Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2010

Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη

(δελτίο τύπου της Δράσης)

Η κυβέρνηση, στο άγχος της να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό πρόβλημα, έσπευσε να αναγγείλει την αύξηση στη φορολογία των δωρεών και των γονικών παροχών, να τιμωρήσει δηλαδή τους γονείς που δεν ξόδεψαν αλλά κόπιασαν και αποταμίευσαν για να αφήσουν κάτι στα παιδιά τους. Και, για να αιφνιδιάσει, έσπευσε να καταθέσει μια τροπολογία, σύμφωνα με την οποία θα φορολογούνται προσωρινά (!) με 1% όλες οι μεταβιβάσεις λόγω δωρεάς ή γονικής παροχής. Οι ενδιαφερόμενοι θα πληροφορηθούν τι φόρο θα πληρώσουν μετά την ψήφιση του νέου φορολογικού νόμου. Δηλαδή ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών με τους κομισσάριους του υπουργείου του θα αποφασίσουν, έχοντας πλήρη στοιχεία για τις μέχρι τότε μεταβιβάσεις λόγω δωρεάς ή γονικής παροχής τι φόρο θα επιβάλλουν στους υποχρέους. Τέτοιες πάραφρονες αποφάσεις, με τις οποίες ουσιαστικά απειλούνται οι φορολογούμενοι από ένα κατά κοινή ομολογία αναξιόπιστο, αναποτελεσματικό, διεφθαρμένο και σπάταλο κράτος να μην μεταβιβάσουν γιατί θα τιμωρηθούν συνιστούν ντροπή και όνειδος για τους εμπνευστές τους.

Δυστυχώς η κυβέρνηση αγνοεί τις επιπτώσεις αυτής της «εξυπνάδας» ή του «τσαμπουκά» της. Αγνοεί ότι κανένας δεν πρόκειται να επενδύσει σε μια χώρα, στην οποία τα φορολογικά μέτρα είναι, εκτός από αποσπασματικά, τόσο πρόχειρα, όταν θα έχει επί μήνες φορολογικές εκκρεμότητες, όχι εξ αιτίας της αδράνειας κάποιου υπαλλήλου ή του χρόνου που απαιτείται για να διενεργηθεί ένας έλεγχος, αλλά επειδή αυτή είναι η επίσημη πολιτική της κυβέρνησης.

Η Δράση καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει αμέσως την τροπολογία αυτή και να εξετάσει πολύ πιο σοβαρά την προοπτική μείωσης της αλόγιστης σπατάλης του Δημοσίου και της καταπολέμησης της αδιαφάνειας και διαφθοράς στις προμήθειες και τα έξοδά του ως μοναδικό ρεαλιστικό τρόπο για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού χρέους.

1 σχόλιο:

  1. Το "αστείο" της υπόθεσης είναι ότι, γνωρίζοντας οι πάντες για τις επερχόμενες αλλαγές, μέχρι τις 31/12/09 κατατέθηκαν "σωρηδόν" στις Δ.Ο.Υ. δηλώσεις γον. παροχής, τώρα πλέον είναι "αργά", τώρα ελάχιστοι καταθέτουν πλέον.

    Θα είχε “κάποιο” νόημα το μέτρο, αν είχε ληφθεί τουλάχιστον στις 31/11/09...
    Άλλο ένα δείγμα ότι οι άνθρωποι είναι άσχετοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε τη γνώμη σας!