Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010

Περί ελληνικού εθνικισμού

(του Θάνου Βερέμη)

Η μεταπολεμική εθνικοφροσύνη είναι προϊόν, όχι του Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου, που έλεγε ότι το ελληνικό έθνος, ήταν αποτέλεσμα «επιμιξίας διαφόρων φυλών», αλλά του Ιωάννη Μεταξά ο οποίος, επηρεασμένος από Γερμανούς και Ιταλούς συγχρόνους του, αναζητούσε τους «από τριών χιλιάδων ετών Έλληνες». Ο πατέρας του ελληνικού εθνικισμού, Παπαρρηγόπουλος, απαντούσε στις κατηγορίες του Ιακώβου Φίλιππου Φαλμεράυγερ ότι δεν υπήρχε ούτε σταγόνα ελληνικού (αρχαίου) αίματος στις φλέβες των Νεοελλήνων, με ένα «ε και;». Ο Παπαρρηγόπουλος θεωρούσε ότι τα έθνη αποτελούν πολιτισμικές και όχι βιολογικές κατηγορίες. «Τα μάλιστα μεγαλουργήσαντα των εθνών υπήρξαν προϊόν τοιαύτης και έτι πλείονος επιμιξίας.

Οι Άγγλοι είναι φύραμα Κελτών, Σαξόνων, Νορμανδών…Μέγα της Γερμανίας μέρος κατέχεται από Σλαυικών φυλών… Άλλα και αυτοί οι επί τη ομογενεία αυτών καυχώμενοι Γάλλοι, τι άλλο είναι ειμή κράμα Γαλατών, Ελλήνων, Ρωμαίων, Φράγκων (Γερμανών) και Νορμανδών; …Μη μας ταράττη άρα η επιμιξία του νεώτερου Ελληνικού έθνους, μετά πολλών ξένων, τουναντίον δυστύχημα ίσως ήθελεν είσθαι εάν διέμενεν άμικτον και ιδιόρρυθμον…»

Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος γνώριζε τον 19ο αιώνα αυτό που πολλοί σύγχρονοί μας έχουν ξεχάσει. Ότι δηλαδή το ελληνικό έθνος του 1840 περιείχε και Αλβανούς, Βλάχους, Σλάβους και Λατίνους και ότι όλοι αυτοί ήταν πολύγλωσσοι. Ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι ενσωματώθηκαν στο νέο κράτος και μερικοί έγιναν ήρωες του. Ο γιος του Βάσου Μαυροβουνιώτη, ο Στρατηγός Τιμολέων Βάσος, υπήρξε από τους διακεκριμένους αγωνιστές των αλυτρωτικών πολέμων, ενώ ο Βούλγαρος Χατζηχρήστος τιμήθηκε από τον Όθωνα. Οι περισσότεροι μεγάλοι μας διαφωτιστές είχαν ποικίλες βαλκανικές καταβολές. Όταν ο Δανιήλ Μοσχοπόλεως παρότρυνε τους «αδελφούς» Βαλκάνιους να γίνουν Έλληνες, εννοούσε να γίνουν μέτοχοι της ημετέρας παιδείας.

2 σχόλια:

  1. Ο Παπαρηγόπουλος γνώριζε ότι ένας λαός ή ένα έθνος δεν διαφέρει απο ένα άλλο λόγω αίματος,γι'αυτό και είπε το γνωστό''εγώ δεν κάνω ζωωλογία αλλά ιστορία'',αλλά λόγω πολιτισμού και επίσης γνώριζε ότι αυτός ο λαός μιλάει την ίδια γλώσσα εδώ και 3.500 χρόνια έχει την ίδια πίστη εδώ και 2000 χρόνια η αρχιτεκτονική των σπιτιών του(πρίν απο την αντιπαροχή)δίχνει τον πολιτισμό που κουβαλάει στο πέρασμα των αιώνων,όπως και οι θεσμοί του(δημογεροντία), σε αντίθεση με άλλους λαούς που η επιμειξία με αλλοεθνής αλλήωσε ή και εξαφάνισε την πολιτιστική τους φυσιογνωμία,όπως τους Γάλλους(Οι Γάλλοι-Γαλάτες ήταν κέλτες και τώρα λέγονται Φράγκοι οι οποιοι είναι Γερμανικό φύλο),τους Βρετανούς(τώρα ονομάζονται Άγγλοι επίσης Γερμανικό φίλο)κ.α και δεν έκανε <> κύρηγμα αλλά ούτε και εθνικιστικό όπως μάλλον δεν γνωρίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε τη γνώμη σας!