Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010

Η σημασία της νίκης Καμίνη - Μπουτάρη

Χθές το βράδυ, οι κύριοι Καμίνης και Μπουτάρης πέτυχαν ιστορικές νίκες στους δυο μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Οι δυο δήμοι άλλαξαν χέρια (υπο την έννοια της παράταξης που τους υποστηρίζει αλλά και σε ότι αφορά τα πρόσωπα) μετά από δυομισι δεκαετίες. Αλλά αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό.
Η συμβολική σημασία της νίκης Καμίνη - Μπουτάρη είναι εντυπωσιακή. Δεν είναι νίκη των κομμάτων που τους στήριξαν. Είναι νίκη μιας μεγάλης κοινωνικής ομάδας, μιας σιωπηρής μειοψηφίας, που μέχρι πρόσφατα δε συμμετείχε στη νομή των δημόσιων πόρων, που δεν σχετιζόταν άμεσα με το κομματικό κατεστημένο. Που μέχρι τώρα εκχωρούσε τη διαχείρηση των πολιτικών πραγμάτων σε αυτούς που υπόσχονταν εύκολες, ξεκούραστες λύσεις, που συχνά δε συμμετείχε καθόλου γιατί ίσως πίστευε ότι «δεν μπορεί ν’ αλλάξει τίποτα».
Αυτή λοιπόν η σιωπηρή μειψηφία έγινε θορυβώδης πλειοψηφία. Και αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία σε δυο ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με το κομματικό κατεστημένο για πρώτη φορά να μπουν στο παιχνίδι. Κι εδώ αξίζει να παρατηρήσουμε την αντίδραση του κομματικού συστήματος. Το ΠΑΣΟΚ παρ΄ όλο που επίσημα στήριξε τις δυο υποψηφιότητες, ανεπίσημα όχι μόνο δεν ενδιαφέρθηκε πρακτικά να τις προωθήσει, αλλά αντίθετα ένιωσε απειλή. Οι παραδοσιακοί κομματάρχες των δύο περιφεριών δεν είναι ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα γιατί νιώθουν ότι τους απειλεί και αυτό φάνηκε και στα χθεσινοβραδυνά παράθυρα. Θα προτιμούσαν νίκη του κομματικού κατεστυημένου κι ας ήταν από άλλη παράταξη.
Το σύστημα έδειξε ότι δεν πέφτει αμαχητί. Πριν μερικά χρόνια θα υιοθετούσε την προσφιλή τακτική της νομής δημοσίων πόρων. Τώρα όμως λεφτά δεν υπάρχουν. Αντιστάθηκε παρολαυτά λυσαλέα. Όταν οι υποσχέσεις για δουλειές και διορισμούς δε μπορούσαν να δοθούν, όπλο του συστήματος ήταν ό φόβος και η ενεργοποίηση των συντηρητικών ανακλαστικών του εκλογικού σώματος. Αυτή τη φορά όμως οι πολίτες δεν ακολούθησαν «οτι λέει το κόμμα», δε φοβήθηκαν το καινούργιο, το διαφορετικό και απέδειξαν ότι «κάτι μπορεί να αλλάξει», ότι «ναι, μπορούμε» καταφέρνοντας μια ρωγμή στο κομματικό κατεστημένο. Το πόσο μεγάλη είναι θα φανεί σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας!