Σάββατο, 27 Μαρτίου 2010

Η υποχρέωση της χώρας μας για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων φαίνεται ότι μας έρχεται απ’ έξω. Συγκεκριμένα, στα μέτρα που καλείται να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης να έχει αποτελέσματα το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων παίζει μεγάλο ρόλο. Ωστόσο, η χώρα μας έχει και σχετική υποχρέωση βάσει της Οδηγίας 2006/123 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πραγματικότητα, ούτως ή άλλως, ήδη πολλές από τις διατάξεις για τα κλειστά επαγγέλματα είναι αντίθετες με το Σύνταγμά μας, όπως έχει κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τι εννοούμε, όμως, όταν αναφερόμαστε σε “κλειστά επαγγέλματα”; Στην πραγματικότητα, μια σειρά από πρακτικές ή περιορισμούς: είτε την ύπαρξη συγκεκριμένου αριθμού (numerus clausus) αυτών που θα μπορέσουν τα τα ασκούν (λ.χ. ταξί, συμβολαιογράφοι κ.λπ.), είτε τον περιορισμό της σχετικής οικονομικής δραστηριότητας μόνο σε κατόχους ορισμένων τυπικών προσόντων (λ.χ. φαρμακεία), είτε την επιβολή τοπικών περιορισμών στην άσκηση κάποιων επαγγελμάτων (λ.χ. δικηγόροι), είτε, εν ευρεία εννοία, την υποχρεωτική σύμπραξη κάποιων επαγγελματιών σε ορισμένες ενέργειες των πολιτών (λ.χ. υποχρεωτική σύμπραξη δικηγόρων σε συμβόλαια). Παρεμφερής στρέβλωση που πρέπει να καταργηθεί είναι οι φόροι υπέρ τρίτων (λ.χ. αγγελιόσημο, επιβάρυνση υπέρ ΤΣΜΕΔΕ σε διάφορες εργασίες μηχανικών, επιβάρυνση υπέρ Ταμείου Νομικών στις μεταβιβάσεις ακινήτων ή στη σύσταση εταιρειών κ.λπ.).

Υπολογίζεται ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα φέρει αύξηση του Α.Ε.Π. κατά τουλάχιστον 0,5% ετησίως. Έτσι, με αναμενόμενη ύφεση από 2 έως 4% κατά το 2010 (και την αντίστοιχη μείωση των φορολογικών εσόδων), μπορεί εύκολα ν' αντιληφθεί κανείς την οικονομική σημασία της απελευθερώσεως των επαγγελμάτων, δηλαδή της καταργήσεως των παραπάνω στρεβλωτικών πρακτικών.

Ήδη μέχρι την 28 Δεκεμβρίου 2009 η χώρα μας ώφειλε να είχε ενσωματώσει στο εσωτερικό της δίκαιο τις διατάξεις της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά. Η Οδηγία αυτή έχει πολλές προβλέψεις σε σχέση με τα κλειστά επαγγέλματα. Προβλέπει ότι η άσκηση επαγγέλματος μπορεί να εξαρτηθεί από την παροχή αδείας, μόνον εφ' όσον κάτι τέτοιο επιβάλλεται από λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος. Ορίζεται, παράλληλα, ότι οι άδειες είναι αορίστου χρόνου, εκτός εάν επιτακτικός λόγος δημοσίου συμφέροντος περιορίζει τον αριθμό των διαθεσίμων αδειών - με άλλα λόγια, εάν ο αριθμός των αδειών είναι περιορισμένος, αυτές πρέπει να παρέχονται για ορισμένο χρονικό διάστημα, και μάλιστα κατόπιν ανοικτής διαδικασίας. Ακόμη, ορίζεται ότι οι περιορισμοί πρέπει να τίθενται μόνον εν όψει επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος, αλλά και με βάση την αρχή της αναλογικότητας, δηλαδή να μην είναι επαχθέστεροι από όσο χρειάζεται για την επίτευξη του σκοπού δημοσίου συμφέροντος.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί κάποιες σημαντικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έχουν κρίνει αντίθετους με το Σύνταγμα κάποιους νομοθετικούς περιορισμούς στον τρόπο ασκήσεως κάποιων επαγγελμάτων. Λ.χ. κρίθηκε, για τους οπτικούς, ότι μπορούν καταστήματα οπτικών ειδών να ανήκουν και σε νομικά πρόσωπα ή σε μη-οπτικούς, εφ' όσον τοποθετείται, όμως, οπτικός ως υπεύθυνός τους (ΟλΣτΕ 1991/2005 ΕΔΚΑ 2006.63). Το ίδιο κρίθηκε και για τις ιατρικές εταιρείες: συγκεκριμένα, παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια υπόθεση από το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο είχε κρίνει ότι είναι παράνομη η απαίτηση του π.δ. 84/2001 που ορίζει τα σχετικά με την ίδρυση εταιρειών για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, ότι το 51% του κεφαλαίου τους θα το κατέχουν ιατροί (ΣτΕ 4009/2006). Τέλος, με μια πιο πρόσφατη απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι ο ανώτατος αριθμός αδειών για τα βυτιοφόρα δημοσίας χρήσεως είναι αντισυνταγματικός και ότι δεν αποτελεί πρόσφορο μέσο για να εξασφαλισθεί αποτελεσματικός έλεγχος της διακινήσεως των πετρελαιοειδών προϊόντων και να προστατευθούν το περιβάλλον, η δημόσια υγιεινή και η οδική ασφάλεια (ΣτΕ 3536/2009).

Δηλαδή η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων είναι κάτι που η χώρα μας οφείλει να κάνει όχι μόνο εν όψει της οικονομικής κρίσεως ή των απαιτήσεων των πιστωτών μας, αλλά και επειδή κάτι τέτοιο επιτάσσει η κοινοτική νομοθεσία, καθώς και το ίδιο το Σύνταγμά της. Δεν μπορούμε παρά να ελπίζουμε ότι η Κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία θα προχωρήσει στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων όσο πιο σύντομα γίνεται.

6 σχόλια:

 1. Ναι, αλλά αν μπορεί να ανοίξει φαρμακείο οποιοσδήποτε, τότε τι εγγυήσεις έχουμε πως αυτός δεν θα πουλάει προϊόντα τα οποία αποδεδειγμένα δεν κάνουν δουλειά, π.χ. θεραπεία με ιονισμένους κρυστάλλους, μαγνητικά βραχιόλια κ.λπ.;
  ...Άκυρο! Όπως με ενημέρωσαν πριν από λίγο, τα περισσότερα φαρμακεία ήδη πουλάνε προϊόντα τα οποία αποδεδειγμένα δεν κάνουν δουλειά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το φαρμακείο το διαχειρίζεται υποχρεωτικά φαρμακοποιός, ο οποίος τοποθετείται κατά νόμον υπεύθυνος. Αυτή είναι και η διασφάλιση για τα όσα γράφετε, και σωστά (πριν το update). Η άρση του περιορισμού έχει να κάνει με την οικονομική εκμετάλλευση του φαρμακείου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τι θα γινει ομως με ολους αυτους που αποκτησαν αδεια Δ.Χ με κοστος γυρω στα 120.000ευρω? Υπαρχει προβλεψη για ολους αυτους η μηπως απλα, η αδεια που τους κοστισε τοσο πολυ και εχουν χρεωθει με δανεια, θα γινει ενα απλο αχρηστο χαρτι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αυτό είναι ένα θέμα - σε ηθικό, όχι νομικό επίπεδο (η συναλλαγή, με την οποία "αγόρασαν" τις άδειες, είναι παράνομη). Η άδεια αφ' εαυτής δεν θα είναι άχρηστο χαρτί, γιατί πάλι στα περισσότερα επαγγέλματα θα χρειάζεται άδεια, απλώς δεν θα είναι περιορισμένοι οι αριθμοί των αδειών. Δηλαδή θα πρέπει, βασιζόμενο στην ύπαρξη των αδειών αυτών, το κράτος να αποκλείει άλλους από την άσκηση του επαγγέλματος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. έχω πολλές αμφιβολίες για το μέχρι που μπορεί να πάμε δια του υπό συγγραφή νόμου στην ουσία των πραγμάτων... Χθες άκουσα την κυρία Διαμαντοπούλου να μιλά για τις σχολές που παράγουν εκπαιδευτικούς και ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Σκέφτηκα αμέσως αυτά που προ εβδομάδας έγραφα για τους μηχανικούς. Βασικό θέμα μας πρέπει να είναι η απαγκίστρωση των σπουδών από το επάγγελμα. Σπουδάζω ένα αντικείμενο. Με εφόδιο τις σουδές αυτές επιλέγω το επάγγελμα που θέλω να κάνω. Με ποιά κριτήρια εγγράφομαι στο επιμελητήριο και πως εκδίδω την άδεια άσκησης επαγγέλματος; Η άδεια αυτή είναι μια διαδικασία πιστοποίησης της εργασίας που προτίθεμαι να κάνω; και σε αυτή την περίπτωση, ανανεώνεται διαρκώς όπως μια επιχείρηση ανανεώνει το ISO, αν έχει; Ειλικρινά δεν έχω καταλάβει... Ή δεν θα γράφεται κανείς σε κανένα επαγγελματικό επιμελητήριο και για να πιστοποιήσει την εργασία του θα χρησιμοποιεί ως υπάλληλο τον αντίστοιχο κατέχοντα την άδεια; Οπότε περί πιού ανοίγματος μιλάμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το βασικό στοιχείο του ανοίγματος θα πρέπει να είναι α) η αύξηση του ανταγωνισμού και β) η απελευθέρωση των ιδίων των Ελλήνων πολιτών ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δημιουργικές τους δυνάμεις χωρίς προσχηματικά εμπόδια οποιουδήποτε είδους.

  Όπως, για παράδειγμα, στο επάγγελμα του ξεναγού. Διαβάστε ορισμένα τραγικά:
  Σύμφωνα με τον Ν. 710/77, άρθ. 1.1, «Ξεναγός» είναι ο συνοδεύων αλλοδαπούς ή ημεδαπούς περιηγητές ή επισκέπτες της χώρας, καθοδηγών αυτούς και υποδεικνύων τα αξιοθέατα του τόπου, αρχαία ή ιστορικά μνημεία, καλλιτεχνικά έργα πάσης εποχής, επεξηγών εις αυτούς την σημασία αυτών, τον προορισμό και την ιστορία των και παρέχων γενικότερες πληροφορίες περί της αρχαίας και νεωτέρας Ελλάδος».

  Ο ίδιος νόμος απαγορεύει την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού ή την προσφορά οιασδήποτε υπηρεσίας εμπίπτει στον κύκλο των παραπάνω αναφερομένων υπηρεσιών του άρθρ. 1.1, σε άτομα που δεν είναι κάτοχοι της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ξεναγού, η οποία εκδίδεται σήμερα από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και ανανεώνεται κάθε χρόνο.

  Οποιος παρέχει υπηρεσίες ξενάγησης χωρίς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή όποιος διοργανωτής εκδρομής αναθέτει εν γνώσει του ξενάγηση σε άτομο στερούμενο την άδεια ξεναγού, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως τρεις μήνες και χρηματική ποινή. Βασική προϋπόθεση για την κατοχή άδειας ξεναγού είναι η αποφοίτηση και η κατοχή του πτυχίου των Σχολών Ξεναγών, οι οποίες υπάγονται στον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης. Οι ξεναγοί της Ελλάδας, έλληνες και αλλοδαποί, εκπαιδεύονται, εξειδικεύονται και αδειοδοτούνται για να προσφέρουν υπηρεσίες ξενάγησης αποκλειστικά μέσα στην επικράτεια της Ελλάδας."


  O διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες πάντα. Αναμένω χωρίς πολλές ελπίδες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε τη γνώμη σας!