Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2010

Μία Υποθετική Ιστορία

Όλοι όσοι κυκλοφορούμε στις πόλεις ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους οι οποίοι είτε επειδή δεν έχουν να βγάλουν τα προς το ζην είτε επειδή είναι συνήθως τα θύματα εγκληματικών κυκλωμάτων ζητούν την οικονομική στήριξη των περαστικών. Το φαινόμενο της επαιτείας είναι λίγο πολύ γνωστό και η διαδικασία που ακολουθείται συγκεκριμένη. Ο επαίτης ήδη με την εξωτερική του εμφάνιση (ενδυμασία, πολλές φορές αναπηρία κλπ) υποδηλώνει την αδυναμία του να καλύψει ακόμη και τις πιο βασικές ανάγκες του (διατροφή,περίθαλψη,ενδυση, στέγαση κλπ). Κατόπιν, αφού περιγράψει -συνήθως σε δραματικούς τόνους- το πρόβλημα που αντιμετωπίζει παρακαλεί ευγενικά τον συνάνθρωπο του να του σταθεί αλληλέγγυος στηρίζοντας τον οικονομικά με ό,τι αυτός μπορεί να του προσφέρει. Ακουσίως ή εκουσίως η όλη διαδικασία έχει ως στόχο τον οίκτο του περαστικού ο οποίος από το περίσσευμα του θα δώσει ένα μικρό ποσό για την ανακούφιση του ανήμπορου συμπολίτη του.

Βάλτε τώρα στον ρόλο του επαίτη τον άγνωστο Χ ή καλύτερα τον άγνωστο Ε ο οποίος αποφασίζει να ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο για να επιτύχει το στόχο του. Πρώτα απ'όλα η εμφάνιση του δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτή των περαστικών των οποίων τη βοήθεια επιζητεί. Το αντίθετο μάλιστα, το κουστούμι που φοράει είναι καλοραμμένο και καινούριο ενώ τα παπούτσια του είναι προιόν γνωστού οίκου μόδας του εξωτερικού. Το μόνο που τον διαφοροποιεί από όλους τους υπόλοιπους είναι εκείνο το γνωστό καρτελάκι στο οποίο διεκτραγωδεί την καταστασή του, αναφέρει πως τον πνίξαν τα καταναλωτικά δάνεια και πως τώρα κινδυνεύει να μείνει στο δρόμο. Βλέποντας το καρτελάκι σταματάει ένας περαστικός, ας τον ονομάσουμε Υ ή καλύτερα Γ. Ο Γ λοιπόν παρατηρεί τον Ε και αναρωτιέται αν θα πρέπει να τον βοηθήσει. Σε αυτό το σημείο ο Ε αρχίζει να του μιλάει ζητώντας του χρήματα. Ο τόνος όμως με το οποίο του τα ζητάει δεν είναι παρακλητικός αλλά blase, μοιάζει περισσότερο να απαιτεί κάτι το οποίο θεωρεί δικό του. Ο Γ παραξενεύεται και αποφασίζει να κάνει ορισμένες ερωτήσεις στον Ε. Τον ρωτάει λοιπόν για το ακριβό κουστούμι και τα παπούτσια, καθώς επίσης και για τις φήμες που κυκλοφορούν στη γειτονιά για την περιουσία του, τα δανεικά που κατα καιρούς άλλοι του έχουν δώσει αλλά και για τις δουλειές που του πρόσφεραν και απέρριψε. Ο Ε αντί να απαντήσει ήρεμα σε αυτές τις εύλογες ερωτήσεις αρχίζει να βρίζει τον Γ και να απαιτεί πλέον ανοικτά να του δώσει άμεσα το ποσό που ζητάει. Στην προσπάθεια του αυτή επικαλείται την υψηλή του καταγωγή και το γεγονός ότι ο προπάππους του Γ δεν είχε αποζημιώσει τον προπάππου του για φθορές που είχε προκαλέσει στο σπίτι του πριν 80 χρόνια. Ο Γ έκπληκτος αντιμετωπίζει με θυμηδία τις αιτιάσεις του Ε πράγμα που κάνει τον τελευταίο να βγει εκτός εαυτού!

Ο καθένας ας φανταστεί όπως θέλει το τέλος αυτής της ιστορίας. Ας σκεφτεί όμως για λίγο πως θα συμπεριφερόταν αυτός στη θέση του Γ και του Ε και πως θα χαρακτήριζε ως τρίτος παρατηρητής τον Γ αν τελικά αυτός ενδώσει στον Ε και του δώσει τα λεφτά που ζητάει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας!