Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010

Ο κομματισμός και η συνεχής παρακμή του


Την προηγούμενη βδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσίευσε την ενδιάμεση έκθεσή της όπου μεταξύ άλλων προέβει σε προτάσεις για το συμμάζεμα των δημοσιονομικών όπως συνηθίζει. Σε αντίθεση πάντως με το παρελθόν και απ΄οσο μπορώ να θυμηθώ για πρώτη φορά, οι προτάσεις που περιέχονται στην έκθεση της ΤτΕ είναι πολύ συγκεκριμένες και τολμώ να πω ιδιαίτερα εύστοχες, καθώς στην πλειοψηφία τους είναι εύκολα εφαρμόσιμες, με άμεσα αποτελέσματα και χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό κόστος. Για παράδειγμα δε νομίζω να θιγεί κανείς από την κατάργηση των εκδρομών των ΚΑΠΗ στις Άλπεις η των εκδρομών κρουαζιέρας της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς στη Μύκονο εκτός ίσως από τους προμηθευτές αυτών. Αντίστοιχα δε νομίζω να υποστηρίζει κανείς τη μεταφορά μαθητών στα σχολεία από απομακρυσμένες περιοχές με κόστος ελικοπτέρου η έστω πολυτελούς λιμουζίνας, οδηγώντας στον υπερδιπλασιασμό του συνολικού κονδυλίου πανελλαδικά, αναγνωρίζοντας προφανώς την ανάγκη μεταφοράς των εν λόγω μαθητών αλλά σε πιο λογικό κόστος. Ειδικά όταν η πρόταση συνοδεύεται με στοχευμένες δράσεις υπερ κοινωνικών ομάδων που θίγονται ιδιαίτερα από τα μέτρα της κυβέρνησης θα περίμενε κανείς μια θετική αντίδραση από το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Επιπλέον η συγχώνευση σταθμών της κρατικής τηλεόρασης δεν πιστεύω ότι θα υπονομεύσει το ψυχαγωγικό η ενημερωτικό προΙόν που απολαμβάνει ο μέσος Έλληνας.
Για να είμαι ειλικρινής «η κατάργηση των εκδρομών της πλουτοκρατίας και η αναδιανομή στον νέο, τον άνεργο, το χαμηλοσυνταξιούχο και η αποκαθήλωση θεσμών που επιτρέπουν σε λαμόγια της αστικής τάξης να λυμαίνονται το κόπο της εργατιάς (και όχι μόνο)» θα μπορούσε εύκολα να συνοψίσει τις προτάσεις ΤτΕ η οποία επιτέλους συντάχθηκε στο πλευρό της Ελληνικής αριστεράς και (γιατί όχι) μέρους τουλάχιστον του κυβερνώντος κομματος.
Εντυπωσιάστηκα λοιπόν με τις αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι εκδρομές των ΚΑΠΗ στο εξωτερικό είναι διέξοδος από τη «Σπιναλόγκα» κατά τα λεγόμενα του κυρίου Τσίπρα. Αδυνατώ επίσης να αντιληφθώ ποια είναι τα «εσκαμμένα που υπερέβει ο κύριος Προβόπουλος» κατά τον κύριου Χυτήρη. Το γεγονός ότι το ΛΑΟΣ είναι το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που αντιμετώπισε τις προτάσεις ΤτΕ ως λογικές είναι άλλο ένα δείγμα βαθειάς παρακμής του κομματισμού και του σφιχτού εναγκαλισμού του με το κράτος στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας!