Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011

Οι αμείλικτοι αριθμοί

Στην ακατάπαυστη αρλουμπολογία περί αναδιάρθρωσης κλπ, θα ήθελα να παραθέσω απλούς, αμείλικτους αριθμούς.

Στο παραπάνω γράφημα βλέπετε 77 κουκίδες. Όσα τα δισεκατομμύρια εξόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2010.

Από αυτές, οι 54 είναι σκούρες. Όσα τα δισεκατομμύρια των εσόδων. Τα υπόλοιπα 23 γαλάζια είναι αυτά που μας λείπουν σε μια χρονιά, τα οποία και δανειστήκαμε!

Από αυτά τα 23 που μας λείπουν, τα 13 είναι τόκοι εξυπηρέτησης του Δημόσιου Χρέους. Αν γίνει αναδιάρθρωση του Χρέους μαζί με το λεγόμενο «κούρεμα» που προτείνουν οι διάφοροι φωστήρες, θα γλιτώσουμε ένα μέρος αυτών των τόκων.

Ενδεικτικά, αν δεν αναγνωρίσουμε 30% του Χρέους, πέρα από το πρόβλημα αξιοπιστίας, πέρα από το τεράστιο πρόβλημα για το (ελληνικό κυρίως) τραπεζικό σύστημα, πέρα από την τεράστια τρύπα στο ασφαλιστικό μας σύστημα, τα αποθεματικά του οποίου είναι ως επί το πλείστον... Δημόσιο Χρέος, πέρα από όλα αυτά, θα γλιτώσουμε 4 δις τόκους. Μας μένουν ακόμη 19.

Και αν ακόμα διαγράψουμε το σύνολο του Χρέους, πράγμα εντελώς ουτοπικό και καταστροφικό για το σύνολο της οικονομίας, θα γλιτώσουμε το σύνολο των τόκων, δηλαδή 13 δις. Τα υπόλοιπα 10;

Το γράφημα δείχνει σαφώς ότι το σημερινό μας πρόβλημα έγκειται στα 64 δις έξοδα (χωρίς τόκους) του Κράτους, που αντί το πολιτικό σύστημα να προσπαθήσει να συμπιέσει άμεσα στα 54 δις που εισπράττει, επιχειρεί να στραγγαλίσει τους πάντες... προκειμένου να εισπράξει και τα 64!

Πολύ βολική για το χρεοκοπημένο πολιτικό μας σύστημα η μετάθεση της συζήτησης στο τι καλά θα ήταν να γλιτώναμε 3-4 δις τόκους. Αποφεύγεται έτσι το να συζητήσουμε για τα... 64: πόσα είναι σπατάλες, πόσα διαφθορά, πόσα αργομισθία, πόσα κομματικοί στρατοί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τη γνώμη σας!