνουν απολύσεις; Όχι, και πάντως όχι τον πρώτο χρόνο. Πρέπει κατά τη γνώμη μου για λόγους ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών να ασχολείται σε αυτές ο «σωστός» αριθμός υπαλλήλων.

Άρχισα από το πιο δύσκολο επειδή, πάντα κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει περίπτωση ουσιαστικής και γρήγορης περικοπής των δαπανών αν δεν γίνει σημαντική περικοπή των αργόμισθων ή οιονεί αργόμισθων.

Θα πρότεινα στον κ. Παπανδρέου – τώρα που αποφάσισε την απολύτως ελεύθερη και αδάπανη πρόσβαση στο διαδίκτυο της εφημερίδας της κυβέρνησης – να απαγορεύσει από την προσεχή Δευτέρα κάθε κρατική δημοσίευση, ανακοίνωση, διακήρυξη, διαφήμιση σε οποιοδήποτε μέσο (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό, κλπ) εκτός από την εφημερίδα της κυβέρνησης. Το ίδιο και για τους ΟΤΑ, τα ΝΠΔΔ και τις ελεγχόμενες από το Δημόσιο ΔΕΚΟ. Δεν γνωρίζω το ύψος της οικονομίας, αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν είναι ασήμαντο.

Ο χώρος δεν μου επιτρέπει να επεκταθώ. Θέλω πάντως να τονίσω την ανάγκη άμεσου περιορισμού των κυβερνητικών δηλώσεων και διαβεβαιώσεων και την υποκατάσταση τους με συγκεκριμένες ενέργειες που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης αλλά και της Ελλάδας. Τίποτε δεν θα ενισχύσει την αξιοπιστία της Ελλάδας όσο η ειλικρινής συνεργασία Παπανδρέου-Σαμαρά για τον περιορισμό της κρατικής δαπάνης.

4 σχόλια:

 1. Λογικότατο, απαραίτητο και εξαιρετικά ειλικρινές, όπως συνήθως άλλωστε

  Ωστόσο, αν και καινούρια και μάλλον έντιμη ως προς τις προθέσεις της, η Κυβέρνηση δείχνει ακόμη και τώρα να μην αποχωρίζεται τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για να μείνει πιστή προς τον (σύντομα βαλλόμενο από την κρίση) μέσο Έλληνα. Επομένως (και παρ' ότι συμφωνώ με τις προτεινόμενες λύσεις) φαντάζουν έως αδύνατο να πραγματοποιηθούν (για ελληνική Κυβέρνηση, όχι μόνο για τη σημερινή, η οποία βάλλεται κιόλας από τις Βρυξέλλες και έχει εκατό πατήματα για να οδηγηθεί σε κινήσεις αντίστοιχης λογικής) τα ακόλουθα:

  - Η κατά τα άλλα απαραίτητη περικοπή δαπανών σε τέτοιο βαθμό τόσο άμεσα. Αν θες να είσαι καλόπιστος, μπορείς να πεις ότι δε φοβούνται μην τους πουν ψεύτες, αλλά ότι θέλουν να είναι έντιμοι. Και πάλι, παρά την πίεση, δε δείχνουν (μέσω των δηλώσεων Υπουργού Οικονομικών και Πρωθυπουργού) ότι θα το πράξουν σε αυτό το βαθμό

  - Οι απολύσεις. Ξανά, σωστά τα γραφόμενα, απολύσεις έγιναν εκατοντάδες χιλιάδες στην Ευρώπη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο λόγω κρίσης και μάλιστα πολύ πιο "άδικες" από των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων. Και πάλι, όμως, όταν η πλειοψηφία των Ελλήνων έχει συνηθίσει σε μία κατάσταση, θα αποδεχθεί την αλλαγή αυτής και μάλιστα προς το χειρότερο; Οι συνηθισμένες (και διογκωμένες) πορείες στο Κέντρο θα ευαισθητοποιήσουν κοινωνικές ομάδες, πολλά κόμματα της Αντιπολίτευσης θα σταθούν απέναντι στους αποφασίζοντες και ενδεχομένως να υπάρξει κοινωνική αντίδραση μεγάλου βαθμού. Η συνοχή μέσα στη Βουλή (και στο Υπουργικό Συμβούλιο, για να μη μιλήσουμε για το ίδιο το κυβερνόν κόμμα) και κυρίως έξω από αυτή δε θα θέλει πολύ για να απειληθεί. Ποια (ελληνική) Κυβέρνηση θα το αντέξει αυτό πολιτικά; Και ποια Αξιωματική Αντιπολίτευση δε θα σπεύσει να καρπωθεί τις κυβερνητικές απώλειες (όσο καλόπιστη και αν είναι η ηγεσία της);

  - Η μη σύμπραξη κομμάτων πλην των δύο μεγάλων (εδώ, ας πούμε ότι και η Κυβέρνηση τολμά και η Αντιπολίτευση δε στέκεται απέναντι, αλλά αντίθετα και οι δύο θέλουν το καλό του τόπου και συνεργάζονται) ενδεχομένως και να είναι ταφόπλακα για την Κυβέρνηση για τρεις λόγους. 1ον) Η αντίδραση των τριών που θα μείνουν απ' έξω με κορώνες μάλιστα που θα στηρίζονται σε αντιδημοκρατικά μέτρα, έστω και αν οι καιροί επιβάλλουν συναίνεση, 2ον) Τα θιγόμενα κοινωνικά στρώματα που ενδεχομένως αντιδράσουν, 3ον) Η διόγκωση του λεγόμενου δικομματισμού στην Ελλάδα. Μπορεί όλα αυτά να φαντάζουν αστειότητες με κάποια λογική βάση, ωστόσο δε μπορεί να απορριφθούν κόμματα της Βουλής από παρόμοια συζήτηση, ακόμη κι αν αυτό έχει λογική, λόγω της σοβαρότητας με την οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συμφωνώ απόλυτα με την ουσία της πρότασης, οι στοχευμένες απολύσεις θα έχουν πολλαπλό όφελος. Πρώτον, θα μειωθούν οι δαπάνες αλλά δεύτερο και πιο σημαντικό θα δωθεί σαφές μήνυμα ότι οι αργομισθίες δεν θα γίνονται ανεκτές πό εδώ και στο εξής. Αυτό μελλοντικά θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα των υπολοίπων. Το Δημόσιο θα σταματήσει να γίνει πόλος έλξης των τεμπέληδων και χαραμοφάηδων.

  Αλλά δυστυχώς αυτό το μέτρο σκοντάφτει και πάλι στην έλλειψη στοιχειώδους οργάνωσης του Δημοσίου. Πως θα γίνει η καταγραφή των αργομισθιών? Με ποια κριτήρια θα επιλεχθεί ο ένας δημ. υπάλληλος και όχι ο άλλος? Από την στιγμή που δεν υπάρχουν στοιχεία σε προσωπικό επίπεδο το μοναδικό που ρεαλιστικά μπορεί να ελπίζει κανείς είναι να σταματήσουν άμεσα οι προσλήψεις στο Δημόσιο επ' αόριστο ακόμα και για θέσεις που παραμένουν κενές μετά από συνταξιοδότηση.

  Μπράβο στον Μάνο και στην ΔΡΑΣΗ που τολμούν να ασχολούνται με θέματα-ταμπού για τους υπόλοιπους πολιτικούς, όπως η μονιμότητα και η παραγωγικότητα των δημ. υπαλλήλων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η "λύση" των απολύσεων ίσως να μην είναι η καλύτερη και λιγότερο άδικη αλλά ούτε και τόσο εύκολη...( δικαστήρια, εντάσεις κλπ)

  Αρκεί να απολυθούν όσοι "λαδώνονται" και σύντομα το δημόσιο θα αποσυμφορηθεί......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κάπου ήθελα να το γράψω.......
  Σχετικά με τα φορολογικά, (αποδείξεις, αφορολόγητο όριο κλπ) δεν ξέρω την "θέση" της ΔΡΑΣΗΣ αλλά έχω την γνώμη ότι η κυβέρνηση θα μας ταλαιπωρήσει άσκοπα ( γραφειοκρατία κλπ.) και στην τελική θα κάνει μια τρύπα στο νερό......
  Το μόνο που χρειάζεται, κατά την γνώμη μου, είναι να κόβουν υποχρεωτικά ΌΛΟΙ αποδείξεις, και όποιοι πιάνονται να μην το κάνουν να τιμωρούνται για την πρώτη φορά με ένα πρόστιμο πχ 10πλάσιο της αξίας και για τους δύο παρανομούντες ("πωλητές" και "αγοραστές") ενώ για την δεύτερη να επιβάλετε πχ 3μηνη φυλάκιση άνευ εξαγοράς.

  Εννοείται ότι όσοι εφοριακοί πιάνονται να τα παίρνουν, ακολουθεί άμεση κατάσχεση περιουσίας, απόλυση και φυλάκιση.

  Μόνο έτσι κόβετε με το "μαχαίρι" το "σπορ" της φοροδιαφυγής, άλλος τρόπος δεν υπάρχει....

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε τη γνώμη σας!