Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2010

Ψήφος (αντι)μνημονιακή ή αυτοδιοικητική στην Αθήνα;

Ότι οι δημοτικές εκλογές πολιτικοποιούνται δεν αποτελεί έκπληξη. Ειδικά στους μεγαλύτερους δήμους, με δεδομένο μάλιστα ότι κατά κανόνα οι υποψήφιοι προέρχονται από τους κομματικούς σωλήνες, η ψήφος πολύ συχνά αποτελεί επιβράβευση ή αποδοκιμασία ενός κομματικού σχηματισμού.

Ενδεχομένως η πολιτική/ κομματική ψήφος να δικαιολογείται περισσότερο στις περιφερειακές εκλογές, δεδομένου ότι οι περιφέρειες πλέον θα ασκούν πολλές αρμοδιότητες που θα προσομοιάζουν στις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης - και, επομένως, τα χαρακτηριστικά των προγραμμάτων που προτείνονται (θα έπρεπε να) έχουν πολύ περισσότερη ιδεολογική συνοχή. Αλλά στις δημοτικές εκλογές το λογικό θα ήταν οι κάτοικοι να εξετάζουν ποιος υποψήφιος ή ποιος συνδυασμός θεωρούν ότι θα έκανε την καλύτερη δουλειά για τους ίδιους, για την καθημερινότητά τους.

Στην Αθήνα η παρούσα δημοτική αρχή δεν έχει να επιδείξει κάποιο έργο στους τομείς της αρμοδιότητάς της. Η πόλη είναι βρώμικη, δεν είναι ασφαλής, πολλά σημεία της δεν είναι προσβάσιμα, το ιστορικό κέντρο έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Επίσης, ο Δήμος παραμένει υπερχρεωμένος, απασχολεί τεράστιο αριθμό προσωπικού (μεγάλο μέρος του οποίου είναι είτε περιττό, είτε αναξιοποίητο). Οπότε είναι φυσικό, τώρα που ήλθε και το Μνημόνιο, ο απερχόμενος δήμαρχος να έχει ένα θέμα, με το οποίο να ασχολείται, ώστε να αποφεύγει οποιαδήποτε συζήτηση για τα δικά του πεπραγμένα. Καταδικάζει το μνημόνιο, τους μειωμένους πόρους που θα έχει αυτό στην τοπική αυτοδιοίκηση, σχεδόν αποδίδει τα χάλια της Αθήνας στο μνημόνιο. Επίσης, σπεύδει να τονίσει ότι ο βασικός του ανθυποψήφιος προτείνεται από κόμμα, το οποίο στηρίζει το μνημόνιο.

Έτσι, ακόμη και οι δημόσιες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποψηφίων καταλήγουν συχνά σε ερωτήσεις, εάν είναι υπέρ ή κατά του μνημονίου. Η αντιπολίτευση και, δυστυχώς, και ο Πρωθυπουργός πλέον, φρόντισαν να βάψουν τις εκλογές με τα χρώματα της συμφωνίας ή της αντίθεσης με το μνημόνιο. Ωστόσο, οι ψηφοφόροι, ειδικά στις δημοτικές εκλογές, ειδικά στην Αθήνα, δεν πρέπει να πέσουν σε μια τέτοια παγίδα - δεν πρέπει να ψηφίσουν υπέρ ή κατά του μνημονίου, πρέπει να σκεφθούν λίγο πιο στενά εγωιστικά, να ψηφίσουν με βάση το συμφέρον τους, με βάση τις προοπτικές η πόλη τους ή η γειτονιά τους να βελτιωθούν. Πρέπει να εξετάσουν το ποιόν των υποψηφίων, τι έχει κάνει ο καθένας ως τώρα στον τομέα ευθύνης του, τι προσωπικότητα έχει ο καθένας, και με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις να ψηφίσουν.

Αν αναδείξουν ξανά Δήμαρχο τον κ. Κακλαμάνη, το πιο πιθανό είναι ότι η καθημερινότητά τους δεν θα βελτιωθεί καθόλου. Η Αθήνα, κατά τη θητεία του κ. Κακλαμάνη, έγινε χειρότερη. Ο απερχόμενος δήμαρχος δεν έδειξε κάποια διάθεση για να βελτιώσει ουσιαστικά την καθαριότητα (περιορίσθηκε στην αγορά απορριμματοφόρων, τα οποία προφανώς είτε δεν αξιοποιούνται, είτε υπο-αξιοποιούνται). Διατηρεί ένα ραδιοφωνικό σταθμό δημοτικής προπαγάνδας, μέσω του οποίου δίνει πολλούς παχυλούς μισθούς σε δημοσιογράφους, οι οποίοι εργάζονται και σε άλλα μέσα ενημέρωσης, ενώ η ακροαματικότητά του είναι αστεία - εκτός αυτού, διατηρεί πολύ περισσότερους δημοσιογράφους και διοικητικούς υπαλλήλους, από οποιονδήποτε άλλο ραδιοφωνικό σταθμό ανάλογης εμβέλειας και ορκίζεται σ' ό,τι έχει ιερό και όσιο ότι το προσωπικό αυτό δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του. Η δημοτική αστυνομία, ένα σώμα με αρκετές αρμοδιότητες, έχει ευνουχισθεί, περιοριζόμενο στο κόψιμο κλήσεων για παράνομη στάθμευση. Ούτε τη δουλειά αυτή την κάνει καλά όμως, όπως μαρτυρούν τα τόσα αυτοκίνητα που είναι σταθμευμένα πάνω σε πεζοδρόμια, σε ράμπες για αναπηρικά καροτσάκια, σε διαβάσεις πεζών κ.λπ. Επίσης, η διαχείριση των οικονομικών του Δήμου είναι εντελώς αδιαφανής. Όποιος έχει μπλέξει με τη δημοτική γραφειοκρατία σε ζητήματα έκδοσης αδειών (βασικά για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος) έχει πολλές ιστορίες να πει.

Οφείλεται κάποια από τις δυσλειτουργίες αυτές στο μνημόνιο; Μήπως εάν οι δημότες Αθηναίων ψηφίσουν τον κ. Κακλαμάνη, για να δείξουν την αντίθεσή τους στο μνημόνιο, θα κάνουν κακό στους ίδιους; Θα παραμείνει η ίδια δημοτική αρχή, η οποία θα κρατήσει την πόλη βρώμικη. Οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες στην Αθήνα θα δυσκολεύονται να κυκλοφορούν. Θα δυσκολεύονται να σταθμεύσουν τα αυτοκίνητά τους. Θα δυσκολεύονται να περπατάνε στα πεζοδρόμια που θα εξακολουθήσουν να είναι βρώμικα και χαλασμένα. Θα φοβούνται να κυκλοφορήσουν στο κέντρο. Θα βλέπουν τις επιχειρήσεις στην πόλη να παρακμάζουν κι άλλο. Θα βλέπουν ότι η Αθήνα και ως τουριστικός προορισμός θα φθίνει ακόμη περισσότερο. Θα βλέπουν μια Αθήνα που θα συνεχίζει να παρακμάζει.

Προσωπικά υποστηρίζω τον κ. Γιώργο Καμίνη, επειδή νομίζω ότι έχει τις γνώσεις, τις ιδέες, την εμπειρία, την προσωπικότητα και, κυρίως, τη βούληση και το πάθος να αναστρέψει όλα τα παραπάνω. Πολλοί δημότες μπορεί να διαφωνούν μαζί μου. Να θεωρούν ότι η κα. Πορτάλιου ή ο κ. Σοφιανός ή ο κ. Αμυράς ή ο κ. Μιχαλολιάκος ή ακόμη και ο ίδιος ο κ. Κακλαμάνης θα βελτιώσουν τη ζωή μας εάν εκλεγούν, ασκώντας τις αρμοδιότητες του αξιώματός τους (πολλοί, ενδεχομένως, να διαφωνούν και με τις διαπιστώσεις που έχω καταγράψει παραπάνω και να εκτιμούν ότι η πόλη βελτιώθηκε από το 2006 μέχρι σήμερα). Αν ναι, με το καλό να υποστηρίξουν τον υποψήφιο της επιλογής τους - ή να συζητήσουμε για ποιους λόγους πιστεύουμε ότι ο ένας ή ο άλλος υποψήφιος θα είναι καλύτερος για το Δήμο.

Αλλά πρέπει την τελευταία αυτή εβδομάδα, αν θέλουμε οι εκλογές είναι το εργαλείο, με το οποίο ο πολίτης συμμετέχει στη διαμόρφωση του δικού του μέλλοντος, να ψηφίσουμε ακριβώς αυτό που καλούμαστε: δημοτικό άρχοντα. Όχι εκπρόσωπο των δυνάμεων του μνημονίου ή της αντίστασης κατά του μνημονίου. Να ρίξουμε ψήφο (κατά κυριολεξία) αυτοδιοικητική και όχι μνημονιακή ή αντιμνημονιακή.

5 σχόλια:

 1. Η εγκληματικότητα δεν είναι αρμοδιότητα του δημάρχου.Του όποιου δημάρχου. Σε ότι αφορά τον Καμίνη δεν με έχει πείσει ότι αποτελεί λύση, ότι μπορεί να αλλάξει καταστάσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @ diolas

  Η δημοτική αστυνομία έχει πάρα πολλές αρμοδιότητες, οι οποίες σχετίζονται με τη χαμηλή παραβατικότητα. Από την τήρηση των διατάξεων για το υπαίθριο εμπόριο, την προστασία των παιδικών χαρών, προστατεύει την δημοτική και κοινοτική περιουσία, την τήρηση των διατάξεων για την καθαριότητα, την προστασία της περιουσίας του Δήμου, την τήρηση όλων των κανονιστικών πράξεων που εκδίδει ο Δήμος κ.λπ. Φυσικά, στην Αθήνα θα δείτε τη δημοτική αστυνομία να κόβει κλήσεις μόνο για παράνομη στάθμευση (και αυτό όχι με αρκετή αποτελεσματικότητα). Να υποθέσω ότι ο κ. Κακλαμάνης σας έχει πείσει ότι αποτελεί καλύτερη λύση; Ή η κα. Πορτάλιου; Ή ο κος. Σοφιανός; Ο κ. Καμίνης, όσο άσκησε δημόσιο αξίωμα, άλλαξε πολλές καταστάσεις. Επίσης, είναι υποψήφιος Δήμαρχος χωρίς να αποβλέπει σε κάποιο άλλο αξίωμα, χωρίς καν να είναι επαγγελματίας πολιτικός. Φυσικά, εσείς διαμορφώνετε, και πολύ ορθώς πράττετε, τη γνώμη σας από τα όσα έχετε προσλάβει από τον κ. Καμίνη. Αν, όμως, ψηφίζετε στην Αθήνα, θεωρείτε ότι έχετε καλύτερη επιλογή;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θα ήθελα να τονίσω μία παράμετρο που δε βλέπω να έχει τονιστεί επαρκώς από πλευράς Καμίνη.
  Το βασικό του προσόν για μένα είναι ότι έχει εμπειρία διοίκησης στο δημόσιο τομέα. Ναι μεν ο "Συνήγορος του Πολίτη" είναι μια ανεξάρτητη αρχή με τελείως διαφορετικές δομές και λειτουργίες απ' ότι το κυρίως δημόσιο αλλά σίγουρα οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί έχουν εκτεθεί σε ένα μεγάλο εύρος προβλημάτων του Ελ. Δημοσίου Τομέα και ξέρουν τι να περιμένουν. Πιθανώς και να ξέρουν πολύ συγκεκριμένα προβλήματα (με ονοματεπώνυμα) και σε συγκεκριμένους δήμους και υπηρεσίες...
  Αντίθετα, οι περισσότεροι αιρετοί έχουν μια νεφελώδη (στην καλύτερη περίπτωση) αντίληψη για το τι είναι και πως λειτουργεί ο (ελληνικός) δημόσιος τομέας με αποτέλεσμα να είναι και άκρως αναποτελεσματικοί ως διοικητές (στο βαθμό που ενδιαφέρονται φυσικά να λειτουργήσουν ως διοικητές...).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @ diolas

  Ο δήμος Αθηναίων έχει τη χειρότερη εικόνα στην ιστορία του. Βρωμιά, εγκληματικότητα, πολιτιστική παρακμή, διαφθορά, ανομία. Η έλλειψη αρμοδιοτήτων αποτελεί άλοθι απραξίας. Ο Καμίνης και οι άνθρωποι που πολιτεύονται μαζί του, είναι χαμηλών τόνων, χωρίς κορώνες, αλλά ότι λένε το εννοούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Συμφωνώ με τον Vasilis Tsaitas ότι το μεγαλύτερο μειονέκτημα του κυρίου Καμίνη είναι ότι δεν είναι αρκετά επώνυμος, δηλαδή δεν εμφανίζεται στα τηλεπαράθυρα.

  Για να γράψω σοβαρά: μακάρι, για την Αθήνα, τους Αθηναιούς και όλους τους Ελληνες, να κερδίσει τη Δημαρχεία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε τη γνώμη σας!