Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010

Η κυβέρνηση «βλάπτει σοβαρά» την επιχειρηματικότητα

(δελτίο τύπου της Δράσης)

Ο Υπουργός Απασχόλησης κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε «11 ρυθμίσεις - φραγμούς» στις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις. Ενώ η χώρα μας κατρακυλά στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα και οι ανελαστικές εργασιακές σχέσεις είναι από τους βασικούς παράγοντες που αποτρέπουν οποιαδήποτε σοβαρή επένδυση στη χώρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να τις καταστήσει ακόμη πιο ασύμφορες για τις επιχειρήσεις. Καθιερώνει νέα τεκμήρια για την ύπαρξη συμβάσεως αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης, θέτει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας υπό την ομηρία των συνδικάτων, καθιερώνει υποχρεωτική διαβούλευση για την περίπτωση διαθεσιμότητας του προσωπικού, κι όλα αυτά υπό τη συνεχή απειλή επιβολής προστίμων και κυρώσεων από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας. Πρόστιμα, τα οποία θα είναι πληρωτέα προτού καν οι επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα να παρουσιάσουν τη δική τους άποψη σε κάποιο Δικαστήριο. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να αποτρέψει τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν προσωπικό. Η πολιτική αυτή του νέου εργασιακού προστατευτισμού θα αυξήσει σημαντικά την ανεργία.

Η Δράση θεωρεί ότι τα εργασιακά δικαιώματα εξασφαλίζονται κατά τρόπο ουσιαστικό από την ίδια την αγορά μέσα σε ένα περιβάλλον, στο οποίο θα έχουν δημιουργηθεί από τον ιδιωτικό τομέα πολλές θέσεις εργασίας. Ένα τέτοιο περιβάλλον παρέχει στους μισθωτούς τη δυνατότητα να επιλέγουν οι ίδιοι τον εργοδότη τους, χωρίς να τους τρομάζει το φάσμα της ανεργίας. Ανελαστικές ρυθμίσεις, όπως ο κατώτατος μισθός, η κρατική παρέμβαση για το ωράριο, η αδυναμία, ουσιαστικά, επέκτασης του ωραρίου ακόμη και με συμφωνία των εργαζομένων (παραβλέποντας την επιθυμία των ιδίων, πολλές φορές, να εργασθούν περισσότερο, για να αυξήσουν τα εισοδήματά τους), τα δεσμευτικά όρια στις απολύσεις, περιορίζουν τις θέσεις εργασίας ασφυκτικά οδηγούν, κατ’ ανάγκην, στην αποδοχή δυσμενών όρων εργασίας από τους εργαζομένους, ενώ κλείνουν την πόρτα στους ανέργους να βρουν εργασία. Για τους παραπάνω λόγους, η Δράση ζητεί να καταργηθούν όλες οι τάχα “φιλεργατικές” ρυθμίσεις που αντί να βοηθούν τους εργαζόμενους, στην πραγματικότητα τους καταδικάζουν στην ανεργία και στη στασιμότητα και οδηγούν τις επιχειρήσεις στη χρεοκοπία­.

Η αγορά δεν αναθερμαίνεται ούτε σώζεται με αμφίβολης αποτελεσματικότητας παροχές προς διάφορες κοινωνικές ομάδες, κατά την κρίση του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος. Αντιθέτως, αναπτύσσεται επ’ ωφελεία όλων των συμμετεχόντων σ’ αυτήν όταν επιτρέπεται στους φορείς της να αναπτύξουν την επιχειρηματικότητά τους ελεύθεροι από κρατικές παρεμβάσεις, προστατευτικές ρυθμίσεις και ατέλειωτη γραφειοκρατία. Η Δανία (πρότυπο κάποτε για τον Πρωθυπουργό) αποτελεί ζωντανό παράδειγμα επιτυχούς αποχής του κράτους από τις εργασιακές σχέσεις - καλό θα ήταν η κυβέρνηση να διδαχθεί από αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας!