Κυριακή, 23 Μαΐου 2010
ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΤΩΡΑ!

Ο καιρός , με τις ιδιορρυθμίες του φέτος, μπορεί να βλάπτει εμάς τους μελισσοκόμους, δημιούργησε όμως και μια καλή ευκαιρία στην αντιμετώπιση των θερινών πυρκαγιών, οι οποίες, είναι βέβαιο , ότι θα είναι συνεπείς στο ετήσιο ραντεβού τους......
Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα με τις βροχοπτώσεις και την πτώση της θερμοκρασίας, μετά από παρατεταμένη ξηρασία και με τα αγριόχορτα ξερά πλέον εδώ και καιρό, δημιουργήθηκαν οι ιδανικές συνθήκες για να παρέμβει κάποιος , που ενδιαφέρεται, να περιορίσει τις καταστροφικές καλοκαιρινές πυρκαϊές .
“Πέντε είναι οι παράγοντες που “χρειάζεται” μια πυρκαγιά για να γίνει ανεξέλεγκτα καταστροφική.
1 Καύσιμη ύλη (Συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων από ξερά δένδρα, χόρτα, κλαδιά κλπ)
2 Υψηλές θερμοκρασίες. ( Για την απομάκρυνση κάθε ίχνους υγρασίας)
3 Ευνοϊκοί ισχυροί άνεμοι. ( Για την ταχύτατη ανάπτυξη και μεταφορά της )
4 Μια σπίθα. (Από κάπου πρέπει να αρχίσει...)
5 Ο χρόνος. (Το “timing”, πρέπει να συνυπάρχουν όλα τα παραπάνω)”
Αυτό μπορεί να γίνει ανάβοντας ελεγχόμενες φωτιές, που λόγω της υγρασίας "αυτοπεριορίζoνται" και καίγοντας τα ξερόχορτα αλλά και κάθε άλλη, μη χρήσιμη, καύσιμη ύλη. (Όπως ξερά δένδρα, σπασμένα κλωνάρια κλπ)
“Καθαρίζοντας” με αυτόν τον τρόπο τις “ευάλωτες” δασικές περιοχές (πχ πευκοδάση κ.α.) δημιουργούνται εκτεταμένες πραγματικές αντιπυρικές ζώνες , απομακρύνοντας έγκαιρα και με σχετικά μεγάλη ασφάλεια, την πρώτη ύλη που είναι υπεύθυνη για όλες τις δασικές πυρκαγιές.

Αν για το επόμενο , σύντομο, χρονικό διάστημα : Πυροσβέστες, Δασικοί υπάλληλοι, δήμοι, και εθελοντές, (υπό προϋποθέσεις, ακόμα και σχολεία θα μπορούσαν να πάρουν μέρος....) εργαστούν μεθοδικά για λίγες μέρες , θα μπορούν αργότερα, όταν οι συνθήκες θα είναι “δύσκολες”, να παίζουν ήσυχα το “σκάκι τους!”, χωρίς να ανησυχούν ιδιαίτερα....
Διαφορετικά ας ετοιμαστούμε για ένα “θερμό” καλοκαίρι, όχι μόνο στο μέτωπο της οικονομίας, όπου είναι αναπόφευκτο, αλλά και στα λίγα εναπομείναντα δάση μας.......

Η “μέθοδος” αν και μοιάζει πρωτότυπη και “επαναστατική”, στην πραγματικότητα είναι παλιά και συνηθισμένη. ( Στις περισσότερες αγροτικές περιοχές, έτσι καθαρίζονται ακόμα και σήμερα τα χωράφια από τις καλαμιές.)
Απαγορεύεται όμως , δυστυχώς, η χρήση της για την προστασία του δάσους.......
Ελπίζοντας αυτό να αλλάξει σύντομα, καταθέτω την πρόταση για σκέψη και κριτική, και εφ' όσον θεωρηθεί έγκαιρη και αποτελεσματική, να υιοθετηθεί από την “ΔΡΑΣΗ”.

Γ. Λάμπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας!