Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010

Το πόθεν έσχες των βουλευτών

Την περασμένη εβδομάδα ήρθε στο φώς της δημοσιότητας το πόθεν έσχες των βουλευτών, νην και πρώην. Για άλλη μια χρονιά, με κουτσομπολίστικη διάθεση, τα μέσα μας ενημέρωσαν για τα περιουσιακά στοιχεία των αρχηγών των κομμάτων και επιλεγμένων βουλευτών χωρίς καν να συνοδεύσουν την είδηση με μια σύγκρισή τους με την περασμένη χρονιά, η ακόμα καλύτερα με τη χρονιά εισόδου τους στην βουλή.
Μια που η διαδικασία δεν είχε καμία έκπληξη, την προσοχή μου τράβηξε ένα χθεσινό σχετικό δημοσίευμα (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100049_26/09/2010_416431), σύμφωνα με το οποίο ανάμεσα στους νεοεκλεγέντες βουλευτές υπάρχουν κάποιοι που τα τελευταία 3 χρόνια προ της εκλογής τους ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας (4.800 ευρώ ετησίως). Λίγοι περισσότεροι τα κατάφερναν κάπως καλύτερα αλλά παρ’ όλα αυτά κάτω από το όριο του αφορολογήτου. Ένας καλοπροαίρετος, ανεξάρτητος, παρατηρητής μάλλον θα θαύμαζε το γεγονός και θα οδηγούταν στο συμπέρασμα «πόσο ανοιχτή είναι η Ελληνική κοινωνία και πολιτική, που πένητες καταφέρνουν να εκλεγούν σε δημόσια αξιώματα». Θα ζήταγε επίσης τις εμπειρίες τους και θα τις ανέβαζε σ’ ένα ιστολόγιο με τίτλο «Το βουλευτιλίκι και πώς να επιτύχετε την εκλογή σας με εισόδημα αντάξιο επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης». Εγώ πάλι, επειδή είμαι προκατειλημένος και κακοπροαίρετος, δε μπορώ να χωνέψω πώς υπάρχουν συμπολίτες μας που με εισόδημα 200-700 ευρώ το χρόνο μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μιας προεκλογικής εκστρατείας σε οποιαδήποτε περιφέρεια. Τεράστια κληρονομιά; Φοροδιαφυγή; Ξέπλυμα μάυρου χρήματος; Αποδοχή «προεκλογικών χορηγιών»; Αυτές είναι οι πρώτες σκέψεις που περνάνε από το μυαλό μου.
Οι δηλώσεις πόθεν έσχες υποτίθεται ότι εξετάζονται από επιτροπή στην οποία οι βουλευτές είναι πλειοψηφία αλλά συμμετέχουν κι αρκετοί ανεξάρτητοι. Δεν ξέρω αν η εν λόγω επιτροπή κρίνει ευνοϊκά τους εισοδηματικά ασθενέστερους πολίτες, που κατάφεραν να γίνουν βουλευτές, αλλά εάν ήμουν μέλος της ή μπορούσα να την επηρεάσω, θα ήθελα σίγουρα να κληθούν να δώσουν κάποιες εξηγήσεις οι εν λόγω κύριοι και πιο συγκεκριμένα πώς καταφέρναν και επιβίωναν (τουλάχιστον αυτοί με τα 400 ευρώ το μήνα και κάτω) και φυσικά που βρήκαν πόρους να χρηματοδοτήσουν μια επιτυχημένη προεκλογική εκστρατεία. Αλλά βέβαια εγώ δε μπορώ να επηρεάσω την επιτροπή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας!