Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2010

Συνέντευξη Τάσου Αβραντίνη στην Προοδευτική Πολιτική

PPOL: Η «δράση» δημιουργήθηκε πριν από λίγους μήνες, ενόψει των ευρωεκλογών τότε, για να πιέσει τις κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις να κάνουν μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα να εκφράσει τη δυσαρέσκεια των πολιτών από την διακυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων. Σήμερα το μεν πρώτο το έχουν αναλάβει οι αγορές και η «ευρωπαϊκή επιτροπή» (κομισιόν), ως δε προς το δεύτερο, μοιάζει τα κόμματα του δικομματισμού να κινούνται προς την μεταρρυθμιστική κατεύθυνση. Τίθεται οπότε το ερώτημα: σε τι χρησιμεύει σήμερα η «δράση»;
Τάσος Αβραντίνης (ΤΑ): Σας θυμίζω ότι η «δράση» δεν ιδρύθηκε ως ένα ακόμη κόμμα διαμαρτυρίας με διαφορετική απόχρωση από τα υπόλοιπα. Εδώ και χρόνια οι ιδρυτές της «δράσης» είχαμε διαπιστώσει ότι παρά τις επιμέρους πολιτικές ή ιδεολογικές διαφορές μας συμφωνούσαμε στις βασικές προτάσεις που έπρεπε να εφαρμοστούν. Σε λύσεις που είναι μπροστά στα μάτια μας και που το πολιτικό σύστημα είτε δεν έχει την ικανότητα να αντιληφθεί ή από σκοπιμότητα αγνοεί. Για το σκοπό αυτό ενώσαμε τις δυνάμεις μας και όχι για να διαμαρτυρηθούμε. Από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν. Η χώρα βρίσκεται σε μόνιμη και καθολική οικονομική αδυναμία. Στην πραγματικότητα έχει χρεοκοπήσει, όλοι το παραδέχονται κατ' ιδίαν αλλά δημόσια δεν το ομολογούν.
Επίσης κάνετε λάθος να πιστεύετε ότι τα δύο κόμματα του δικομματισμού κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση εξαναγκάζεται υπό το βάρος της αδυσώπητης πραγματικότητας και των εξωτερικών πιέσεων να λάβει κάποια μέτρα, αλλά αυτό το κάνει με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, σε σημείο που πολλές φορές τα μέτρα όταν επιτέλους λαμβάνονται να είναι πλέον αναποτελεσματικά, στις περισσότερες ωστόσο περιπτώσεις αδρανεί εγκληματικά. Η εξήγηση αυτής της αρνητικής εικόνας του κυβερνώντος κόμματος θα πρέπει να αναζητηθεί στις παραδοσιακές ισχυρές εξαρτήσεις του κόμματος αυτού από καλά οργανωμένες ομάδες πίεσης με μεγάλα συμφέροντα στη διατήρηση του status quo καθώς επίσης και στις ιδεολογικές αγκυλώσεις της συντριπτικής πλειονότητας των στελεχών του (μηδέ εξαιρουμένων και πολλών υπουργών), τα οποία αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι είναι οι αποτυχημένες κρατικίστικες συνταγές του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα στην κατάρρευση της οικονομίας της.
Στη Νέα Δημοκρατία τα πράγματα είναι χειρότερα. Όσοι πίστευαν ότι η εποχή Καραμανλή ήταν για το κόμμα αυτό το έσχατο επίπεδο διαψεύστηκαν οικτρά από τις εσωκομματικές εξελίξεις. Την εποχήΚαραμανλή το κόμμα της ΝΔ συνειδητά επέλεξε να αποϊδεολογικοποιηθεί με την σταδιακή αλλά σταθερή απομάκρυνσή του από τις φιλελεύθερες ιδέες που κατά το παρελθόν προσπάθησε ανεπιτυχώς να προσεταιριστεί και απόδιωξε έμμεσα ή άμεσα από τους κόλπους του τα πιο δυναμικά κοινωνικά στρώματα και τα στελέχη του που τα εξέφραζαν. Στην εποχή Σαμαρά η ΝΔ επανιδεολογικοποιείται ήδη σε σαφώς συντηρητικότερη κατεύθυνση: στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, πολιτικής για τους μετανάστες, δημόσιας τάξης υιοθετούνται όλες οι απόψεις των ιεράκων του εθνικισμού, στελέχη του γνωστού σε όλους «δικτύου 21» αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις στον κομματικό μηχανισμό κ.ο.κ, ενώ στην οικονομία ήδη είναι ορατή η στροφή του κόμματος σε κρατικο-παρεμβατικές πολιτικές και σε λογικές προστατευτισμού. Με λίγα λόγια η ΝΔ σταθερά πλέον θα ολισθαίνει όλο και περισσότερο στο λαϊκισμό και την καταστροφική δημαγωγία.
Εν κατακλείδι η ύπαρξη της «δράσης» στην πολιτική σκηνή είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητη από ποτέ. Με τη δράση μας φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Λύσεις που θα στηρίζονται, όπως γράφουμε στη διακήρυξή μας, στην κοινή λογική.
PPOL: Αν κι είστε το πιο νεότευκτο από τα κόμματα του λεγομένου «νέου κέντρου» ήσαστε ταυτόχρονα ένα από τα πιο προβεβλημένα και με τη καλύτερη στελέχωση. Κι όμως, στις μεν ευρωεκλογές πετύχατε ένα αναιμικό ποσοστό, στις δε εθνικές ούτε καν εμφανιστήκατε... Τι κάνατε λάθος; Και γιατί να περιμένουμε πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα για σας στο μέλλον;
TA: Ειλικρινά δε γνωρίζω τι σημαίνει «νέο κέντρο» και για το λόγο αυτό δε θα συμφωνήσω ότι είμαστε κάτι τέτοιο. Θα σας πω ότι είμαστε ένα κόμμα που χωρίς δογματισμούς και απολυτότητες πιστεύει στην ανοιχτή κοινωνία, στο κράτος δικαίου, στην ελεύθερη οικονομία, στα ατομικά δικαιώματα και είναι υπέρ της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης όπως αυτή περιγράφεται στη συνθήκη της Λισσαβόνας. Δεν πήγαμε καλά στις ευρωεκλογές για τους εξής κυρίως λόγους:
Είχαμε μόλις ιδρυθεί και δε μας δόθηκε η δυνατότητα να γίνουμε γνωστοί στους πολίτες με τις γνωστές απαγορεύσεις του εκλογικού νόμου για την προβολή των κομμάτων. Για να είμαι πιο συγκεκριμένος, κατά την προεκλογική περίοδο δε μας δόθηκε τηλεοπτικός χρόνος για να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας. Μολονότι ζητήσαμε να αγοράσουμε και όχι να μας χαρίσουν τηλεοπτικό χρόνο για να προβληθούμε κάτι τέτοιο δεν μας επετράπη. Υπενθυμίζω ότι κατά την προεκλογική περίοδο δεν επιτρέπεται η πολιτική διαφήμιση παρά μόνο σε χρόνο που αγοράζει από τα τηλεοπτικά κανάλια το κράτος και διανέμει δωρεάν στα πολιτικά κόμματα κυρίως του κοινοβουλίου. Τα εκτός κοινοβουλίου κόμματα και τα νέα κόμματα παίρνουν ψιχία του χρόνου αυτού. Για το λόγο αυτό προσφύγαμε όπως γνωρίζετε στο «συμβούλιο της επικρατείας» (ΣΤΕ) καθώς και στο «ευρωπαϊκό δικαστήριο» για να ανατρέψουμε την αντιδημοκρατική αυτή νομοθεσία και το καρτέλ των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
γιατί δεν είχαμε κατορθώσει μέχρι τις ευρωεκλογές να δημιουργήσουμε κάποια οργανωτική δικτύωση σε πανελλαδικό επίπεδο,
Δεν αποφύγαμε σε πολλά σημεία του πολιτικού μας λόγου τη γενικολογία και την τάση που έχουν οι πολιτικοί να μη λένε τα πράγματα με το όνομά τους και επιπλέον διότι η επικοινωνιακή στρατηγική μας ήταν λανθασμένη.
Οι φιλελεύθερες απόψεις της «δράσης¨» είναι πρώτον εχθρικές για τις παρασιτικές ομάδες, τα οργανωμένα συμφέροντα καθώς και τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες (όρα εκδότες και τη θέση μας για την κατάργηση του 2% των δαπανών τους χωρίς δικαιολογητικά) και εξαιρετικά δύσπεπτες ή δυσνόητες για τους πολίτες που έχουν δεκαετίες τώρα υποστεί συστηματική πλύση εγκεφάλου από τους υποστηρικτές του «μεγάλου κράτους».
PPOL: Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το κεντρικό μήνυμα του ιδρυτικού σας συνεδρίου από άποψη πολιτικής φιλοσοφίας, προγραμματικών θέσεων και οργανωτικής συγκρότησης;
ΤΑ: Σας είπα ήδη, η «δράση» στο συνέδριό της θα επεξεργαστεί το πολιτικό της πρόγραμμα του οποίου η φιλοσοφία θα κινείται σε σαφώς φιλελεύθερη κατεύθυνση. Για παράδειγμα οι θέσεις που προτείνεται να υιοθετηθούν μεταξύ άλλων για την οικονομία είναι:
μείωση του κράτους με έλεγχο και δραστικές περικοπές όλων των δαπανών καθώς και με αξιολόγηση από μηδενική βάση της χρησιμότητας όλων των οργανισμών και υπηρεσιών του δημοσίου,
αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας,
μείωση των αμέσων φόρων και η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος,
μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος,
ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας με την άρση των ανελαστικών ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας (ελεύθερες απολύσεις, κατάργηση κατώτατου μισθού κ.ο.κ),
απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων,
κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων κ.λπ.
Για την έξοδο της χώρας από την κρίση πιστεύω ότι χρειαζόμαστε να υιοθετήσουμε γενναίες μεταρρυθμίσεις, που θα οδηγούν στην απελευθέρωση από τις δυνάμεις της αδράνειας και της παρακμής.
Σε οργανωτικό επίπεδο επιλέξαμε να δημιουργήσουμε ένα ανοιχτό κόμμα, με νομιμοποιημένες τάσεις, αντιγραφειοκρατικές δομές και χαλαρή οργάνωση που θα επιτρέπει τον αυτοσχεδιασμό, την έμπνευση και την αυτενέργεια στα μέλη και τους φίλους μας.
PPOL: Στοιχηματίζετε στην κατάρρευση του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος (θα λέγαμε στην «επανάσταση») ή στην μετεξέλιξή του; Αν ισχύει το πρώτο, δεν σκέφτεστε πως μπορεί μαζί με τα «ξερά» της μεταπολίτευσης, να καούν και τα «χλωρά», οι μεγάλες δημοκρατικές, κοινωνικές, πολιτισμικές και διεθνείς θετικές εξελίξεις της περιόδου από το 1974; Αν ισχύει το δεύτερο, γιατί δεν προσχωρείτε σε κάποιο από τα κατεστημένα κόμματα, έστω ως ρεύμα σκέψης;
ΤΑ: Δεν στοιχηματίζω, στο κοντινό μας μέλλον πάντως δεν μπορώ να προβλέψω κάποια «επανάσταση», αλλά δεν σας κρύβω ότι αν συνέβαινε να ξεσπάσει επανάσταση στη σημερινή Ελλάδα αυτό θα ήταν εφιαλτικό σενάριο. Οι παντιέρες μιας τέτοιας επανάστασης θα ήταν φαιοκόκκινες και τα πολιτικά χαρακτηριστικά της, άκρως αντιδραστικά.
Σχετικά με τη μετεξέλιξη του πολιτικού μας συστήματος επίσης δεν είμαι αισιόδοξος, το πολιτικό κατεστημένο πρέπει να ξέρετε έχει μεγάλη δυναμική, σημαντικές εφεδρείες και στρατιές παρατρεχάμενων απολύτως εξαρτημένων από αυτό. Έχετε σκεφτεί ποιό είναι το ποσοστό του πληθυσμού που συντηρείται από τους φόρους των παραγωγικών πολιτών; Υπερβαίνει το 60%.
Εάν συμβεί λοιπόν κάποια μετεξέλιξη αυτή θα είναι μάλλον προς το χειρότερο. Σε ό,τι μας αφορά πρέπει να υπενθυμίσω ότι απευθυνόμαστε κυρίως σε πολίτες που διαθέτουν ευαισθησίες, είναι ελεύθεροι, ασυμβίβαστοι και δεν έχουν στη ζωή τους εξαρτήσεις, σε πολίτες με αξιοπρέπεια και αρχές, αρχές που γνωρίζετε πολύ καλά ότι λείπουν από το πολιτικό σύστημα. Όποιος είναι ευχαριστημένος από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα λόγο να αλλάξει την επιλογή του... Όσοι όμως συμπολίτες μας έχουν αποδεχθεί ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αδυνατούν να προσφέρουν ικανοποιητικές απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα, και γνωρίζουν, παράλληλα, ότι τα δυο αυτά κόμματα θα εξακολουθούν να διατηρούνται και να εναλλάσσονται στην εξουσία όσο απέναντι τους έχουν το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ, η παρουσία των οποίων εγγυάται... την μακροημέρευση του δικομματισμού, έχουν πλέον επιλογή, τη «δράση».
Μικρό κόμμα δε σημαίνει κατ' ανάγκην και καλύτερο από τα μεγάλα κόμματα. Εμείς δεν είμαστε κόμμα των άκρων και της αδιέξοδης διαμαρτυρίας, αρθρώνουμε μια διαφορετική, συνεκτική και σαφή πολιτική πρόταση άμεσης δράσης για τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες της χώρας και φιλοδοξούμε να συσπειρώσουμε γύρω μας τους πολίτες που συμμερίζονται την επιδίωξή μας αυτή.

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Προοδευτικής Πολιτικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας!